Sevärdheter i Berlin – 25 saker att göra i Berlin

Det finns många saker att göra i Berlin - här delar jag några av de bästa sevärdheterna med dig.

berlin

Jag har bott i Berlin, fortsätter att resa dit många gånger om året och försöker hålla fingret på pulsen på vad man ska se och uppleva i den tyska huvudstaden.

Planerar du en resa till Berlin i sista minuten?
Här är några av de bästa sakerna att göra, hotell och andra tips för din resa till Berlin.

🇩🇪 Toppaktiviteter och turer i Berlin:
1. Tv-tornet på Alexanderplatz (viktigt att ha hoppa över kön-biljetter hemifrån!)
2. 1 timmes båttur på Spree
3. Halvdagstur till Sachsenhausen koncentrationsläger
4. Hop On Hop Off Sightseeingbusstur
5. Guidad stadsrundtur om andra världskriget och kalla kriget (mycket populärt!)

🛌 Bästa hotellen i Berlin:
1. Waldorf Astoria (lyx)
2. NH Collection Berlin Mitte (medelklass på Friedrichstrasse)
3. H4 Hotel Berlin Alexanderplatz (bra för priset - precis vid Alexanderplatz)

🚇 Berlin WelcomeCard alla borde köpa för kollektivtrafik & flygtåget + en massa rabatter.

I det här inlägget kommer jag att recensera några av de bästa sevärdheterna i Berlin.

I guiden här kommer jag både att berätta om ”toppsevärdheterna” och komma på mina egna personliga favoriter från tiden jag bodde i staden och från mina många efterföljande resor.

Överväg Berlin WelcomeCard för sevärdheter och kollektivtrafik

berlin welcomecard

Först och främst skulle jag rekommendera alla som ska på stadssemester i Berlin att köpa det så kallade Berlin WelcomeCard.

Det är ett kort för turister, som ger tillgång till stadens kollektivtrafik i antingen 48 timmar, 72 timmar eller 5 dagar. Mycket användbart när man ska gå runt och titta på sevärdheter.

Förutom att ge tillgång till kollektivtrafiken i Berlin och transporten från Berlins flygplats till stadens centrum får du också rabatt på över 200 olika sevärdheter i Berlin, så det är väldigt bra att investera i Berlin WelcomeCard.

Kortet kan köpas hemifrån just här.

Nåväl, låt oss ta en titt på vilka sevärdheter i Berlin som är värda ett besök:

TV tornet på Alexanderplatz

tv tornet berlin

Det legendariska tv-tornet precis vid Alexanderplatz är förstås en oundviklig syn på resan till Berlin.

Tv-tornet kan ses från större delen av Berlin och är en bra indikator på var i den enorma tyska huvudstaden du befinner dig.

Utsikten där uppe är riktigt imponerande och man får en känsla av hur stor stad Berlin egentligen är.

En tur upp i tv-tornet är därmed också en riktigt häftig upplevelse för både barn och vuxna. Ett misstag jag gjorde när jag skulle ta en promenad upp i tv-tornet i Berlin var att inte köpa en biljett hemifrån.

Precis som jag kände mig dum när jag stod där i kön i en och en halv timme och kunde se folk hoppa över kön för att de hade bokat en biljett i förväg.

Jag kommer inte göra det misstaget igen och jag kan starkt rekommendera alla som vill besöka det ikoniska tornet att köpa biljetten hemifrån.

Detta kan göras online här.

Båttur i Berlin – se sevärdheter från Spree

båttur berlin

Man kan (nästan) inte vara på storstadssemester i Berlin utan att se floden Spree , som viker sina veck rakt igenom Berlins centrum. Att Spree ligger så centralt i staden gör att du kan passera en rad sevärdheter på en båttur i Berlin.

Det finns många olika båtturer i Berlin och det finns många olika företag som arrangerar de populära resorna.

Som alltid går det dock att boka biljetten hemifrån och vara garanterad plats på en båt.

Ta t.ex. en titt på denna 1 timmes båttur som kommer runt bl.a. Riksdagen och Museiön.

Länk till mer info här.

Har du bokat hotell? Annars bör du läsa min guide till de bästa områdena i Berlin.

Stasi fängslad i Hohenschönhausen

stasi fängslad berlin

Jag var i Berlin i high school där vi började vår resa med att besöka det gamla Stasi-fängelset i Hohenschönhausen. Jag tror inte att jag var den enda som faktiskt blev sjuk av att vara där.

