Var ska man bo i Berlin? De 5 bästa områdena & bra hotell 🇩🇪

Jag har bott i Berlin och reser ofta tillbaka till den tyska huvudstaden. Så jag vågar säga det: jag vet var det är bäst att bo i Berlin och känner även till många bra hotell i flera olika områden.

berlin

I den här guiden pratar jag om de 5 bästa områdena i Berlin och ger länkar för att boka bra hotell i olika prisklasser.

Planerar du en resa till Berlin i sista minuten?
Här är några av de bästa sakerna att göra, hotell och andra tips för din resa till Berlin.

🇩🇪 Toppaktiviteter och turer i Berlin:
1. Tv-tornet på Alexanderplatz (viktigt att ha hoppa över kön-biljetter hemifrån!)
2. 1 timmes båttur på Spree
3. Halvdagstur till Sachsenhausen koncentrationsläger
4. Hop On Hop Off Sightseeingbusstur
5. Guidad stadsrundtur om andra världskriget och kalla kriget (mycket populärt!)

🛌 Bästa hotellen i Berlin:
1. Waldorf Astoria (lyx)
2. NH Collection Berlin Mitte (medelklass på Friedrichstrasse)
3. H4 Hotel Berlin Alexanderplatz (bra för priset - precis vid Alexanderplatz)

🚇 Berlin WelcomeCard alla borde köpa för kollektivtrafik & flygtåget + en massa rabatter.

När jag var i Berlin för första gången på gymnasieresa blev jag förvånad över hur stor stad det verkligen är. Och samtidigt blev jag förvånad över att det inte finns något riktigt centrum i Berlin.

Berlin

Det finns förstås Berlin Mitte, vilket betyder mitten, men Berlin måste på många sätt ses annorlunda än andra europeiska städer som Paris, London och Prag.

Berlin är i själva verket en stad som består av många mindre byar som har slagit samman och med sina 3 664 088 invånare nu bildar en av Europas mest spännande och levande huvudstäder.

Resakris Berlin
When in Berlin…

Det är med andra ord vettigt att lägga lite tid på att fundera över vilket område av Berlin du bokar hotell i – det är en enorm skillnad mellan om du bor i Charlottenburg eller Krezuberg.

Och även om Berlin i grunden är en trygg stad att röra sig i (jag har personligen aldrig upplevt något obehagligt varken när jag bodde där eller på mina många resor dit) så rekommenderar jag inte samma område för barnfamiljer som för unga i tidigt 20-tal som vill uppleva Berlins nattliv.

Med det sagt – låt oss komma igång med guiden till var man ska bo i Berlin.

1. Mitte – bästa området för sevärdheter & förstagångsresenärer ⭐️

Mitte är som sagt det närmaste vi kommer ett centrum i Berlin och ni har kanske redan hört talas om Alexanderplatz som fungerade som centrum i Östberlin när staden delades i två av Berlinmuren.

Berlin alexanderplatz mitte

Berlin Mitte-området i sig är relativt stort, men det är i detta område som du hittar några av de bästa sevärdheterna och upplevelserna i Berlin, såsom Brandenburger Tor, Riksdagsbyggnaden, Unter den Linden, Pergamonmuseet och Checkpoint Charlie (precis vid gränsen till Kreuzberg).

Oavsett var du bor i Mitte kommer du aldrig att vara långt från S-bahn, U-bahn eller spårvagn, så du kan enkelt ta dig runt i resten av staden och du kommer även att kunna ta dig från flygplatsen till ditt hotell på mindre än 1 timme.

Berliner Dom
Berliner Dom

Det finns otroligt många bra restauranger, barer, caféer och shoppingmöjligheter i Mitte.

Bor i Mitte om du:

 • Reser till Berlin för första gången
 • Reser till Berlin med barn
 • Är en vanlig turist
 • Vill gärna bo nära så många toppattraktioner som möjligt

Bra hotell i Mitte

Regent berlin hotel mitte
Rum på Regent Berlin

Berlin är en speciell stad, men det har byggts mycket nytt sedan murens fall, och speciellt i Mitte har det hänt mycket, vilket är bra för oss när vi ska hitta ett bra hotell i Mitte.

Det finns många att välja på i flera prisklasser 😎

Bästa lyxhotellet i Mitte: Regent Berlin

Bästa mellanklasshotell i Mitte: H4 Hotel Alexanderplatz

Bästa budgethotellet i Mitte: Best Western am Spittelmarkt Berlin

Jag visar tre av de bästa områdena i den här videon från Berlin.

2. Prenzlauer Berg – bästa området för riktig berlineratmosfär 😍

Prenzlauer Berg ligger mig varmt om hjärtat, eftersom det var här jag bodde när jag var baserad i Berlin.

