Var ska man bo i Prag? 5 bra områden & rekommenderade hotell 🇨🇿

I den här guiden diskuterar jag var man kan bo i Prag och ger rekommendationer på bra hotell i de nämnda områdena.

prag

Det finns mycket att välja på och du kan se fram emot en fantastisk stad där du får mycket för pengarna – även när det kommer till hotell i Prag.

Om du inte vill läsa hela guiden till de bästa områdena i Prag, utan bara vill ha min rekommendation för de bästa hotellen i Prag, så är detta The Julius Prague.

Det ligger inom gångavstånd till alla kända sevärdheter och kanske ett av de bästa hotellen jag bott på i Europa. Och det är förvånansvärt billigt.

Se bilder och priser här.

Det är här du ska bo i Prag

prag city

För er som har bråttom, låt mig beskriva det viktigaste från guiden här. Om du klickar på namnet på området kommer du till de bästa hotellen i det givna området.

Här är var du ska bo i Prag:

  • Staré Mesto – bästa området att bo som turist
  • Malá Strana – det trevligaste området i Prag
  • Prag 2 – bästa området med lokal atmosfär (nära centrum)
  • Zizkov – bästa området för hipsters och trendig atmosfär
  • Smíchov – bästa området om du vill bo billigt

Prag är uppdelat i totalt 22 numrerade distrikt – ju större antal, desto längre bort från centrum. Varje enskilt distrikt delas sedan upp ytterligare i distrikt, därför är detta inlägg bara ett urval av några av de distrikt jag tycker är mest intressanta som turist i Prag.

I allmänhet är alla områden i Prag säkra att vistas i – så egentligen beror det mest på vad du vill uppleva när du är borta.

I slutet av det här inlägget har jag gjort ett avsnitt med tips och tricks innan eller när jag besöker Prag, jag hoppas att detta kommer hjälpa dig att få ut ännu mer av din resa.

Nu först till en genomgång av de olika distrikten i Prag. Jag har valt att recensera de 5 första då de ligger närmast centrum och förmodligen mest attraktiva för de flesta resenärer.

Var ska man bo i Prag? Vi börjar i den historiska stadskärnan – Gamla Stan.

1. Staré Mesto – Gamla stan med historiska sevärdheter och nattliv

Om du letar efter en klassisk storstadssemester och vill bo mitt i centrum vill jag rekommendera att du övernattar i Prags gamla stadsdel, som även kallas Staré Mesto.

Här hittar du t.ex. flera museer och det gamla rådhustorget. Det är också Staré Mesto där du kan uppleva det judiska kvarteret Josefov.

Området präglas förstås av att ganska många turister vistas, så det råder ingen brist på restauranger, barer och caféer.

Se de 10 bästa hotellen i Stare Mesto här.

Men det bidrar också till att tillföra en viss atmosfär till upplevelsen av den magnifika arkitekturen och de mysiga kullerstensgatorna.

Staré Mesto ligger på den östra stranden av Moldau, den 430 km långa floden som bl.a. går genom Prag, över floden rinner Karlsbron.

karlsbron prag

Karlsbron är en 650 år gammal stenbro som sträcker sig 500 meter över floden Moldau, eller kanske mer känd under sitt tyska namn Moldau.

Det är en imponerande syn att stå på bron och beundra floden.

Bron i sig är också ett fantastiskt stycke medeltida arkitektur som måste upplevas.

Hela Prag 1 med sina 4 områden är en del av Unescos världsarvslista, på grund av den imponerande historien och byggnader som går tillbaka till medeltiden.

Rekommendation av hotell i Staré Mesto (Prags centrum)

hotel prag centrum

Hotel Kings Court ligger bara några steg från tunnelbanan och spårvagnarna och har en fantastisk utsikt över Republiky Namesti.

Det finns också en inomhuspool och hotellet har 5 stjärnor.

Se bilder och boka här.

2. Malá Strana – vacker stadsdel i Prag 1

Om du korsar Karlsbron från Staré Mesto kommer du till den nästan pittoreska stadsdelen Malá Strana, med färgglada och vackra byggnader på små gator som nästan bildar en labyrint.

mala strana
  Mala Strana är ett mycket bra område att bo i när man besöker Prag. Här är det Pragborgen i bakgrunden.

I detta distrikt hittar du Pragborgen, som i 1000 år har varit hem för statsöverhuvuden, allt från romerska kejsare till nuvarande presidenter. Slottet har anor från 870 och har en spännande historia.

Se de bästa hotellen i Mala Strana här.

