I denna stora guide kommer jag in på vilka sevärdheter & attraktioner i London jag skulle rekommendera till dig som reser till London och vill uppleva stadens bästa & mest kända upplevelser

Jag beskriver både sevärdheter & attraktioner som är gratis och de som kostar pengar. Du kan vanligtvis spara pengar genom att köpa biljetter till de betalda attraktionerna hemifrån – i så fall länkar jag till att köpa biljetter så att du kan få grepp om att planera din resa till London hemifrån.

Låt oss komma igång med guiden till de bästa sevärdheterna och upplevelserna i London.

Vad ska man göra i London? Här är 16 bra idéer för din resa till London.

1. London Eye 🎡

london eye


Det är omöjligt att göra en guide till Londons sevärdheter utan att nämna London Eye. Det är med goda skäl som London Eye är en av de mest besökta sevärdheterna i London. Det enorma pariserhjulet på Themsens södra strand erbjuder en eminent utsikt över hela centrala London.

Klara dagar kan du faktiskt se upp till 40 kilometer och det kommer alltid att finnas utsikt över kända byggnader som Big Ben, St Paul’s Cathedral och Tower Bridge.

I varje ”dome” finns plats för 28 passagerare, så om ni är en familj kan ni vara helt säker på att ni passar ihop på resan som tar cirka 30 minuter.

London Eye-biljetter: köp hemifrån!

Enda nackdelen med att ta en promenad i London Eye är att det är en extremt populär attraktion, varför det alltid är lång kö. Detta kan dock åtgärdas genom att köpa en snabbbiljett hemifrån.

Vanliga London Eye-biljetter kostar 22,50 £ om du köper dem hemifrån (billigare än att köpa på dagen), men jag skulle rekommendera alla som vill ta en tur runt London Eye utan att slösa lång tid i kö för att köpa en snabbbiljett.

Jag har tagit resan runt London Eye två gånger – en gång på en vanlig biljett och senast med en fast track-biljett. Med en snabbbiljett till London Eye hoppar du verkligen över den långa kön och kan gå direkt ombord.

Snabbbiljetten till London Eye kostar 31,50 £ och det är pengar som jag personligen tycker har spenderats riktigt bra. Jag brydde mig åtminstone inte om att slösa bort för mycket tid på att stå i kö när jag är i London.

Köp London Eye-biljetter med snabbkö-alternativet här.

2. Musikaler i London

london musicals


Som sådan inte en fristående sevärdhet eller attraktion, men ändå en mycket speciell upplevelse i London.

London är världsberömt för att ha några av de bästa musikalerna på programmet och The West End i London har en myriad av charmiga teatrar där några helt fantastiska musikaler spelas varje dag.

Om du bara har det minsta intresse för musikaler eller teater, så ska du gå in för att se en musikal på din resa till London.

Biljetterna bör köpas hemifrån om du vill se en speciell musikal – de är ofta slutsålda under perioder med många turister i staden, vilket nästan alltid är fallet. Det är dock också möjligt att ha turen att köpa sista minuten-biljetter till musikaler i London.

På hemsidan London Theatre Direct, du kan både kolla vilka musikaler som spelas just nu och köpa biljetter till det – samtidigt kan du köpa sista minuten musikalbiljetter för idag, imorgon och denna vecka.

3. Harry Potters London ⚡️

harry potter london


Om du inte är ett fan av Harry Potter-universumet kan du enkelt och elegant hoppa vidare till nästa avsnitt. Men om du, som jag, är ett stort fan av Trollkarlen från England, så kan du lika gärna börja se fram emot din resa till London.

 

Det finns extremt många Harry Potter-relaterade sevärdheter i den engelska huvudstaden. Inne i själva London till exempel. en dedikerad Harry Potter sightseeingbusstur, en Harry Potter Walking Tour och så finns det såklart även Perron 9 3/4 på King’s Cross Station.

Lite utanför London ligger dock själva Harry Potter-meckat; Harry Potter Studios. Det är en enorm Harry Potter-utställning där du kan kliva in i universum och gå runt scenerna från filmerna. Det kan rekommenderas!

Läs min stora guide till Harry Potters London.

Kom ihåg att beställa biljetter till Harry Potter Studios hemifrån – de är alltid slutsålda, men du kan läsa mer om detta i guiden.

4. Båttur på Themsen

london thames


Det här är något jag aldrig tröttnar på och jag försöker alltid ta en båttur på Themsen när jag är i London.

Det är något alldeles speciellt med att se en stad från havet och på Themsen i London får man ett unikt intryck av hur föränderlig en stad London är.

 

5. Madame Tussauds London

Du kanske redan känner till Madame Tussauds vaxmuseum från andra större städer i världen? Madame Tussauds i London är dock den första i sitt slag och det är faktiskt ganska länge sedan som museet först slog upp portarna.