Efter murens fall var Prenzlauer Berg platsen dit unga konstnärer flyttade till, då ingen annan ville bo i byggnaderna och därför utvecklades området snabbt till lite av en fristad för de coola och trendiga berlinarna.

prenzlauer berg

Men 90-talet är sedan länge borta och de trendiga artisterna har blivit föräldrar, så nu är Prenzlauer Berg faktiskt känt för att vara det mest barnvänliga området i Berlin och ett extremt eftertraktat område att bo i.

Även om Prenzlauer Berg nu så småningom nämns i alla guideböcker till Berlin och därför inte längre är stadens hippaste område, tycker jag att det är något befriande med att strosa runt på gator som Kastanienallee, Oderberger Strasse och längre norrut på Lychener Strasse runt Helmholtzplatz.

berlin prenzlauer berg
Resakris i Prenzlauer Berg.

Det är Berlin för mig – en bra blandning av små indiebutiker, kebabbutiker, tjusiga kaféer och dykbarer med billig öl.

En härlig blandning av allt som gör Berlin till en av Europas coolaste städer!

Om du är i Berlin på söndag, glöm inte att komma förbi Mauerpark, där det varje söndag är en enorm loppmarknad med riktigt mysig atmosfär.

Förresten, du kan besöka nära Mauerpark Gedenkstätte Berliner Mauer, som är en av få platser där en del av Berlinmuren fortfarande står vid Bernauer Strasse.

Bo i Prenzlauer Berg om du:

 • Älskar god mat och kaffe
 • Vill du uppleva en mer autentisk sida av Berlin än Mitte
 • Är okej med att behöva åka kollektivt för att ta sig till de mest kända sevärdheterna

Jag älskar Prenzlauer Berg och kan inte rekommendera området nog!

Bra hotell i Prenzlauer Berg

När du bor i Prenzlauer Berg finns det något färre hotell att välja på och tvärtom, i Mitte är det mer lokala, mindre hotell än de stora kedjorna.

Visst har den också sin charm, men jag har fortfarande en klassiker på listan nedan – för den har ett riktigt bra pris och ligger nära s-bahn och spårvagn.

Bästa lyxhotell: Myer’s Hotel Berlin

Bästa mellanklasshotell: Holiday Inn Berlin Prenzlauer Berg

Bästa budgethotell: Hotel Kastanienhof

3. Charlottenburg – bästa området för barnfamiljer 👨‍👩‍👧‍👦

Sedan hoppar vi för första gången till ett område som ligger i före detta Västberlin, Charlottenburg.

Det är i Charlottenburg vi hittar platser som shoppinggatan Kurfürstendamm, KaDeWe, Berlin Zoo och Schloss Charlottenburg.

kurfurstendamm berlin

Charlottenburg är av tradition ett rikare och trevligare område än t.ex. Prenzlauer Berg, som som sagt var en del av fattiga Östberlin.

Området är också en av de delar av Berlin som var relativt förskonad under andra världskriget, så man kan fortfarande hitta en hel del äldre vackra byggnader från före kriget.

Det är en annan atmosfär i Charlottenburg och i synnerhet kring Kurfürstendamm än i resten av Berlin – här påminner staden mer om andra storstäder i Europa än i de andra områdena.

Det lite renare området är alltså det perfekta området för dig som reser till Berlin med barn.

Bo i Charlottenburg om du :

 • Gillar att shoppa i de stora butikerna i Berlin
 • Kommer att bo på fina, moderna hotell
 • Kommer att uppleva den fina delen av Berlin
 • Gå på konsert eller fotboll på Olympiastadion (som ligger längre västerut)

Bra hotell i Charlottenburg

Waldorf Astoria
Badkar med utsikt på Waldorf Astoria

Redan före Berlinmurens fall var Charlottenburg ett område där turister från hela världen vistades. Därför måste du vara försiktig när du bokar hotellet, eftersom det finns några mycket gamla hotell.

Om du väljer en av de tre på listan nedan kan du se fram emot ett utmärkt boende.

Det ska också sägas att Charlottenburg generellt sett är ett dyrare område än de andra jag nämner i guiden här. Så om du letar efter ett billigt hotell i Berlin får du mer för pengarna i Mitte eller Prenzlauer Berg.

Bästa lyxhotellet: Waldorf Astoria Berlin

Bästa mellanklasshotell som också faktiskt är lyxigt: Hotel Zoo Berlin

Bästa budgethotell: Leonardo Hotel Berlin Kurfürstendamm

4. Kreuzberg – bästa området för hipsters & doner kebab 👨🏻

När jag bodde i Berlin arbetade jag i Kreuzberg, vilket var ett sant nöje.

Min kroppsvikt började dock också öka allt eftersom månaderna gick, vilket jag bl.a. tillskriver den helt fantastiska döner kebab man kan få för några euro i varje gathörn i Kreuzberg.

Kreuzberg är känt för att vara ett mångkulturellt område, där särskilt många människor med turkiska rötter bor.

