Sevärdheter i Prag – de 19 bästa sakerna att se och göra 🇨🇿

Letar du efter de bästa sakerna att se och göra i Prag? Här delar jag med mig av ett antal av de bästa sevärdheterna och mina personliga favoriter i den tjeckiska huvudstaden.

Sevardheter Prag

Planerar du en resa till Prag och vill veta vad som är värt att uppleva i den tjeckiska huvudstaden?

Då har du kommit rätt. Nedan tar jag en titt på vilka sevärdheter i Prag som är värda ett besök.

Se fram emot en resa som går till en av Europas vackraste och billigaste huvudstäder.

resakris i prag
Ser också fram emot de extremt goda ölen i Prag 😀

Vi börjar rakt och hårt och går till sevärdheterna i Prag som du helt enkelt inte får missa på din storstadssemester. Alla städer har ett antal toppsevärdheter som måste besökas – Prag är förstås inget undantag.

1. Pragborgen

Pragborgen

Pragborgen är ett måste på resan till den tjeckiska huvudstaden. Slottet byggdes runt år 880 och är, enligt Guinness rekordbok, världens största slottskomplex med en yta på över 70 000 kvadratmeter.

  • Det finns alltså inte bara ett enda slott, utan många sevärdheter samlade i samma område.

Själva slottet är vackert från utsidan, men det är inne i området man verkligen får se varför slottet är Prags mest kända attraktion.

2. St. Vitus katedral

St. Vitus katedral

I slottsanläggningen finner vi bl.a. St Vitus-katedralen.

St. Vitus-katedralen är en av Prags mest imponerande och historiska byggnader, belägen i hjärtat av stadens gamla stadsdel. Katedralen är känd för sin gotiska arkitektur och vackra detaljer som går tillbaka till 1300-talet.

Prag vitus katedral

Det tog mer än 500 år att färdigställa katedralen, vilket resulterade i en blandning av olika stilar och arkitektoniska element över tiden. Det stora rosenfönstret på fasaden är ett särskilt anmärkningsvärt inslag, med sina färgglada målade glas och invecklade mönster.

Inne i katedralen kan du beundra de vackra målningarna, skulpturerna och fresker som pryder väggar och tak.

st. vitus katedral inifrån

Ett antal kapell innehåller också några av Prags mest värdefulla religiösa artefakter, inklusive reliker av helgon och kronjuvelerna från den tidigare kungafamiljen.

Katedralen är vacker från utsidan, men verkligen ett måste-se från insidan också.

På min senaste resa till Prag köpte vi den här skip-the-line-biljetten till Pragborgen och det gick jättebra. Vi visade precis biljetten på mobilen och gick direkt in.

Biljetten ger både tillgång till St Vitus-katedralen, Gamla kungliga palatset, St George’s Basilica och Golden Lane, som är nästa attraktion i Prag på listan.

3. Golden Lane

golden lane prag

Golden Lane är en liten charmig gata i Prag, belägen inne i slottet. Gatan byggdes ursprungligen på 1500-talet för att hysa slottets vakter och hantverkare, men beboddes senare av vanliga människor och konstnärer.

Namnet ”Golden Lane” kommer från en legend om en alkemist som bodde på gatan och som sägs ha försökt skapa guld från andra metaller.

Även om han inte lyckades, var hans experiment med kemikalier och mineraler en inspirationskälla för många andra forskare på den tiden.

lagra i golden lane

Idag är Golden Lane ett populärt turistmål för sina färgglada hus och historiska betydelse. Här kan du ta en promenad nerför gatan och se de små husen, som fortfarande är möblerade som de skulle ha varit på 1500-talet.

Vissa av husen har till och med små utställningar som är ganska roliga att se.

sevärdheterna golden lane
En av de dödligaste sevärdheterna du kan gå ner till efter Golden Lane

Golden Lane har också haft några kända invånare genom åren, inklusive poeten Franz Kafka, som bodde på nummer 22 under en kort period 1916-1917. Hans vistelse på Golden Lane inspirerade honom att skriva några av sina mest kända verk.

Sammantaget är Golden Lane en fascinerande del av Prags historia och kultur och ett måste för alla besökare som vill fördjupa sig i stadens rika förflutna.

ingång golden lane prag

Du måste ha en biljett för att ”gå in” på gatan och du kan inte bara köpa en biljett bara för gatan.

biljett

Istället måste du ha en biljett som gäller för ’hela’ slottsanläggningen – detta kan t.ex. vara den här biljetten som jag nämnde tidigare.

