Var ska man bo på Mallorca? De 5 bästa områdena & bra hotell 🇪🇸

Ska du resa till Mallorca och fundera på var du ska bo? I denna stora guide berättar jag om 5 områden och underbara hotell.

var ska man bo på mallorca

I den här artikeln guidar vi dig till 5 underbara områden inom Mallorca och kommer även dela länkar för bokning av bra hotell i nämnda områden.

Var ska man bo på Mallorca?

Den frågan kommer att besvaras nedan.

De bästa områdena på Mallorca

Här är var du ska bo på Mallorca:

Klicka på namnen ovan och se de bästa hotellen i det angivna området.

Mallorca har under många år varit ett föredraget semestermål för turister från hela världen. Det beror både på det underbara klimatet, men också på att Mallorca är så mycket mer än vad man kan se.

Oavsett om du gillar långa bergspromenader, mer trånga stränder, historiska städer eller chartervistelser, kan du definitivt hitta det på Mallorca.

Mallorca är inte större än att du kan köra runt ön på några timmar, ändå är landskapet, städerna och befolkningen lika varierande som om du rest till ett stort land.

Därför kan du faktiskt få helt olika upplevelser och en skräddarsydd semester, beroende på var du väljer att resa till och var du vistas medan du är på Mallorca.

Och låt oss sedan komma till guiden till de bästa områdena på Mallorca och hotellrekommendationerna.

1. Serra de Tramuntana – bergen längs västkusten

Mallorcas magiska bergskedja, som sträcker sig över 90 km längs västkusten, är ett måste för naturälskare och en pärla på ön som bör upplevas.

Det är också här i området som det populära området Sóller ligger.

Se de bästa hotellen i Sóller här.

Söker du en semester full av vandring och naturupplevelser kan du knappast göra annat än att bo i det fantastiska fjällområdet.

mallorca

Bergskedjan täcker 30% av öns totala yta, och har 11 fantastiska bergstoppar som når över 1000 m i höjd.

2011 var Serra de Tramuntana finns med på UNESCOs världsarvslista.

Fantastiska bergsvägar i Serra de Tramuntana

De flesta förknippar en semester på Mallorca med sol och sandstränder, men vill du resa till just detta område kan bergskedjan vara en lika stor upplevelse under de lite svalare månaderna.

Det är också på vintern som man kan se de många vackra mandelträden i blom.

Området erbjuder spektakulära vyer över kusten, där himlens djupblå färg sticker ut i harmoni med havets yta, nästan öde promenadstråk, doften av citrusfrukter och hundraåriga olivträd.

Hyr en bil, en cykel eller snöra på dig vandringskängorna

Du kan ta dig runt i det stora bergsområdet med kollektivtrafik, åtminstone delvis. Bussar går på de stora vägarna.

Men om du vill åka till de små byarna och upptäcka de gömda pärlor som gömmer sig runt omkring, då rekommenderas det att hyra en bil.

MA-10 är förmodligen den mest kända rutten för bilister eller cyklister som vill uppleva bergskedjan. Det är en ganska prisvärd panoramaväg som låter dig uppleva några av de vackraste platserna i bergskedjan.

Många reser dock också med det enda syftet att ge sig ut på en vandring i Serra de Tramuntana, och här kan du nöja dig med transport från flygplatsen till ditt hotell, varifrån vandringarna börjar.

En av de mest kända vandringslederna är GR221Torrstensväg, en vacker rutt som officiellt är uppdelad i 8 etapper på totalt 167 km.

Du behöver inte vara en professionell vandrare för att uppleva en del av rutten, även om det är en bra idé om du inte lider av höjdskräck.

Städerna i fjällområdet är ett helt kapitel för sig. Man får absolut inte låta sig luras av några besök runt om i de små samhällena.

Även om det i flera av städerna bara bor några hundra invånare så saknas det inte liv på något sätt. Veckomarknader hålls på flera ställen med lokala råvaror, och varje stad har sina alldeles egna attraktioner.