Madame Tussauds är ett vaxmuseum där man kan ”träffa” alla typer av kändisar och presidenter. Värt ett besök för hela familjen.

Liksom flera av de andra sevärdheterna & upplevelserna i London som nämns här i guiden rekommenderar jag att du bokar en biljett till Madame Tussauds hemifrån.

Köp dina biljetter till Madame Tussauds live i London här.

6. Brick Lane

Brick Lane är i sig ”bara” en gata i östra London. Ändå har Brick Lane på senare år blivit ett mecka för unga människor som reser till London för att uppleva den mycket speciella trendiga (hipster) London-vibben.

Rätt måste vara rätt – de ”riktiga” London-hipstrarna har förmodligen för länge sedan glidit från Brick Lane-området (och norrut mot Dalston, Hackney och Stoke Newington), men det är fortfarande ganska svalt på Brick Lane och i resten av Shoreditch-området.

Brick Lane är mångkulturellt, hippt och med extremt många bra indiska restauranger.

Läs även: min guide till bra hotell i centrala London.

7. Tower of London

tower of london


Vi bor i Londons East End, men går från trendiga Brick Lane söderut till Themsen, där vi hittar det imponerande Tower of London.

Tower of London är ett slott som grundades långt tillbaka omkring 1066. Tornet har senast använts som fängelse, där de två berömda East End-skurkarna, Kray-tvillingarna var några av de sista som fängslades i tornet.

Towern i London förblir ett kungligt palats, men fungerar främst som en turistattraktion. Man kan dock komma in för att se de brittiska kronjuvelerna.

Tower of London och Tower Bridge, som ligger alldeles intill, är med rätta en av Londons sevärdheter som de flesta har på sin att-göra-lista.

Du kan enkelt se tornet från utsidan, men för hela upplevelsen bör du gå in i slottet.

Köp biljetter för att se kronjuvelerna och upplev Tower of London här.

8. Skygarden eller The Shard

skygarden london


Det finns ett antal ganska utmärkta utsiktspunkter där man får en eminent utsikt över London. Tidigare nämnda London Eye är förstås den mest kända, men är du mer för en stationär upplevelse skulle jag rekommendera antingen Skygarden eller The Shard.

Skygarden är en gratis ’public garden’ där det finns en bar och i övrigt ett större område där man kan sitta eller gå runt lite och se ut över London. Skygarden ligger mycket nära Tower of London, så de två sevärdheterna kan kombineras.

En ’biljett’ måste bokas till Skygarden online.

Om utsikten över London ska ske i en lite elegantare miljö kan du korsa Themsen och ta in The Shard som ligger i södra London. Här finns olika alternativ, som bl.a. finns ett antal barer och restauranger i den höga byggnaden.

Du får en riktigt fin utsikt över London, men priset är också därefter. Det kostar alltså cirka 26 pund bara att ta sig upp i ”tornet”.

Köp biljetter till The Shard här.

9. Buckingham Palace

buckingham palace


Vill du se var drottningen av Storbritannien bor? Hon bor uppenbarligen mitt i centrala London, så det vore nästan synd att inte besöka henne på din storstadssemester till London.

Utifrån kan man få ett ganska bra intryck av palatset, men det mest intressanta är förstås att göra sitt besök under den period då det är vaktbyte bland drottningens livvakter.

 

Detta sker vanligtvis på morgonen mellan 10:15 och 11:45, men kolla alltid upp detta innan du beger dig till Buckingham Palace eftersom detta kan ändras.

Läs mer om skiftbytestider mm. på den officiella hemsidan här.

Om du reser till London under perioden då Buckingham Palace är öppet bör du vara ute i god tid och boka din biljett.

Biljetter till Buckingham Palace kostar följande:

Vuxen£ 23,00
Över 60/student (med giltigt ID)£ 21,00
Under 17 / funktionshindrad£ 13,00
Under 5Fri
Familj (2 vuxna, 3 under 17 år)£ 59,00

10. Sightseeing busstur i London

 

Om du vill se så många sevärdheter i London på så kort tid som möjligt, så går det givetvis även att hoppa på någon av de dedikerade sightseeingbussarna, som det finns många av i London.

Jag brukar rekommendera Big Bus Tour of London eftersom den inkluderar en gratis båttur på Themsen, deras bussar går var 5.-20. minut och bussarna kommer förbi alla de mest kända sevärdheterna i London.

Låt det dock också sägas på en gång; du kan enkelt passera en stor del av dessa sevärdheter till fots.

11. Westminster Abbey

Den gotiska kyrkan, Westminster Abbey, har fått sitt namn från den stadsdel där det tidigare nämnda Buckingham Palace också ligger. Westminster Abbey byggdes mellan 1045 och 1050, medan strukturen som står idag är byggd på 1200-talet.