4. Karlsbron (Karluv Most)

sevärdheterna karlsbron prag
Karlsbron i Prag

Karlsbron ligger ganska nära Pragborgen, så det är självklart att ta turen över Karlsbron när resan går till slottet. Ta bara en titt på bilden ovan och se varför du ska korsa Karlsbron när du åker till Prag.

Bron byggdes i massiv sten på 1400-talet och är över 500 meter lång. En ganska imponerande bro som du helt enkelt måste uppleva på din semester i Prag.

5. Stare Mesto – Prags gamla stadsdel

Prags gamla stadsdel
Gamla stan i Prag.

Prag är en gammal stad och gamla städer har oftast en stadsdel där byggnaderna är lite finare & charmigare än i resten av staden. Detta är verkligen också fallet i Prags gamla stadsdel, som kallas Stare Mesto.

Gamla stan ligger mitt i Prags centrum (på östra stranden) och är inte speciellt stor, så du kan se staden relativt snabbt. Gamla stan är förstås en ”hotspot” för turister, eftersom den helt enkelt är riktigt vacker.

Men eftersom det är en populär stadsdel och attraktion i Prag finns det också möjlighet att falla i några turistfällor. Ta därför gärna en titt på en sida som Yelp eller Tripadvisor innan du går till en restaurang. Båda finns som app för smartphones, så det är enkelt att bara dra fram mobilen och kolla recensioner från tidigare gäster.

Då är du säker på att du får en god måltid och inte betalar överpriser för att du är turist 🙂

6. Gamla rådhuset och den astronomiska klockan

Prag Gamla rådhuset

Gamla rådhuset i Prag är en av stadens mest imponerande och historiska byggnader.

Byggnaden byggdes ursprungligen på 1300-talet som ett administrativt centrum för Prag, och det var här som stadsfullmäktige träffades för att diskutera viktiga frågor och fatta beslut.

Prags astronomiska klocka

Gamla rådhuset är känt för sin berömda astronomiska klocka, som fortfarande fungerar och kan ses idag.

Klockan är från 1400-talet och visar inte bara tiden, utan även månens faser, soluppgången och solnedgången samt de astrologiska symbolerna.

Byggnaden har genomgått många renoveringar och tillbyggnader under åren, inklusive tillägget av det vackra gotiska tornet med utsikt över hela staden.

Tornet är öppet för allmänheten, så du kan njuta av utsikten över Prag från toppen.

Biljetter till kommunhuset kan du köpa här.

7. Busstur och båttur i Prag

prag båttur

Ett bra och hanterbart sätt att se en storstad är med en busstur. Det går givetvis även att ta en busstur i Prag, där det finns flera olika rutter och biljetttyper.

Om du vill uppleva de viktigaste sevärdheterna i Prag på en dag och samtidigt kunna luta dig tillbaka och bara lyssna på en kunnig guide som berättar om historien om de många vackra byggnaderna, då ska du välja en båttur .

Resorna kan bokas hemifrån med Get Your Guide på denna länk.

8. Letna Park & Beer Garden 🍻

Letna Park är en av de populäraste parkerna i Prag och här får du en fantastisk utsikt över staden.

Parken har många aktiviteter, bland annat cykelvägar, joggingspår och lekplatser. Men det mest anmärkningsvärda inslaget i Letna Park är Letna Beer Garden.

Beläget mitt i parken, är detta den perfekta platsen att koppla av och njuta av en kall öl efter en lång dag med sightseeing. Med sin livliga atmosfär och vackra vyer över floden Moldau är detta ett måste att se på alla Prags resplaner.

Jag måste dock säga att jag blev besviken när jag såg att Letna Beer Garden bara tar kontanter – även i september 2022.

Letna prag

Lite längre ner i parken hittar du dock det lilla caféet framför ”Stalin”, som dock tar kort.

Så även om jag inte gillade namnet så fick vi en extremt billig öl här 😀

9. Wenceslas Square

Vaclavplatsen är ett av de mest kända torgen i Prag och ett populärt turistmål. Detta stora, öppna torg är omgivet av vackra byggnader och butiker och är fullt av historia och kultur.

Torget har bevittnat många viktiga händelser i Tjeckiens historia, inklusive demonstrationer och politiska möten.

Idag är Vaclavplatsen hem för många restauranger, barer och hotell, vilket gör det till ett livligt centrum för stadens nattliv.

Det är också en idealisk plats att shoppa eller bara ta en lugn promenad medan du beundrar arkitekturen och atmosfären på det ikoniska torget.

10. Det dansande huset

Det dansande huset är en av de mest unika och moderna byggnaderna i Prag. Även känd som ”Ginger and Fred” eftersom den var inspirerad av den berömda dansscenen från filmen ”The Story of Ginger and Fred”.

