Smörrebrød i Köpenhamn – 8 av de bästa danska Smørrebrød-restaurangerna 🇩🇰

Letar du efter en trevlig restaurang för att prova den danska specialiteten smørrebrød? Här är några av mina favoritsmørrebrødsrestauranger i Köpenhamn.

smörrebröd köpenhamn

Smørrebrød är utan tvekan Danmarks inofficiella nationalrätt och en säker hit om du vill ha en utsökt lunch. I den här artikeln guidar jag dig genom djungeln och berättar om de bästa ställena att äta smørrebrød i Köpenhamn.

Jag berättar både om restaurangerna som ofta vinner priser för sitt smørrebrød men ger även tips på lite mer okända ställen att äta utsökt smørrebrød i Köpenhamn.

I översikten har jag använt emojin ’💸’ för att visa var vi ligger prismässigt på den givna platsen.

Vi börjar med en äkta Köpenhamnsklassiker – jag kan förstås inte skriva en guide till Köpenhamns bästa smørrebrød utan att nämna Aamans.

1. Aamans 1921 💸💸💸

köpenhamn smørrebrød

Aamanns 1921 är en dansk restaurang med stort fokus på ekologi och traditionella danska rätter, som dock kan få en internationell twist då och då.

Till lunch hittar du ett urval av smørrebrød som inte har en Michelin-stjärna men som ändå nämns i Michelinguiden, vilket måste sägas vara en massiv klapp på axeln.

Jag tar med Aamanns smørrebrød i guiden här, eftersom jag rekommenderar det till er som letar efter stadens bästa smørrebrød och inte bryr sig så mycket om vad notan slutar med.

Smørrebrød på Aamanns är visserligen ganska dyrt, men kvaliteten är också oöverträffad.

Så för att sammanfatta det: om du letar efter det bästa smørrebrødet i Köpenhamns centrum, så är Aamanns 1921 ett bra kort.

Det rekommenderas att boka bord, eftersom detta är en mycket populär restaurang i Köpenhamn.

Öppettider:
Lunch: 11.30-17.00
Kväll: 18.30-22.00
Obs: endast öppet på kvällen tisdag-lördag

Webbplats (endast på danska)

Telefon: +4520805204

2. Café Halvvejen 💸

restaurang köpenhamn halvvejen

Okej, så det här är nog mer en personlig preferens för dig som letar efter ett mysigt, klassiskt danskt och billigt ställe att äta smørrebrød i Köpenhamn.

Mittemot synagogan i hjärtat av Köpenhamn hittar vi Café Halvvejen som serverar traditionella danska rätter i mysiga omgivningar.

Här serveras tre stycken smørrebrød för endast 138 SEK. Ett definitivt fynd till det priset i centrala Köpenhamn.

Detta är förmodligen den billigaste smørrebrødsrestaurangen i Köpenhamns centrum.

Dessutom serveras stora fatöl för endast 54 SEK, och även de fantastiska Albani-ölen, Odense Pilsner och Classic, finns på fat.

Jag känner till stället från när jag hade ett kontor precis runt hörnet och ofta hamnade på Halvvejen för lunch, så jag har ätit här flera gånger.

Maten är ganska god, men det är trots allt ett billigt ställe, så om du letar efter den ultimata kulinariska upplevelsen rekommenderar jag något av de andra matställena på listan här.

Det bästa vore om du besökte Café Halvvejen för den utmärkta atmosfären, den opretentiösa servicen och det rimliga priset.

Detta är inte det bästa smørrebrødet i Köpenhamn, men det är en dold pärla där du kommer att vara säker på att träffa lokalbefolkningen.

Webbplats (endast på danska)

Öppettider:
Köket är öppet måndag-lördag 12:00-15:00
Baren är öppen måndag-torsdag till 01:00 – fredag och lördag till 03:00

Har du hittat ditt boende i Köpenhamn än? Om inte, kolla in min omfattande guide till Köpenhamns bästa områden och hotell.

3. Aamanns Genbo 💸💸

Aamans genbo köpenhamn

I Carlsberg Byen intill Vesterbro händer det mycket spännande de här åren.

Jag gick därför förbi Aamanns Genbo här i november 2022 för att prova den nya restaurangen Aamanns Genbo.

Om namnet säger dig något, så är det sant att Aamanns också var nummer 1 på listan över de bästa smørrebrødsställena i Köpenhamn – nu har ”kedjan” öppnat en restaurang i Carlsberg Byen, som är betydligt billigare och har en annan atmosfär än den traditionella restaurangen i Indre By.

Jag hade en vän från Storbritannien med mig, och vi kom överens om att Aamanns Genbo är hämtat från en hemtidning som ska försöka visa hur den skandinaviska stilen ser ut.