Övernattning i konstnärsstaden Deiá

Något annat unikt i Deiá är stadens många vakttorn, som byggdes på 1500-talet för att hindra pirater från att gå i land.

Den lilla staden med 850 invånare har mycket att erbjuda, även gastronomiskt. Du hittar läckra caféer och tapasbarer på flera ställen i staden.

Se de bästa hotellen i Deiá här.

Hotellrekommendation – S’Hotel d’Es Puig

hotell mallorca, Deia

Att bo i Deia, som ligger vid foten av berget Teix, ger dig den perfekta utgångspunkten för några underbara vandringar. Hotellet är litet och idylliskt, men har allt du behöver.

Här finns pool och fitnesscenter, wifi och en utsökt frukostbuffé som ger dig den bästa starten på dagen du kan önska dig.

Se fler bilder och boka online här.

2. Palma de Mallorca – området runt storstaden

Palma de Mallorca är det minsta området på hela ön. Den består bara av själva ”huvudstaden” Palma, och den kringliggande kommunen.

Ändå är det ca. hälften av öns befolkning, som bor här.

Palma är förmodligen en av Europas mest fantastiska städer, bara i miniatyrformat.

Detta gör det dock inte på något sätt fattigare vad gäller kultur, sevärdheter, fester eller andra upplevelser.

Se de bästa hotellen i Palma de Mallorca här.

Många goda upplevelser väntar i Palma

Palma de Mallorca

En av Mallorcas mest kända sevärdheter och därför värd ett besök när du reser till den spanska semesterön.

Det finns faktiskt inga gränser för vad du kan uppleva i Palma. I gamla stan Casco Antiguo finns flera museer, men det är också här du hittar den exklusiva shoppinggatan Jaime III.

Hamnpromenaden i Palma går från centrum och 4 km till köpcentret i Porto Pi. Längs strandpromenaden hittar du en mängd barer och diskotek som kickar igång nattlivet.

Vill du uppleva lite idyll kan du besöka Portixol som är en liten fiskehamn i öster.

Du kan knappast besöka Palma utan att stanna till La Seu Cathedral, som konstnären och arkitekten Gaudi förenklade för 100 år sedan. Här hittar du ett av världens största rosenfönster, sammansatt av mer än 12 000 bitar av färgat glas.

Le Seu är stadens varumärke och stolthet, ett stycke historia som du inte kan undvika att uppleva om du väljer att tillbringa din semester i Palma-området.

Gastronomiskt finns det också en uppsjö av upplevelser i huvudstaden, det är förstås det läckra medelhavsköket med mycket fisk och skaldjur, samt läckra grönsaker och olivolja som spelar huvudrollen.

Tapasbarerna ligger sida vid sida, men är du för den mer välbekanta snabbmaten finns det förstås gott om det också.

Om du är mer nyfiken på maten och råvarorna så är ett besök i saluhallarna för den veckovisa matmarknaden verkligen också värt att lägga tid på.

Rekommendation av hotell i Palma

protur hotel palma
hotell palma de mallorca

Protur Naisa Palma Hotel, ett hotell som har allt man kan önska sig.

3. Plá de Mallorca – centrala Mallorca

Mitt på Mallorca ligger området som även kallas Mallorcas spannmålsmagasin.

De flesta av öns jordbruksprodukter, såsom majs, potatis och ris, odlas i detta område. Här hittar du även vackra vinodlingar och plantager med mandelträd.

Området är glest befolkat jämfört med resten av ön, och präglas av rustika herrgårdar och ikoniska kvarnar.

Se de bästa hotellen och villorna i Plá de Mallorca här.

Platsen där du hittar flest turister är vid Can Picafort, som ligger precis intill Alcudiábukten, med kilometervis av vita sandstränder. Det är just kustområdena som lockar flest resenärer.

Men om du är mer för en semester i lantlig miljö, och med inte så många turister, så bör du kanske överväga att bo på en så kallad finca i detta område.

