Sevärdheter i Amsterdam – 16 bästa upplevelserna och sakerna att göra 🇳🇱

I den här guiden berättar jag om några av de bästa sevärdheterna och sakerna att göra i Amsterdam.

amsterdam sevärdheter

Har du aldrig varit i Amsterdam förut kan du verkligen se fram emot en upplevelserik resa med massor av sevärdheter, attraktioner och upplevelser.

I den här guiden tar vi en närmare titt på sevärdheter i Amsterdam.

Introduktion till Nederländernas huvudstad

Det finns gott om upplevelser för både unga och gamla, och staden har så mycket att erbjuda att du med största sannolikhet inte ens hinner göra allt på denna enda resa.

Men det betyder bara att du måste komma tillbaka vid ett annat tillfälle för att se ännu mer av staden.

När du reser till Amsterdam har du också många goda möjligheter att åka på spännande hel- eller halvdagsresor till vackra och spännande resmål runt om i Amsterdam.

Rekommenderas: köp den officiella GVB-biljetten online.

Biljetten täcker obegränsad användning av kollektivtrafik (både tåg, spårvagnar, färjor, bussar och tunnelbana) och kostar endast 9 Euro per dag.

Se mer om biljetten här.

1. Kanalkryssning

kanalkryssning amsterdam

Om du tittar på en karta över Amsterdam, kommer du snabbt att märka alla stadens små och stora kanaler som går genom den holländska huvudstaden. Kanalerna i staden är en stor turistattraktion för de många miljoner besökarna.

Därför är det också självklart att börja med att åka på en kanalkryssning när du kommer till Amsterdam.

Under din resa kommer det att finnas ljudguider som berättar om monumenten och byggnaderna du seglar förbi. Resan tar cirka 75 minuter och är ett riktigt bra sätt att få en överblick över staden.

Om det finns platser du passerar längs vägen som du skulle vilja utforska vidare kan du alltid åka dit när resan är över och du är tillbaka på land.

Luta dig tillbaka och njut av en lugn promenad genom Amsterdams kanaler och lär dig om de historiska byggnaderna som har hjälpt till att definiera huvudstaden.

Du kan boka din biljett för en 75-minuters kanalkryssning här.

2. Heineken Experience 🍺

Heineken Experience

Visst är det nog bara intressant om man gillar öl, men då är det nästan också ett måste i Amsterdam.

Sedan grundandet av bryggeriet 1867 har Heineken blivit ett av världens mest populära och välkända öl. Därför kan du också se fram emot en stor och komplett upplevelse när du går in genom dörrarna till det gamla bryggeriet.

Lär dig mer om hur Heineken öl bryggs, se hela processen i Brew You experience, lär dig hur du häller upp rätt Heineken fatöl och smaka på ölen i slutet av turen.

Du får också höra mer om några av Heinekens många sponsringar av bl.a. Champions League och Formel 1. Totalt två öl ingår i biljettpriset.

Du kan boka din biljett till Heineken Experience här.

3. Van Gogh-museet

Van Gogh-museet amsterdam

Om du är intresserad av konst är Van Gogh-museet den perfekta upplevelsen i Amsterdam för dig.

Museet grundades 1973 och sedan dess har miljontals människor besökt och sett de många värdefulla och historiska målningarna av konstnären Vincent van Gogh.

Det uppskattas att över två miljoner människor besöker museet varje år.

Van Gogh-museet är förstås det museum i världen med flest Van Gogh-konstverk.

Det finns cirka 200 målningar, 400 teckningar och 700 brev från konstnärens egen hand. Det är framför allt samlingar från Van Goghs egen brorson som har bidragit till att ge museet grogrund för en utställning.

Under 2019 öppnade museet en helt ny virtuell rundtur, den så kallade Meet Vincent Van Gogh Experience , som du självklart också kan uppleva när du kommer till museet.

