Eiffeltornet i Paris – Allt om Biljetter och praktisk information đŸ‡«đŸ‡·

I den hÀr guiden till Eiffeltornet berÀttar jag hur du köper de bÀsta biljetterna och ger praktisk information om det ikoniska tornet i Paris.

eiffeltornet paris

Eiffeltornet i Paris Àr en av de mest populÀra turistattraktionerna i vÀrlden med cirka 7 miljoner besökare per Är.

Tornet byggdes Ă„ren 1887 – 1888 och var med sina dĂ„ 321 meter den högsta fristĂ„ende strukturen i hela vĂ€rlden. Tornet Ă€r idag 330 meter högt med antenn efter nĂ„gra ombyggnader och ny antenn.

Det finns mÄnga kopior av Eiffeltornet runt om i vÀrlden, men ingen kan jÀmföras med det imponerande originalet. Och kanske Àr det just dÀrför som Eiffeltornet Àr sÄ populÀrt.

Det gör ocksĂ„ att köerna till bĂ„de biljettförsĂ€ljning och liftarna nĂ€stan alltid Ă€r lĂ„nga – och du kan dĂ€rför spara mycket tid genom att boka Eiffeltornets biljetter online hemifrĂ„n.

paris eiffeltornet

Biljetter till Eiffeltornet

Eiffeltornet Àr i princip öppet varje dag Äret runt, men kan ha en eller tvÄ dagar om Äret dÄ hela eller delar av tornet Àr stÀngt.

Eiffeltornet Ă€r öppet hela Ă„ret frĂ„n kl 09.30 – 22.45. Tidigare har öppettiderna Ă€ndrats nĂ„got med sĂ€songen. Trappan stĂ€nger periodvis tidigare, sĂ„ det kan vara bra att kolla innan ankomst.

Det Àr nÀstan alltid lÄng kö till Eiffeltornet, och biljetter till delar av tornet kan ocksÄ vara slutsÄlda lÄngt i förvÀg. Speciellt liftbiljetter till de övre vÄningarna sÀljs snabbt slut. Det Àr dÀrför alltid en bra idé att boka biljetter till Eiffeltornet hemifrÄn sÄ tidigt som möjligt.

Det finns Àven följande fördelar med att boka biljetter hemifrÄn via GetYourGuide:

  • SnabbspĂ„r: Du hoppar över biljettkön
  • Gratis avbokning om du Ă„ngrar dig
  • Du sĂ€krar tillgĂ„ng till alla vĂ„ningar

Se alla biljetter till Eiffeltornet och guidade turer hÀr.

Hur högt Àr Eiffeltornet?

eiffeltornet

Idag Àr Eiffeltornet 330 meter högt med antenn, varav 30 meter utgör antennen. Det gÄr att ta sig nÀstan hela vÀgen upp i luften pÄ 276 meters höjd, men man kan ocksÄ vÀlja att nöja sig med hÀlften. UngefÀr i mitten av Eiffeltornet finns utsiktsplattformar och matstÀllen.

Första vĂ„ningen i Eiffeltornet Ă€r 57 meter hög, andra vĂ„ningen Ă€r 125 meter hög, och toppen av tornet Ă€r inte mindre Ă€n 276 meter hög. VĂ€ljer du att ta trappan Ă€nda upp till toppen finns det inte mindre Ă€n 1 665 trappsteg upp – och ner igen förstĂ„s. Och har du bara bestĂ€mt dig för att ta trappan sĂ„ finns det ingen kĂ€ra mamma, för biljetter till liften mĂ„ste köpas i förvĂ€g.

PĂ„ andra vĂ„ningen – pĂ„ en höjd av 125 meter – hittar du den berömda restaurangen Le Jules Verne. Restaurangen Ă€r dock enormt populĂ€r och krĂ€ver reservation lĂ„ngt i förvĂ€g.

Det finns Àven en souvenirbutik och möjlighet att köpa lÀttare tilltugg som chokladcroissanter, varmkorv och dryck uppe i tornet.

NÀr byggdes Eiffeltornet och varför?

paris

Eiffeltornet – som ritades av Gustave Eiffel – byggdes Ă„ren 1887 – 1888, och det Ă€r faktiskt en ganska överraskande historia. Den byggdes som Paris bidrag till Exposition Universelle 1889 och var uteslutande avsedd som en tillfĂ€llig struktur som mĂ„ste tas ner efterĂ„t.

Sedan 1800-talet har VÀrldsutstÀllningar varit nationella och internationella utstÀllningar som skulle spegla ett lands förmÄga och utveckling inom framför allt industri och hantverk. VÀrldsutstÀllningen i Paris 1889 markerade 100-Ärsdagen av starten av den franska revolutionen.

MÄnga tyckte att Eiffeltornet var fult, och andra konstnÀrer tyckte att det var ett hÄn mot Paris att anvÀnda tornet som huvudsymbol och inkörsport till utstÀllningen.

