Sevärdheter i Paris – 24 bästa saker att göra 🇫🇷

Här delar jag med mig av de bästa sevärdheterna och sakerna att göra som du inte får missa när du reser till Paris.

paris

Paris är en av mina absoluta favoritstäder i Europa och jag har därför sett fram emot att skriva denna guide där jag ska komma in på vilka sevärdheter och saker att göra i Paris , som du helt enkelt måste besöka på din resa till den franska huvudstaden.

De bästa saker att göra i Paris 🇫🇷

I denna guide guidar jag dig till stans bästa saker att göra & i de fall en sevärdhet kostar något så får du länkar att boka hemifrån och hoppar på så sätt över den (långa) kön på din resa.

1. Eiffeltornet – världsberömt, fantastisk upplevelse

eiffeltornet paris


Eiffeltornet måste finnas på ”måste-se”-listan om du är i Paris för första gången och ännu inte har sett det fantastiska tornet. Lite som TV-tornet i Berlin, Eiffeltornet kan ses från stora delar av Paris.

Det gav en flämtning när jag först tittade upp som vuxen och såg det majestätiska tornet ute vid horisonten. Upplevelsen blev inte sämre av att komma riktigt nära Eiffeltornet; här ser du verkligen hur fantastisk byggnad det är.

Det är möjligt att gå in i Eiffeltornet, vilket är ganska gratis och en fantastisk upplevelse. Det är verkligen ett enormt torn och en syn som inte kan hittas bättre.

En tur uppför Eiffeltornet är såklart också en upplevelse för livet och något jag rekommenderar till alla som besöker Paris.

Priser och biljetter till Eiffeltornet

 

En av de enda sakerna som borde avskräcka någon från att besöka Eiffeltornet är den långa kön som alltid är.

Din resebloggare här har dock uppenbarligen en lösning på det; du bokar din biljett hemifrån och hoppar därmed över kön.

  • Denna biljett måste bokas hemifrån!

Du bokar tillgång till Eiffeltornet vid en specifik tidpunkt, där du sedan kan ta dig förbi kön och gå direkt in i (och upp) i tornet.

Du kan köpa den speciella biljetten som ger tillgång till Eiffeltornet genom att klicka här.

2. Louvre & Mona Lisa

louvre


Louvre är en annan av de mest besökta sevärdheterna i Paris. Louvren är ett enormt museum som ligger väldigt centralt i Paris strax norr om Seinen.

Jag måste erkänna att jag aldrig har varit inne på Louvren i Paris, så jag kan inte förstahandsrapportera från själva museet.

Jag har dock gått förbi och har själv sett att kön till Louvren är lika lång som till det tidigare nämnda Eiffeltornet.

louvre paris


Det finns naturligtvis många goda skäl till detta, varav Mona Lisa och Venus från Milo toppar nog listan. Louvren är dock mycket mer än bara målningar.

Louvren slog upp sina dörrar första gången 1793 och har sedan dess varit ett av världens mest besökta museer.

Louvren är uppdelad i 8 olika sektioner: egyptiska antikviteter, antikviteter från Mellanöstern, grekiska, etruskiska och romerska antikviteter, islamisk konst, skulpturer, hantverk, målningar samt tryckta grafik och teckningar.

Hoppa över-kön-över-biljett till Louvre

 

Det går, lyckligtvis, också att köpa en biljett till Louvren hemifrån, så slipper du slösa bort flera timmar av din semester i Paris på att stå i kö.

Skip-the-queue-biljetten till Louvren är ganska populär bland danskarna:

Du köper din biljett hemifrån här.

3. Disneyland Paris

disneyland


Om du reser till Paris med barn så ska du nog vara noga med att nämna ordet ”Disneyland” – åtminstone om du inte planerar att ta resan ut till den gigantiska Disney-nöjesparken:D

Åtminstone kommer dina barn förmodligen att nämna Disneyland en eller två gånger under din Paris-resa om det har kommit in i de smås medvetande.

 

Disneyland Paris är en fantastisk upplevelse för barn och det är inte svårt att ta sig dit med tåg från centrala Paris.