Du bokar en biljett under ett tidsintervall som du kan bestämma själv och din biljett ger dig tillgång till hela utställningen.

Köp entrébiljett och hoppa över kön här.

4. Rijksmuseum

Rijksmuseum

Och vill du fortsätta museirundan kan du gå vidare till Rijksmuseum som ligger nästan precis intill Van Gogh-museet. Med ett avstånd på endast 300 meter mellan de två museerna är det självklart att besöka dem båda samma dag.

Rijksmuseum grundades egentligen år 1800 i staden Haag, men flyttades åtta år senare till Amsterdam, där det har legat sedan dess.

Den har en stor samling målningar och konstverk från många olika konstnärer – den mest kända är förmodligen The Night Watch av Rembrandt, som först lades till samlingen senare.

Rijksmuseum är ett relativt stort museum, så det är inte säkert att du kommer hela vägen runt. Med över 80 olika gallerier kan det därför vara bra att välja ut några sektioner som du åtminstone skulle vilja se innan du går in i museet, så att du är förberedd.

Om du blir hungrig under din rundtur har museet även en restaurang intill som jag kan rekommendera.

Se mer om Rijksmuseum och köp biljett här.

5. Keukenhof – en av världens största blomsterträdgårdar

Vill du ha en stor naturupplevelse bör du besöka Keukenhof – en av världens absolut största blomsterträdgårdar, som du hittar strax utanför Amsterdam.

Om du inte har egen bil rekommenderas det att boka en biljett till denna resa, så att du kan hoppa på en buss direkt från Amsterdam till Keukenhof och tillbaka igen när du är färdig med att imponeras av den vackra trädgården.

Jag skulle rekommendera dig att besöka trädgården på våren – kanske till och med senare på våren, eftersom det är då de flesta blommorna kommer fram och trädgården är som bäst.

När du har anlänt till Keukenhof med buss kan du ta in upplevelsen i din egen takt.

Bussarna går tillbaka till Amsterdam igen fram till 18.30, så det finns gott om tid att uppleva parken på egen hand.

En otroligt vacker upplevelse strax utanför Amsterdam som du kan köpa biljett till här.

6. Amsterdam Icebar

amsterdam icebar

Vill du gå ut och ta några drinkar i staden kan du få en alldeles speciell upplevelse genom att ta en tur till Xtracold Icebar, som är en bar byggd av naturis.

Så mycket som 35 ton is har använts för att bygga baren, och det är ett roligt och annorlunda ställe att gå till i staden än att bara gå in på en traditionell bar.

Nu när du ändå är i Amsterdam är det självklart att njuta av dina drinkar med dina vänner på Xtracold Icebar.

Du behöver inte oroa dig för att du inte kommer att kunna besöka baren om du inte har med dig skidjackor och termobyxor, eftersom jackor kommer att delas ut vid entrén, så du har chans att bo rättvist varmt i de ständigt tio minusgrader som alltid finns i baren, där du dricker ur glas av is, så du behöver inte vara rädd för att din drink inte är skön och sval.

Boka biljetter hemifrån och få två gratis drinkar som ingår i priset.

7. Anne Franks hus

Amsterdam bjuder också på den spännande och tyvärr bistra historien om Anne Frank, som du också bör uppleva och höra om när du är i staden.

Du kan bland annat åka på en guidad stadsrundtur, där du längs vägen får höra hela historien om Anne Franks liv och hur andra världskriget påverkade Amsterdam och stadens medborgare, särskilt den judiska minoriteten.

Längs vägen passerar du monument och byggnader från andra världskriget, och du passerar genom stadens judiska kvarter.

Turen börjar framför det judiska historiska museet och slutar framför Anne Franks hus, som du sedan kan välja att besöka. Observera att entrébiljetterna till Anne Franks hus inte ingår i vandringen. De måste köpas separat.

Denna turné kommer att ge dig en helt ny titt på hur svårt det var att växa upp under de förhållanden som Anne Frank gjorde.

