Transportguide: Hur man tar sig från Rom Fiumicino flygplats till centrum

fiumicino flygplats rom

Hur man tar sig det snabbaste, enklaste och billigaste sättet från Fiumicino flygplats till centrum Rom?

En fråga jag har fått flera gånger och en fråga jag ställde mig själv när jag besökte den italienska huvudstaden tidigare i år.

I det här inlägget kommer jag att beskriva hur man tar sig från Fiumicino till Roms centrum & Termini, som är Roms svar på Centralstationen.

Fiumicino eller Leonardo da Vinci flygplats? 🤔

För ordens skull ska jag bara nämna att Fiumicino också kallas Leonardo da Vinci flygplats (till stor förvirring för många turister). Det är alltså ingen skillnad om du köper en tåg-/bussbiljett till Fiumicino eller Leonardo da Vinci – det är en och samma flygplats.

Fiumicino har 4 terminaler och används av över 40 miljoner resenärer årligen. Flygplatsens officiella hemsida är ADR.it.

Flygplatsen ligger ca 30 km väster om Rom, ända till Medelhavet, så du kan se fram emot en mycket trevlig inflygning till flygplatsen.

Buss – billigaste transporten från Fiumicino till Roms centrum

buss till centrum

Det billigaste sättet att ta sig från flygplatsen till Roms centrum är utan tvekan med buss . Vi har turen där att det går många olika bussar från Fiumicino till Termini i Rom.

Termini är den största järnvägsstationen i Rom och fungerar som ett nav i den italienska huvudstaden. Du kan köpa bussbiljetter för endast 75 SEK online.

Där får du en biljett på mejl och du kan bara visa den på din smartphone – du behöver inte skriva ut något.

Det är bara att välja datum och sedan gäller biljetten för alla avgångar den dagen. Det här är supersmart, då du inte riskerar att bli sen till en buss om planet är försenat. Bussar går ungefär varje halvtimme.

Länk för att köpa biljetter och mer info här.

Denna buss stannar också (utöver Termini) vid Vatikanstaten.

Tåg – dyrare & snabbare transport

Det går även bra att betala lite extra och ta tåget från Fiumicino till Termini i centrala Rom. Detta är ett speciellt och snabbt flygtåg som vi känner det från t.ex. Stansted och Gatwick runt London.

Detta flygtåg heter Leonardo Express och resan från flygplatsen till Termini tar cirka 30 minuter.

Jag tog det här tåget själv i somras och det är ett ganska trevligt tåg. Resan är inget att skrika om, men vill du bara snabbt ta dig från flygplatsen till Roms centrum fungerar det fint. Tåget, liksom bussarna, avgår också var 30:e minut.

Priset för en tågbiljett med Leonardo Express är 14 euro, barn under 12 år reser gratis i sällskap av en vuxen. Du kan köpa biljetter till tåget vid en disk på flygplatsen eller, om du vill ha alla biljetter klara vid ankomst och slippa köer, kan du köpa dem hemifrån.

Köp tågbiljetter online här.

Du får din biljett via e-post och skanna sedan helt enkelt QR-koden på plattformen.

Uppdatering 2022:

Jag har precis varit i Rom för tredje gången och vill bara nämna hur lång kö till biljettautomaterna var i Fiumicino. Jag hade köpt tågbiljetter hemifrån och det sparade kanske 15-20 minuter i kön till biljettautomaten så det kan jag verkligen rekommendera.

Med biljetten köpt hemifrån skannade jag bara QR-koden på min mobil och gick genom bommen in på själva perrongen, där tåget stannade.

rom flygplats tåg
Kö till biljettautomaten – det var bara 1 av 2 som fungerade. Så kom ihåg att köpa biljetter till tåget online hemifrån!

Sköter du ett hotell? Annars, ta en titt på min guide till var man ska bo i Rom.

Kom ihåg: om du landar i Fiumicino och behöver fortsätta till t.ex. Neapel (som kan nås på drygt 1 timme från Rom), då kan du inte köpa tågbiljetter som gäller för hela resan. Du måste istället köpa biljetter till Leonardo Expressen och även en biljett från t.ex. Rom Termini till din slutdestination.

Taxi från flygplatsen direkt till hotellet i Rom

Det går naturligtvis även bra att ta taxi från flygplatsen. Däremot skulle jag säga att taxichaufförerna i Rom har för vana att vara framåt i sina skor…

På en resa till Rom tog jag en taxi från centrum till Fiumicino, där chauffören inte skulle använda mätaren och gav mig dessutom ett betydligt högre pris än vad jag vet att du borde betala.

Så jag skulle rekommendera att antingen vara redo att diskutera med chauffören – han måste använda en taximätare och enligt lag kan priset faktiskt inte vara högre än 48 euro – eller förboka en privatchaufför online hemifrån.

Det senare är bara marginellt dyrare och då slipper du diskutera med en italienare direkt vid ankomsten – eller när du ska återvända från ditt hotell och hem.

Du kan förboka en privatchaufför från 535 SEK här.

Bra tips för sevärdheter i Rom

Colosseum
  Colosseum

När du reser till Rom måste du utan tvekan besöka några av stadens fantastiska sevärdheter. Det är en avgjort bra idé att boka biljetter till platser som t.ex Vatikanen och Colosseum hemifrån.

Rom är ett av världens populäraste turistmål och det är ALLTID långa köer till de populära attraktionerna i Rom.

Gör därför jobbet hemifrån, undersök vilka sevärdheter i Rom du vill besöka och köp biljetter (med snabbåtkomst).

Hemsidan Get Your Guide är perfekt för detta, där kan du både få inspiration till upplevelser och boka biljetter till de populära attraktionerna:

Om du har några frågor om din transport från Fiumicino flygplats till centrala Rom får du gärna skriva en kommentar nedan.

Annars vill jag bara önska dig en riktigt trevlig resa till Rom 😀

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.