16 Sevärdheter i Rom – Här är de bästa saker att göra 🇮🇹

rom sevärdheter

I den här reseguiden till Rom går jag in på vilka sevärdheter jag tycker är ’måste se’ i Rom och ger samtidigt ett antal bra resetips med rekommendationer av t.ex. restauranger och små mysiga ställen i Rom.

Så långt det är möjligt kommer jag också att tillhandahålla länkar för att köpa biljetter till attraktioner, eftersom Rom är en extremt välbesökt stad och det därför ofta är vettigt att köpa ”hoppa över-kön”-biljetter till attraktioner i Rom.

Vad ska man se i Rom?

Vi börjar med de riktigt stora sevärdheterna i Rom – de som alla känner till och som man helt enkelt måste se när man åker till den italienska huvudstaden.

Jag har även gjort en (kort) video där jag visar många av de nämnda sevärdheterna i Rom.

Jag är dansk, så videons undertexter är på danska, men jag tror att du förstår det mesta ändå:

Nedan kommer jag att gå igenom de sevärdheter och upplevelser vi besökte på vår resa.

1. Colosseum 🏟

colosseum rom

Colosseum är utan tvekan den främsta attraktionen i Rom – kanske en av världens mest kända sevärdheter i verkligheten. Så det säger sig självt att de flesta som reser till Rom har Colosseum på sin ”att göra”-lista.

Generellt sett är det extremt många turister överallt i Rom, så om du inte tänker på det kan du hamna i kö för mycket.

Ett enkelt sätt att undvika de värsta köerna till Colosseum är dock att köpa biljetter online hemifrån. Vi köpte vanliga biljetter till Colosseum online på deras officiella webbplats.

Där kostar biljetterna €18 och se till att du går förbi den fruktansvärt långa kön; vi gick faktiskt rakt in och stod bara i kö i ca 1 minut för de flygplatsliknande skannrarna man måste gå igenom av säkerhetsskäl.

Uppdatering 2022:

  Resakris i Colosseum, sommaren 2022.

På min sommarresa till Amalfi avsluttade vi med några dagar i Rom. Här bodde vi på ett hotell precis intill Colosseum (se hotellet här) och därmed var det äntligen dags att få hela Colosseum-upplevelsen.

colosseum

Den här gången bokade vi därför en guidad tur i Colosseum, där vi kom ner under ’golvet’ och även stod mitt i Colosseum.

Jag måste erkänna att jag verkligen skulle rekommendera det till alla som reser till Rom!

colosseum rom

Där fick man ut så mycket mer av resan, alla goda historier från guiden och såg att man verkligen kommer så långt in i Colosseum man kan. Det är värt alla pengar.

Vi var på denna tur bokad via GetYourGuide.

Där möter du din guide bredvid Colosseum och han tar dig sedan in, förbi kön, där du får ett headset så att du alltid kan höra guiden på turen.

Superbra upplevelse fast det kostar även efteråt 😀

2. Forum Romanum

Forum Romanum ligger faktiskt precis bredvid Colosseum, så det är bra att kombinera ett besök på de två sevärdheterna.

Biljetten till Colosseum gäller då även till Forum Romanum, så det vore synd att missa besöket på de återigen välbevarade ruinerna.

Vi tog oss förbi Forum Romanum på morgonen och blev mycket imponerade av hur tyst det faktiskt var.

Det var inte lika trångt som många andra platser i Rom och även om man var mitt i den pulserande staden kunde man höra fåglarna kvittra.

Det var väldigt trevligt 🙂

En annan mycket imponerande upplevelse i Rom – jag kan rekommendera att läsa på vad Forum Romanum faktiskt är innan besöket, t.ex. här på Wikipedia .

3. Vatikanen, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan

  Resakris poserar framför Peterskyrkan 😀

Nästa toppattraktion i Rom är påvens hemstat. På min resa till Rom för 3 år sedan gick vi förbi Vatikanmuseet, så det släppte vi den här gången – dock kan jag konstatera att kön fortfarande är flera kilometer lång.

För guds skull, kom ihåg att köpa fast track-biljetter till Vatikanmuseet om du inte vill slösa bort flera timmar av din semester på att stå i kö.

Vi köpte fast track-biljetter och gick direkt in igen – jag skojar inte när jag säger att kön är flera kilometer lång, det är helt galet.

I biljetterna till Vatikanen ingår också ett besök på Sixtinska kapellet med den världsberömda takmålningen.

Fast track-biljetter till Vatikanen kan köpas på denna länk.

Den här gången ville vi bara in i Peters kyrka, där det återigen alltid är lång kö.

Jag läste lite på fallen och läste på flera ställen att om man bara kom tidigt på dagen (före kl 11) så var kön till Peterskyrkan inte speciellt lång.