Och som vi alla vet är den tyvärr baserad på en sann historia. En fruktansvärd men ändå så viktig historia att höra.

Lär dig mer om Anne Frank i den här korta videon (reseguiden med Amsterdams attraktioner fortsätter under videon):

8. Madame Tussauds

madame tussauds amsterdam

I hjärtat av Amsterdam hittar du det populära vaxmuseet Madame Tussauds som har filialer på flera olika platser i världen.

De mest populära finns nog i London och Los Angeles, men det ska inte ta något ifrån Madame Tussauds i Amsterdam, som också kan rekommenderas i den utsträckningen.

Om du har varit på Madame Tussauds i de andra städerna finns det inte mycket nytt under solen här, men om du aldrig har varit på ett Madame Tussauds vaxmuseum förut är det en lika stor upplevelse att åka till det i Amsterdam som i en av de andra städerna.

Hos Madame Tussauds har du möjlighet att få ditt foto fotat med många av de stora kändisar du annars bara känner från TV och media. En väldigt rolig attraktion i Amsterdam.

Vad sägs om en selfie med George Clooney, Lady Gaga eller Taylor Swift?

Du kan köpa din entrébiljett till Madame Tussauds här.

9. Rembrandtmuseet

Rembrandtmuseet är inte alls lika stort som vare sig Van Gogh-museet eller Rijksmuseum, men det betyder inte att det inte är värt ett besök när du kommer till Amsterdam.

På Rembrandtmuseet hittar du inte bara utställningar av ett antal av hans verk. Nej, du får också en berättelse om Rembrandt som person och artist. Om hur hans liv var och hur han organiserade sig i sitt liv.

Det är mycket mer en inblick i vem Rembrandt var som person än det är en utställning av hans verk, som trots allt också är en del av museet.

Museet har skapats så vackert i Rembrandts eget hus, där han bott i flera år och målat många av sina verk. Museet öppnade officiellt 1911, nästan 250 år efter att Rembrandt själv förlorade huset på grund av sin personliga konkurs.

Ett mysigt museum som helt klart är värt ett besök.

10. A’DAM Lookout – fantastisk utsikt över Amsterdam

I den norra delen av Amsterdam, på andra sidan floden som delar de norra och södra delarna av staden, kan du besöka A’DAM Lookout, en spännande attraktion som låter dig få en 360 graders panoramautsikt över det vackra holländsk huvudstad.

Om du inte är rädd om dig själv kan du också välja att gå uppför Over The Edge, som är Europas högsta sving.

Här kommer du rakt över kanten, så du behöver inte vara rädd för höjder om du sätter dig upp på den. 100 meter upp i luften kan du svänga med benen över byggnadens kant och få adrenalinet att pumpa genom kroppen.

11. Volendam, Marken & de historiska väderkvarnarna – en bra dagsutflykt

amsterdam volendam

Om du vill ta dig ut ur storstaden för att se något av det riktiga Holland, är denna turné helt perfekt för dig.

Hit kommer du på en halvdagstur med avgång från Amsterdam, där du passerar den lilla staden Volendam. Här seglar du till ösamhället Marken, och du kommer att köra förbi de kanske världsberömda Zaanse Shans väderkvarnar, som det naturligtvis kommer att finnas gott om tid att fota av.

Resan tar cirka 6-7 timmar, och det kommer att finnas en engelsktalande guide med dig under hela resan för att berätta om de många vackra platser du passerar längs vägen.

Denna turné är perfekt för dig som kanske har flugit till Amsterdam och därmed ännu inte haft upplevelsen av att köra genom den vackra holländska landsbygden.

Längs vägen kommer du att besöka en autentisk ostbutik, en våffelbutik och en traditionell träskomakare som berättar om hantverket och sin egen historia.

En perfekt upplevelse för den som vill uppleva något mer än bara storstaden.

Biljetter till resan bokar du här.

