Var ska man bo i Paris som turist? De 5 bästa områdena & bra hotell 🇫🇷

I den här guiden till var du ska bo i Paris recenserar jag de fem bästa områdena att bo i och ger i slutet en varning om var du absolut inte ska boka ditt hotell i Paris.

paris

Har du bråttom och vill bara veta vilket område som är bäst i Paris?

Du kan inte gå fel med Marais eller Montmartre. Kolla in de 10 bästa hotellen i Marais här – och de 10 bästa hotellen i Montmartre her.

I den här guiden kommer jag att ge mer djupgående information om Marais och de andra områdena i Paris.

Introduktion till Paris som resmål

paris montmartreparis
Montmartre i Paris är ett av de bästa områdena – det kommer vi till längre fram i den här guiden.

Paris är vackert. Här är det Montmartre-området som jag berättar mer om längre ner i guiden här.

”City of Love”, ”City of Lights”. Ja, kärlekens stad har många namn. Den äventyrliga franska huvudstaden är unik på sitt alldeles egna sätt och passar dig som älskar storstäder.

Paris är fullt av romantik överallt, spännande historia och fantastiska sevärdheter. Det är också relevant att nämna att staden är ett paradis för shoppingälskande typer.

Paris är möjligen en av världens vackraste städer, men också en av de mest besökta städerna i världen. Från imponerande arkitektur till världskända konstnärer, Paris har allt. Om du ännu inte har haft nöjet att uppleva den franska metropolen, så borde den definitivt stå på din önskelista.

Paris är alltid en bra idé, säger många. Det kan vara något med det, för det finns mycket att göra och se i den vackra staden.

Paris erbjuder massor av kultur, och det är inte utan anledning som staden i sig har inspirerat till musik, litteratur, film och konst. De många museerna i Paris är kända över hela världen, och det är också här du kan uppleva Louvren, där den berömda målningen av Mona Lisa hänger.

Det är förstås också i Paris som du enbart kan uppleva det vackra Eiffeltornet, Notre Dame och Avenue des Champs-Élysées. Jämfört med områden i storstaden är den uppdelad i 20 olika. Dessa distrikt kallas arrondissement.

Var ska man bo i Paris, tänker du kanske? Du kan hitta svar på detta i de kommande avsnitten. För det finns förstås vissa stadsdelar som är mer attraktiva än andra.

1. Marais – bo i Centrala Paris ⭐️

Ett av de bästa områdena i Paris att vara i är den hippa stadsdelen Marais, även känd som ”SoMa”. SoMa står för ”Södra Marais”.

Marais ligger i det 4:e arrondissementet i centrala Paris och är favoritområdet för många turister i Paris.

I det här området kan du verkligen få en känsla av det förflutna, där smala gator och byggnader från medeltiden fortfarande står kvar.

Du kan se de bästa hotellen i Marais-området här.

Marais erbjuder stor mångfald och frisinnade individer, och distriktet är ett välkänt område för regnbågsmiljön. Du kommer därför att kunna hitta många gaybarer och diskotek i SoMa.

notre dame

I Marais kan du upptäcka många olika museer, och det är också här som Notre Dame de Paris ligger. Bland andra attraktioner kan du uppleva Hotel de Ville och Place de Bastille.

Trädgårdarna vid Place des Vosges-fontänen är också den perfekta platsen att koppla av.

I Marais kommer du också att bo nära Seine, så du kan enkelt ta dig över till den södra stranden och uppleva Quartier Latin där det är fullt av liv – ett område som jag nämner längre fram i den här guiden till var du ska bo i Paris.

Bra hotell i Marais

Hotel du Petit Moulin

Marais är centralt, lätt att ta sig till med kollektivtrafik och det är faktiskt bara ett riktigt coolt område med massor av små butiker, kaféer och restauranger.

Så självklart finns det också några riktigt bra hotell i Marais. Låt mig dela tre fantastiska hotell:

Bästa lyxhotell: Hotel du Petit Moulin

Bästa mellanklasshotell: Les Tournelles

Bästa budgethotell: Hotel Turenne Le Marais

Marais är ett väldigt populärt område, så det är inte här vi hittar de billigaste hotellen i Paris.

Där kan det vara mer meningsfullt att titta närmare på nästa områden på listan – nästa är min personliga favorit.

2. Montmartre – det bästa området i Paris? 💖

Var ska man bo i Paris om inte Marais? Montmartre, som är det 18:e arrondissementet, är en extremt charmig stadsdel och jag måste erkänna att Montmartre är mitt favoritområde i Paris.

Det kan mycket väl vara så att det också finns många turister, men det finns det överallt i Paris – jag tycker att det är en speciell, riktigt mysig atmosfär i Montmartre.

Se de bästa hotellen i distriktet Montmartre här.

Och då inbillar jag mig att det är en mer lokal vibb här än längre ”ner” i centrala Paris.

montmartre


Montmartre har också ett annat smeknamn, som kallas ’La Butte’.