Men när vi kom in på Peters torg vid 10-tiden på fredagsmorgonen var kön förvånansvärt lång (den fyllde bokstavligen hela torget), så det släppte vi tyvärr.

vatikan rom
  En obehagligt lång kö för att komma in i Peterskyrkan.

Peterskyrkan är egentligen gratis att besöka, men olika företag anordnar speciella ”audioguide”-turer, som då kostar pengar, men å andra sidan fungerar som fast track-biljetter.

Även om du inte går in i kyrkan är Petersplatsen värd ett besök. Det är helt enkelt en extremt imponerande syn som möter dig, speciellt om du tar resan till fots underifrån Castel St Angelo vid floden.

4. Villa Borghese

En annan imponerande syn och utsikt över Rom är från Villa Borghese, som ”bara” är en park på en av Roms kullar.

Det finns flera upplevelser i parken (bland annat ett konstmuseum), men jag kan bara prata om utsikten från den Terezza del Pincio, som är eminent:

Om du är i området vore det synd att inte gå upp och se den vackra utsikten över Rom och Vatikanen.

Inne i Roms absoluta centrum hittar vi ett antal av stadens mest kända sevärdheter. De måste förstås ses – för de är imponerande och det vore synd att resa till Rom utan att uppleva stadskärnan.

Det är dock bara att beväpna sig med lite tålamod och vissheten om att när man går runt i Roms centrum så delar man staden med ett extremt stort antal (andra) turister.

5. Spanska trappan

En av de mest kända sevärdheterna i Rom är Spanska trappan, som är… en trappa 😀

Det finns egentligen inte så mycket att säga om trappan mer än att den är vacker, världsberömd och att det nu blivit olagligt att vistas i trappan.

Med andra ord: om du hade drömt om att ta med dig en öl och titta på det hektiska livet i Rom från Spanska trappan är det inte längre möjligt.

Å andra sidan ligger trappan väldigt centralt i Rom, så det är lätt att svänga förbi och bocka av en av de mest ikoniska sevärdheterna i Rom.

6. Fontana di Trevi

Japp, en attraktion som måste ses i Rom och fontänen är också fantastiskt vacker. Om du bara kunde se det för alla dessa människor 😀

Nej, det är vackert och om du tar dig ner till vattnet och går lite åt sidorna kan du (kanske) hitta en lugn plats att sitta och njuta av arbetet.

7. Pantheon

Pantheon är ett tempel som byggdes cirka 120 år efter Kristi födelse – så ännu ett verkligt imponerande historiskt monument i centrala Rom.

Pantheon är gratis att besöka, men det kan bara vara ett visst antal gäster där inne, så det kan vara kö – fast inget våldsamt ala Vatikanen, men kanske 5-10 minuter när det är som värst.

Obs: om du reser till Rom på sommaren, kom ihåg att kvinnors axlar måste vara täckta när du går in i kyrkorna!

Läs även min guide till var man ska bo i Rom. Där berättar jag mer om Pantheon och området Piazza Navona i centrala Rom.

8. Piazza Navona

Nära Pantheon finner vi Piazza Navona, ett stort torg med (flera) imponerande statyer och byggnader. Naturligtvis finns det också en mängd restauranger här, som kanske inte är turistfällor.

9. Campo de’ Fiori

På lördagen besökte vi Campo de’ Fiori, där det finns en marknad för alla pengar. Här kan du köpa både de klassiska turistartiklarna, men även frukt, grönsaker och ost.

Min flickvän köpte till exempel parmesanost som var vakuumförpackad, så den var lätt att transportera hem – enligt uppgift är det en riktigt god parmesan…

En mycket mysig plats i centrala Rom.

10. Trastevere via Tibern

Sedan kommer vi till det område som ofta beskrivs som ”det riktiga Rom”. Som det ofta beskrivs så är det nu väldigt många turister som korsar Tibern (floden som delar Rom) och besöker Trastevere-området.

Trastevere är nog också mitt favoritområde i Rom; här finns smala kullerstensgator med mysiga restauranger och små sidogator där man ibland kan ha turen att vara de enda turisterna.

Så jag skulle utan tvekan rekommendera att åka över till Trastevere-området – eventuellt korsa Tibern via Isola Tiberina – och t.ex. äta middag på en av de många restaurangerna där borta.

Det är oerhört mysigt, men det är inte den ”oförstörda riktiga Rom” -känslan som många guideböcker berättar om – även här kryllar det av turister.