Historiska och kulturella upplevelser på landsbygden

För vissa låter en semester utanför staden tråkig, men Plá de Mallorca har verkligen mycket att erbjuda, oavsett om du gillar mat, historia, konst eller bara lugna omgivningar

Om du är bland vinälskare, så kanske du borde ta den berömda vinvägen. En rutt som erbjuder en rundtur i vinkällare och fält, med provningar och andra delikatesser.

  • Rutten går längs de fyra städerna Santa María, Santa Eugenia, Sencelles, Binissalem och Consell. Varje år i september hålls en vinfestival i Binissalem.

Om du är sugen på ett litet äventyr och en fantastisk utsikt kan Puig de Randa vara något för dig.

Puig de Randa är ett populärt resmål som sticker ut som det enda berget på det annars platta området, och kallas även det heliga berget, på grund av de 3 klostren som ligger på sluttningarna.

På toppen ligger Nostra Senyora de Cura, och näst efter Lluc-klostret är det den viktigaste pilgrimsfärdsplatsen på Mallorca. Från toppen av det 543 meter höga berget kan du förstås också njuta av en unik utsikt över hela ön.

Rekommendation: bo autentiskt i en spansk finca med pool

finca mallorca

Väljer du en idyllisk semester på landet kan du knappast göra annat än att bo autentiskt på en spansk finca.

En finca är vad som nästan kan beskrivas som en gård, och den sträcker sig från allt mellan en liten privat enfamiljsgård, till stora herrgårdar, med flera rum.

finca son roig

Oavsett vilket kommer du att få upplevelsen av att bo i ett mer vanligt hem än på ett stort modernt hotell.

På denna finca i Porreres finns gott om lantlig idyll och avkopplande omgivningar, men samtidigt lite lyx i form av pool och möjlighet till restaurangbesök.

4. Raiguer – en bra utgångspunkt

Raiguer är det mest mångsidiga området på Mallorca, området gränsar till bergskedjan Serra de Tramuntana på ena sidan, och det platta landskapet i Plá de Mallorca på den andra, och gränsar ända ner till huvudregionen Palma.

Om du vill tillbringa din semester med att uppleva Mallorcas mångsidiga regioner och njuta av stadslivet, de vackra stränderna, utsikten från bergen och den lantliga atmosfären, kan det vara en bra utgångspunkt att bo i Raigur.

Se de bästa hotellen i Raiguer här.

Staden finns i regionen Raiguer själv Inca, som är otroligt känt för sin produktion av lädervaror. Här tillverkas faktiskt flera kända skomärken och vill du uppleva fantastiskt hantverk så är staden värd ett besök.

Dessutom är staden full av atmosfär och erbjuder några av Mallorcas bästa restauranger.

Varje torsdagsmorgon hålls en stor marknad i staden som erbjuder allt från frukt och grönsaker till souvenirer, smycken och förstås massor av lädervaror.

Det är verkligen inte för lite för att avsätta tre timmar för ett besök på den stora, färgglada marknaden.

mallorca hotell

Om du vill bo nära staden men samtidigt njuta av lugnet och uppleva Mallorcas mer lantliga sidor, så är Sa Vinya des Convent en helt underbar plats. Det är som en liten dold pärla i utkanten av Inka.

5. Migjorn – vackra sandstränder i söder

Migjorn i söder är ett populärt resmål för de många gäster som letar efter den fantastiska karibiska strandupplevelsen med vit sand och kristallklart vatten.

Migjorn är en förlängning av Plá de Mallorca, och är ett slättliknande område som fortfarande är mycket präglat av jordbruk.

Det är dock här i området vi hittar några av de bästa stränderna på Mallorca, så om du letar efter det perfekta området för en avkopplande strandsemester kan du boka hotellet här i Migjorn.

Se de bästa hotellen i Migjorn här (det finns några bra ställen!).

Eftersom som sagt de flesta gäster besöker denna del för att uppleva de vackra stränderna, nedan följer 3 förslag på bra stränder att besöka.