Området var en gång en by för konstnärer, och det är också där både Dalí och Picasso själv en gång bodde. Montmartre är känt för sin kulle, där du kan ta en tur med linbanan eller ge dig ut i en lite mer utmanande aktivitet med trappan.

På toppen av kullen ligger den vita basilikan Sacre Coeur, som kan ses från större delen av staden.

sacre coeur


På konstnärstorget (Place de Tertre) kan du beundra de många konstnärer som designar kreativa mästerverk. Om du själv vill få ett självporträtt målat är det ofta möjligt.

Montmartre är definitivt värt att överväga boendemässigt om du är konstnärligt lagd eller har ett stort intresse för detta.

Bra hotell i Montmartre

Hôtel Monsieur Aristide

Montmartre är ett relativt litet område och du behöver inte bo precis vid foten av Sacre-Coueur för att känna den goda atmosfären i det 18:e arrondissementet – du kan till och med välja ett hotell i Pigalle-området i 9:e arrondissement, där också mysigt.

Här är tre bra hotell i Montmartre i olika prisklasser.

Bästa lyxhotell: Hôtel Monsieur Aristide

Bästa mellanklasshotell: Best Western Plus Hotel Litteraire Marcel Ayme

Bästa budgethotell: Hôtel Audran

3. Quartier Latin – området med mycket själ

Om du skulle vilja uppleva ett av de bästa områdena i Paris och skulle vilja bo i en stadsdel som har massor av själ och färg, då är Quartier Latin i Paris ett självklart val.

Stadsdelen är bland annat känd för sina mysiga gator, vackra caféer och restauranger.

Du kan boka de bästa hotellen i Quartier Latin här.

Här är du i 5:e arrondissementet strax söder om Seine.

Frankrike är som bekant världsberömt för sitt vackra och traditionella kök, så om du vill smaka på riktigt utsökt mat så erbjuder Quartier Latin även Michelin-restauranger.

Har du en sötsuget rekommenderas det även att kika förbi Ladurée som gör de underbaraste makronerna.

Quartier Latin är också hem för Sorbonne-universitetet, som faktiskt går tillbaka till medeltiden. Stora världskända filosofer bodde en gång på detta universitet, så det är inte vilket universitet som helst.

På Quartier Latin i Paris kan du uppleva bland annat Panthéon, Mouffetard Market och mycket mer.

Bra hotell i Quartier Latin

Hôtel La Lanterne

Quartier Latin är utan tvekan ett av de bästa områdena att bo i på din resa till Paris. Låt mig presentera tre bra hotell i Quartier Latin här:

Bästa lyxhotell: Hôtel La Lanterne

Bästa mellanklasshotell: Hotel Oratio

Bästa budgethotell: Hotel Des Nations Saint Germain

4. Opéra – bästa området för barnfamiljer i hjärtat av Paris

Det 9:e arrondissementet i den franska huvudstaden är bland annat känt för sina butiker, varuhus och hotell. Men en av de viktigaste sevärdheterna är Parisoperan.

Området passar utmärkt för dig som reser till Paris med barn och vill bo så nära ”allt” som möjligt. Som tidigare nämnt är det svårt att sätta fingret på det bästa området i Paris och därmed även för barnfamiljer, men bokar du hotell i Opéra går det inte fel i stan.

Om du vill bo i denna vackra del av Paris, då kan du hitta de bästa hotellen här.

En fördel med att bo här är också att området ligger väldigt centralt och har bra förbindelser, så oavsett om du landar på Charles de Gaulle eller Orly flygplats så tar du dig enkelt till ditt hotell – och tillbaka till flygplatsen.

Området ligger också inom gångavstånd från Louvren, Champs Élysées och mycket mer.

opera paris

Oavsett om du går på operan eller inte är det helt klart en minnesvärd upplevelse. Operan ligger i Palais Garnier-byggnaden, som byggdes på 1800-talet.

Det vackra operahuset är värt ett besök, både för att beundra interiören och själva byggnaden, men också om du vill uppleva en konsert.

Förutom opera går det även att se en balettföreställning. I operans bibliotek och museum finns det stora möjligheter att utforska operans historia.

Bra hotell i Opéra

Chouchou Hôtel Opera Paris

Området runt själva Opéran är relativt litet, så om ditt hotell inte ligger precis bredvid själva operabyggnaden så räcker det. Här är tre bra hotell i Opéra.

Bästa lyxhotell: Chouchou Hôtel

Bästa mellanklasshotell: Hôtel Excelsior Opéra

Bästa budgethotell: Maison Axel Opera

5. Området runt Champs Élysées – bästa området för exklusiv shopping 👜

Paris är inte vilken stad som helst när det kommer till shoppingmöjligheter.

Staden går också under titeln ”Världens modehuvudstad” tillsammans med London, New York och Milano.