I detta distrikt kan du också uppleva John-Lennon-muren, många kyrkor och Petřín-tornet, ett utsiktstorn som ligger på en 318 meter hög kulle och är 64 meter hög.

Det finns 299 trappsteg till toppen, men du kan även ta dig upp dit med hiss.

Malá Strana har en mängd barer, restauranger och kaféer – men eftersom området inte är lika centralt som Staré Mesto är priserna lägre.

I Prag är det generellt så att ju längre man kommer från centrum, desto lägre blir priserna för samma varor.

Därför rekommenderas det också att bo i Malá Strana om du vill bo centralt, nära många attraktioner, men samtidigt vill spara lite.

  • Det händer inte heller lika mycket i nattlivet i det här området som på andra sidan floden.

Rekommendation av mysigt hotell i Malá Strana

mala strana hotell

Malá Strana är en riktigt mysig stadsdel, med sina små gator och färgglada hus har den en partiskhet som ger den massor av charm.

Miss Sophie’s Charles Bridge ligger nära Pragborgen och spårvagnen går precis utanför dörren.

Atmosfären på hotellet är helt unik, och stämmer väl överens med vad du förväntar dig i denna stadsdel. Du känner dig väl mottagen med en välkomstkorg och ett handskrivet brev.

Du kan se fler bilder på hotellet här, samt se priser och lediga datum.

3. Prag 2 – Billigare och utan (så många) turister

Om du inte vill bo sida vid sida med andra turister, och generellt sett bara tillhöra dem som gillar att röra sig lite utanför centrum, så kan det vara så att du kommer att finna dig mer hemma i Prag 2.

I Prag 2 rör man sig återigen lite längre bort från centrum, men med lite bättre erbjudanden på priserna på hotellen som följd. Det är fortfarande bara en kort promenad till närmaste tunnelbana eller tågstation.

dancing house prag

Beroende på var du bosätter dig i distriktet kan du också njuta av en fantastisk utsikt över floden.

Jag stannade i detta område på sin första resa till Prag och var superglad för det, då man här även har möjlighet att gå på barer enbart med lokalbefolkningen, handla i vanliga stormarknader och ändå vara bara 10 minuters promenad från gamla stan.

I Prag 2 får man en något mer lokal upplevelse om man går ut och äter, då området här inte är så fullt av turister, restaurangerna präglas mer av vad lokalbefolkningen äter och betalar.

Det är också i detta område som många västerländska utlänningar väljer att bosätta sig permanent om de vill bo i Prag.

Området skiljer sig inte heller så mycket från centrum, det finns gott om historiska byggnader, kyrkor och torg att uppleva.

Se de 10 bästa hotellen i Prag 2 här.

4. Prag 3 – Zizkov och Vinohrady (hipsteratmosfär)

Detta distrikt består till största delen av området som kallas Zizkov, men Vinohrady-området från Prag 2 går också en bit in i Prag 3.

Zizkov har rykte om sig att vara en lite ”grövre” del av Prag, och det sägs att detta område har flest barer per capita. invånare.

Se de bästa hotellen i Zizkov här.

De senaste åren är det dock även här det stadens hipsters har tagit sig in, så det finns massor av smarta caféer och generellt en trendigare atmosfär än i centrala Prag.

Väljer du att bo nära Vinohrady finns det dock inget att se fram emot. Tunnelbanan går inte så långt, men det finns ganska bra spårvagnsförbindelser.

Det finns massor av grönområden i Zizkov, och du kan njuta av en öl i de vackra ölträdgårdarna utomhus.

Ett måste att se i detta område är TV-tornet, ett 216 meter högt torn från vilket man en klar dag kan se över 100 km.

  Prags centrum med TV-tornet i bakgrunden.

Tornet ligger mitt i Mahlerhaven, men även om det är ett av Prags mest uppenbara landmärken är det inte alla som har positivt att säga om dess utseende.

Det är möjligt att besöka restaurangen i tornet som ligger 66 meter över marken.

Bara 7 minuters promenad från TV-tornet kan du bo på detta vackra hotell.

Hotellet erbjuder en bussförbindelse till och från flygplatsen.

Med halva priset på boende jämfört med att bo i centrala Prag är det definitivt värt att överväga om du vill lägga lite extra tid på transporter.

5. Prag 5 (Smíchov) – Ett underskattat område

Jag förstår att de flesta turister vill bo så nära centrum som möjligt. Det är bekvämt att du inte behöver lägga tid på transport och alla sevärdheter finns precis utanför dörren.

