Paris är en av mina absoluta favoritstäder i Europa och jag har därför sett fram emot att skriva denna guide där jag ska komma in på vilka sevärdheter i Paris , som du helt enkelt måste besöka på din resa till den franska huvudstaden.

I denna fantastiska guide guidar jag dig till stans bästa sevärdheter & i de fall en sevärdhet/upplevelse kostar något så får du länkar att boka hemifrån och hoppar på så sätt över den (långa) kön på din resa.

De bästa saker at göra i Paris 🇫🇷

1. Eiffeltornet – världsberömt, fantastisk upplevelse

eiffeltornet paris
Eiffeltornet måste finnas på ”måste-se”-listan om du är i Paris för första gången och ännu inte har sett det fantastiska tornet. Lite som TV-tornet i Berlin, Eiffeltornet kan ses från stora delar av Paris.

Det gav en flämtning när jag först tittade upp som vuxen och såg det majestätiska tornet ute vid horisonten. Upplevelsen blev inte sämre av att komma riktigt nära Eiffeltornet; här ser du verkligen hur fantastisk byggnad det är.

Det är möjligt att gå in i Eiffeltornet, vilket är ganska gratis och en fantastisk upplevelse. Det är verkligen ett enormt torn och en syn som inte kan hittas bättre.

En tur uppför Eiffeltornet är såklart också en upplevelse för livet och något jag rekommenderar till alla som besöker Paris.

Priser och biljetter till Eiffeltornet

En av de enda sakerna som borde avskräcka någon från att besöka Eiffeltornet är den långa kön som alltid är.

Din resebloggare här har dock uppenbarligen en lösning på det; du bokar din biljett hemifrån och hoppar därmed över kön.

  • Denna biljett måste bokas hemifrån!

Du bokar tillgång till Eiffeltornet vid en specifik tidpunkt, där du sedan kan ta dig förbi kön och gå direkt in i (och upp) i tornet.

Du kan köpa den speciella biljetten som ger tillgång till Eiffeltornet genom att klicka här.

2. Louvre & Mona Lisa

louvre
Louvre är en annan av de mest besökta sevärdheterna i Paris. Louvren är ett enormt museum som ligger väldigt centralt i Paris strax norr om Seinen.

Jag måste erkänna att jag aldrig har varit inne på Louvren i Paris, så jag kan inte förstahandsrapportera från själva museet.

Jag har dock gått förbi och har själv sett att kön till Louvren är lika lång som till det tidigare nämnda Eiffeltornet.

louvre paris
Det finns naturligtvis många goda skäl till detta, varav Mona Lisa och Venus från Milo toppar nog listan. Louvren är dock mycket mer än bara målningar.

Louvren slog upp sina dörrar första gången 1793 och har sedan dess varit ett av världens mest besökta museer.

Louvren är uppdelad i 8 olika sektioner: egyptiska antikviteter, antikviteter från Mellanöstern, grekiska, etruskiska och romerska antikviteter, islamisk konst, skulpturer, hantverk, målningar samt tryckta grafik och teckningar.

Hoppa över-kön-över-biljett till Louvre

Det går, lyckligtvis, också att köpa en biljett till Louvren hemifrån, så slipper du slösa bort flera timmar av din semester i Paris på att stå i kö.

Skip-the-queue-biljetten till Louvren är ganska populär bland danskarna:

Du köper din biljett hemifrån här.

3. Disneyland Paris

disneyland
Om du reser till Paris med barn så ska du nog vara noga med att nämna ordet ”Disneyland” – åtminstone om du inte planerar att ta resan ut till den gigantiska Disney-nöjesparken:D

Åtminstone kommer dina barn förmodligen att nämna Disneyland en eller två gånger under din Paris-resa om det har kommit in i de smås medvetande.

Disneyland Paris är en fantastisk upplevelse för barn och det är inte svårt att ta sig dit med tåg från centrala Paris.

Du bör dock räkna med att spendera hela dagen på Disneyland, eftersom det verkligen (nästan) är ett land – det är ett stort område och det är såklart många människor, så du måste räkna med att behöva stå i kö och dela upplevelsen med andra.

Köp Disneyland Paris biljetter här.

4. Moulin Rouge

moulin rouge
Sedan 1889 har det varit lättklädda kabaré shows på Moulin Rouge, som också har porträtterats i flera långfilmer.

Därför kan det vara lämpligt att ge sig förbi och se den ikoniska teatern från utsidan, men om du verkligen är ett fan av filmen från 2001 med Ewan McGregor och Nicole Kidman i huvudrollerna, du är nästan skyldig dig själv att gå in och se en show på Moulin Rouge.