Du bör dock räkna med att spendera hela dagen på Disneyland, eftersom det verkligen (nästan) är ett land – det är ett stort område och det är såklart många människor, så du måste räkna med att behöva stå i kö och dela upplevelsen med andra.

Köp Disneyland Paris biljetter här.

4. Moulin Rouge

moulin rouge


Sedan 1889 har det varit lättklädda kabaré shows på Moulin Rouge, som också har porträtterats i flera långfilmer.

Därför kan det vara lämpligt att ge sig förbi och se den ikoniska teatern från utsidan, men om du verkligen är ett fan av filmen från 2001 med Ewan McGregor och Nicole Kidman i huvudrollerna, du är nästan skyldig dig själv att gå in och se en show på Moulin Rouge.

 

Det är visserligen ingen billig upplevelse, men omvänt är det något som får extremt bra recensioner från tidigare gäster, så det verkar vara värt pengarna.

Kom ihåg att köpa biljetter hemifrån – det här är en av de populäraste upplevelserna i Paris, så det är nästan alltid slutsålt på dagen.

Köp biljetter till föreställningen på Moulin Rouge här.

Området runt Moulin Rouge är också ett av mina favoritområden och jag rekommenderar det även i min guide till var man ska bo i Paris.

5. Katakomberna

När jag först hörde talas om katakomberna i Paris som barn, var jag lika fascinerad och bestämt rädd.

Tanken att det under en av Europas största städer finns 300 kilometer underjordiska passager prydda med skelett och dödskallar – det lät som något från en Hollywood film.

Det är bara inte där och du kan komma ner och gå i katakomberna i Paris.

Berättelsen om katakomberna är makaber: redan på 1700-talet fanns det inte längre plats för de döda på de oskyldigas kyrkogård, varför de underjordiska passagerna nu användes.

Katakomberna i Paris är en av de mer intressanta upplevelserna och kanske något som inte är för de allra minsta barnen.

 

6. Sightseeingbuss

paris sightseeing busstur


En sightseeingbusstur är alltid ett enkelt sätt att orientera sig och se många viktiga sevärdheter när man kommer till en ny storstad.

Paris är verkligen en storstad vilket gör att det är svårt (läs: omöjligt) att ta sig runt och se de mest kända sevärdheterna till fots.

Vill du luta dig tillbaka och njuta av staden kan du ta en bussresa i Paris.

Det finns många olika företag som erbjuder bussturer i Paris, men väljer du ovan nämnda kan du välja mellan 4 olika rutter och på så sätt verkligen få se en stor del av de bästa sevärdheterna i Paris på kort tid.

Du köper en biljett som gäller en hel dag och du kan sedan hoppa av och på bussarna hur mycket du vill.

Se mer om rutter & köp biljetter på denna länk.

7. Sacre Coeur och Montmartre

sacre couer


Sacré Coeur är förmodligen min favoritplats i hela Paris! Det är åtminstone här man kan få en av stadens bästa vyer.

Sacré Coeur är en kyrka som ligger på en hög kulle i norra Paris.

Det kostar förstås pengar att komma in i själva kyrkan, men utsikten är gratis och ett måste för alla som besöker Paris.

Du kan se mer praktisk information här.

Det finns också en irländsk pub ”högst upp” (till höger när man tittar ut över Paris), där man kan få en kall pint och en punchpool, om man annars är sugen på sånt 🙂

8. Båttur på Seine – se sevärdheter från floden

paris seinen


En annan klassisk syn/upplevelse på en stadssemester: en båttur på stadens flod. Många större städer i Europa har faktiskt en flod som rinner genom dem (bra exempel är London & Berlin) – det måste utnyttjas.

När jag var på den nämnda resan till Paris sommaren 2015 åkte jag och min vän även på en båttur i Paris. Det var över 40 graders värme och strålande solsken, så det behövdes med lite vind i håret.

Båtturen på Seine i Paris var alldeles utmärkt och det är något jag kan rekommendera till alla som vill ta ett steg tillbaka (och bort från trafiken) och bara njuta av de vackra byggnaderna i Paris.

