Här på listan har jag plats för 15 sevärdheter i Köpenhamn, men det är bara en bråkdel av allt du kan göra i staden.

Jag är dansk och bor i Köpenhamn, så jag känner till staden och vet vad du ska göra när du besöker den danska huvudstaden.

Kort introduktion till Köpenhamns sevärdheter

Den danska huvudstaden erbjuder bland annat två av landets mest besökta attraktioner – nämligen nöjesparkerna Tivoli och Bakken. Du hittar även en hel del historiska sevärdheter runt om i staden som t.ex. Amalienborg och Christiansborg.

Många av byggnaderna och monumenten kan du också uppleva från vattnet genom att hoppa på en kanalrundtur, där du på en guidad tur kan beskåda stora delar av staden från Köpenhamns kanaler.

Köpenhamn har också en otroligt stark sida när det kommer till det kulinariska, och du hittar många underbara matställen runt om i staden.

Om du har råd kan du försöka få en plats på den världsberömda restaurangen Noma som flera gånger vunnit priset som bästa restaurang i världen.

När du åker till Köpenhamn kan det vara en bra idé att investera i en sådan Copenhagen City Card, som ger dig fri entré eller rabatt på entrébiljetter till över 80 museer och attraktioner i hela staden. En sådan karta kan snabbt tjäna sig ett hem om du bara besöker några av platserna på listan.

Fantastiskt på sommaren, charmigt på vintern

nyhavn
Om du kommer på sommaren kan du också njuta av det härliga vädret genom att besöka Nyhavn, ta en promenad i någon av stadens många parker och trädgårdar, eller kanske ta ett dopp på Islands Brygge.

Köpenhamn är kanske den trevligaste platsen i nästan hela världen att vara på på sommaren , eftersom staden bara surrar av glada människor och gott humör överallt.

Därmed inte sagt att Köpenhamn inte har sin charm även på vintern , där du till exempel kan åka till Tivoli och se trädgårdens årliga juldekoration eller de återkommande julmarknaderna på bland annat Højbro Plads och Kongens Nytorv .

Se även denna mat-youtuber som får ut mycket av ett besök i Köpenhamn på vintern:

Och låt oss börja med guiden till sevärdheter i Köpenhamn .

1. Tivoli – toppattraktion i Köpenhamn

tivoli köpenhamn
Om du ska till Köpenhamn, lura bara inte dig själv för en resa till Tivoli. Oavsett om du har varit där förut eller inte, är det alltid värt tiden och pengarna att besöka den vackra trädgården och nöjesparken i hjärtat av Köpenhamn.

Med sitt läge mittemot Köpenhamns centralstation kan du köra direkt till dörren.Tänk på att det förmodligen är lättast att komma fram till Tivoli med kollektivtrafik, då det inte precis vimlar av parkeringsplatser runt om i Tivoli.

Om du vill göra det enklare för dig själv att besöka Tivoli kan du boka dina biljetter hemifrån.

Du bestämmer själv om du bara vill ha en entrébiljett så att du kan gå runt och njuta av trädgården eller om du också vill ha ett turpass så att du kan gå upp och prova de många åkarna. Båda kan beställas online.

2. Amalienborg slott – Drottningens residens i centrala Köpenhamn

Är du intresserad av det danska kungahuset bör du titta förbi Amalienborgs slott. Här bor Danmarks monark, vilket i skrivande stund betyder Hennes Majestät Drottning Margrethe II.

Amalienborg slott ligger nära en rad andra sevärdheter i centrala Köpenhamn, som också är värda ett besök om du kommer förbi. Dessa inkluderar Frederiks Kirke, Marmorkirken, Amaliehaven och Skuespilhuset.

Om du passerar Amalienborgs slott kan du tajma det så att du har möjlighet att uppleva Kungliga Livgardets vaktbyte som sker kl. 12.

