Var ska man bo i Prag? 5 bra omrĂ„den & rekommenderade hotell 🇹🇿

I den hÀr guiden diskuterar jag var man kan bo i Prag och ger rekommendationer pÄ bra hotell i de nÀmnda omrÄdena.

prag

Det finns mycket att vĂ€lja pĂ„ och du kan se fram emot en fantastisk stad dĂ€r du fĂ„r mycket för pengarna – Ă€ven nĂ€r det kommer till hotell i Prag.

Om du inte vill lÀsa hela guiden till de bÀsta omrÄdena i Prag, utan bara vill ha min rekommendation för de bÀsta hotellen i Prag, sÄ Àr detta The Julius Prague.

Det ligger inom gÄngavstÄnd till alla kÀnda sevÀrdheter och kanske ett av de bÀsta hotellen jag bott pÄ i Europa. Och det Àr förvÄnansvÀrt billigt.

Se bilder och priser hÀr.

Det Àr hÀr du ska bo i Prag

prag city

Prag Ă€r uppdelat i totalt 22 numrerade distrikt – ju större antal, desto lĂ€ngre bort frĂ„n centrum. Varje enskilt distrikt delas sedan upp ytterligare i distrikt, dĂ€rför Ă€r detta inlĂ€gg bara ett urval av nĂ„gra av de distrikt jag tycker Ă€r mest intressanta som turist i Prag.

I allmĂ€nhet Ă€r alla omrĂ„den i Prag sĂ€kra att vistas i – sĂ„ egentligen beror det mest pĂ„ vad du vill uppleva nĂ€r du Ă€r borta.

I slutet av det hÀr inlÀgget har jag gjort ett avsnitt med tips och tricks innan eller nÀr jag besöker Prag, jag hoppas att detta kommer hjÀlpa dig att fÄ ut Ànnu mer av din resa.

Nu först till en genomgÄng av de olika distrikten i Prag. Jag har valt att recensera de 5 första dÄ de ligger nÀrmast centrum och förmodligen mest attraktiva för de flesta resenÀrer.

Var ska man bo i Prag? Vi börjar i den historiska stadskĂ€rnan – Gamla Stan.

StarĂ© Mesto – Gamla stan med historiska sevĂ€rdheter och nattliv

Om du letar efter en klassisk storstadssemester och vill bo mitt i centrum vill jag rekommendera att du övernattar i Prags gamla stadsdel, som Àven kallas Staré Mesto.

HÀr hittar du t.ex. flera museer och det gamla rÄdhustorget. Det Àr ocksÄ Staré Mesto dÀr du kan uppleva det judiska kvarteret Josefov.

OmrÄdet prÀglas förstÄs av att ganska mÄnga turister vistas, sÄ det rÄder ingen brist pÄ restauranger, barer och caféer.

Se de 10 bÀsta hotellen i Stare Mesto hÀr.

Men det bidrar ocksÄ till att tillföra en viss atmosfÀr till upplevelsen av den magnifika arkitekturen och de mysiga kullerstensgatorna.

Staré Mesto ligger pÄ den östra stranden av Moldau, den 430 km lÄnga floden som bl.a. gÄr genom Prag, över floden rinner Karlsbron.

karlsbron prag

Karlsbron Àr en 650 Är gammal stenbro som strÀcker sig 500 meter över floden Moldau, eller kanske mer kÀnd under sitt tyska namn Moldau.

Det Àr en imponerande syn att stÄ pÄ bron och beundra floden.

Bron i sig Àr ocksÄ ett fantastiskt stycke medeltida arkitektur som mÄste upplevas.

Hela Prag 1 med sina 4 omrÄden Àr en del av Unescos vÀrldsarvslista, pÄ grund av den imponerande historien och byggnader som gÄr tillbaka till medeltiden.

Rekommendation av hotell i Staré Mesto (Prags centrum)

hotel prag centrum

Hotel Kings Court ligger bara nÄgra steg frÄn tunnelbanan och spÄrvagnarna och har en fantastisk utsikt över Republiky Namesti.

Det finns ocksÄ en inomhuspool och hotellet har 5 stjÀrnor.

Se bilder och boka hÀr.

MalĂĄ Strana – vacker stadsdel i Prag 1

Om du korsar Karlsbron frÄn Staré Mesto kommer du till den nÀstan pittoreska stadsdelen Malå Strana, med fÀrgglada och vackra byggnader pÄ smÄ gator som nÀstan bildar en labyrint.

mala strana
  Mala Strana Ă€r ett mycket bra omrĂ„de att bo i nĂ€r man besöker Prag. HĂ€r Ă€r det Pragborgen i bakgrunden.

I detta distrikt hittar du Pragborgen, som i 1000 Är har varit hem för statsöverhuvuden, allt frÄn romerska kejsare till nuvarande presidenter. Slottet har anor frÄn 870 och har en spÀnnande historia.

I detta distrikt kan du ocksĂ„ uppleva John-Lennon-muren, mĂ„nga kyrkor och Petƙín-tornet, ett utsiktstorn som ligger pĂ„ en 318 meter hög kulle och Ă€r 64 meter hög.