Vi åkte på en klassisk segeltur på Seine, som kom förbi bl.a. Eiffeltornet, Louvren och Notre Dame-katedralen.

Du kan boka biljetter till samma båttur och se andra alternativ online här.

9. Notre-Dame

notre dame paris


Notre-Dame är känd av många danskar från berättelsen & filmen om ’Klockaren från Notre-Dame’, så även för barn (som har sett filmen) är detta en spännande syn.

OBS: Notre-Dame är för närvarande stängd på grund av branden 2019, men kan fortfarande avnjutas från utsidan.

Kyrkan är värd ett besök oavsett om du väljer att gå in eller bara titta på den magnifika byggnaden från utsidan.

Notre-Dame ligger väldigt centralt i Paris på en liten ö ute i Seine. I närheten ligger också den välkända ’Love bridge’, där par i många år har satt upp hänglås som en symbol för sin kärlek.

Hänglåsen tas dock kontinuerligt bort av ’kommunen’, eftersom bron helt enkelt inte kan hålla den extra vikten från de många hänglåsen.

Dock fortfarande fin utsikt och fin utsikt över Seine.

10. Triumfbågen

triumfbågen


Triumfbågen som ligger i slutet av Champs Élysées är (efter Eiffeltornet) en av de mest kända sevärdheterna i Paris, så det vore synd att inte gå förbi den ikoniska byggnaden. De flesta njuter dock bara av utsikten utifrån, vilket faktiskt är lite fånigt.

För mindre än 100 SEK kan du få tillgång till själva Triumfbågen och ta dig upp på taket, varifrån du får en helt eminent utsikt över centrala Paris (se Triumfbågens placering på en karta här).

Biljetten är en av de välkända hoppa-kö-över-biljetterna så det enda du behöver göra är att gå igenom en säkerhetskontroll som alla som ska besöka Triumfbågen måste gå igenom. För allas säkerhet såklart.

Boka en tur uppför Triumfbågen hemifrån på denna länk.

11. Champs-Élysées

champs elysees


I fortsättningen av Triumfbågen måste jag nämna legendariska Champs-Élysées, som är särskilt känd bland Tour de France-fans för att vara platsen där Touren avslutas varje år med en spännande sprintetapp.

Årets övriga 364 dagar är dock Champs-Élysées ”bara” en av de vackraste gatorna i världen och på varje sida om huvudvägen hittar du fantastiska shoppingmöjligheter.

Det kan med andra ord vara ett perfekt ställe för paret, där maken är en cykelfantast och hustrun gärna vill in i de trendiga klädbutikerna 😀

Eller tvärtom 😉

12. Trocadéro

När man söker efter bilder på Paris sevärdheter eller kanske i synnerhet Eiffeltornet ser man ofta bilder på Eiffeltornet i fjärran, från motsatta sidan av Seines strand.

Dessa är tagna i den vackra Trocadéro-trädgården, som i sig är värd ett besök och då är den också en av få gratissevärdheter i Paris, så den är väl värd ett besök.

Ta en kopp kaffe, hitta en lugn bänk och njut av utsikten över Paris och Eiffeltornet.

13. Musée d’Orsay

Så det FINNS andra museer i Paris än Louvren, även om det såklart körs med majoriteten av publiciteten.

Ett av de bästa museerna i Paris är utan tvekan Musée d’Orsay, som egentligen är byggd för att vara en tågstation men som till slut fick för korta perronger jämfört med moderna tåg.

Därför hamnade byggnaden först som hotell och sedan 1977 finns här ett museum där det främst finns fransk konst från 1848 till 1914.

Med andra ord: om du på något sätt är intresserad av konst, då måste du ta dig förbi Musée d’Orsay när du reser till Paris.

Köp biljett hemifrån här och undvik kön.

14. Slottet i Versailles

versailles


Visserligen ligger Versailles cirka 25 kilometer väster om själva Paris, men staden har successivt smält samman med den franska huvudstaden och även Versaillespalatset förtjänar en plats i en guide till sevärdheter och upplevelser i Paris.

Versailles är en av Frankrikes mest kända sevärdheter och utan tvekan värt ett besök för den som är intresserad av historia, arkitektur eller det franska kungahuset och Ludvig den 14:e.