Det är dock inte alls förvånande att staden får den fina modetiteln då de stora modehusen som Dior, Chanel, YSL och Louis Vuitton är franska och hör hemma i Paris.

Du kan hitta de bästa hotellen i Champs Élysées här.

Här är vi för övrigt i 8:e arrondissementet och fortfarande väldigt centralt i Paris, men i den västra delen av staden och ganska nära Eiffeltornet.

Om du älskar de stora modehusen med dessa märken, så är Champs Élysées definitivt ett bra val för var du ska bo i Paris. På den berömda gatan kan du köpa haute couture med stil.

champs elysee paris


Champs Élysées är dock inte bara fylld av de stora modehusen, du kan även hitta mängder av andra butiker inom kända varumärken och prisklasser.

Själva allén, som sträcker sig över nästan två kilometer, är en upplevelse i sig, och det är också områdena runt omkring. Om shopping är din grej, kan en vistelse i detta område vara vettigt när du åker till Paris.

Kom också ihåg att besöka Triumfbågen när du är nära Champs Élysées.

Bra hotell när Champs Élysées

La Demeure Montaigne

Till skillnad från de andra områdena i den här guiden om var man ska bo i Paris, är inte Champs Élysées ett område som sådant, men nedan delar jag några av de bästa hotellen nära den berömda avenyn.

Bästa lyxhotell: La Demeure Montaigne

Bästa mellanklasshotell: citizenM Paris Champs-Élysées

Bästa budgethotell: Hotel Magda Champs Elysées

Områden att undvika i Paris 𝑿

Var ska man bo i Paris och var ska man inte bo? Om du reser till Paris för att uppleva allt som den förtrollande staden har att erbjuda, så är det inte vettigt att boka en vistelse utanför de olika arrondissementen.

Om du väljer att boka natten bort från dessa, så blir avståndet bara stort.

Detta är uppenbarligen synd och kan vara tidskrävande att ta sig fram och tillbaka. Det finns dock även en annan anledning till varför du bör hålla dig inom de rekommenderade arrondissementen, nämligen säkerheten.

Det finns vissa områden man generellt bör hålla sig borta från i Frankrike, precis som det finns områden i andra länder som man bör hålla sig borta från.

I Paris är det en bra idé att hålla sig borta från vissa områden på kvällen och natten. Du bör undvika platser som området Gare du Nord/Gare de l’Est , som ligger i 10:e arrondissementet.

Åtminstone på kvällen och natten.

I 1:a arrondissementet ligger Chalet les Halles , som också bör undvikas på kvällen, och detsamma gäller den norra delen av 19:e arrondissementet.

På kvällen och natten är det heller ingen bra idé att stanna runt Porte de Montreuil (19:e arrondissement) och Bois de Bologne, som ligger i det 20:e arrondissementet.

Bra tips inför din nästa semester i Paris

 


Det kan vara lockande att helt enkelt klicka in på en hotellbokningssajt och ta det första och bästa hotellet i förhållande till priset. Men läget spelar stor roll, speciellt om du vill bo centralt och i Paris ikoniska och historiska områden.

Det är därför en bra idé att läsa på var arrondissementen ligger.

Det bästa sättet att ta sig runt i Paris är med tunnelbana, vilket är både praktiskt och budgetvänligt. Annars är det bara att ta på sig promenadskorna och njuta av allt som den magiska staden har att erbjuda.

De mest kända sevärdheterna i Paris:

 • Eiffeltornet
 • Musée d’Orsay
 • Notre Dame de Paris
 • Sainte-Chapelle
 • Palais Garnier
 • L’Orangerie-museet
 • Musée du Louvren
 • Seinefloden
 • Atelier des Lumières
 • Disneyland Paris

Listan över sevärdheter som du måste se i den franska huvudstaden är mycket lång. Som tur är kan du hitta massor av information på nätet eller använda dig av reseböcker som beskriver de fantastiska attraktionerna på djupet.

Men Paris är också en stad som du kommer att få stor glädje av att uppleva bara genom att ta en promenad utan direkt destination. Det är ofta på de mer spontana promenaderna man hittar ”dolda pärlor” som man kanske inte känner till i förväg.

Läs min stora guide till sevärdheter och saker att göra i Paris.

Jag hoppas att du tyckte att den här guiden till var du kan bo i Paris var användbar.

Trevlig resa!

Vanliga frågor:

Vilket är det bästa området i Paris?

Det försöker jag svara på i den här guiden där jag delar med mig av information om de bästa områdena som i mina ögon är Marais, Montmartre, Quartier Latin, Opéran och Champs Élysées.

Var ska man bo i Paris med barn?

När du reser till Paris med barn skulle jag rekommendera att bo i ett centralt område. Alla områden som nämns i den här guiden ligger nära Paris centrum, men om jag ska lyfta fram ett område där man kan bo med barn i Paris så är det Opéran.

Planera din resa 👇🏻

 • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
 • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
 • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.