Slottstorget omges av de fyra kungliga herrgårdarna som tillsammans bildar Amalienborgs slott. De är Christian VII:s herrgård, Christian VIII:s herrgård, Christian IX:s herrgård respektive Frederik VIII:s herrgård.

I den senare hittar du Amalienborgs museum, där du har möjlighet att kliva direkt in i historien och se det kungliga livet inifrån.

3. Christiansborgs slott – Folketinget & Kongehuset under samma tak

christiansborg
När du väl har besökt platsen där den danske regenten är bosatt bör du nästan också ta dig förbi Christiansborgs slott, eller bara Christiansborg som det går under i dagligt tal.

Här har du möjlighet att se och besöka Danmarks kanske viktigaste arbetsplats, nämligen Folketinget .

En av de mest unika sakerna med Christiansborgs historia måste vara att slottet har brunnit ner två gånger, så att byggnaden har byggts under tre omgångar. Senast det brann var den 3 oktober 1884 och det var inte förrän 1928 som slottet slutligen ansågs återuppbyggt.

Idag är slottet grovt delat i två, där Folketinget ligger i ena flygeln, medan kungahuset fortsätter att representera den andra.

Det går att få guidade visningar i både Folketinget och i kungakammaren, men man ska vara medveten om att de två organen är delade och man måste därför boka biljetter till båda platserna om man vill se båda delarna av slottet.

4. Kronborgs slott – lättillgänglig sevärdhet från Köpenhamn

kronborg
Det sista slottet på listan som jag har valt att ta med idag är Kronborgs slott. Jag skulle dock bara rekommendera dig att besöka den om du har flera dagar på dig att göra bra ifrån dig i Köpenhamn.

Resan kan snabbt ta några timmar av din dag, så om du har kort tid och vill se så mycket som möjligt bör du fokusera på allt du kan se inne i själva Köpenhamn. Men har du tid är Kronborg nära Helsingör en stor upplevelse.

Här kan du gå i Shakespeares Hamlets fotspår, där Kronborg, eller Helsingör, spelar en central roll. Slottet fick precis det läget på grund av det geografiska läget, precis där Öresund är minst.

Det var en strategiskt viktig plats för Danmark att ha en fästning liggande där.

Sedan 1938 har Kronborg har varit öppet för allmänheten, och du har möjlighet att besöka Holger Danske, som sitter i kasematten under slottet – redo att vakna till dåd om Danmark skulle vara i fara.

Boka en heldagstur till bl.a. Kronborg, Roskilde och Frederiksborg just här.

5. Kanalrundtur – se Köpenhamns sevärdheter från båt

En av de mest självklara upplevelserna att få när du är i Köpenhamn är en rundtur i kanalerna på en guidad kanaltur.

På en kanalrundtur seglas du förbi några av stadens viktigaste monument och byggnader, och under resan får du livligt berättat om Köpenhamns sevärdheter du passerar längs vägen. Guiden kommer att tala både danska och engelska, så det är förståeligt för alla.

Resan runt Köpenhamns vackra kanaler tar vanligtvis en timme, så det finns gott om plats i schemat för att uppleva mycket annat i Köpenhamn samma dag.

På turen runt kanalerna kommer du bland annat att passera monument och byggnader som:

  • Den lilla sjöjungfrun,
  • Christiansborg
  • Amalienborgs slott
  • Danmarks Nationalbank
  • Börsen

Se fram emot den historiska staden från vattnet, vilket är en riktigt trevlig upplevelse.

Du kan hitta biljetter till kanalturer som avgår från Nyhavn eller Ved Stranden online här.

6. Pubcrawl i Köpenhamns nattliv

pubcrawl köpenhamn
Vill du komma ut och uppleva nattlivet i Köpenhamn kan det vara en idé att boka plats på en riktig krogrundtur.

Du, och resten av kvällens grupp, guidas runt av en kunnig guide, som själv är med på hela resan.

Du kommer att passera många olika barer och klubbar, och du kan se fram emot att hoppa över kön som en del av pubcrawl-gruppen. Längs vägen blir det gratis shots, drinkar, entré och garderob och du får specialerbjudanden på drinkar vart du än går.