Byggnaden är ett imponerande stycke arkitektur, designat av den kroatiske arkitekten Vlado Milunić i samarbete med den kanadensiske arkitekten Frank Gehry.

Det är känt för sina krokiga och böjda former som gör det till en anmärkningsvärd syn på Prags skyline.

The Dancing House rymmer också ett antal restauranger, kontor och lägenheter, och är ett populärt turistmål för besökare som vill beundra dess ovanliga design och ta bilder av denna ikoniska struktur.

11. John Lennon Wall

john lennon wall prag

John Lennon Wall är en färgstark och kreativ syn i Prag, tillägnad den legendariske musikern och fredsaktivisten John Lennon.

Efter hans död 1980 fylldes väggen med graffiti och budskap om fred och kärlek. Sedan dess har det varit en populär samlingsplats för lokala konstnärer, musiker och turister som vill uttrycka sig genom graffiti och målningar på väggen.

Muren blev också en symbol för motståndet mot kommunismen i Tjeckoslovakien under det kalla kriget, då regimen försökte ta bort alla tecken på politisk frihet och yttrandefrihet.

prag john lennon wall
Området runt John Lennon-muren är mysigt

Det kanske inte är den allra bästa sevärdheten i Prag, men muren ligger nära Karlsbron och gatorna runt Mala Strana-området är supermysiga, så muren ligger i ett område där de flesta turister passerar.

12. Vyšehrad

Vyšehrad är en historisk fästning och ett imponerande kulturellt centrum i Prag. Vysehrad ligger på en kulle högt ovanför floden Moldau och erbjuder en spektakulär utsikt över staden.

Fästningen byggdes ursprungligen på 900-talet som en del av Prags försvarssystem och utökades senare till att omfatta kyrkor, kloster och andra viktiga byggnader.

Idag är Vyšehrad ett populärt turistmål och hem för många kulturella evenemang som konserter och konstutställningar.

Här kan du beundra de vackra kyrkorna och monumenten på platsen, inklusive St. Peter och Pauls kyrka med sina två torn, den gamla kyrkan St. Martin och Slavín-kyrkogården med monument över några av Tjeckiens mest kända poeter och konstnärer.

13. Karlin-området

Karlin är ett trendigt och livligt område i Prag, Tjeckien. Karlin ligger öster om stadens centrum längs floden Moldau och har genomgått en stor omvandling sedan återuppbyggnaden efter översvämningarna 2002.

Idag är Karlin känt för sitt pulserande kulturliv, med många konstgallerier, teatrar och konsertlokaler.

Se även min guide till de bästa områdena och var du kan bo i Prag.

En av de mest populära attraktionerna i Karlin är det vackra Karlínské náměstí (Karlintorget), som kantas av vackra historiska byggnader.

Själv stannade jag till vid bryggeriet Dva Kohouti där vi tog några riktigt goda öl och satt ute på deras innergård vilket var supermysigt.

Ta dig förbi Karlin om du vill uppleva en annan sida av Prag än den du ser i centrum.

14. Prova en medeltida middag

medeltida middag prag

Upplev Prags medeltida atmosfär på ett unikt sätt med denna medeltida middag med obegränsade drycker.

Evenemanget äger rum i en autentisk medeltida källarrestaurang, där du kommer att underhållas av musiker och skådespelare i traditionella dräkter.

Menyn innehåller en mängd autentiska tjeckiska rätter serverade på träskivor som ger en extra rustik känsla till upplevelsen.

Du kan också njuta av obegränsat med drycker som öl, vin och läsk. Denna medeltida middag är perfekt för alla som vill uppleva Prags historia och kultur på ett roligt och annorlunda sätt.

Och så får den extremt bra recensioner – se mer om middagen och boka här.

15. Petřín kullen

petrin kullen

Petrin kullen är en av de mest populära turistattraktionerna i Prag – och lokalbefolkningen älskar den också. Kullen ligger i den centrala delen av staden och erbjuder en vacker utsikt över Prags silhuett och floden Moldau.

På toppen av Petrin kullen hittar du ett imponerande utsiktstorn, som påminner lite om Eiffeltornet i Paris. Tornet byggdes 1891 och är en av de mest ikoniska sevärdheterna i Prag.

petrin utsikt

Du kan ta hissen eller klättra upp för trappan för att nå toppen av tornet och njuta av den fantastiska utsikten över staden.

Förutom utsiktstornet har Petrin Hill även flera andra attraktioner, bland annat ett observatorium, en spegellabyrint och vackra parkområden med rabatter och stigar för en trevlig promenad.

