Sevärdheter i London – 22 saker att göra i London 🇬🇧

I denna stora guide kommer jag in på vilka sevärdheter & saker att göra i London jag skulle rekommendera till dig som reser till London och vill uppleva stadens bästa & mest kända upplevelser.

london

Jag beskriver både sevärdheter & saker att göra som är gratis och de som kostar pengar.

Du kan vanligtvis spara pengar genom att köpa biljetter till de betalda attraktionerna hemifrån – i så fall länkar jag till att köpa biljetter så att du kan få grepp om att planera din resa till London hemifrån.

Låt oss komma igång med guiden till de bästa sevärdheterna och upplevelserna i London.

Vad ska man göra i London? Här är 22 bra idéer för din resa till London.

1. London Eye 🎡

london eye


Det är omöjligt att göra en guide till Londons sevärdheter utan att nämna London Eye. Det är med goda skäl som London Eye är en av de mest besökta sevärdheterna i London. Det enorma pariserhjulet på Themsens södra strand erbjuder en eminent utsikt över hela centrala London.

Klara dagar kan du faktiskt se upp till 40 kilometer och det kommer alltid att finnas utsikt över kända byggnader som Big Ben, St Paul’s Cathedral och Tower Bridge.

I varje ”dome” finns plats för 28 passagerare, så om ni är en familj kan ni vara helt säker på att ni passar ihop på resan som tar cirka 30 minuter.

London Eye-biljetter: köp hemifrån!

Enda nackdelen med att ta en promenad i London Eye är att det är en extremt populär attraktion, varför det alltid är lång kö. Detta kan dock åtgärdas genom att köpa en snabbbiljett hemifrån.

Vanliga London Eye-biljetter kostar 22,50 £ om du köper dem hemifrån (billigare än att köpa på dagen), men jag skulle rekommendera alla som vill ta en tur runt London Eye utan att slösa lång tid i kö för att köpa en snabbbiljett.

Jag har tagit resan runt London Eye två gånger – en gång på en vanlig biljett och senast med en fast track-biljett. Med en snabbbiljett till London Eye hoppar du verkligen över den långa kön och kan gå direkt ombord.

Snabbbiljetten till London Eye kostar 31,50 £ och det är pengar som jag personligen tycker har spenderats riktigt bra. Jag brydde mig åtminstone inte om att slösa bort för mycket tid på att stå i kö när jag är i London.

Köp London Eye-biljetter med snabbkö-alternativet här.

2. Musikaler i London

london musicals


Som sådan inte en fristående sevärdhet eller attraktion, men ändå en mycket speciell upplevelse i London.

London är världsberömt för att ha några av de bästa musikalerna på programmet och The West End i London har en myriad av charmiga teatrar där några helt fantastiska musikaler spelas varje dag.

Om du bara har det minsta intresse för musikaler eller teater, så ska du gå in för att se en musikal på din resa till London.

Biljetterna bör köpas hemifrån om du vill se en speciell musikal – de är ofta slutsålda under perioder med många turister i staden, vilket nästan alltid är fallet. Det är dock också möjligt att ha turen att köpa sista minuten-biljetter till musikaler i London.

På hemsidan London Theatre Direct, du kan både kolla vilka musikaler som spelas just nu och köpa biljetter till det – samtidigt kan du köpa sista minuten musikalbiljetter för idag, imorgon och denna vecka.

3. Harry Potters London ⚡️

harry potter london


Om du inte är ett fan av Harry Potter-universumet kan du enkelt och elegant hoppa vidare till nästa avsnitt. Men om du, som jag, är ett stort fan av Trollkarlen från England, så kan du lika gärna börja se fram emot din resa till London.

 

Det finns extremt många Harry Potter-relaterade sevärdheter i den engelska huvudstaden. Inne i själva London till exempel. en dedikerad Harry Potter sightseeingbusstur, en Harry Potter Walking Tour och så finns det såklart även Perron 9 3/4 på King’s Cross Station.

Lite utanför London ligger dock själva Harry Potter-meckat; Harry Potter Studios. Det är en enorm Harry Potter-utställning där du kan kliva in i universum och gå runt scenerna från filmerna. Det kan rekommenderas!

Läs min stora guide till Harry Potters London.

Kom ihåg att beställa biljetter till Harry Potter Studios hemifrån – de är alltid slutsålda, men du kan läsa mer om detta i guiden.