Observera att du självklart måste vara 18 år för att delta i en pubcrawl.

Dessa pubrundturer samlar människor från hela världen, vilket gör det till ett perfekt tillfälle att träffa många nya och spännande människor.

Festa till den ljusa morgonen och upplev allt som Köpenhamns stad och nattliv har att erbjuda.

Boka din plats för nästa pubcrawl här och träffa många nya människor.

7. Lär dig om staden på en 2 timmars stadsvandring

Om du är tidspressad och vill uppleva så mycket som möjligt av staden är denna upplevelse perfekt för dig.

Resan tar två timmar, och längs vägen kommer du att passera så många av de historiska och kulturella sevärdheterna och byggnaderna i Köpenhamn som möjligt.

På så sätt slipper du också behöva planera din resa runt staden själv. Det har gjorts åt dig, och du har en guide med dig under hela resan för att förklara och berätta på djupet om de saker och platser du stöter på.

Under resan passerar du platser som Christiansborg, Amalienborgs slott, Strøget och Nyhavn.

Om det är några av platserna du skulle vilja uppleva i närheten kan du alltid gå tillbaka dit själv när stadsvandringen är över.

Resan är den perfekta utgångspunkten för att bilda sig en överblick över staden, vilket kan vara bra att ha under resten av din vistelse i Köpenhamn.

Du hittar dina biljetter till den två timmar långa stadsvandringen här.

8. Christiania

Om det är något område som är ett måste att uppleva när du är i Köpenhamn så är det såklart Christiania .

Stadsdelen har tillsammans med lägret Thy troligen blivit Danmarks svar och symbol för frihet och inte minst frihet. På Christiania vimlar det av kreativa och alternativa initiativ och initiativ.

Till exempel hittar du lokaler, gallerier, restauranger, caféer, verkstäder och en massa andra spännande och intressanta platser i området. I de små butikerna hittar du massor av presentidéer och bra hantverk.

Christiania är så mycket mer än vad du kanske är van vid att höra om kvarteret i media och nyheter. Christiania är hem för alla sorters människor, men det är tyvärr den lilla bråkdelen som bidrar till att ge Christiania ett skamfilat rykte i media.

Området är mycket mer än bara Pusher Street. Det är vacker natur, glada människor, musik, färger, originalitet och påhittighet.

Om du kommer till Köpenhamn, och aldrig har varit i Christiania förut, bör du ge dig ut och uppleva det på egen hand.

9. Köpenhamns Zoo – bra upplevelser för barn

köpenhamn zoo
Oavsett om du är på resa med barn eller inte kan det också rekommenderas att ta en tur förbi Copenhagen Zoo , som tillsammans med parkerna och trädgårdarna i staden fungerar som ett andningshål från resten av Köpenhamns buller och buller.

Du kan lätt få många timmar att promenera i Djurparken, så om du saknar något att göra en dag är det ett självklart resmål.

Djurparken här är öppen varje dag året runt, så oavsett när du kommer till Köpenhamn har du också möjlighet att åka till Zoo.

I trädgården kan du hälsa på hundratals olika djurarter som de nyanlända pandorna, isbjörnar, flodhästar, schimpanser, sjölejon, flamingos och många, många fler.

Du hittar också flera matställen i Zoo där du kan äta en rejäl lunch innan du går ut för att se den andra halvan av trädgården.

Tänk på att du inte får ta med din egen hund i trädgården.

10. Bakken – ett gratisalternativ till Tivoli

Det finns även ett annat nöjesfält i huvudstadsområdet förutom Tivoli – nämligen Bakken. Bakken är ett bra resmål för en rolig dag ute för hela familjen. Här kan både små och stora få en rolig och händelserik dag med fart över fältet.

Har du en bil tillgänglig kan du även enkelt själv köra till Bakken. Det finns gott om avgiftsbelagda parkeringsplatser precis framför huvudentrén där du kan bo.