Fantastiska stränder på Mallorcas sydkust

Es Trenc

Stranden ligger i ett naturreservat och är därför välbevarad. Vattnet är grunt längs hela Es Trenc, som sträcker sig över 2 km, vilket också gör den till en mycket barnvänlig strand.

Längs stranden finns flera markerade platser för naturister, även om de flesta besökare fortfarande bär badkläder. Ett besök på stranden kan dock bli ett dyrt nöje, eftersom du redan måste betala de första 7 euron på parkeringen, bara för att parkera bilen.

Es Caragol

För att komma till den här stranden måste du gå 1,5 km på en grov stig, det är en vacker promenad och definitivt värt det. den 450 m långa stranden ligger ganska ostört, det finns inga faciliteter som strandbarer, solstolar och liknande, bara den fina sanden och havet som glittrar i vackra blå och turkosa färger.

Närmaste stad ligger 7 km bort, och det finns inga hotell eller något annat i området.

Cala langobarderna

I en liten vik omgiven av höga klippor och tallar ligger denna vackra strand. Stranden är inte särskilt stor, och under högsäsong kan den snabbt fyllas upp.

Det klara vattnet är perfekt för snorkling, men barnfamiljer gillar också detta område på grund av den fina sanden och det grunda vattnet.

Den närliggande semesterorten är ett lugnt bostadsområde som mestadels består av villor. Närmaste restaurang är ca. 1 km från viken, och det kan därför vara bra att ta med egen mat.

Priserna i den enda strandbaren som bara säljer drinkar och snacks är inte låga.

Jag hoppas att den här guiden har fått dig att vilja uppleva den spanska semesterön på mer än bara ett sätt och att du nu vet var du ska bo på Mallorca.

Kanske väljer du din destination utifrån några andra kriterier nästa gång du reser, nu när du vet hur mycket Mallorca verkligen har att erbjuda.

Vanliga frågor om Mallorca:

Var är de bästa stränderna på Mallorca?

Mallorca är känt för sina vackra stränder och det finns flera populära alternativ att välja mellan. Om du letar efter en familjevänlig strand kan Playa de Muro vara det rätta valet med sitt klara vatten och lugna vågor. Cala Agulla är en annan vacker vik omgiven av pinjeträd och kristallklart vatten. Om du vill uppleva Mallorcas naturliga skönhet kan Es Trenc med sin vita sand och turkosa vatten vara ett bra val. För en lugn dag på stranden i ett naturreservat rekommenderas Cala Mondragó med sina klippor och pinjeträd runt om. Och om du vill besöka en orörd strand i ett avskilt område kan Cala Varques vara den perfekta platsen med sitt klara vatten och grottor att utforska.

Är Alcudia ett bra ställe att bo med barn?

Ja, Alcudia är ett bra ställe att bo med barn. Staden har en lång sandstrand, Playa de Alcudia, som är mycket barnvänlig och platt. Det finns gott om plats för barnen att leka och bygga sandslott, och vattnet är lugnt och klart. Det finns också många aktiviteter för barn i området, inklusive vattensporter som kajakpaddling och vindsurfing, samt en minigolfbana och en vattenpark. Alcudia har också en vacker gammal stad med slingrande gator och historiska monument som kan vara intressanta för hela familjen att utforska.

Hur är Palma som plats att bo på?

Palma de Mallorca är en fantastisk stad att bo i. Det är Mallorcas huvudstad och har ett pulserande kulturliv, bra restauranger och barer, shoppingmöjligheter och en vacker gammal stad med en imponerande katedral. Staden har också många parker och grönområden, inklusive Bellverskogen, perfekt för promenader eller picknick med familj och vänner. Det finns också många stränder nära Palma, som Cala Major och Illetas, som kan nås med kollektivtrafik eller bil. Sammantaget är Palma en härlig plats att bo för människor i alla åldrar med massor av aktiviteter att göra.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.