Se mer och köp biljett till tornet här.

16. TV-tornet i Zizkov

Zizkov tv-torn i prag

TV-tornet i Zizkov är en av de mest utmärkande byggnaderna i Prag. Tornet byggdes 1985 och ligger i stadsdelen Zizkov, känt för sin bohemiska och alternativa miljö.

zizkov tower
Utsikten från Zizkovs TV-torn

TV-tornet i Zizkov är hela 216 meter högt och erbjuder en fantastisk utsikt över Prags silhuett.

Högst upp i tornet hittar du en restaurang som sakta roterar runt, så att du kan njuta av utsikten över hela staden medan du äter.

Dessutom har tornet också ett observationsdäck där du kan beundra panoramautsikten över Prag.

Köp biljetter till TV-tornet i Zizkov här.

17. Nationalmuseet (Národní muzeum)

Nationalmuseet i Prag (Národní muzeum) är ett av de mest besökta museerna i Tjeckien och ligger i hjärtat av staden. Museet grundades i mitten av 1800-talet och rymmer mer än 14 miljoner föremål från tjeckisk historia, kultur och konst.

Utställningarna på Nationalmuseum spänner över en rad ämnen, bland annat arkeologi, etnografi, konst och vetenskap. En av de mest populära utställningarna är den permanenta utställningen om Tjeckiens historia, från antiken till nutid.

Museet anordnar också regelbundet tillfälliga utställningar på olika teman som tjeckiska kulinariska traditioner eller modern konst.

Nationalmuseet är inte bara en viktig institution för att bevara Tjeckiens kulturarv, utan också ett fascinerande resmål för besökare som vill lära sig mer om landets rika historia och kultur.

18. Powder Gate tornet

powder gate torn prag

Puderporten i Prag, även känd som Prašná brána på tjeckiska, är ett av stadens mest imponerande monument.

Tornet byggdes ursprungligen på 1400-talet som en del av Prags befästningssystem och användes senare som en kunglig depå för krut, vilket gav tornet dess namn.

Pulverporten är en imponerande struktur med gotiska valv och detaljerade skulpturer som föreställer hjältar från den tjeckiska historien. Tornet har också ett antal utställningar som berättar om dess historia samt historien om Prags försvar och byggnader.

Tornets höga utsiktspunkt gör att besökare kan njuta av en magnifik utsikt över Prags gamla stadsdel och dess många sevärdheter.

Det är väldigt billigt att ta sig upp i tornet – du hittar biljetter här.

På min senaste resa till Prag bodde jag på helt fantastiska The Julius Prague, ett stenkast från Puderporten. Jag kan varmt rekommendera det hotellet!

19. Ölspa 🍺

Ölspa prag

Ölspa i Prag är en unik upplevelse som kombinerar avkoppling och ölprovning på ett alldeles speciellt sätt. Ölspaet äger vanligtvis rum i ett privat rum, där besökare kan njuta av en badtunna fylld med bryggeriingredienser som humle, malt och jäst.

Medan du kopplar av i badkaret kan du också njuta av obegränsad tillgång till lokala ölsorter.

En av de vildare ölupplevelserna i Prag, som redan erbjuder extremt god öl på alla barer, restauranger och caféer.

Läs mer om ölspa i Prag här.

Jag hoppas att du kan använda denna fantastiska guide till de bästa sevärdheterna och sakerna att göra i Prag.

Jag har skrivit en hel del om Prag, eftersom jag ärligt talat älskar staden. Kolla då in mina andra guider för flygplatstransfer och andra Prags reseguider här.

Vilka är de bästa sevärdheterna i Prag?

I mina ögon är de bästa sevärdheterna i Prag Karlsbron, Pragborgen och St. Vitus-katedralen, den astronomiska klockan vid Gamla rådhuset och i allmänhet hela gamla stan. I den här guiden delar jag med mig av ett antal andra av stadens bästa sevärdheter.

Hur många dagar behöver du i Prag?

Generellt sett skulle jag rekommendera att spendera minst 3-4 dagar i staden för att få en bra känsla för dess kultur, historia och sevärdheter. Du får också mycket för pengarna när du bokar hotell i Prag, så det är lätt att få en billig resa. Om det behövs, se min guide till var man ska bo i Prag, där jag delar hotellrekommendationer.

Är Prag billigt?

Ja, som dansk turist är Prag otroligt billigt att besöka. Jämfört med många andra europeiska städer är Prag generellt sett ett billigt resmål. Priserna på mat, dryck och boende är vanligtvis lägre än i västeuropeiska länder. Så se fram emot en billig storstadssemester i Prag.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.