Har du varit ute och handlat kan du snabbt återvända till hotellet med dina varor, innan resan går vidare mot restauranger och barer.

Men för familjer, eller andra som kanske bara uppskattar att man på kvällen kan dra sig tillbaka till lugnare områden, och även vill uppleva något annat än staden, är Prag 5 / Smíchov ett underskattat område.

Det finns både tunnelbana och spårvagnar i denna stadsdel, så du är inte på något sätt förhindrad att ta dig ut och uppleva något. Du hittar ett av stadens största köpcentrum här, Novy Smichov.

Om du är en ölentusiast bör du definitivt besöka Staropramen Bryggeriet, där du kan njuta av något gott till gommen på deras innergård.

staropramen prag

Staropramen Brewery är Tjeckiens näst största ölproducent och producerar upp till en halv miljon flaskor öl per dag, samt tusentals fat.

Kinsky Garden är en 22 hektar stor park bestående av flera trädgårdar som startades 1825 av den patriotiske greve Rudolf Kinsky.

Inte långt från Kinsky Garden ligger nationalmuseet Musaion. Här ligger fokus på gamla lokala tjeckiska kolrör.

Om du är mer för konst kan du besöka det internationella centret för modern konst MeetFactory.

Se de 10 bästa hotellen i Smichov här.

Tips och tricks när du reser till Prag

Jag är en förespråkare av att planera din resa så mycket som möjligt hemifrån. Vad du vill se och hur du tar dig runt osv.

Prag är en fantastisk stad, med massor av historia, och är du för kyrkor, museer och medeltida byggnader finns det otroligt mycket att se.

Eftersom Prag är ett område med många turister finns det även ett antal turistfällor att undvika att hamna i.

Det kan t.ex. vara att servitören själv lägger till ett handskrivet belopp på kvittot som ska utgöra ett dricks, eller att taxichauffören erbjuder ett ”fast pris” som i slutändan är dyrare än vad taxemätaren säger.

Det här är inte ok – man tvingas aldrig betala dricks, och historier om att taxametern inte fungerar osv ska heller aldrig hoppa på.

Prag är ingen farlig plats att besöka – men det finns många ficktjuvar på spel i de mest trafikerade områdena, så du bör inte bära värdesaker i synliga väskor eller fickor.

För övrigt kan jag verkligen rekommendera Youtube-kanalen ”Honest Guide”, som verkligen berättar allt du behöver veta innan du reser till Prag.

Läs även denna bra reseguide till Prag på vintern.

Jag hoppas att min guide till var du ska bo i Prag har hjälpt dig lite på vägen till en bättre upplevelse av Prag. Det är inte särskilt dyrt att resa till Prag, eller att bo i stan, kanske är det därför resmålet bl.a. är så populärt.

Riktigt bra resa till Tjeckien.

Vanliga frågor:

Vilket område är bäst att bo i för turister?

Gamla stan är ett populärt val för sin charmiga arkitektur, historiska sevärdheter och livliga atmosfär. Mala Strana är en lugn och pittoresk stadsdel med vackra barockbyggnader och bra restauranger, nära Pragborgen och Petrintornet. Vinohrady är en trendig stadsdel med massor av kaféer, barer och restauranger, perfekt för dem som vill uppleva det lokala nattlivet. Oavsett var du väljer att bo kan du enkelt ta dig runt i staden antingen till fots eller med kollektivtrafik.

Vilka är de bästa stadsdelarna för nattliv eller shopping?

För nattlivet är Vinohrady och Žižkov kända för sina livliga barer och klubbar. Dessutom är Vaclavplatsen också en populär plats för nattliv med massor av barer och restauranger.
När det kommer till shopping är området runt Vaclavplatsen och gatan Na Příkopě ett bra val med många butiker, varuhus och köpcentrum. Dessutom är gatan Pařížská i Josefov också känd för sina designerbutiker och lyxmärken. För båda skulle jag rekommendera att bo i Den Gamle by, då du har nära till allt därifrån.

Är det bäst att bo i en lägenhet eller på hotell i Prag?

Allt beror på ens preferenser och budget. Vill du ha mer utrymme och frihet att laga mat själv kan en lägenhet vara det bästa valet. Dessutom kan det också vara billigare än ett hotell, speciellt om du bor länge i Prag. Om du däremot vill ha bekvämligheter som städservice och frukost ingår kan ett hotell vara det bästa valet. Det finns också flera centralt belägna hotell nära Prags sevärdheter, vilket kan göra det lättare att ta sig runt i staden.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.