11. Castel Sant Angelo (Engelsborg)

Castel Sant Angelo byggdes ursprungligen långt tillbaka i år 135 av kejsar Hadrianus (ja, den som också fick en mur på gränsen mellan England och Skottland uppkallad efter sig eftersom romarna inte kunde ta Skottland 😎) och har genom åren fungerat som både fängelse och fästning för påven.

Engelsborg, som vi kallar slottet, ligger väldigt nära Vatikanen.

vatikanet och peterskyrkan
  Vatikanen och Peterskyrkan sett från Engelsborg.

Så om du befinner dig i centrala Rom och vill uppleva en särskilt vacker promenad, utgå från Castel Sant’Angelo och gå upp till Vatikanen.

Då och då finns det ett museum på Engelsborg, där det rekommenderas att köpa biljetter hemifrån, så att man hoppar över kön.

12. Victor Emanuel-monumentet

Alldeles i slutet av Forum Romanum och på vägen från Roms centrum ner till Colosseum hittar vi ett monument som imponerar på turisterna, men som är en nagel i ögonen på många romare: Victor Emanuel-monumentet.

Du tvivlar inte när du ser monumentet som är dekorerat med vit marmor och packat med massor av pelare och detaljer.

En fröjd för ögat för många, men romarna verkar ha en poäng när de är trötta på att monumentet inte alls passar in i resten av arkitekturen i Rom.

Monumentet invigdes så sent som 1911 som ett monument över återföreningen av kungariket Italien, med Victor Emanuel II som den första kungen.

Ful eller vackert monument – det är en vacker byggnad i mina ögon och värd att gå förbi (om du inte redan ska den vägen när du ska till Colosseum).

Efter att jag kom hem såg jag att man kan ta sig till toppen av byggnaden och få panoramautsikt över bl.a. Forum Romanum och resten av centrala Rom.

Det står definitivt på min att göra-lista nästa gång jag är i Rom.

Se mer om detta här.

13. Street food stadsrundtur med lokal guide 🍲

Du kan inte säga Rom (eller resten av Italien för den delen) utan att nämna mat. Därför är det vettigt att gå på en street food stadsvandring med en lokal guide när du åker till Rom.

GetYourGuide har en rundtur där du går en guidad stadsvandring genom antingen de judiska kvarteren eller Trastevere, båda superspännande områden.

På resan äter du lokala delikatesser som supplì, pizza och gelato, men du smakar på mat från 5 olika ställen och får även ett glas öl och vin – samtidigt som guiden är med dig hela vägen.

Turnén får fantastiska recensioner, så överväg att ta en guidad gatumatstur i Rom.

Se mer och boka online här.

14. Ta en dagsutflykt till Pompeii och Vesuvius 🌋

Om du antingen har varit i Rom tidigare eller har gott om tid i staden, så kan du också överväga att ta en dagstur till en av Italiens mest intressanta sevärdheter – Pompeii.

Pompeii är som bekant staden en bit utanför Neapel, som år 79 förstördes av ett katastrofalt vulkanutbrott från Vesuvius, som denna guidade dagsutflykt också passerar förbi.

Det är en dagsutflykt, så du kommer inte att få se så mycket av Rom den valda dagen, men i gengäld får du uppleva en av Europas mest intressanta platser.

Den här tur ser spännande ut och får riktigt bra recensioner.

15. Upplev Rom från en Vespa 🛵

Inget går så bra som en Vespa-skoter och Rom. Överallt i staden ser man de ikoniska skotrarna med allt från hemmafruar med barnet på ryggen till affärsmannen i hel kostym.

Därför är det också vettigt att det finns så många turistvänliga hyresställen med Vespas, så att du kan hyra den italienska skotern själv och utforska Roms gator.

Om du inte vill köra själv kan du till och med boka en Vespa-sightseeingtur, där du sitter på baksidan och körs runt till de bästa sevärdheterna i Rom.

Det går även bra att boka rundturer som grupp så att ni kör tillsammans.

16. 4-timmars Pizza & Pasta-kurs 🍕

pizza kurs rom

Drömmer du om att ta hem de utsökta rätterna du smakar på de romerska restaurangerna?

Det är svårt att få med sig en to-go-låda hela vägen hem på flyget, så varför inte ta en 4-timmars pizza & pastamatlagningskurs med en romare som har 100% behärskning av hur god italiensk mat ska göras?

På denna matlagningskurs i Rom får du lära dig att göra mer än 10 olika pastarätter och napolitansk pizza, som i mina ögon också är bättre än romersk pizza 😀

Restauranger i Rom

När du reser till Rom är den fantastiska italienska maten ofta en viktig del av resan. I den mån var det också för oss, så det gjordes en hel del efterforskningar för bra matställen.