Se min video från Harry Potter Studios här:

4. Båttur på Themsen

london thames


Det här är något jag aldrig tröttnar på och jag försöker alltid ta en båttur på Themsen när jag är i London.

Det är något alldeles speciellt med att se en stad från havet och på Themsen i London får man ett unikt intryck av hur föränderlig en stad London är.

 

5. Madame Tussauds London

Du kanske redan känner till Madame Tussauds vaxmuseum från andra större städer i världen? Madame Tussauds i London är dock den första i sitt slag och det är faktiskt ganska länge sedan som museet först slog upp portarna.

Madame Tussauds är ett vaxmuseum där man kan ”träffa” alla typer av kändisar och presidenter. Värt ett besök för hela familjen.

Liksom flera av de andra sevärdheterna & upplevelserna i London som nämns här i guiden rekommenderar jag att du bokar en biljett till Madame Tussauds hemifrån.

Köp dina biljetter till Madame Tussauds live i London här.

6. Brick Lane

Brick Lane är i sig ”bara” en gata i östra London. Ändå har Brick Lane på senare år blivit ett mecka för unga människor som reser till London för att uppleva den mycket speciella trendiga (hipster) London-vibben.

Rätt måste vara rätt – de ”riktiga” London-hipstrarna har förmodligen för länge sedan glidit från Brick Lane-området (och norrut mot Dalston, Hackney och Stoke Newington), men det är fortfarande ganska svalt på Brick Lane och i resten av Shoreditch-området.

Brick Lane är mångkulturellt, hippt och med extremt många bra indiska restauranger.

Läs även: min guide till bra hotell i centrala London.

7. Tower of London

tower of london


Vi bor i Londons East End, men går från trendiga Brick Lane söderut till Themsen, där vi hittar det imponerande Tower of London.

Tower of London är ett slott som grundades långt tillbaka omkring 1066. Tornet har senast använts som fängelse, där de två berömda East End-skurkarna, Kray-tvillingarna var några av de sista som fängslades i tornet.

Towern i London förblir ett kungligt palats, men fungerar främst som en turistattraktion. Man kan dock komma in för att se de brittiska kronjuvelerna.

Tower of London och Tower Bridge, som ligger alldeles intill, är med rätta en av Londons sevärdheter som de flesta har på sin att-göra-lista.

Du kan enkelt se tornet från utsidan, men för hela upplevelsen bör du gå in i slottet.

Köp biljetter för att se kronjuvelerna och upplev Tower of London här.

8. Skygarden eller The Shard

skygarden london


Det finns ett antal ganska utmärkta utsiktspunkter där man får en eminent utsikt över London. Tidigare nämnda London Eye är förstås den mest kända, men är du mer för en stationär upplevelse skulle jag rekommendera antingen Skygarden eller The Shard.

Skygarden är en gratis ’public garden’ där det finns en bar och i övrigt ett större område där man kan sitta eller gå runt lite och se ut över London. Skygarden ligger mycket nära Tower of London, så de två sevärdheterna kan kombineras.

En ’biljett’ måste bokas till Skygarden online.

Om utsikten över London ska ske i en lite elegantare miljö kan du korsa Themsen och ta in The Shard som ligger i södra London. Här finns olika alternativ, som bl.a. finns ett antal barer och restauranger i den höga byggnaden.

Du får en riktigt fin utsikt över London, men priset är också därefter. Det kostar alltså cirka 26 pund bara att ta sig upp i ”tornet”.

Köp biljetter till The Shard här.

9. Buckingham Palace

buckingham palace


Vill du se var drottningen av Storbritannien bor? Hon bor uppenbarligen mitt i centrala London, så det vore nästan synd att inte besöka henne på din storstadssemester till London.

Utifrån kan man få ett ganska bra intryck av palatset, men det mest intressanta är förstås att göra sitt besök under den period då det är vaktbyte bland drottningens livvakter.

 

Detta sker vanligtvis på morgonen mellan 10:15 och 11:45, men kolla alltid upp detta innan du beger dig till Buckingham Palace eftersom detta kan ändras.

Läs mer om skiftbytestider mm. på den officiella hemsidan här.

Om du reser till London under perioden då Buckingham Palace är öppet bör du vara ute i god tid och boka din biljett.