Gustave Eiffel fick om och om igen försvara sitt projekt, som sedan dess visat sig mer Àn vÀrdigt, och som ocksÄ blev symbolen för tekniska framsteg under de följande Ären. Tornet blev det högsta i vÀrlden, och konstruktionen var stark, som aldrig sett förut.

LÀs min stora guide till de bÀsta sevÀrdheterna och sakerna att göra i Paris.

Goda rÄd för att besöka Eiffeltornet

Naturligtvis Àr det flest besökare till Eiffeltornet under högsÀsong och speciellt under sommarlovet. Under lÄgsÀsong Àr det ocksÄ mycket folk pÄ helgerna, medan man dÀremot kan ha turen att hoppa över nÀstan hela köscenariot pÄ vardagar.

Året runt finns det mĂ„nga desperata sĂ€ljare i omrĂ„det kring Eiffeltornet som vill sĂ€lja souvenirer till dig. Priserna Ă€r generellt lĂ€gre hos sĂ€ljarna Ă€n i de smĂ„ souvenirbutikerna, men var ocksĂ„ medveten om att sĂ€ljarna Ă€r villiga att förhandla med dig, sĂ„ du slipper ta förstapriset för bra föremĂ„l.

Ett annat bra tips Ă€r att vĂ€nta med att köpa souvenirer tills du kommer ut ur tornet. SĂ€ljarna vid utgĂ„ngen Ă€r vanligtvis mer desperata att sĂ€lja Ă€n de vid ingĂ„ngen – och urvalet Ă€r i stort sett detsamma.

Besöker du tornet under högsĂ€song kan du rĂ€kna med att lĂ€gga en hel del tid pĂ„ att köa – Ă€ven om du har köpt biljetter hemifrĂ„n och kan hoppa över biljettkön. Det Ă€r betydande köer vid alla liftar; bĂ„de upp och ner. Det Ă€r dĂ€rför bra att ta med dryck och snacks till resan – och underhĂ„llning för barnen.

Och skulle du ÀndÄ bli hungrig rekommenderas att köpa en av Frankrikes kanske bÀsta chokladcroissanter i tornets lilla snacksbutik. Du kommer inte Ängra det!

Eiffeltornet pĂ„ natten – nĂ€r blinkar Eiffeltornet?

Eiffeltornet Ă€r en storslagen upplevelse – och det blir absolut inte mindre efter mörkrets inbrott, nĂ€r inte mindre Ă€n 20 000 glödlampor lyser upp tornet.

NĂ€r lamporna i Eiffeltornet tĂ€nds beror pĂ„ Ă„rstid, eftersom det bestĂ€ms av kĂ€nsliga ljussensorer som tĂ€nds vid solnedgĂ„ngen. Du kan dĂ€rför rĂ€kna med att tornet Ă€r upplyst nĂ€r det Ă€r mörkt – oavsett vilken tid pĂ„ Ă„ret du besöker det. Belysningen slĂ€cks igen kl 01.00.

Utöver belysningen av sjÀlva tornet Àr det Àven en 5-minuters ljusshow varje timme, som du absolut bör unna dig att uppleva.

Observera att det tekniskt sett – enligt fransk lag – Ă€r olagligt att ta bilder av Eiffeltornet med ljus, eftersom sjĂ€lva ljuset Ă€r föremĂ„l för upphovsrĂ€tt.

Reseguider till Paris 

paris

Oavsett om du ska pÄ sommarsemester i storstaden eller bara pÄ en förlÀngd helg centrerad kring Eiffeltornet kan du fÄ hjÀlp i nÄgra av de guider jag tidigare gjort om just Paris.

Förutom Eiffeltornet har Paris ocksÄ mycket att erbjuda; bÄde inom kultur, konst, historia, mode och gastronomi.

MĂ„nga Ă„ker till Paris en helg för att uppleva Eiffeltornet, och det kan absolut rekommenderas. Men Paris innehĂ„ller sĂ„ mycket mer som ocksĂ„ Ă€r vĂ€rt att se som Louvren, Disneyland, Moulin Rouge och SacrĂ© Coeur – för att bara nĂ€mna nĂ„gra. Dessutom finns fantastiska restauranger, trottoarkafĂ©er och pubar.

Du kan enkelt tillbringa en vecka i staden och ÀndÄ inte uppleva sÄ mycket. BÀttre att ta en dag för mycket Àn en dag för lite.

Planera din resa đŸ‘‡đŸ»

  • Hotels.com Ă€r min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela vĂ€rlden
  • Get Your Guide Ă€r en portal dĂ€r du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmĂ„l och olika transportbiljetter
  • Omio Ă€r den bĂ€sta sidan för att hitta billiga tĂ„g- och bussbiljetter i hela Europa.