12. Kungliga palatset i Amsterdam

Kungliga palatset i Amsterdam

Älskar du att besöka kungliga byggnader måste du givetvis också ta dig förbi det kungliga palatset i Amsterdam, där du även har möjlighet att ta en tur inuti, även om det såklart också är vackert att titta på utifrån.

Ingen från kungafamiljen använder det kungliga palatset i Amsterdam som bostad.

Den används istället för många av de statliga ceremonierna i landet – inklusive till exempel statsbesök, kungliga mottagningar m.m.

Slottet byggdes i mitten av 1600-talet, och det har sedan dess ägts av den kungliga holländska familjen.

Nu har du möjlighet att se var de kungliga och deras gäster festar, övernattar och äter under ceremonier på slottet.

Här hittar du din biljett för att komma in i slottet.

13. Kvarteret Jordaan

Området Jordaan i centrala Amsterdam är ett charmigt och livligt område fyllt med smala gator, kanaler och lokala butiker. Kvarteret byggdes ursprungligen för arbetarklassen på 1600-talet, men idag är det ett populärt resmål för både turister och lokalbefolkning.

I Jordaan kan du utforska de små gatorna och se de traditionella husen med blomlådor på fönstren. Du kan också besöka något av de många kaféerna eller restaurangerna där du kan njuta av en kopp kaffe eller kanske prova några lokala specialiteter som bitterballen eller stroopwafels.

Jordaan har också flera marknader som säljer allt från färsk frukt och grönsaker till antikviteter och konst. Noordermarkt är en av de populäraste marknaderna i området, där du kan hitta allt från ekologiska produkter till vintagekläder.

Jag nämner också området i min guide till de bästa områdena och hotellen i Amsterdam, eftersom det verkligen är ett trevligt område.

14. Moco Museum

moco museum amsterdam

Om du älskar modern konst eller bara vill uppleva något annorlunda under ditt besök i Amsterdam, bör du definitivt överväga att besöka Moco-museet.

Moco Museum är ett modernt museum tillägnat samtida konstnärer och rörelser. Museet ligger i en vacker byggnad på Museumplein, som även inrymmer andra välkända museer som Van Gogh-museet och Rijksmuseum.

Mocomuseet invigdes 2016 och har sedan dess varit ett populärt resmål för besökare från hela världen. Museets samling inkluderar verk av några av de mest kända samtida konstnärerna, inklusive Banksy, Andy Warhol och Keith Haring.

En av huvudattraktionerna på Moco Museum är den permanenta utställningen ”Laugh Now” av Banksy, som visar flera av hans ikoniska gatukonstverk samt några nya verk speciellt gjorda för museet.

Utöver Banksy-utställningen har Moco även tillfälliga utställningar med spännande konstverk från olika konstnärer.

Se mer och köp biljett till Moco här.

15. Artis – Hollands äldsta djurpark

I Amsterdam har du även möjlighet att besöka en av de äldsta och bäst bevarade djurparkerna i Europa, inklusive den äldsta djurparken i Nederländerna, nämligen Artis.

Det är en riktigt bra upplevelse för hela familjen. Så om du är iväg med barnen är det självklart att titta förbi Artis på din resa.

Artis utmärker sig bland annat från många andra djurparker genom att till exempel ha ett akvarium och ett planetarium i trädgården.

Om du är intresserad har du även möjlighet att gå på en guidad tur runt i trädgården, där du kan lära dig mycket mer om djuren och komma nära de många arter som lever i trädgården.

På sommaren finns det även picknickkonserter där du har möjlighet att lyssna på musik på gräsmattan i trädgården tillsammans med hundratals andra gäster.

16. Bloemenmarkt

Den sista sevärdheten i Amsterdam som jag skulle rekommendera dig att besöka när du är i staden är den fascinerande blomstermarknaden Bloemenmarkt, som är en flytande blomstermarknad i hjärtat av staden.

För att vara exakt är det faktiskt världens enda flytande blomstermarknad.