Även toaletterna är imponerande och vackra i denna trendiga, skandinaviska stil 😀

köpenhamn smørrebrød vesterbro

Maten var också imponerande, och vi är nära att säga att det är något av det bästa smørrebrød jag har haft.

En styck kostar från 140 SEK, vilket jag tycker är ett riktigt rimligt pris.

Servitörerna var supertrevliga och det är överlag riktigt bra stämning på Aamanns Genbo, så jag tror att det kommer bli en stor succé för dem med denna skandinaviska pärla i Carlsberg Byen.

Lite av en dold pärla just nu då Carlsberg Byen (Carlsbergstaden) är ett kommande område i Köpenhamn.

Det är lite svårt att hitta, så ladda upp Google Maps på din telefon!

Öppettider:

Måndag-fredag 11:30-17:00
Lördag-söndag 12:00-1800

Har du sett min guide till de bästa sakerna att göra i Köpenhamn?

4. Restaurant Schønnemann 💸💸

Sedan tar vi ett steg upp på kvalitetsstigen igen och går in på Restaurant Schønnemann, några hundra meter från Nørreport Station i centrala Köpenhamn.

Danskt lyxigt smørrebrød har serverats här sedan 1877, så det här är en riktig Köpenhamnsinstitution.

Prisklassen är mer ala Aamanns än Halvvejen, men kvaliteten och smaken ska också vara likartade. Du kan få ett smakprov på rätterna i deras onlinematmeny här.

Schønnemann nämns ofta när samtalet går över till Köpenhamns bästa smørrebrød. Det är alltså återigen en bra idé att boka bord för lunch på restaurangen – det är populärt.

Ett utmärkt val om du letar efter en enastående dansk lunch i centrala Köpenhamn.

Öppettider:
Måndag-söndag: kl. 11.30-17.00

Hemsida

5. Tivolihallen 💸💸

dansk frukost tivolihallen

Sedan måste vi närma oss Tivoli, där vi hittar den mysiga källarrestaurangen snett mittemot legendariska Rio Bravo (som du också skulle kunna titta förbi, men de är mest kända för sin stekt flæsk ”stegt flæsk” ad libitum), Tivolihallen.

Tivolihallen är ett bra val för dig som letar efter ett mellanting mellan Schønnemann och Café Halvvejen:

  • priset är inte så illa
  • servicen är vänlig med en klassisk dansk glimten i ögat
  • smørrebrødet är av riktigt hög kvalitet
  • Förutom smørrebrød serverar Tivolihallen även rejäla rätter, där deras specialitet kokt klippfisk är en populär rätt i den lilla restaurangen.

Som namnet antyder ligger stället nära Tivoli i Indre By (centrum), så det är ett utmärkt ställe att stanna till när du har varit på sightseeing i Köpenhamn.

Tivolihallen finns bland annat med i boken ”1001 restauranger du måste uppleva innan du dör”, som bara nämner tre andra danska restauranger.

Smørrebrød kostar från 130 SEK, och en klassisk dansk, rejäl rätt som helstekt fläsk (som fläskesteg – min favorit) med rödkål och gurksallad kostar bara 165 SEK.

Allt som allt en utmärkt dansk restaurang i Köpenhamn, där du kan få smørrebrød i mysiga omgivningar.

Öppettider:
Måndag-lördag 11.30-21.30
Stängt söndag

6. Husmanns Vinstue 💸💸

I den här guiden till det bästa smørrebrødet i Köpenhamn stannar vi tills vidare i stadens centrum.

Jag gör inte det här med flit, eftersom jag älskar brodistrikten (Nørrebro och Vesterbro).

Ändå är sanningen att många av stadens bästa lunchrestauranger ligger i centrum av goda skäl: det är hit turisterna kommer, och många av matställena har funnits här i nästan 150 år.

Husmanns Vinstue är också en traditionell restaurang som grundades 1888 och fortsätter att servera smørrebrød i trendiga Larsbjørnsstræde.

Priserna är återigen överkomliga, med smørrebrød från 118 SEK för en kryddad sill med currysallad och lök, som är den billigaste varan på menyn.

Husmanns Vinstue jobbar även på företag och har bland annat en dedikerad herrlunchmeny som kan tillfredsställa även de hungrigaste grupperna av män på en utflykt.

Stället har just nu betyget 4,7 av 5 stjärnor på Google, vilket säger en del om kvaliteten och priset som länkas här.

Ett riktigt bra urval av smørrebrødsrestaurang i mysiga, traditionella lokaler mitt i huvudstaden.