Det är med andra ord inte den mest uppmuntrande synen i Berlin, men det är kanske den på listan här som har gjort störst intryck på mig.

stasi berlin

Man kan bara gå på guidade turer i fängelset och det vilda är att guiderna ofta är före detta fångar under DDR-regimen. Med andra ord, de vet verkligen vad de pratar om när de visar runt i fängelsehålorna.

En skrämmande men oerhört spännande historisk upplevelse i Berlin.

Det finns guidade turer på engelska varje dag kl 10:40, 12:40 och 14:40.

Du kan boka online här.

Då fängelset ligger en bra bit ut i östra Berlin har en speciell rundtur gjorts där du hämtas av en privatchaufför på ditt hotell och körs till och från fängelset.

Du kan se mer om denna tour här.

Berlin Story Bunker

berlin story bunker

En annan extremt spännande plats för den som är intresserad av historia och i synnerhet andra världskriget är Berlin Story Bunker.

Här kan du se utställningen ”Hitler, How Could It Happen” och lära dig om både Hitler, nazismen och Berlins historia.

Dessutom finns en stor modell av Hitlers ”förarbunker”, där han är känd för att ha slutat sina dagar i slutet av andra världskriget.

Se mer om Berlin Bunker Story här.

Sevärdheter i Berlin till fots: promenad från Alexanderplatz till Brandenburger Tor

berlin walk


När jag hade en egen resebyrå, Resakris Tours, gjorde jag skräddarsydda resor till t.ex. Berlin.

Hit kom jag även med rekommendationer på sevärdheter och gjorde även promenader som kom förbi några av stadens bästa sevärdheter.

Och kanske i synnerhet upplevelser i Berlin relaterade till andra världskriget.

När jag för ett par månader sedan var reseguide för en bussfull med danska turister fick jag äntligen möjligheten att testa min ena promenad själv och det fungerade riktigt bra!

Så jag skulle faktiskt verkligen rekommendera det om du vill se några av Berlins bästa sevärdheter på en promenad som tar cirka 1-2 timmar – givetvis beroende på tempo och kaffestopp.

Alexanderplatz

alexanderplatz


Vandringen börjar vid Alexanderplatz, som är välkänd av många danskar. Det är egentligen inte för att det händer något väldigt speciellt just här, utan det är lite av ett ’nav’ för kollektivtrafiken och därmed ett fint landmärke.

Men en sak du bara bör titta på Alexanderplatz är världsklockan:

alexanderplatz ur

Rotes Rathaus

Sedan fortsätter turen förbi Rotes Rathaus, Berlins rådhus och en av de mer ikoniska byggnaderna i den tyska huvudstaden.

Berliner Dom

berliner dom


Floden Spree korsas och på en gång dundrar Berlins katedral fram när du börjar resan på Unter den Linden .

Från vägen kan man till och med titta på Museiön, museisjön, där bl.a. det världsberömda Pergamonmuseet ligger.

Under den Linden

unter den linden


Unter den Linden går faktiskt hela vägen upp till Brandenburger Tor, som är (nästan) slutpunkten för vandringen, men vi svänger av vid Bebelplatz .

Bebelplatz

Bebelplatz är torget där nazisterna 1933 brände över 20 000 böcker av övervägande judiska författare.

Gendarmenmarkt

gendarmenmarkt


Vandringen fortsätter ner till Gendarmenmarkt , där vi hittar både de franska och tyska kyrkorna. Ett vackert torg inspirerat av Piazza del Popolo i Rom.

Checkpoint Charlie

checkpoint charlie


Härifrån är det en kort promenad ner till ännu en ikonisk sevärdhet i Berlin, nämligen Checkpoint Charlie , som knappast kräver den storslagna introduktionen.

Runt Checkpoint Charlie är det alltid en liten promenad på gatan med gatuförsäljare som säljer mycket skräp från DDR-eran – personligen tycker jag inte att DDR är något som ska firas och jag blir alltid irriterad när jag ser folk som faktiskt går in i DDR-varor, men alla med sin egen smak…

Wall Panorama museum

wall panorama museum


Alldeles intill Checkpoint Charlie ligger ett interaktivt museum som alltid sätter igång min nyfikenhet när jag är på de här kanterna. Den är relativt ny och de gånger jag varit förbi den har jag inte hunnit titta in.

Å andra sidan har jag bara hört positivt om den och kan även läsa på recensionerna att den borde vara riktigt intressant.