Marknaden har funnits på samma plats i Amsterdam sedan dess ursprung 1862, och ända sedan den har varit den främsta leverantören av blomfrön till både lokalbefolkningen och turister.

Så om du letar efter ett ställe där du kan köpa dina egna tulpanlökar eller andra blomfrön att ta med hem är det bara att ta en tur förbi den flytande Bloemenmarkt – det är förresten en cool syn i sig.

Marknaden är inte särskilt stor, så om man inte ska titta på varenda blomma grovt sett tar det inte lång tid att ta sig igenom marknaden.

Men det är fortfarande en rolig liten attraktion i Amsterdam, som är gratis och trevlig att uppleva.

Jag hoppas att du kan använda den här reseguiden för sevärdheter och upplevelser i Amsterdam.

Vanliga frågor:

Vilka är de 10 mest populära sevärdheterna i Amsterdam?

De 10 mest populära sevärdheterna och upplevelserna i Amsterdam är:
1. Rijksmuseum
2. Van Gogh-museet
3. Anne Franks hus
4. Damtorget
5. Kanalkryssningar i Amsterdam
6. Vondelpark
7. Red Light District
8. De Wallen (Amsterdams gamla stadsdel)
9. Madame Tussauds Amsterdam
10. Kvarteret Jordaan

Hur många dagar bör du ha i Amsterdam?

Jag skulle rekommendera minst tre dagar i Amsterdam för att kunna uppleva stadens höjdpunkter och ha möjlighet att utforska dess charmiga stadsdelar och atmosfär utan stress.

Är Rijksmuseum värt ett besök?

Ja, Rijksmuseum är definitivt värt ett besök! Museet är känt för att ha en av de största och mest imponerande samlingarna av holländsk konst och historia i världen. Här kan du beundra mästerverk av några av de mest kända holländska målarna som Rembrandt, Vermeer och Frans Hals. Dessutom har museet också en intressant samling av asiatiska konstföremål och europeiskt hantverk. Så om du är intresserad av konst och historia rekommenderar jag definitivt ett besök på Rijksmuseum.

Är Red Light District i Amsterdam värt att se som en vanlig turist?

Naturligtvis beror det på dina personliga preferenser och gränser. Red Light District är känt för att vara ett område för prostitution och kan därför vara kontroversiellt för vissa. Om du är intresserad av att se en annan sida av Amsterdam kan det vara intressant att besöka området och se de karakteristiska rödljusfönstren. Men om du har svårt för tanken på prostitution eller sexindustrin, så skulle jag rekommendera att undvika detta område och välja andra sevärdheter i Amsterdam, eftersom det är ganska ”in your face” i Red Light District.

Kan du komma in i Anne Franks hus?

Ja, du kan besöka Anne Franks hus i Amsterdam. Det har bevarats som ett museum för att fira Anne Franks och hennes familjs gömställe under andra världskriget. Du kan se originaluppteckningarna i hennes världsberömda dagbok och utställningar om livet under kriget. Du ska dock vara medveten om att det vanligtvis är långa köer för att komma in på museet, så det rekommenderas att köpa biljetter i förväg. Här i guiden har jag länken till onlineköp.

Är Amsterdam billigt?

Amsterdam är inte nödvändigtvis en billig stad att resa till som dansk, men det beror förstås på din resstil och budget. Generellt sett är Amsterdam känd för att vara en dyr stad, särskilt när det kommer till boende och mat på restauranger.

Det finns dock fortfarande sätt att spara pengar under din vistelse i Amsterdam. Du kan t.ex. väljer att bo på ett vandrarhem eller Airbnb istället för ett hotell, och äta på lokala kaféer eller köpa mat från stormarknader istället för dyra restauranger.

Så sammantaget skulle jag säga att det är möjligt att resa till Amsterdam utan att spendera en förmögenhet, men det kräver viss planering och medvetenhet om dina utgifter under resan.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.