Det finns 299 trappsteg till toppen, men du kan Àven ta dig upp dit med hiss.

MalĂĄ Strana har en mĂ€ngd barer, restauranger och kafĂ©er – men eftersom omrĂ„det inte Ă€r lika centralt som StarĂ© Mesto Ă€r priserna lĂ€gre.

I Prag Àr det generellt sÄ att ju lÀngre man kommer frÄn centrum, desto lÀgre blir priserna för samma varor.

DÀrför rekommenderas det ocksÄ att bo i Malå Strana om du vill bo centralt, nÀra mÄnga attraktioner, men samtidigt vill spara lite.

  • Det hĂ€nder inte heller lika mycket i nattlivet i det hĂ€r omrĂ„det som pĂ„ andra sidan floden.

Rekommendation av mysigt hotell i MalĂĄ Strana

mala strana hotell

Malå Strana Àr en riktigt mysig stadsdel, med sina smÄ gator och fÀrgglada hus har den en partiskhet som ger den massor av charm.

Miss Sophie’s Charles Bridge ligger nĂ€ra Pragborgen och spĂ„rvagnen gĂ„r precis utanför dörren.

AtmosfÀren pÄ hotellet Àr helt unik, och stÀmmer vÀl överens med vad du förvÀntar dig i denna stadsdel. Du kÀnner dig vÀl mottagen med en vÀlkomstkorg och ett handskrivet brev.

Du kan se fler bilder pÄ hotellet hÀr, samt se priser och lediga datum.

Prag 2 – Billigare och utan (sĂ„ mĂ„nga) turister

Om du inte vill bo sida vid sida med andra turister, och generellt sett bara tillhöra dem som gillar att röra sig lite utanför centrum, sÄ kan det vara sÄ att du kommer att finna dig mer hemma i Prag 2.

I Prag 2 rör man sig Äterigen lite lÀngre bort frÄn centrum, men med lite bÀttre erbjudanden pÄ priserna pÄ hotellen som följd. Det Àr fortfarande bara en kort promenad till nÀrmaste tunnelbana eller tÄgstation.

dancing house prag

Beroende pÄ var du bosÀtter dig i distriktet kan du ocksÄ njuta av en fantastisk utsikt över floden.

Jag stannade i detta omrÄde pÄ sin första resa till Prag och var superglad för det, dÄ man hÀr Àven har möjlighet att gÄ pÄ barer enbart med lokalbefolkningen, handla i vanliga stormarknader och ÀndÄ vara bara 10 minuters promenad frÄn gamla stan.

I Prag 2 fÄr man en nÄgot mer lokal upplevelse om man gÄr ut och Àter, dÄ omrÄdet hÀr inte Àr sÄ fullt av turister, restaurangerna prÀglas mer av vad lokalbefolkningen Àter och betalar.

Det Àr ocksÄ i detta omrÄde som mÄnga vÀsterlÀndska utlÀnningar vÀljer att bosÀtta sig permanent om de vill bo i Prag.

OmrÄdet skiljer sig inte heller sÄ mycket frÄn centrum, det finns gott om historiska byggnader, kyrkor och torg att uppleva.

Se de 10 bÀsta hotellen i Prag 2 hÀr.

Prag 3 – Zizkov och Vinohrady (hipsteratmosfĂ€r)

Detta distrikt bestÄr till största delen av omrÄdet som kallas Zizkov, men Vinohrady-omrÄdet frÄn Prag 2 gÄr ocksÄ en bit in i Prag 3.

Zizkov har rykte om sig att vara en lite ”grövre” del av Prag, och det sĂ€gs att detta omrĂ„de har flest barer per capita. invĂ„nare.

De senaste Ären Àr det dock Àven hÀr det stadens hipsters har tagit sig in, sÄ det finns massor av smarta caféer och generellt en trendigare atmosfÀr Àn i centrala Prag.

VÀljer du att bo nÀra Vinohrady finns det dock inget att se fram emot. Tunnelbanan gÄr inte sÄ lÄngt, men det finns ganska bra spÄrvagnsförbindelser.

Det finns massor av grönomrÄden i Zizkov, och du kan njuta av en öl i de vackra öltrÀdgÄrdarna utomhus.

Ett mÄste att se i detta omrÄde Àr TV-tornet, ett 216 meter högt torn frÄn vilket man en klar dag kan se över 100 km.

  Prags centrum med TV-tornet i bakgrunden.

Tornet ligger mitt i Mahlerhaven, men Àven om det Àr ett av Prags mest uppenbara landmÀrken Àr det inte alla som har positivt att sÀga om dess utseende.

Det Àr möjligt att besöka restaurangen i tornet som ligger 66 meter över marken.

Bara 7 minuters promenad frÄn TV-tornet kan du bo pÄ detta vackra hotell.

Hotellet erbjuder en bussförbindelse till och frÄn flygplatsen.

Med halva priset pÄ boende jÀmfört med att bo i centrala Prag Àr det definitivt vÀrt att övervÀga om du vill lÀgga lite extra tid pÄ transporter.