Nedan kommer jag att nämna några av de ställen där vi åt riktigt god mat i Rom – Googla bara på deras namn för att få adress och hemsida 🙂

Osteria da Fortunata (Campo de’ Fiori)

  Carbonara på en utmärkt restaurang i Rom.

Utan tvekan restaurangen där vi hade den bästa maten i Rom. Jag upptäckte det i en Youtube-video och blev direkt såld; här görs pastan i restaurangen och smakar fantastiskt.

Restaurangen ligger precis bakom Campo de’ Fiori, där det finns extremt många turister, så vid första anblicken skulle man inte tro att stället är en sådan pärla – men det är det.

Vi anlände lite över 13 på en lördag och fick det sista bordet – efter 10 minuter stod det 15-20 personer i kö utanför stället, italienare tänker väl på. Så det här är verkligen en extremt bra restaurang, där lokalbefolkningen också äter lunch.

La Botticella (Trastevere)

Nummer 1 på Yelp när du söker efter restauranger i Trastevere. Vi ringde dem vid lunchtid på lördagen och fick bord den kvällen klockan 20. Om vi inte hade ringt fanns det absolut ingen chans att få ett bord på den mycket lilla familjeägda restaurangen.

Det var definitivt packat med både lokalbefolkningen och turister.

Du kunde inte sätta fingret på maten, men de gjorde några knep för att öka vår räkning; Bland annat, är det en serviceavgift för bröd på 2 euro per person och när någon vid bordet beställde bruschetta tog de två tallrikar istället.

Inget som gör att jag inte rekommenderar restaurangen, men ändå lite tråkig.

La Lucia (Trastevere)

Uppenbarligen lite av ett ”danskt ställe”, som det verkar beskrivas i flera danska reseguider till Rom. Ändå en utmärkt restaurang i Trastevere. Återigen är det en bra idé att boka bord eller komma tidigt.

Al Grottino (San Giovanni)

Vi bodde runt San Giovanni i sydöstra Rom och en kväll stannade vi till Al Grottino som rekommenderats av vår Airbnb-värd. Här fick vi en utmärkt romersk pizza för bara 8 euro vad jag minns.

Restaurangen är extremt mysig och som namnet antyder är den väldigt grottliknande inredd.

Jag hoppas att du kan använda den här fantastiska guiden för de bästa sevärdheterna och saker att göra i Rom.

Om du planerar en resa till Rom, läs också guiderna för antingen transport från Fiumicino eller Ciampino så att du har kontroll över transport från flygplatsen till centrum hemifrån.

Ha en bra resa till Rom.

Vanliga frågor:

Vilka är de 10 bästa turistattraktionerna i Rom?

De 10 bästa turistattraktionerna i Rom är:
1. Colosseum
2. Peterskyrkan
3. Forum Romanum
4. Pantheon
5. Vatikanmuseerna
6. Fontana di Trevi
7. Spanska trappan (Piazza di Spagna)
8. Piazza Navona
9. Castel Sant’Angelo
10. Galleriet Borghese

Naturligtvis finns det många fler sevärdheter och upplevelser att utforska i Rom, men dessa är bland de mest välkända och besökta platserna i staden för turister från hela världen. I den här guiden ger jag mina personliga tips för vad du inte får missa i Rom.

Var kan jag köpa biljetter till sevärdheterna i Rom?

Du kan köpa biljetter till de flesta attraktioner i Rom online på deras officiella webbplatser eller vid entrén. För några av de mer populära attraktionerna som Colosseum och Vatikanmuseerna rekommenderar jag att du köper biljetter i förväg för att undvika långa köer. I den här guiden ger jag länkar för att säkert köpa biljetter online – de flesta ställen tillåter dig att köpa med gratis avbokning så att du kan ändra dina planer.

När är den bästa tiden på året att besöka Rom?

Generellt sett är våren (april-maj) och hösten (september-oktober) de mest populära tiderna, eftersom vädret är milt och det är färre turister än under sommarmånaderna. Sommaren kan också vara en bra tid att besöka om du vill njuta av stadens utomhusaktiviteter och evenemang, men det kan vara väldigt varmt och packat med turister. Vintern kan vara kall och regnig, men det kan också vara en bra tid att besöka för att undvika stora folkmassor och uppleva staden i en mer dämpad atmosfär.

Är Colosseum värt pengarna?

Ja! Colosseum är en av de mest ikoniska och imponerande sevärdheterna i Rom och är definitivt värt ett besök. Det är ett utmärkt exempel på romersk arkitektur och ingenjörskonst, och det är också en viktig del av Roms historia och kultur. Jag skulle rekommendera att köpa biljetter till en guidad tur för att undvika långa köer och få ut det mesta av ditt besök. Jag gjorde det själv på min senaste resa och njöt av det.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.