Annars kan du enkelt ta S-tåget till Klampenborg St, också stannar nästan vid huvudentrén.

På Bakken hittar du massor av åkattraktioner, restauranger, stånd, caféer och godisbutiker. Det kostar ingenting att komma in, så om du inte behöver prova åkattraktioner kan du enkelt åka till Bakken och njuta av atmosfären och omgivningen helt gratis.

Annars kan du köpa turpass om du har modet att prova rutschkanorna och karusellerna.

Bakken har öppet från april till september och varje år finns det ett hav av evenemang och aktiviteter som du kan välja att delta i. Det händer alltid något på Bakken.

11. Den blå planeten – upplev havets djur

den blaa planet
De mest besökta sevärdheterna i Köpenhamn är Tivoli följt av Bakken och Köpenhamns Zoo. Inte långt från dessa mastodonter som funnits i snart många år hittar vi en särskilt spännande attraktion som nyligen har slagit upp portarna.

Jag pratar såklart om Den blå planeten, som du hittar i Kastrup på Amager.

Varje år besöker över 600 000 människor The Blue Planet, som är norra Europas största utställningsakvarium. Här kan du och familjen träffa och hälsa på över 450 olika arter och inte mindre än över 20 000 havsdjur.

På Den Blå Planet kan du prova allt från att dyka med hajar, komma riktigt nära de mäktiga havssköldpaddorna, eller vad sägs om att ta en tur bakom kulisserna och få en guidad tur i det enorma akvariet?

Se fram emot en dag i sällskap med de många vackra och fascinerande havsdjuren.

12. Reffen – Copenhagen Street Food

Vill du ha en annorlunda och spännande smakupplevelse utöver det vanliga ska du också titta förbi Reffen – Copenhagen Street Food.

Det är inget mindre än norra Europas största street food-marknad, där matstånd baserade på hela 17 olika nationaliteter samlas för ett syfte – nämligen att servera läckra nya och exotiska rätter för både lokalbefolkningen och turisterna i staden.

Hos Reffen hittar du garanterat något för alla och redan nu kan du se fram emot att sätta tänderna i de många smakrika delikatesserna.

Du hittar allt från aptitretare till varmrätter och desserter och bredvid hittar du även ett stort utbud av drycker, inklusive drycker, vin, vatten och öl.

Om du är osäker på var du ska avnjuta din middag bör du bege dig till Reffen. Det finns så många stånd och specialiteter att man kan ta sig dit många kvällar i rad utan att hinna prova allt.

13. Nyhavn

nyhavn köpenhamn
Jag har redan nämnt Nyhavn ett par gånger i den här artikeln, men hamndistriktet förtjänar också en poäng i sig.

Hundratusentals både danskar och turister kommer varje år på en promenad förbi Nyhavn, och det finns nog inget vackrare eller charmigare än en varm solig dag i Nyhavn.

Oavsett om du slår dig ner på något av de många caféerna eller restaurangerna för att njuta av en god lunch, eller om du bara tar en promenad längs vattnet och insuper den goda atmosfären för dig själv, så finns det nog inget trevligare ställe i Köpenhamn än Nyhavn.

Området har under många år varit ett av de med ikoniska stadsdelar för staden, och även om det under de första många åren inhyste pubar och hembiträden för stadens många sjömän, har det idag ett mycket mer positivt utseende, och nu bilden av Nyhavn är en mycket trevligare och mer fridfull en av sitt slag.

14. Nationalmuseet – kom nära Danmarks historia

nationalmuseet
Mellan Tivoli och Christiansborg hittar du Nationalmuseet, som är inrymt i den vackra byggnaden Prinsens Palæ, där det har legat sedan det öppnade 1849, då den danska staten tog över byggnaderna.