Det enorma slottet och trädgårdarna finns med på UNESCO:s världsarvslista och listan över historiska händelser som har utspelats i Versailles är för lång för att jag ens ska börja här.

Du kan t.ex. ta C-tåget från Saint-Michel Notre-Dame till Versailles på bara 36 minuter, så det är ganska lätt att ta sig från Paris till slottet i Versailles.

 

15. Tuilerierna

Tvärs över ingången till Louvren hittar vi Jardins de Tuileries, en offentlig stadspark i hjärtat av Paris.

Trädgårdarna har alltså fungerat som en andningspaus för parisarna i många år och det är ett bra ställe att åka till med en to-go-fika och en baguette om man vill njuta av en snabb lunch i lugn och ro.

Du kan helt enkelt strosa runt i de vackra trädgårdarna eller ta dig förbi det lilla nöjesfältet Fête des Tuileries, som bara arrangeras under sommarmånaderna (från 25 juni till 28 augusti). Det finns bl.a. ett pariserhjul från vilket du kan få en ganska cool utsikt över centrala Paris.

Ett pariserhjul i Paris – det är nästan helt poetiskt 😀

16. Centre Pompidou

centre pompidou

Paris har otaliga intressanta museer, så det kan vara svårt att välja vilka du ska besöka på din resa till den franska huvudstaden.

Ett av de museer som oftast omnämns som ett måste att se är Centre Pompidou.

Detta är ett definitivt centrum (som namnet antyder) för konst och kultur, som stod färdigt 1977 och har sedan dess fungerat som ett kulturcentrum i hjärtat av Paris.

Centre Pompidou ligger nära Marais-området och inom gångavstånd från flera tunnelbanestationer, så de flesta kommer alltid att vara i närheten vid ett eller annat tillfälle under en resa till Paris.

Om du är intresserad av modern konst och reser till Paris, då måste du passera Centre Pompidou.

Se kombinerade biljetter och guidade turer till Centre Pompidou här.

17. Place de la Concorde

Innan min första resa till Paris kände jag Concorde Square bäst från Tour de France.

Om du även tittar på Tour de France så är det torget med den egyptiska kolumnen ryttarna alltid passerar precis innan de går in på Champs Élysées och du får alltid några extremt vackra bilder av torget.

Concorde Square är Paris största torg och det gränsar till både Champs Élysées och Tuilerierna, som jag tidigare har nämnt i denna guide till sevärdheter i Paris.

Torget har en enorm betydelse för Paris och hela Frankrike: det var här under franska revolutionen som t.ex. Louis XVI och Marie Antoinette (och många fler)

1831 gavs den berömda obelisken i gåva från Egypten och den över 3 300 (!) år gamla obelisken pryder nu torget med sina vackra hieroglyfer.

18. Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg anlades ursprungligen som en palatsträdgård för Palais du Luxembourg, men är nu en offentlig stadspark och en bestämd paus i en mycket central del av Paris nära Quartier Latin.

Ett bra ställe att glida in på när du upplever Quartier Latin.

Det är kanske en av Paris vackraste parker, så ta en promenad här.

19. Panthéon

pantheon paris

När vi pratar om Quartier Latin kan vi naturligtvis inte bortse från Panthéon, som är ett av stadens mest kända museer, som även hyser jordiska kvarlevor av flera stora franska personligheter – t.ex. Voltaire och Rousseau.

Besök museet för män och kvinnor som format Frankrikes historia sedan den franska revolutionen i den tidigare kyrkan som byggdes på 1700-talet.

Du kan köpa mycket billiga hoppa över kön-biljetter på GetYourGuide.

20. Pére-Lachaise kyrkogård

pere lachaise paris

Om du är ett fan av The Doors och Jim Morrisson, då vet du att den legendariska rockstjärnan tyvärr slutade sina dagar alldeles för tidigt i Paris.

Därför kan du besöka Jim Morrissons grav på Pére-Lachaise-kyrkogården, vilket jag gjorde själv på min första resa till Paris för många år sedan.