Biljetter till Buckingham Palace kostar följande:

Vuxen£ 23,00
Över 60/student (med giltigt ID)£ 21,00
Under 17 / funktionshindrad£ 13,00
Under 5Fri
Familj (2 vuxna, 3 under 17 år)£ 59,00

10. Sightseeing busstur i London

 

Om du vill se så många sevärdheter i London på så kort tid som möjligt, så går det givetvis även att hoppa på någon av de dedikerade sightseeingbussarna, som det finns många av i London.

Jag brukar rekommendera Big Bus Tour of London eftersom den inkluderar en gratis båttur på Themsen, deras bussar går var 5.-20. minut och bussarna kommer förbi alla de mest kända sevärdheterna i London.

Låt det dock också sägas på en gång; du kan enkelt passera en stor del av dessa sevärdheter till fots.

11. Westminster Abbey

Den gotiska kyrkan, Westminster Abbey, har fått sitt namn från den stadsdel där det tidigare nämnda Buckingham Palace också ligger. Westminster Abbey byggdes mellan 1045 och 1050, medan strukturen som står idag är byggd på 1200-talet.

Därför, om du har det minsta intresse för arkitektur, måste du ta dig förbi Westminster Abbey på din resa till London. Kyrkan är inte bara ett mästerverk – den är också sprängfylld av historia.

Många från den brittiska kungafamiljen har gift sig i kyrkan och det var också här Kate Middleton blev.

Westminster Abbey är på, naturligtvis Unescos världsarvslista.

Läs mer och köp biljetter till kyrkan här.

12. Palace of Westminster (Big Ben 🔔 )

palace of westminster


Efter att ha besökt Westminster Abbey, gå inte många meter innan du möter Palace of Westminster, som är byggnaden där det brittiska parlamentet är inrymt. Det är alltså här som House of Lords respektive House of Commons bor .

Palace of Westminster är kanske Londons mest kända attraktion och är i sig värt ett besök utifrån. Och ja, det är klocktornet ”Big Ben” som reser sig över Palace of Westminster.

Det går att ta sig innanför dörrarna, läs hur på sajtens hemsida här.

houses of parliament
Houses of Parliament

Du kan gå på en guidad tur och se Houses of Parliament, där det brittiska parlamentet ligger.

Dessa turer kan dock endast bokas på speciella datum – se vilka datum här.

13. St Paul’s katedral

st pauls cathedral


Tidigare i den här guiden till Londons bästa sevärdheter har jag skrivit lite om några platser där du får en fantastisk utsikt över London. Om du vill kombinera en bra utsikt med lite kultur, bör du överväga att besöka St Paul’s Cathedral.

Istället för att skriva mycket mer om kyrkan kommer jag istället att infoga den här videon som ger en alldeles utmärkt introduktion till St Paul’s Cathedral så att du vet vad du kan förvänta dig av besöket:

Biljetter till St Paul’s kostar £ 16,00 för vuxna och £ 7,00 för barn.

Fast-track-biljetter, där du till och med sparar 10 % jämfört med att köpa på dagen, går att köpa på denna länk.

Läs även min guide till var man ska bo i London, där jag rekommenderar hotell nära St Paul’s (i området som heter Bankside)

14. Stadionturer 🏟

arsenal stadium


London är hem för några av de mest framgångsrika fotbollsklubbarna i England och det finns därför många stora, stora arenor i London.

De flesta av dessa arenor är öppna för besökare när hemmalaget inte spelar matcher.

 

Biljetter till fotbollsmatcher i England är notoriskt dyra, så om du inte är redo att lägga de stora summorna på att se en match, så är det fortfarande möjligt att besöka olika arenor i London – och till och med se mycket mer än vad du skulle kunna en matchdag.

Andra välkända fotbollsklubbar i London är bl.a West Ham, Fulham, Millwall, Crystal Palce, Brentford och Queens Park Rangers.

15. Gratis museer

London har ett stort antal museer, som även turister har fri tillgång till. Londons Science Museum och Natural History Museum ligger till exempel i Londons West End, bara några hundra meter bort, så om du vill besöka de två museerna samma dag är det ganska enkelt.

Läs mer om Science Museum här och läs mer om Naturhistoriska museet här.

Dessutom finns förstås British Museum . Om du bara behöver besöka ett enda museum på din resa till London, så skulle jag rekommendera att besöka British Museum, som såklart också är gratis att besöka som turist.

British Museum har varit i bruk sedan 1700-talet och anses vara ett av världens största & viktigaste museer.

Läs mer om vilka utställningar som finns i British Museum just nu på deras hemsida här.