Därför, om du har det minsta intresse för arkitektur, måste du ta dig förbi Westminster Abbey på din resa till London. Kyrkan är inte bara ett mästerverk – den är också sprängfylld av historia.

Många från den brittiska kungafamiljen har gift sig i kyrkan och det var också här Kate Middleton blev.

Westminster Abbey är på, naturligtvis Unescos världsarvslista.

Det kostar £20 för en biljett till Westminster Abbey.

12. Palace of Westminster (Big Ben 🔔 )

palace of westminster


Efter att ha besökt Westminster Abbey, gå inte många meter innan du möter Palace of Westminster, som är byggnaden där det brittiska parlamentet är inrymt. Det är alltså här som House of Lords respektive House of Commons bor .

Palace of Westminster är kanske Londons mest kända attraktion och är i sig värt ett besök utifrån. Och ja, det är klocktornet ”Big Ben” som reser sig över Palace of Westminster.

Det går att ta sig innanför dörrarna, läs hur på sajtens hemsida här.

13. St Paul’s katedral

st pauls cathedral


Tidigare i den här guiden till Londons bästa sevärdheter har jag skrivit lite om några platser där du får en fantastisk utsikt över London. Om du vill kombinera en bra utsikt med lite kultur, bör du överväga att besöka St Paul’s Cathedral.

Istället för att skriva mycket mer om kyrkan kommer jag istället att infoga den här videon som ger en alldeles utmärkt introduktion till St Paul’s Cathedral så att du vet vad du kan förvänta dig av besöket:

Biljetter till St Paul’s kostar £ 16,00 för vuxna och £ 7,00 för barn.

Fast-track-biljetter, där du till och med sparar 10 % jämfört med att köpa på dagen, går att köpa på denna länk.

14. Stadionturer 🏟

arsenal stadium


London är hem för några av de mest framgångsrika fotbollsklubbarna i England och det finns därför många stora, stora arenor i London.

De flesta av dessa arenor är öppna för besökare när hemmalaget inte spelar matcher.

 

Biljetter till fotbollsmatcher i England är notoriskt dyra, så om du inte är redo att lägga de stora summorna på att se en match, så är det fortfarande möjligt att besöka olika arenor i London – och till och med se mycket mer än vad du skulle kunna en matchdag.

Andra välkända fotbollsklubbar i London är bl.a West Ham, Fulham, Millwall, Crystal Palce, Brentford och Queens Park Rangers.

15. Gratis museer

London har ett stort antal museer, som även turister har fri tillgång till. Londons Science Museum och Natural History Museum ligger till exempel i Londons West End, bara några hundra meter bort, så om du vill besöka de två museerna samma dag är det ganska enkelt.

Läs mer om Science Museum här och läs mer om Naturhistoriska museet här .

Dessutom finns förstås British Museum . Om du bara behöver besöka ett enda museum på din resa till London, så skulle jag rekommendera att besöka British Museum, som såklart också är gratis att besöka som turist.

British Museum har varit i bruk sedan 1700-talet och anses vara ett av världens största & viktigaste museer.

Läs mer om vilka utställningar som finns i British Museum just nu på deras hemsida här .

16. Marknader i London

borough market london


London har många fantastiska marknader att erbjuda. Min favoritmatmarknad är nog Borough Market, som ligger strax söder om Themsen och London Bridge.

Dessutom finns det evigt populära Camden Lock Market, som lockar många tusen turister varje dag. Camden Lock Market är för de lite mer alternativa typerna, så om du vill köpa en The Libertines t-shirt, en cool läderväska eller några riktigt spatiga kläder till en technofest, så ska du gå till denna marknad.

Och är du inte ute efter någon av de nämnda sakerna så är hela atmosfären runt marknaden också värd en upplevelse. Jag skulle dock rekommendera att besöka stället på vardagar om möjligt då det verkligen är mycket folk på helgerna!

Det finns också det legendariska Portobello Road Market , som äger rum i det vackra området Notting Hill.

Se fler av Londons marknader henne.

Jag hoppas att du kan använda den här guiden till sevärdheter i London. Själv reser jag till London många gånger om året, så om du har några frågor skriv äntligen en kommentar här.

Om Resakris

Kristoffer Föns

Här på Resakris.se bloggar jag om mina egna resor och skriver reseguider för sevärdheter, transporter och boende. Mitt mål är att göra det så enkelt som möjligt för dig att planera din resa, så att du säkert kan åka iväg med sinnesfrid och kontroll över alla detaljer. Och hej - jag är dansk, så det är därför min formulering kan vara lite konstig 😅

Se alla artiklar