Jag hade inte gjort min research särskilt bra, så jag blev verkligen imponerad av kyrkogården, som är extremt vacker och faktiskt kanske en av de bästa upplevelserna i Paris.

Här ligger förutom Jim andra välkända personligheter som Oscar Wilde, Édith Piaf och Maria Callas begravda.

Google Maps har kartlagt många av kändisgravarna så det är lätt att hitta runt, men jag tycker faktiskt att hela kyrkogården är riktigt vacker, så njut av hela upplevelsen.

Och kom ihåg att det är en kyrkogård och inte bara en vanlig attraktion, så ha respekt för de sörjande, lokalbefolkningen.

Om du vill veta alla kyrkogårdens hemligheter, överväg att ta den här guidade turen som får otroligt bra recensioner.

21. Palais Garnier (Opéra)

opera paris

Operahuset i Paris anses av många vara världens vackraste operahus, och den goda nyheten är att du kan gå in för att se den utan att behöva se en operaföreställning.

Inte för att du inte skulle vilja se opera i världens vackraste operahus, utan mer för att biljetter är svåra att få tag på och ganska dyra.

Operahuset är ett exempel på arkitektonisk prakt både ute och inne och sedan 1800-talet har platsen utgjort ram för många föreställningar för den parisiska överklassen.

Tänk bara på hur många viktiga personer som har suttit på stolsraderna – där kan man verkligen prata om historiens historia.

Se mer om och köp biljetter till Operahuset här.

22. Hôtel des Invalides – militärmuseum och Napoleons grav

napoleon paris

Hôtel des Invalides, även kort och gott kallat Les Invalides, är ett större område som bl.a. består av ett enormt militärmuseum som berättar Frankrikes historia med samlingar av militärhistoria och konst.

Frankrike har som bekant en extremt rik historia och vi känner alla till berättelserna om Napoleon, som måste sägas vara en av Europas största krigsherrar genom tiderna.

På Musee de l*armee kan du lära dig allt som finns att veta om Frankrikes militärhistoria ända fram till våra dagar – och besöka Napoleons grav.

Se mer om lokalen och köp biljetter här.

23. Saint-Chapelle

saint chapelle paris

På ön Île de la Cité, där även Notre-Dame ligger, hittar vi Saint-Chapelle, som också är ett mästerverk från den gotiska perioden.

Katedralen är världskänd för sina spektakulära målade glasfönster som visar scener från både Nya och Gamla testamentet.

Definitivt värt ett besök om du gillar dramat som kommer med katedraler byggda i gotisk stil.

Läs mer och köp skip-the-line-biljetter här.

24. Häng på Canal Saint Martin

Det kan mycket väl vara Seine i Paris som tar de flesta rubrikerna, men det finns flera vattendrag i den franska huvudstaden.

Canal Saint Martin ”beställdes” av Napoleon redan 1802, när stadsborna behövde en källa till rent vatten.

Numera är Canal Saint Martin en av de hippaste platserna att hänga på en vårdag i Paris.

Om möjligt, utgå från Passerelle des Douanes och ta en promenad längs kanalen – det finns gott om trendiga kaféer, restauranger och barer, så även om vädret inte samarbetar så väntar mycket kul här.

Jag hoppas att du kan använda den här guiden till de bästa sevärdheterna och sakerna att göra i Paris. Om du har några frågor, skriv gärna en kommentar nedan – och du får också gärna dela med dig om du har några bra tips på okända och alternativa upplevelser i Paris.

Vanliga frågor:

Vad får man inte missa i Paris?

De mest kända sevärdheterna i Paris och några av de saker som inte får missas är Eiffeltornet, Champs Élysées, Triumfbågen, Sacré Coeur, Notre-Dame och slottet i Versailles. I den här guiden berättar jag dock även om andra sevärdheter och mer okända upplevelser i Paris.

Hur många dagar behöver du i Paris?

Om du reser till Paris för första gången skulle jag rekommendera minst 3 hela dagar. Överväg en förlängd weekendresa från torsdag-söndag så att du kan njuta av Paris utan stress. Du kan också enkelt spendera längre tid i den franska huvudstaden – det finns tillräckligt med upplevelser för flera veckor.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.