Öppettider:
Köket serverar:
Vardagar från 11:30 till 16:00
Lördag 12.00 – 16.00
Restaurangen är öppen:
Vardagar kl 11.30 – 18.00
Lördagar 12.00 – 17.00

Hemsida

7. Restaurant Palægade 💸💸💸

Sedan tar vi på oss promenadskorna och strosar mot Nyhavn, men vi hoppar snabbt och elegant över turistfällorna i själva Nyhavn.

Vi är på väg mot Restaurang Palægade där prisklassen skjuter, men nu har vi även kommit till den dyra delen av Indre By, så det säger sig självt.

Det är dock inte så att smørrebrød på Restaurang Palægade är för dyrt. Till exempel kostar den billigaste biten smørrebrød (currysill med ägg och krasse) 170 SEK.

Denna restaurang är utmärkt om du vill ha en lite finare restaurang i Köpenhamn för att prova smørrebrød.

På Palægade strävar man efter att bygga en bro mellan tradition och innovation, varför deras meny också är unik.

På betygsfronten fick restaurangen hela 4,9 av 5 stjärnor på Facebook och röstades fram till stadens bästa lunchrestaurang 2021.

Öppettider:
Lunch:
Måndag-söndag 11:30-17:00
Kväll:
Onsdag-lördag 18:00-00:00

Webbplats (bokning uppmuntras)

8. Hallernes Smørrebrød 💸💸

Jag trodde att Hallernes Smørrebrød bara fanns i Torvehallerne, men i min research för den här guiden till Köpenhamns bästa smørrebrød fick jag reda på att de också ligger bakom platserna i Magasin och Tivoli Food Hall.

Jag tog en gång min vän från Liverpool till Hallernes Smørrebrød i Torvehallerne, där han hyllade både den med kycklingsallad och leverpastej.

Så platsen är godkänd av lokalen (jag) och turisten 😀

Enda nackdelen är att det inte är en restaurang, så på vintern när man inte kan sitta ute på Torvehallerne kanske den fungerar bäst som takeaway.

Å andra sidan kan jag minnas platsen i Magasin du Nord (ett berömt exklusivt köpcentrum), där sittplatserna är ganska mysiga.

Matområdet ligger på översta våningen i Magasin.

Jag hoppas att du gillade den här guiden till det bästa smørrebrødet i Köpenhamn.

Och som du säkert vet vid det här laget – jag är dansk och bor i Köpenhamn, så jag svarar gärna på alla frågor du kan ha innan din resa till Danmark.

Vanliga frågor:

Hur mycket kostar ett smørrebrød?

Smørrebrød i Köpenhamn börjar på 46 SEK på billiga restauranger som Café Halvvejen, men det genomsnittliga priset är cirka 140 SEK styck.

Var får jag det bästa billiga smørrebrødet i Köpenhamn?

Jag rekommenderar Café Halvvejen för en traditionell, billig dansk lunch i stadens centrum. Om du är på Nørrebro eller nordväst bör du prova Vibes Smørrebrød. På Vesterbro kan du titta förbi Birthes Smørrebrød för en billig bit.

Vilken restaurang i Köpenhamn har det bästa smørrebrødet?

Aamanns 1921, Restaurant Schønnemann och Restaurant Palægade är tre av de bästa smørrebrødsrestaurangerna i Köpenhamn.

Vad är smørrebrød?

Smørrebrød är en traditionell dansk smörgås med öppen ansikte, vanligtvis gjord på rågbröd och toppad med olika ingredienser som kött, fisk, ost, grönsaker och pålägg. Den serveras ofta som lunchrätt eller mellanmål i Danmark. Ordet ”smørrebrød” betyder ordagrant ”smört bröd” på danska, eftersom brödet vanligtvis sprids med smör innan du lägger till påläggen.

Vad är några populära pålägg för smørrebrød?

Populära pålägg är rökt lax och färskost, rostbiff med remouladsås, inlagd sill med lök och kapris, äggsallad med räkor och dill, leverpastej med bacon och svamp samt dansk ädelost med skivade päron och valnötter. Valet av pålägg varierar beroende på personliga preferenser. Min favorit är fläsket som heter ”flæskesteg” eller ”ribbensteg”.

Hur äter du smørrebrød?

Smørrebrød äts med kniv och gaffel. Brödet smörs innan du lägger på påläggen för att förhindra att det blir blött. Påläggen arrangeras sedan med garnityr som färska örter eller ätbara blommor. Smørrebrød är en smörgås med öppen ansikte, vilket innebär att endast en skiva bröd används. Den kan ätas som mellanmål eller måltid, beroende på storlek och antal pålägg. Vi brukar äta smørrebrød till lunch i Danmark.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.