Eiffeltornet i Paris – Allt om Biljetter och praktisk information 🇫🇷

I den här guiden till Eiffeltornet berättar jag hur du köper de bästa biljetterna och ger praktisk information om det ikoniska tornet i Paris.

eiffeltornet paris

Eiffeltornet i Paris är en av de mest populära turistattraktionerna i världen med cirka 7 miljoner besökare per år.

Tornet byggdes åren 1887 – 1888 och var med sina då 321 meter den högsta fristående strukturen i hela världen. Tornet är idag 330 meter högt med antenn efter några ombyggnader och ny antenn.

Det finns många kopior av Eiffeltornet runt om i världen, men ingen kan jämföras med det imponerande originalet. Och kanske är det just därför som Eiffeltornet är så populärt.

Det gör också att köerna till både biljettförsäljning och liftarna nästan alltid är långa – och du kan därför spara mycket tid genom att boka Eiffeltornets biljetter online hemifrån.

paris eiffeltornet

Biljetter till Eiffeltornet

Eiffeltornet är i princip öppet varje dag året runt, men kan ha en eller två dagar om året då hela eller delar av tornet är stängt.

Eiffeltornet är öppet hela året från kl 09.30 – 22.45. Tidigare har öppettiderna ändrats något med säsongen. Trappan stänger periodvis tidigare, så det kan vara bra att kolla innan ankomst.

Det är nästan alltid lång kö till Eiffeltornet, och biljetter till delar av tornet kan också vara slutsålda långt i förväg. Speciellt liftbiljetter till de övre våningarna säljs snabbt slut. Det är därför alltid en bra idé att boka biljetter till Eiffeltornet hemifrån så tidigt som möjligt.

Det finns även följande fördelar med att boka biljetter hemifrån via GetYourGuide:

  • Snabbspår: Du hoppar över biljettkön
  • Gratis avbokning om du ångrar dig
  • Du säkrar tillgång till alla våningar

Se alla biljetter till Eiffeltornet och guidade turer här.

Hur högt är Eiffeltornet?

eiffeltornet

Idag är Eiffeltornet 330 meter högt med antenn, varav 30 meter utgör antennen. Det går att ta sig nästan hela vägen upp i luften på 276 meters höjd, men man kan också välja att nöja sig med hälften. Ungefär i mitten av Eiffeltornet finns utsiktsplattformar och matställen.

Första våningen i Eiffeltornet är 57 meter hög, andra våningen är 125 meter hög, och toppen av tornet är inte mindre än 276 meter hög. Väljer du att ta trappan ända upp till toppen finns det inte mindre än 1 665 trappsteg upp – och ner igen förstås. Och har du bara bestämt dig för att ta trappan så finns det ingen kära mamma, för biljetter till liften måste köpas i förväg.

På andra våningen – på en höjd av 125 meter – hittar du den berömda restaurangen Le Jules Verne. Restaurangen är dock enormt populär och kräver reservation långt i förväg.

Det finns även en souvenirbutik och möjlighet att köpa lättare tilltugg som chokladcroissanter, varmkorv och dryck uppe i tornet.

När byggdes Eiffeltornet och varför?

paris

Eiffeltornet – som ritades av Gustave Eiffel – byggdes åren 1887 – 1888, och det är faktiskt en ganska överraskande historia. Den byggdes som Paris bidrag till Exposition Universelle 1889 och var uteslutande avsedd som en tillfällig struktur som måste tas ner efteråt.

Sedan 1800-talet har Världsutställningar varit nationella och internationella utställningar som skulle spegla ett lands förmåga och utveckling inom framför allt industri och hantverk. Världsutställningen i Paris 1889 markerade 100-årsdagen av starten av den franska revolutionen.

Många tyckte att Eiffeltornet var fult, och andra konstnärer tyckte att det var ett hån mot Paris att använda tornet som huvudsymbol och inkörsport till utställningen.

Gustave Eiffel fick om och om igen försvara sitt projekt, som sedan dess visat sig mer än värdigt, och som också blev symbolen för tekniska framsteg under de följande åren. Tornet blev det högsta i världen, och konstruktionen var stark, som aldrig sett förut.

Läs min stora guide till de bästa sevärdheterna och sakerna att göra i Paris.

Goda råd för att besöka Eiffeltornet

Naturligtvis är det flest besökare till Eiffeltornet under högsäsong och speciellt under sommarlovet. Under lågsäsong är det också mycket folk på helgerna, medan man däremot kan ha turen att hoppa över nästan hela köscenariot på vardagar.

Året runt finns det många desperata säljare i området kring Eiffeltornet som vill sälja souvenirer till dig. Priserna är generellt lägre hos säljarna än i de små souvenirbutikerna, men var också medveten om att säljarna är villiga att förhandla med dig, så du slipper ta förstapriset för bra föremål.

Ett annat bra tips är att vänta med att köpa souvenirer tills du kommer ut ur tornet. Säljarna vid utgången är vanligtvis mer desperata att sälja än de vid ingången – och urvalet är i stort sett detsamma.

Besöker du tornet under högsäsong kan du räkna med att lägga en hel del tid på att köa – även om du har köpt biljetter hemifrån och kan hoppa över biljettkön. Det är betydande köer vid alla liftar; både upp och ner. Det är därför bra att ta med dryck och snacks till resan – och underhållning för barnen.

Och skulle du ändå bli hungrig rekommenderas att köpa en av Frankrikes kanske bästa chokladcroissanter i tornets lilla snacksbutik. Du kommer inte ångra det!

Eiffeltornet på natten – när blinkar Eiffeltornet?

Eiffeltornet är en storslagen upplevelse – och det blir absolut inte mindre efter mörkrets inbrott, när inte mindre än 20 000 glödlampor lyser upp tornet.

När lamporna i Eiffeltornet tänds beror på årstid, eftersom det bestäms av känsliga ljussensorer som tänds vid solnedgången. Du kan därför räkna med att tornet är upplyst när det är mörkt – oavsett vilken tid på året du besöker det. Belysningen släcks igen kl 01.00.

Utöver belysningen av själva tornet är det även en 5-minuters ljusshow varje timme, som du absolut bör unna dig att uppleva.

Observera att det tekniskt sett – enligt fransk lag – är olagligt att ta bilder av Eiffeltornet med ljus, eftersom själva ljuset är föremål för upphovsrätt.

Reseguider till Paris 

paris

Oavsett om du ska på sommarsemester i storstaden eller bara på en förlängd helg centrerad kring Eiffeltornet kan du få hjälp i några av de guider jag tidigare gjort om just Paris.

Förutom Eiffeltornet har Paris också mycket att erbjuda; både inom kultur, konst, historia, mode och gastronomi.

Många åker till Paris en helg för att uppleva Eiffeltornet, och det kan absolut rekommenderas. Men Paris innehåller så mycket mer som också är värt att se som Louvren, Disneyland, Moulin Rouge och Sacré Coeur – för att bara nämna några. Dessutom finns fantastiska restauranger, trottoarkaféer och pubar.

Du kan enkelt tillbringa en vecka i staden och ändå inte uppleva så mycket. Bättre att ta en dag för mycket än en dag för lite.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.