16. Marknader i London

borough market london


London har många fantastiska marknader att erbjuda. Min favoritmatmarknad är nog Borough Market, som ligger strax söder om Themsen och London Bridge.

Dessutom finns det evigt populära Camden Lock Market, som lockar många tusen turister varje dag.

Camden Lock Market är för de lite mer alternativa typerna, så om du vill köpa en The Libertines t-shirt, en cool läderväska eller några riktigt spatiga kläder till en technofest, så ska du gå till denna marknad.

Och är du inte ute efter någon av de nämnda sakerna så är hela atmosfären runt marknaden också värd en upplevelse. Jag skulle dock rekommendera att besöka stället på vardagar om möjligt då det verkligen är mycket folk på helgerna!

Det finns också det legendariska Portobello Road Market , som äger rum i det vackra området Notting Hill.

Se fler av Londons marknader henne.

17. London Dungeon

Alldeles intill London Eye ligger en annan populär plats i London – speciellt för barn. Det är London Dungeon.

London Dungeon är ett interaktivt… ”museum” kanske inte är rätt ord att använda här, men föreställ dig ett gammaldags ”spökhus” som du skulle se på mässor förr (kanske finns de fortfarande?), dit du går genom ett setup med många överraskningar.

Du går med andra ord igenom ett upplägg där det är 20 skådespelare som spelar spratt på en 😀

Läs mer och boka biljetter online här.

18. Churchill War Rooms

Churchill War Rooms

Lär dig mer om livet i London under andra världskriget med en rundtur i Churchill War Rooms, som ligger nära 10 Downing Street, där den brittiske premiärministern håller domstol – och gjorde det under kriget.

I Churchill War Rooms går du ner i den ursprungliga bunkern där Sir Winston Churchill och hans regering verkade under kriget.

London utsattes som bekant för kraftigt bombardement av tyskarna, så det behövdes ett ordentligt bunkersystem – och det har bevarats och är nu öppet för turister.

Förutom att gå ner till Churchill War Rooms, finns det också ett antal guidade turer som tar dig förbi ett antal av de viktigaste monumenten och platserna i Westminster, så det är värt att överväga om du vill känna historiens sus i London .

Se mer om Churchill War Rooms och turerna här.

19. Kanaltur från Camden till Little Venice

regents canal london

Du kanske trodde att Themsen var det enda alternativet för en båttur i London?

En båttur på Themsen är naturligtvis ett av de bästa sätten att se många av Londons centrala sevärdheter, men om du vill komma under huden på den brittiska huvudstaden och uppleva staden från en av de mindre kanalerna, överväg att ta en tur från Camden till Little Venice.

De ikoniska, gammaldags båtarna seglar direkt från Camden Market och tar dig via Regent’s Canal förbi London Zoo till Little Venice i västra London (nära Paddington, där många väljer att boka hotell).

En extremt mysig och billig båttur som ger en helt ny bild av London.

Se mer och boka biljetter här.

20. Dagstur till Stonehenge, Windsor och Bath

stonehenge

Jag vet att vi är många som reser till London om och om igen. Så många har nu passerat London Eye, Big Ben och Trafalgar Square några gånger.

Så vad sägs om att ta en dagstur från London och uppleva några av de mest ikoniska sevärdheterna England har att erbjuda?

En av de mest populära dagsturer från London går till Stonehenge, Windsor och Bath.

Det finns såklart tillräckligt med sevärdheter och upplevelser i London för många resor, men jag vill ändå dela tanken, då många glömmer att det finns mer att se i södra England än bara London.

Fast London är fantastiskt 😀

21. Hackney City Farm

Låt oss gå tillbaka till London och direkt till en av de mindre kända upplevelserna i östra London: nämligen Hackney City Farm.

Som namnet antyder är det en liten gård mitt i London.

Jag har varit här flera gånger och älskar att visa platsen för nya människor som aldrig riktigt förstår vad jag pratar om förrän de själva går in på gården och ser allt från en jättegris till getter och åsnor.

Det är gratis att komma in, men jag rekommenderar såklart att du skänker lite till stället eller tittar in på deras utmärkta café.

En stor upplevelse i Hackney, där jag i området även kan rekommendera att stanna till på Broadway Market på lördagar, där det finns en gatumarknad med utsökt gatumat och alla möjliga godsaker.

22. Afternoon Tea

afternoon tea london

Ingen älskar te så mycket som britterna, så när du reser till Storbritannien måste du naturligtvis prova det ikoniska konceptet: afternoon tea.

