I den här guiden till var du ska bo i Paris recenserar jag de fem bästa områdena att bo i och ger i slutet en varning om var du absolut inte ska boka ditt hotell i Paris.

Är du upptagen? Mitt favoritområde i Paris är utan tvekan Montmartre – se de bästa hotellerbjudandena i Montmartre här.

Introduktion till Paris som resmål

paris montmartreparis

Montmartre i Paris är ett av de bästa områdena – det kommer vi till längre fram i den här guiden.

Paris är vackert. Här är det Montmartre-området som jag berättar mer om längre ner i guiden här.

”City of Love”, ”City of Lights”. Ja, kärlekens stad har många namn. Den äventyrliga franska huvudstaden är unik på sitt alldeles egna sätt och passar dig som älskar storstäder.

Paris är fullt av romantik överallt, spännande historia och fantastiska sevärdheter. Det är också relevant att nämna att staden är ett paradis för shoppingälskande typer.

Paris är möjligen en av världens vackraste städer, men också en av de mest besökta städerna i världen. Från imponerande arkitektur till världskända konstnärer, Paris har allt. Om du ännu inte har haft nöjet att uppleva den franska metropolen, så borde den definitivt stå på din önskelista.

Paris är alltid en bra idé, säger många. Det kan vara något med det, för det finns mycket att göra och se i den vackra staden.

Paris erbjuder massor av kultur, och det är inte utan anledning som staden i sig har inspirerat till musik, litteratur, film och konst. De många museerna i Paris är kända över hela världen, och det är också här du kan uppleva Louvren, där den berömda målningen av Mona Lisa hänger.

Det är förstås också i Paris som du enbart kan uppleva det vackra Eiffeltornet, Notre Dame och Avenue des Champs-Élysées. Jämfört med områden i storstaden är den uppdelad i 20 olika. Dessa distrikt kallas arrondissement.

Var ska man bo i Paris, tänker du kanske? Du kan hitta svar på detta i de kommande avsnitten. För det finns förstås vissa stadsdelar som är mer attraktiva än andra.

1. Marais – bo i Centrala Paris ⭐️Booking.com


Ett av de bästa områdena i Paris att vara i är den hippa stadsdelen Marais, även känd som ”SoMa”. SoMa står för ”Södra Marais”.

I det här området kan du verkligen få en känsla av det förflutna, där smala gator och byggnader från medeltiden fortfarande står kvar.

Marais erbjuder stor mångfald och frisinnade individer, och distriktet är ett välkänt område för regnbågsmiljön. Du kommer därför att kunna hitta många gaybarer och diskotek i SoMa.

notre dame

I Marais kan du upptäcka många olika museer, och det är också här som Notre Dame de Paris ligger. Bland andra attraktioner kan du uppleva Hotel de Ville och Place de Bastille.

Trädgårdarna vid Place des Vosges-fontänen är också den perfekta platsen att koppla av.

Du kan se de bästa hotellen i Marais-området här.

2. Montmartre – det bästa området i Paris? 💖Booking.com


Var ska man bo i Paris om inte Marais? Montmartre , som är det 18:e arrondissementet, är en extremt charmig stadsdel.

montmartre
Montmartre har också ett annat smeknamn, som kallas ’La Butte’.

Området var en gång en by för konstnärer, och det är också där både Dalí och Picasso själv en gång bodde. Montmartre är känt för sin kulle, där du kan ta en tur med linbanan eller ge dig ut i en lite mer utmanande aktivitet med trappan.

På toppen av kullen ligger den vita basilikan Sacre Coeur, som kan ses från större delen av staden.

sacre coeur
På konstnärstorget (Place de Tertre) kan du beundra de många konstnärer som designar kreativa mästerverk. Om du själv vill få ett självporträtt målat är det ofta möjligt.

Montmartre är definitivt värt att överväga boendemässigt om du är konstnärligt lagd eller har ett stort intresse för detta.

Se de bästa hotellen i distriktet Montmartre här .

3. Quartier Latin – området med mycket själBooking.com


Om du skulle vilja uppleva ett av de bästa områdena i Paris och skulle vilja bo i en stadsdel som har massor av själ och färg, då är Quartier Latin i Paris ett självklart val.

Stadsdelen är bland annat känd för sina mysiga gator, vackra caféer och restauranger.

Frankrike är som bekant världsberömt för sitt vackra och traditionella kök, så om du vill smaka på riktigt utsökt mat så erbjuder Quartier Latin även Michelin-restauranger.

Har du en sötsuget rekommenderas det även att kika förbi Ladurée som gör de underbaraste makronerna.

Quartier Latin är också hem för Sorbonne-universitetet, som faktiskt går tillbaka till medeltiden. Stora världskända filosofer bodde en gång på detta universitet, så det är inte vilket universitet som helst.

På Quartier Latin i Paris kan du uppleva bland annat Panthéon, Mouffetard Market och mycket mer.

Du kan boka de bästa hotellen i Quartier Latin här.