Det är visserligen ingen billig upplevelse, men omvänt är det något som får extremt bra recensioner från tidigare gäster, så det verkar vara värt pengarna.

Kom ihåg att köpa biljetter hemifrån – det här är en av de populäraste upplevelserna i Paris, så det är nästan alltid slutsålt på dagen.

Köp biljetter till föreställningen på Moulin Rouge här.

5. Katakomberna

När jag först hörde talas om katakomberna i Paris som barn, var jag lika fascinerad och bestämt rädd.

Tanken att det under en av Europas största städer finns 300 kilometer underjordiska passager prydda med skelett och dödskallar – det lät som något från en Hollywood film.

Det är bara inte där och du kan komma ner och gå i katakomberna i Paris.

Berättelsen om katakomberna är makaber: redan på 1700-talet fanns det inte längre plats för de döda på de oskyldigas kyrkogård, varför de underjordiska passagerna nu användes.

Katakomberna i Paris är en av de mer intressanta upplevelserna och kanske något som inte är för de allra minsta barnen.

6. Sightseeingbuss

paris sightseeing busstur
En sightseeingbusstur är alltid ett enkelt sätt att orientera sig och se många viktiga sevärdheter när man kommer till en ny storstad.

Paris är verkligen en storstad vilket gör att det är svårt (läs: omöjligt) att ta sig runt och se de mest kända sevärdheterna till fots.

Vill du luta dig tillbaka och njuta av staden kan du ta en bussresa i Paris.

Det finns många olika företag som erbjuder bussturer i Paris, men väljer du ovan nämnda kan du välja mellan 4 olika rutter och på så sätt verkligen få se en stor del av de bästa sevärdheterna i Paris på kort tid.

Du köper en biljett som gäller en hel dag och du kan sedan hoppa av och på bussarna hur mycket du vill.

Se mer om rutter & köp biljetter på denna länk.

7. Sacre Coeur och Montmartre

sacre couer
Sacré Coeur är förmodligen min favoritplats i hela Paris! Det är åtminstone här man kan få en av stadens bästa vyer.

Sacré Coeur är en kyrka som ligger på en hög kulle i norra Paris.

Det kostar förstås pengar att komma in i själva kyrkan, men utsikten är gratis och ett måste för alla som besöker Paris.

Du kan se mer praktisk information här.

Det finns också en irländsk pub ”högst upp” (till höger när man tittar ut över Paris), där man kan få en kall pint och en punchpool, om man annars är sugen på sånt 🙂

8. Båttur på Seine – se sevärdheter från floden

paris seinen
En annan klassisk syn/upplevelse på en stadssemester: en båttur på stadens flod. Många större städer i Europa har faktiskt en flod som rinner genom dem (bra exempel är London & Berlin) – det måste utnyttjas.

När jag var på den nämnda resan till Paris sommaren 2015 åkte jag och min vän även på en båttur i Paris. Det var över 40 graders värme och strålande solsken, så det behövdes med lite vind i håret.

Båtturen på Seine i Paris var alldeles utmärkt och det är något jag kan rekommendera till alla som vill ta ett steg tillbaka (och bort från trafiken) och bara njuta av de vackra byggnaderna i Paris.

Vi åkte på en klassisk segeltur på Seine, som kom förbi bl.a. Eiffeltornet, Louvren och Notre Dame-katedralen.

Du kan boka biljetter till samma båttur och se andra alternativ online här.

9. Notre-Dame

notre dame paris
Notre-Dame är känd av många danskar från berättelsen & filmen om ’Klockaren från Notre-Dame’, så även för barn (som har sett filmen) är detta en spännande syn.

Kyrkan är värd ett besök oavsett om du väljer att gå in eller bara titta på den magnifika byggnaden från utsidan.

Notre-Dame ligger väldigt centralt i Paris på en liten ö ute i Seine. I närheten ligger också den välkända ’Love bridge’, där par i många år har satt upp hänglås som en symbol för sin kärlek.

Hänglåsen tas dock kontinuerligt bort av ’kommunen’, eftersom bron helt enkelt inte kan hålla den extra vikten från de många hänglåsen.

Dock fortfarande fin utsikt och fin utsikt över Seine.

10. Triumfbågen

triumfbågen
Triumfbågen som ligger i slutet av Champs Élysées är (efter Eiffeltornet) en av de mest kända sevärdheterna i Paris, så det vore synd att inte gå förbi den ikoniska byggnaden. De flesta njuter dock bara av utsikten utifrån, vilket faktiskt är lite fånigt.

För mindre än 100 SEK kan du få tillgång till själva Triumfbågen och ta dig upp på taket, varifrån du får en helt eminent utsikt över centrala Paris (se Triumfbågens placering på en karta här).