Var dock medveten om att du mycket väl kan hoppa över lunchen eller äta en mycket lätt lunch innan du går på afternoon tea: du får betydligt mer än bara en kopp te och en liten kaka.

Afternoon tea är en väldigt speciell och riktigt läcker upplevelse, där du får både te (eller kaffe, om du vill), små smörgåsar och alla möjliga läckra kakor.

Jag skulle rekommendera att boka bord, eftersom afternoon tea är en mycket populär sak i London, så de bra ställena är efterfrågade.

Du kan också ta upplevelsen upp en nivå och boka antingen en afternoon tea-tur med en sightseeingbuss eller en river cruise på Themsen med afternoon tea.

Jag har även skrivit en större guide till de bästa afternoon tea-ställena i London.

Jag hoppas att du kan använda den här guiden till sevärdheter i London. Själv reser jag till London många gånger om året, så om du har några frågor skriv äntligen en kommentar här.

Vanliga frågor:

Vad ska du se i London?

I den här guiden pratar jag om tillräckligt med sevärdheter och upplevelser för flera resor till London, men om du ska resa till London för första gången måste du åtminstone se London Eye, Big Ben och Palace of Westminster, shoppa på Oxford Street, Tower of London, British Museum och kanske en tour till Harry Potter Studios om du är ett fan av trollkarlen.

Vad ska man se i London med barn?

Det finns många populära upplevelser i London som riktar sig till barn. Du kan med fördel boka biljetter till London Eye, Madame Tussauds, London Zoo, Sea Life Aquarium och Natural History Museum.

Hur många dagar behöver du i London?

Så många som möjligt! Men du kan hinna uppleva mycket på en förlängd helg med 3-4 heldagar.

Vilken musikal ska du se i London?

De mest populära musikalerna i London inkluderar Lejonkungen, Phantom of the Opera, Mamma Mia och Grease. Se mer om musikaler i London här.

Var kan jag hitta den bästa shoppingen?

London är känt för sin fantastiska shopping, och det finns många ställen där du kan hitta några av de bästa butikerna. Några av de mest populära områdena för shopping inkluderar Oxford Street, Bond Street och Regent Street.

Här hittar du ett brett utbud av butiker som säljer allt från high-end mode till prisvärda kläder och accessoarer. Andra populära shoppingdestinationer inkluderar Westfield London, Covent Garden och Camden Market. Oavsett vad du letar efter så finns det något för alla i London när det gäller shopping.

Vad får man inte missa i London?

London har så mycket att erbjuda, men det finns några saker som du absolut inte får missa under ditt besök. Du bör definitivt ta dig tid att se ikoniska landmärken som Big Ben och Houses of Parliament, ta en rundtur i Buckingham Palace och utforska de otroliga samlingarna på British Museum. Att promenera längs Themsen är också en måste-göra aktivitet, liksom att besöka Tower of London för att lära dig om dess fascinerande historia. För en hisnande utsikt över staden ska du åka London Eye.

Och om du söker efter gröna ytor är Hyde Park och andra parker runtom i staden perfekta för promenader eller picknickar. Slutligen skulle ingen resa till London vara komplett utan shopping på Oxford Street eller ett av de andra populära shoppingområdena. Med så mycket att göra och se i London finns det verkligen något för alla.

Vilka områden i London bör man undvika?

Precis som i alla stora städer finns det vissa områden i London som man bör undvika eller vara försiktig i. Vissa områden är kända för högre nivåer av brottslighet och kan vara farliga, särskilt efter mörkrets inbrott. Dessa områden inkluderar delar av East London, såsom Hackney, Tower Hamlets och Newham, liksom vissa delar av South London, som Peckham och Brixton.

Det är också en god idé att undvika ensamhet på ödsliga platser eller parker efter mörkrets inbrott. Men med sunt förnuft och genom att hålla sig till turistiska områden där det finns mycket folk så kan man ha en säker och trevlig resa till London. Läs även min guide till var du ska bo i London.

Vad kostar en öl på puben i London?

Priset på en öl på puben i London kan variera beroende på vilken del av staden du besöker och vilken pub du går till. Generellt sett kan en pint (ca 0,5 liter) öl kosta mellan £4-£6, men det kan också vara dyrare eller billigare än så. Vissa lyxigare pubar och barer kan ha högre priser, medan mindre traditionella pubar kanske har lägre priser.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.