Museet heter THE WALL – asisi Panorama och, även om jag inte kan säga säkert, tycker jag att det är värt ett besök.

Och priset är bara 10 euro – läs mer om museet och köp biljett här.

Andra världskriget sevärdheter i Berlin

Nästa platser på promenaden är tyvärr ingen man går förbi med ett stort leende på läpparna, men jag tycker ändå att de är viktiga för att slå vägen förbi.

Terrorns topografi

topographie des terrors
Det finns både en utomhus- och inomhusutställning.

Härifrån är det faktiskt bara att följa muren västerut och sedan träffar man (en annan) avskräckande ’syn’ i Berlin, SS:s gamla högkvarter, som nu förvandlats till ett museum, som visar exakt vilka grymheter som Nazisterna låg bakom – Topographie des Terrors.

Det är inte särskilt muntert att besöka Topographie des Terrors i Berlin, men jag skulle ändå rekommendera det om du är intresserad av historia – det är förresten gratis.

I princip skulle man härifrån kunna svänga förbi Potsdamer Platz, som ofta nämns som en plats i Berlin man borde se, men i mina ögon finns det inte riktigt något att åka dit för – det är bara ett stort ställe… 😀

Minnesmärket över de dödade judarna i Europa

berlin memorial


Nästa punkt på promenaden är inte heller i kategorin roliga, men ändå en av stadens mest kända och besökta sevärdheter – monumentet över de judar som dödades under andra världskriget .

Du har utan tvekan sett bilder på platsen, men det är en annorlunda upplevelse att gå runt mitt i minnesmärket som blir förvånansvärt ”djupt”.

  • Som en sidoanteckning är Hitlers förarhögar faktiskt nedgrävda några meter från minnesmärket. Det är förresten bara en parkeringsplats och är inte märkt med annat än en liten skylt, så det blir ingen syn i sig – jag gillar det faktiskt riktigt bra.

Brandenburger Tor – Berlins mest kända landmärke?

brandenburger tor


Verkligen precis runt hörnet från minnesmärket hittar vi Brandenburger Tor, som måste vara en av de portar som har upplevt mest i sin historia.

Som så många andra platser i Berlin känner man verkligen historiens surr vid Brandenburger Tor och Strasse des 17. Juni, som leder hela vägen upp till segerpelaren.

Där går min promenad dock inte upp – den ”slutar” i sin tur precis runt hörnet vid tyska förbundsdagen.

Reichstag – du kan gå upp i kupolen

Riksdagshuset, liksom Brandenburger Tor och i allmänhet detta område i Berlin, har sett extremt mycket.

Byggnadens historia är verkligen unik och därmed en syn i Berlin man helt enkelt måste uppleva.

Om vädret är bra under perioden du reser till Berlin, så skulle jag rekommendera att boka en resa upp till caféet, varifrån du får en utmärkt utsikt över staden.

Detta kan göras online här.

Jag har gjort en Google-karta som visar alla sevärdheter som nämns på Resakris’ Best of Berlin-promenaden” 😀

Berlinmuren

berlin wall


Naturligtvis kan du inte göra en guide till Berlins sevärdheter utan att nämna Berlinmuren, som är en av sevärdheterna i Berlin som bara måste upplevas.

Det finns fortfarande en hel del bitar av Berlinmuren runt staden, men år för år tas fler och fler bort.

Låt mig kort gå igenom två av de mest kända platserna att uppleva Berlinmuren nedan.

East Side Gallery

east side gallery


East Side Gallery, som ligger strax utanför Spree på östra sidan (nära bland annat Warschauer Strasse Station och den berömda Simon Dach Strasse), är den bit av muren som de flesta har sett hemifrån.

Det är här väggen är dekorerad med graffiti och bl.a. den välkända ”kyssmålningen” av Gorbatjov och Honecker, som på många sätt symboliserar DDR:s fall.

Man kan fortfarande se den och det är utan tvekan en ganska intressant upplevelse i Berlin som varmt kan rekommenderas.

Området precis runt East Side Gallery har för övrigt utvecklats vansinnigt mycket (som resten av staden) under de senaste åren.

När jag bodde i Berlin 2012 var området relativt dött – nu är det packat med kontor, helt nya byggnader och den stora Arenan för konserter och ishockey.

Minnesmärke Berlinmuren i Prenzlauer Berg

Många danska turister älskar Prenzlauer Berg (jag bodde själv där och älskar fortfarande området), så vi åker gärna dit. Och det kan särskilt rekommenderas på söndagar, då det är en stor loppmarknad i Mauerpark.