Biljetten är en av de välkända hoppa-kö-över-biljetterna så det enda du behöver göra är att gå igenom en säkerhetskontroll som alla som ska besöka Triumfbågen måste gå igenom. För allas säkerhet såklart.

Boka en tur uppför Triumfbågen hemifrån på denna länk.

11. Champs-Élysées

champs elysees
I fortsättningen av Triumfbågen måste jag nämna legendariska Champs-Élysées, som är särskilt känd bland Tour de France-fans för att vara platsen där Touren avslutas varje år med en spännande sprintetapp.

Årets övriga 364 dagar är dock Champs-Élysées ”bara” en av de vackraste gatorna i världen och på varje sida om huvudvägen hittar du fantastiska shoppingmöjligheter.

Det kan med andra ord vara ett perfekt ställe för paret, där maken är en cykelfantast och hustrun gärna vill in i de trendiga klädbutikerna 😀

Eller tvärtom 😉

12. Trocadéro

När man söker efter bilder på Paris sevärdheter eller kanske i synnerhet Eiffeltornet ser man ofta bilder på Eiffeltornet i fjärran, från motsatta sidan av Seines strand.

Dessa är tagna i den vackra Trocadéro-trädgården, som i sig är värd ett besök och då är den också en av få gratissevärdheter i Paris, så den är väl värd ett besök.

Ta en kopp kaffe, hitta en lugn bänk och njut av utsikten över Paris och Eiffeltornet.

13. Musée d’Orsay

Så det FINNS andra museer i Paris än Louvren, även om det såklart körs med majoriteten av publiciteten.

Ett av de bästa museerna i Paris är utan tvekan Musée d’Orsay, som egentligen är byggd för att vara en tågstation men som till slut fick för korta perronger jämfört med moderna tåg.

Därför hamnade byggnaden först som hotell och sedan 1977 finns här ett museum där det främst finns fransk konst från 1848 till 1914.

Med andra ord: om du på något sätt är intresserad av konst, då måste du ta dig förbi Musée d’Orsay när du reser till Paris.

Köp biljett hemifrån här och undvik kön.

14. Slottet i Versailles

versailles
Visserligen ligger Versailles cirka 25 kilometer väster om själva Paris, men staden har successivt smält samman med den franska huvudstaden och även Versaillespalatset förtjänar en plats i en guide till sevärdheter och upplevelser i Paris.

Versailles är en av Frankrikes mest kända sevärdheter och utan tvekan värt ett besök för den som är intresserad av historia, arkitektur eller det franska kungahuset och Ludvig den 14:e.

Det enorma slottet och trädgårdarna finns med på UNESCO:s världsarvslista och listan över historiska händelser som har utspelats i Versailles är för lång för att jag ens ska börja här.

Du kan t.ex. ta C-tåget från Saint-Michel Notre-Dame till Versailles på bara 36 minuter, så det är ganska lätt att ta sig från Paris till slottet i Versailles.

Överväg Paris Pass

paris pass
Först och främst vill jag dock bara tipsa om en karta som kan visa sig vara både användbar och spara mycket pengar på din storstadssemester till Paris.

Faktum är att det finns flera olika ”stadskort” för Paris, varav det mest kända är det som helt enkelt kallas Paris City Pass .

Jag kände inte till det här kortet första gången jag var i Paris, vilket irriterar mig nu när jag kunde ha sparat en hel del pengar på både transport och på biljetter till sevärdheter.

Passet ger tillgång till både gratis kollektivtrafik i Paris (jag och min pojkvän hade köpt ett 4-dagarskort till tunnelbanan, vilket kostade en hel del euro); med Paris City Pass får du fri tillgång till bussar, tunnelbana och tåg i zon 1-3, som täcker den centrala delen av Paris, där de flesta sevärdheterna finns.

Förutom gratis kollektivtrafik har du tillgång till 60 olika sevärdheter i Paris.

Få människor kan nå alla 60 på en stadssemester, men med besparingarna på kollektivtrafiken i åtanke är det plötsligt väldigt bra att köpa ett Paris City Pass hemifrån.

Få gratis tillgång till:

Paris City Pass ger bl.a. tillgång till Louvren , båttur på Seine , Notre-Dame-tornet , Palace of Versailles och Panthéon . Med passet kommer du i en särskild prioriterad kö och kommer snabbare in till de olika sevärdheterna.

Som tidigare nämnt finns det flera olika Parispass. Gemensamt för dem är dock att du sparar pengar på en rad sevärdheter & kollektivtrafik.

Du kan läsa mer om de olika Parispassen och köpa dem online på denna länk .

Jag hoppas att du kan använda den här guiden till sevärdheter och saker att göra i Paris. Om du har några frågor om Paris får du gärna lämna en kommentar nedan.