Om du vill komma under huden på hela Danmarks historia är Nationalmuseet det perfekta stället att besöka. Här kan du se skatter som Egtvedstjejen, Huldremose-kvinnan och Solvagnen, som alla är otroligt viktiga lämningar från vår gemensamma danska historia.

En resa till Nationalmuseet är den idealiska upplevelsen i Köpenhamn för hela familjen, eftersom även de små kan vara med. Särskild vikt har lagts vid att Nationalmuseum också ska vara barnmuseet, efter att Rane Willerslev tagit över rollen som museichef.

Besök Nationalmuseet och steg bokstavligen direkt in i både dansk- och världshistorien. Museet rymmer också både ett café och en restaurang där du bekvämt kan avnjuta en kopp kaffe eller en måltid vid ditt museibesök.

15. Statens Museum for Kunst

smk kopenhamn
Till sist avslutar vi med en resa vidare Statens Museum for Kunst. I närheten hittar du också Geologiska museet och Statens Naturhistoriske Museum som det är självklart att besöka i samma famn.

Statens Museum for Kunst, eller SMK som det också kallas, är Danmarks främsta konstmuseum. Varje år kommer över en kvarts miljon människor hit och med tanke på museets stora och mångåriga samling är det inte svårt att förstå att museet är så populärt.

SMK har många både danska och internationella konstverk, inklusive verk av stora konstnärer som Rembrandt, Mantegna och Rubens. Museets samlingar sträcker sig över de senaste 700 åren, så det finns mycket att utforska när du kliver in genom dörrarna till SMK.

Om du vill kan du köpa biljett till alla parkmuseer (SMK, Rosenborg, Geologiska museet, Den Hirschsprungske Samling, Arbejdermuseet, Statens Naturhistoriske Museum och Davids Samling) på en gång och spara 50 procent på kontrakten.

Det kan rekommenderas om du ändå tänker besöka alla museer.

Vanliga frågor om Köpenhamns sevärdheter

Vad är Köpenhamn känt för?

Köpenhamn är särskilt känt för Nyhavn, Tivoli, kanalerna, Amalienborg, Christiansborg, Rundetårn, Eksperimentarium, Den Blå Planet, Zoologisk Have, Strøget, Den Lille Havfrue och Christiania.

Vilka gratis sevärdheter i Köpenhamn bör du uppleva?

Det finns många bra, gratis glädjeämnen i vår huvudstad. Själv skulle jag rekommendera att snöra på sig ett par bra skor och gå runt i Innerstaden där man bl.a. kan slå vägen förbi Strøget, Christiansborg (du kan ta dig upp i tornet gratis), Nyhavn, Den lilla sjöjungfrun och många andra spännande sevärdheter. I den här guiden berättar jag om flera bra, gratis upplevelser i KBH.

Vilken är den bästa attraktionen i Köpenhamn?

En bra fråga som nog beror mycket på vad man är till för. Själv älskar jag att åka på en båttur (gärna med en GoBoat som jag rekommenderar högst upp i denna reseguide) i inre hamnen och Christianshavns Kanal. Där ser man staden från havssidan och får se en massa spännande saker man inte skulle lägga märke till när man bara går runt i staden.

När är det bäst att besöka Köpenhamn?

Nu bor jag här och jag måste erkänna att det helt enkelt är bäst på sommarmånaderna. Vintern är mörk och kall, men på sommaren är Köpenhamn helt enkelt en av de bästa städerna i världen. Jag menar det verkligen.

Jag hoppas att du kan använda den här reseguiden för sevärdheter och upplevelser i Köpenhamn. Om du har några frågor, lämna äntligen en kommentar nedan.

Om Resakris

Kristoffer Föns

Här på Resakris.se bloggar jag om mina egna resor och skriver reseguider för sevärdheter, transporter och boende. Mitt mål är att göra det så enkelt som möjligt för dig att planera din resa, så att du säkert kan åka iväg med sinnesfrid och kontroll över alla detaljer. Och hej - jag är dansk, så det är därför min formulering kan vara lite konstig 😅

Se alla artiklar