Men visste du att det några hundra meter från Mauerpark finns ett större område där du kan se bitar av Berlinmuren?

Gedenkstätte Berliner Mauer är ett större område där du kan uppleva Berlinmurens historia gratis.

Läs mer om området här.

Museiön – 5 världsberömda museer på en ö

berlin museum

Museumsinsel, museiön, ligger i Mitte och ett stenkast från Berliner Dom, så du kan i princip klämma in den i sightseeingturen, men det finns också goda skäl att avsätta större delen av dagen om du vill besöka alla fem museer på Museiön.

Madame Tussauds – vaxmuseet i Berlin

madame tussauds berlin


Det världsberömda vaxmuseet har också öppnat i Berlin med stor framgång.

Det går alltså att se de vällika vaxdockorna av t.ex. Lady Gaga, Beatles och Michael Jackson.

Madame Tussauds Berlin är en mycket populär attraktion där ett visst antal personer är inlåsta i 90 minuter åt gången. Det är positivt, eftersom det aldrig blir för trångt på vaxmuseet.

Kom dock ihåg att boka biljetten hemifrån och hoppa över den långa kön!

Skip-the-queue-biljetter kan köpas hemifrån här.

Busstur i Berlin – se många sevärdheter på kort tid

berlin busstur


När jag bodde i Berlin tog jag en bussresa med min familj när de var nere och hälsade på mig.

Jag måste erkänna att jag borde ha gjort det som en av de första sakerna när jag flyttade till stan.

De flesta har försökt vara med på dessa klassiska sightseeingbussturer i olika europeiska städer, vilket ibland kan vara lite onödigt, men speciellt i Berlin är det riktigt bra att ta en busstur runt och se sevärdheterna.

Berlin är riktigt stort och är uppdelat i många olika stadsdelar, alla med sitt eget liv och sina nav.

Med en bussresa (där du kan hoppa på och av som du vill i 24 timmar) är det möjligt att uppleva flera olika stadsdelar och sevärdheter ganska enkelt.

Det finns många olika företag som kör runt turister till Berlins sevärdheter, men vill du boka hemifrån kan du t.ex. gör det 109 kr per person här.

Det finns en svenskpråkig guide via hörlurar på den här bussen.

Se Berlin från toppen av Potsdamer Platz

berlin potsdamer platz


Om du inte tar turen upp i tv-tornet eller helt enkelt inte kan få nog av utsikten över Berlin kan du med fördel skippa turen förbi Panoramapunkt på Potsdamer Platz.

Jag har inte tagit resan upp dit själv, så jag kan inte ens beskriva utsikten, men jag kan se på försäljningssidan att det bara finns bra recensioner av biljetten.

Ta en titt själv här.

Se alternativet Berlin

Vad är egentligen ”alternativet Berlin”? Den tyska huvudstaden är förmodligen en av de mest edgy städerna i Europa, så det är lätt att falla över så kallade alternativa sevärdheter i Berlin.

Ändå är det vettigt att ta en resa (som är ganska billig) som visar upp några av de mer stängda underjordiska platserna i Berlin.

Resan sker till fots och tar cirka 4 timmar, där du bl.a. kommer förbi Kreuzberg och upplever de viktigaste sevärdheterna i Berlin inom olika subkulturer.

Den alternativa Berlinturen är särskilt populär bland fotografer, men med den kunniga reseledaren finns det mycket att ta igen för alla – verkligen en syn/aktivitet i Berlin som inte alla kommer hem och berättar om.

Den kostar endast 20 euro, så det finns ”valuta för pengarna” på de 4 timmarna runt Berlin.

Boka turen hemifrån med GetYourGuide här. 

Jag hoppas att du kan använda den här guiden till de bästa sevärdheterna och sakerna att göra i Berlin. Om du har några frågor om din resa, vänligen lämna en kommentar nedan.

FAQ:

Vilka är de bästa sevärdheterna i Berlin?

De populäraste sevärdheterna i Berlin är TV-tornet, Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie och East Side Gallery. I den här guiden ger jag dock rekommendationer för både välkända och mindre kända saker att göra i Berlin.

Var ska man bo i Berlin?

Jag rekommenderar att bo i antingen Mitte eller Prenzlauer Berg om du vill uppleva det bästa av Berlin på din resa. Du kan läsa mer om var man ska bo i Berlin här.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.