Prag 5 (SmĂ­chov) – Ett underskattat omrĂ„de

Jag förstÄr att de flesta turister vill bo sÄ nÀra centrum som möjligt. Det Àr bekvÀmt att du inte behöver lÀgga tid pÄ transport och alla sevÀrdheter finns precis utanför dörren.

Har du varit ute och handlat kan du snabbt ÄtervÀnda till hotellet med dina varor, innan resan gÄr vidare mot restauranger och barer.

Men för familjer, eller andra som kanske bara uppskattar att man pÄ kvÀllen kan dra sig tillbaka till lugnare omrÄden, och Àven vill uppleva nÄgot annat Àn staden, Àr Prag 5 / Smíchov ett underskattat omrÄde.

Det finns bÄde tunnelbana och spÄrvagnar i denna stadsdel, sÄ du Àr inte pÄ nÄgot sÀtt förhindrad att ta dig ut och uppleva nÄgot. Du hittar ett av stadens största köpcentrum hÀr, Novy Smichov.

Om du Àr en ölentusiast bör du definitivt besöka Staropramen Bryggeriet, dÀr du kan njuta av nÄgot gott till gommen pÄ deras innergÄrd.

staropramen prag

Staropramen Brewery Àr Tjeckiens nÀst största ölproducent och producerar upp till en halv miljon flaskor öl per dag, samt tusentals fat.

Kinsky Garden Àr en 22 hektar stor park bestÄende av flera trÀdgÄrdar som startades 1825 av den patriotiske greve Rudolf Kinsky.

Inte lÄngt frÄn Kinsky Garden ligger nationalmuseet Musaion. HÀr ligger fokus pÄ gamla lokala tjeckiska kolrör.

Om du Àr mer för konst kan du besöka det internationella centret för modern konst MeetFactory.

Se de 10 bÀsta hotellen i Smichov hÀr.

Tips och tricks nÀr du reser till Prag

Jag Àr en föresprÄkare av att planera din resa sÄ mycket som möjligt hemifrÄn. Vad du vill se och hur du tar dig runt osv.

Prag Àr en fantastisk stad, med massor av historia, och Àr du för kyrkor, museer och medeltida byggnader finns det otroligt mycket att se.

Eftersom Prag Àr ett omrÄde med mÄnga turister finns det Àven ett antal turistfÀllor att undvika att hamna i.

Det kan t.ex. vara att servitören sjĂ€lv lĂ€gger till ett handskrivet belopp pĂ„ kvittot som ska utgöra ett dricks, eller att taxichauffören erbjuder ett ”fast pris” som i slutĂ€ndan Ă€r dyrare Ă€n vad taxemĂ€taren sĂ€ger.

Det hĂ€r Ă€r inte ok – man tvingas aldrig betala dricks, och historier om att taxametern inte fungerar osv ska heller aldrig hoppa pĂ„.

Prag Ă€r ingen farlig plats att besöka – men det finns mĂ„nga ficktjuvar pĂ„ spel i de mest trafikerade omrĂ„dena, sĂ„ du bör inte bĂ€ra vĂ€rdesaker i synliga vĂ€skor eller fickor.

För övrigt kan jag verkligen rekommendera Youtube-kanalen ”Honest Guide”, som verkligen berĂ€ttar allt du behöver veta innan du reser till Prag.

LÀs Àven denna bra reseguide till Prag pÄ vintern.

Marknader i Prag

En riktigt bra, rolig och annorlunda upplevelse i Prag kan vara de stora marknaderna.

HÀr sÀljs allt frÄn mat till klÀder, smycken och souvenirer, men hÀr fÄr man vara lite försiktig, nÄgra av stÄnden riktar sig till turister, medan lokalbefolkningen sjÀlva handlar pÄ andra marknader eller bara vid andra stÄnd pÄ marknaden.

Det kan vara en bra idé att sÀtta sig in i de tjeckiska priserna innan du gÄr ut pÄ marknaden, sÄ att du inte blir lurad och köper nÄgot som skulle ha kostat mindre i en vanlig butik.

Du fÄr inte heller lockas att köpa kopia varor, eftersom de tjeckiska tullarna Àr ganska strikta kan det bli ett dyrt nöje. Med det sagt Àr det fantastiskt att uppleva livet pÄ marknaderna och man kan fÄ massor av kvalitetsvaror till lÄga priser.

Du kan hitta bra och spÀnnande souvenirer att ta med hem.

Jag hoppas att min guide till var du ska bo i Prag har hjÀlpt dig lite pÄ vÀgen till en bÀttre upplevelse av Prag. Det Àr inte sÀrskilt dyrt att resa till Prag, eller att bo i stan, kanske Àr det dÀrför resmÄlet bl.a. Àr sÄ populÀrt.

Riktigt bra resa till Tjeckien.

Planera din resa đŸ‘‡đŸ»

  • Hotels.com Ă€r min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela vĂ€rlden
  • Get Your Guide Ă€r en portal dĂ€r du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmĂ„l och olika transportbiljetter
  • Omio Ă€r den bĂ€sta sidan för att hitta billiga tĂ„g- och bussbiljetter i hela Europa.