Transport från Ciampino flygplats till Rom – Guide till buss, taxi och tåg

roma

När du reser till Rom kan du antingen flyga till Fiumicino sydväst om staden eller Ciampino sydost om den eviga staden.

I den här guiden till flygplatstransport tittar jag närmare på hur du tar dig dit enkelt, snabbt och billigt Ciampino flygplats till Rom.

Ciampino flygplats till centrala Rom

Jag har tidigare flugit till och från Fiumicino (se guiden till Fiumicino flygplats här), men nästa vecka går resan ännu en gång Rom och den här gången är det med de mycket billiga flygen till Ciampino flygplats.

Så jag var i samma situation som du förmodligen är om du har hittat den här guiden via Google – hur tar du dig från Ciampino flygplats till centrala Rom?

Jag har gjort research och kommer att berätta nedan om de tre alternativen för transport från Ciampino till Roms centrum. Vi ger oss ut med det billigaste, enklaste och (potentiellt) snabbaste.

Buss från Ciampino till Rom Termini

ciampino flygplats buss

Precis som på de andra av Roms flygplatser går det direktbussar från flygplatsen till Roms centrum, närmare bestämt Termini-stationen.

Du kan se Termini på Google Maps här:

Termini ligger ganska centralt i Rom och kommer att vara inom gångavstånd (eller en mycket kort taxiresa) till några av stadens hotell, där de flesta turister bor.

Om du ännu inte har bokat hotellet för din resa, läs gärna min guide till var du kan bo i Rom. Nåväl, tillbaka till transporten från Ciampino till Roms centrum.

Köp biljetter online och gå direkt till bussen

ciampino flygbuss

Bussarna från Ciampino till Rom Termini Station är extremt billiga; priset för en biljett (om du köper online hemifrån) är endast 64 SEK.

Men tänk om flyget är försenat? ” Jag hör dig fråga.

Detta har man dock tänkt på – du köper ingen biljett för en tidsspecifik avgång. Istället köper du en biljett som gäller för alla avgångar på valt datum.

Resan från Ciampino till Rom Termini tar cirka 45 minuter och bussar går cirka var 30:e minut. Den sista bussen in till Rom går 00:30, så oavsett vilken tid på dagen du anländer till Ciampino flygplats kan du ta bussen in till staden.

Du kan köpa biljetter till flygbussen online på Get Your Guide här.

Bussen från Ciampino till Rom är utan tvekan den billigaste transportformen från Ciampino till Roms centrum.

En taxi är mycket dyrare och det finns en god chans att bli lurad, vilket vi tittar närmare på nedan…

Taxi från Ciampino till Rom

rom taxi

I min research för den här guiden (och min egen resa till Rom) kollade jag naturligtvis en hel del andra reseguider, Tripadvisor och liknande.

Det stod snabbt klart att det inte är så bra att ta en vanlig taxi från Ciampino flygplats till Rom. Även om Ciampino ligger ganska nära själva Rom kan det vara ett tråkigt och dyrt nöje.

Den här bloggen är skriven av en amerikan bosatt i den italienska huvudstaden och varnar för att ta taxi från Ciampino till centrum – taxichaufförerna ska vara ökända för att lura turister, vilket tyvärr inte är ovanligt.

Det finns officiellt ett fast pris för resan från Ciampino till centrala Rom (inom de gamla stadsmurarna) på bara 30 euro, vilket är ganska billigt.

Dock borde chaufförerna vara några värre skurkar som försöker lura turister på alla möjliga sätt genom att lägga extra avgifter ovanpå priset eller liknande…

Boka en privatchaufför hemifrån

Så även om vi t.ex. om det är 5 personer i mitt sällskap, när jag reser till Rom, tar vi inte en vanlig taxi – istället tar vi en privat transfer till vår lägenhet.

Genom att förboka en privatchaufför är du garanterad ett fast pris på din resa och samtidigt finns det någon redo med ditt namn på en skylt när du kommer ut från ankomstterminalen.

Priset för resan från Ciampino till Roms centrum är t.ex. 790 SEK – exempel från länken nedan.

Där kan t.ex. boka denna överföring med Get Your Guide.

Så jag har aldrig tagit en taxi från Ciampino till Rom själv, men internet säger mig att det finns en god chans att bli fast vid näsan.

Tåg från Ciampino till Rom

Det finns förmodligen ingen tågstation på själva flygplatsen (till skillnad från i Fiumicino), men du kan ta en kort pendelbuss till Ciampino tågstation och därifrån ta tåget till Rom Termini.

Jag måste uppriktigt erkänna att jag inte kan se den stora bluffen i att välja denna transport, när man nu bara kan ta en dedikerad flygbuss hela vägen till ett väldigt billigt pris.

Om du skulle vilja ta tåget, här är informationen jag kunde hitta:

Ta en ATRAL eller COTRAL buss – de kostar resp 1,20 euro (+1,20 per styck bagage) och 1,10 euro. Resan till tågstationen tar cirka 5 minuter. Därifrån går det tåg till Termini ungefär var tionde minut, tågbiljetten kostar 1,50 euro och resan tar 15 minuter.

Så det är ett ganska billigt och snabbt alternativ om man inte orkar köra (längre) med buss 😀

Ciampino flygplats verkar vara en utmärkt flygplats att börja din resa till Rom på.

Uppdatering efter resan: Ciampino är en liten men ganska utmärkt flygplats att flyga till och från. Det tar inte lång tid från landning tills man är i centrala Rom, så jag kan lätt rekommendera att flyga dit.

När du ska flyga hem finns det t.ex. ett café innan säkerhet och flera små kiosker och caféer ’inne på’ flygplatsen – men utbudet av mat är inte särskilt spännande när man kommer från det fantastiska utbudet inne i Rom, så jag kan rekommendera att ’äta hemifrån’. 😀

Gör dig redo för din resa – läs min stora guide till de bästa sevärdheterna i Rom.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.