Samtidigt har Kreuzberg notoriskt varit ett billigt område att bo i, vilket har bidragit till att många konstnärer och kreativa flyttar hit (som fallet var med Prenzlauer Berg på 90-talet).

kreuzberg

Det är därför Kreuzberg (och området söder om det, Neukölln) kanske är ett av de mest hipsterområdena i världen. Om du har varit i Williamsburg i New York så vet du hur högt upp på hipsterskalan vi är 😀

Så om du är ung, vill dricka IPA på de trendigaste barerna och gå till underjordiska nattklubbar du dammat av på Instagram, då är Kreuzberg området för dig.

Jag skulle inte rekommendera att boka hotell i Kreuzberg om du reser till Berlin med barn.

Inte för att det är ett farligt område, utan helt enkelt för att det finns bättre alternativ och om man måste säga något negativt kan området kring Kottbusser Tor verka lite otryggt under de sena natten (där det finns väldigt få barnfamiljer) hur som helst, det prunkar runt) 😀

Dessutom är Kreuzberg ett enormt område och det gränsar bl.a. upp till Checkpoint Charlie i norr, men annars finns det inte direkt någon av de mest kända sevärdheterna i området.

Jag kan rekommendera att strosa längs Maybachufer, promenera i Görlitzer Park och titta på folk och annars bara njuta av de många speciella gatorna och de billiga restaurangerna.

En av mina favoritrestauranger i Berlin ligger tekniskt sett i Kreuzberg: Mabuhay är en liten indonesisk restaurang du måste känna till för att gå förbi. Jag nämner det också i min guide till restauranger i Berlin här.

Bo i Kreuzberg om du:

 • Är hipster 😀
 • Älskar döner kebab
 • Kommer att uppleva en lokal Berlin-atmosfär med människor från världens alla hörn

Bra hotell i Kreuzberg

orania berlin kreuzberg
Den fina Orania.Berlin

Kreuzberg är som sagt ett stort område men jag har valt ut några hotell som ligger i den del av området som jag tycker är mest spännande och coolast 😉

Här kommer du aldrig vara långt från en bra bar eller en U-Bahn-station.

Bästa lyxhotellet: Orania.Berlin

Bästa mellanklasshotell: Hotel Vier Jahreszeiten Berlin City

Bästa budgethotell: Hotel Prens Berlin

5. Friedrichshain – bästa området för nattliv 💃🏽

Det sista bra området att bo i på resan till Berlin är Friedrichshain. Ett område som, förutom att vara svårt att stava, också definitivt är packat med bra restauranger, caféer och barer.

Där Kreuzberg ligger väster om Spree (floden som delar Berlin) hittar vi Friedrichshain på den östra delen och därmed är vi tillbaka i det forna Östberlin.

Berlin friedrichshain
Oberbaum Brügge och Tv Tornet.

Det kan du fortfarande känna när du går runt på de mysiga, populära gatorna runt Simon-Dach-Strasse och Grünberger Strasse.

I Friedrichshain hittar vi även området RAW-Gelände alldeles intill Warschauer Strasse Bahnhoff, som är ett enormt utomhus- och inomhusområde med nattklubbar. Utan tvekan en plats du måste besöka om du reser till Berlin för att uppleva stadens världsberömda nattliv.

Det är också i Friedrichshain vi hittar East Side Gallery, som givetvis bör stå på allas bucket list när man besöker Berlin.

east side gallery
East Side Gallery.

Generellt sett är Friedrichshain ett område som är väldigt likt Kreuzberg, men utan en lika stor mångkulturell blandning, eftersom det var först efter murens fall som det öppnades upp för människor från andra delar av världen.

Jag har haft en av de bästa vietnamesiska måltiderna i mitt liv här i området på New Day Vietnam Heritage Food. Ja, namnet är inte det bästa, men maten var det 😀

Bor i Friedrichshain om du:

 • Skulle vilja gå på en klubb (du kan till exempel försöka komma in i Berghain)
 • Kommer att uppleva ett område i gamla Östberlin som fortfarande är lite rått och opolerat
 • Går på konsert i Mercedes Benz Arena

Bra hotell i Friedrichshain

hotel indigo friedrichshain
Hotellrum med utsikt över floden Spree på Hotel Indigo i Friedrichshain

Friedrichshain är ett område med en hel del hostels och hotell i den billigare delen, så om du reser till Berlin on a budget kan det vara ett bra ställe att leta efter.

Låt mig dock presentera dig för tre hotell i olika prisklasser här.

Bästa lyxhotellet: Hotel Indigo Berlin East Side Gallery

Bästa mellanklasshotell: Nhow Berlin

Bästa budgethotell: Industriepalast Hostel Berlin (har privata rum med eget badrum även om namnet säger att det är ett vandrarhem)

Jag hoppas att du kan använda den här guiden till de bästa områdena att bo i när du reser till Berlin. Om du har några frågor om var man ska bo i Berlin eller staden i allmänhet, vänligen lämna en kommentar nedan.

Riktigt bra resa till den tyska huvudstaden.

Planera din resa 👇🏻

 • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
 • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
 • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.