4. Opéra – Centralt och nära till alltBooking.com


Det 9:e arrondissementet i den franska huvudstaden är bland annat känt för sina butiker, varuhus och hotell. Men en av de viktigaste sevärdheterna är Parisoperan.

opera paris
Oavsett om du går på operan eller inte är det helt klart en minnesvärd upplevelse. Operan ligger i Palais Garnier-byggnaden, som byggdes på 1800-talet.

Det vackra operahuset är värt ett besök, både för att beundra interiören och själva byggnaden, men också om du vill uppleva en konsert.

Förutom opera går det även att se en balettföreställning. I operans bibliotek och museum finns det stora möjligheter att utforska operans historia.

Om du vill bo i denna vackra del av Paris, då kan du hitta de bästa hotellen här.

5. Området runt Champs Élysées – dyrt men perfekt för shoppingBooking.com


Även om många förknippar Paris med mysiga kaféer, historiska monument, byggnader och konst, är metropolen också känd för något helt annat. Nämligen shopping och mode.

Paris är inte vilken stad som helst när det kommer till shoppingmöjligheter.

Staden går också under titeln ”Världens modehuvudstad” tillsammans med London, New York och Milano.

Det är dock inte alls förvånande att staden får den fina modetiteln då de stora modehusen som Dior, Chanel, YSL och Louis Vuitton är franska och hör hemma i Paris.

Om du älskar de stora modehusen med dessa märken, så är Champs Élysées definitivt ett bra val för var du ska bo i Paris. På den berömda gatan kan du köpa haute couture med stil.

champs elysee paris
Champs Élysées är dock inte bara fylld av de stora modehusen, du kan även hitta mängder av andra butiker inom kända varumärken och prisklasser.

Själva allén, som sträcker sig över nästan två kilometer, är en upplevelse i sig, och det är också områdena runt omkring. Om shopping är din grej, kan en vistelse i detta område vara vettigt när du åker till Paris.

Du kan hitta de bästa hotellen i Champs Élysées här.

Kom också ihåg att besöka Triumfbågen när du är nära Champs Élysées.

Du borde inte bo här i Paris 𝑿

Var ska man bo i Paris och var ska man inte bo? Om du reser till Paris för att uppleva allt som den förtrollande staden har att erbjuda, så är det inte vettigt att boka en vistelse utanför de olika arrondissementen.

Om du väljer att boka natten bort från dessa, så blir avståndet bara stort.

Detta är uppenbarligen synd och kan vara tidskrävande att ta sig fram och tillbaka. Det finns dock även en annan anledning till varför du bör hålla dig inom de rekommenderade arrondissementen, nämligen säkerheten.

Det finns vissa områden man generellt bör hålla sig borta från i Frankrike, precis som det finns områden i andra länder som man bör hålla sig borta från.

I Paris är det en bra idé att hålla sig borta från vissa områden på kvällen och natten. Du bör undvika platser som området Gare du Nord/Gare de l’Est , som ligger i 10:e arrondissementet.

Åtminstone på kvällen och natten.

I 1:a arrondissementet ligger Chalet les Halles , som också bör undvikas på kvällen, och detsamma gäller den norra delen av 19:e arrondissementet.

På kvällen och natten är det heller ingen bra idé att stanna runt Porte de Montreuil (19:e arrondissement) och Bois de Bologne, som ligger i det 20:e arrondissementet.

Bra tips inför din nästa semester i Paris


Det kan vara lockande att helt enkelt klicka in på en hotellbokningssajt och ta det första och bästa hotellet i förhållande till priset. Men läget spelar stor roll, speciellt om du vill bo centralt och i Paris ikoniska och historiska områden.

Det är därför en bra idé att läsa på var arrondissementen ligger.

Det bästa sättet att ta sig runt i Paris är med tunnelbana, vilket är både praktiskt och budgetvänligt. Annars är det bara att ta på sig promenadskorna och njuta av allt som den magiska staden har att erbjuda.

De mest kända sevärdheterna i Paris:

  • Eiffeltornet
  • Musée d’Orsay
  • Notre Dame de Paris
  • Sainte-Chapelle
  • Palais Garnier
  • L’Orangerie-museet
  • Musée du Louvren
  • Seinefloden
  • Atelier des Lumières
  • Disneyland Paris

Listan över sevärdheter som du måste se i den franska huvudstaden är mycket lång. Som tur är kan du hitta massor av information på nätet eller använda dig av reseböcker som beskriver de fantastiska attraktionerna på djupet.

Men Paris är också en stad som du kommer att få stor glädje av att uppleva bara genom att ta en promenad utan direkt destination. Det är ofta på de mer spontana promenaderna man hittar ”dolda pärlor” som man kanske inte känner till i förväg.

Läs min stora guide till sevärdheter och saker att göra i Paris.

Jag hoppas att du tyckte att den här guiden till var du kan bo i Paris var användbar.

Trevlig resa!