Sevärdheter i Los Angeles – 13 upplevelser och saker att göra i LA

I denna stora reseguide berättar jag om 13 bra sevärdheter och upplevelser i Los Angeles.

los angeles hollywood

Om du ska på en resa till Los Angeles, och du inte har så mycket planerat för din resa, kan du här inspireras av 14 olika upplevelser och sevärdheter som du hittar i eller runt staden.

När du reser till Los Angeles kan du vara säker på en sak – det blir inte tråkigt.

Det här är bara ett urval av de saker du kan uppleva när du är i stan. Den förmodligen största attraktionen för staden måste vara Hollywood och stadens filmstudior, som lockar miljontals människor varje år – vilket är förståeligt.

Det har haft en så stor inverkan på så många människors liv, så om du inte redan har en resa runt Hollywood eller någon av filmstudiorna planerad så borde du verkligen ta dig tid till det.

Och så hittar du också ett hav av spännande museer i Los Angeles, som alla är värda ett besök, oavsett om du är intresserad av dinosaurier, bilar eller krigsfartyg från andra världskriget.

Los Angeles kan erbjuda dig allt – och till skillnad från New York, då är vädret nästan alltid fantastiskt 😀

los angeles venice beach
Venice Beach i Los Angeles.

När du ska till Los Angeles kan du med fördel välja att beställa en Los Angeles Card, som båda ger dig enklare eller billigare tillgång till många av de sevärdheter och attraktioner som du passerar på din resa.

Los Angeles Card ger dig bl.a upp till 50% rabatt på biljetter till Universal Studios Hollywood, Madame Tussaud Hollywood och många andra attraktioner.

Så ta reda på vad du vill uppleva och köp sedan det av de två korten som passar dig bäst.

1. Universal Studios Hollywood – en toppattraktion i Los Angeles

Universal Studios Hollywood

Du kan knappast åka till Los Angeles utan att ta en tur förbi Universal Studios Hollywood. Det är nog också attraktionen i Los Angeles som många åker till stan till att börja med.

Om du alltid har drömt om att komma bakom kulisserna i en genuin filmstudio, kommer du förmodligen inte hitta en bättre möjlighet än här.

Du kan antingen välja att köpa entrébiljetter för en eller två dagar, beroende på hur lång tid du vill tillbringa i studiorna.

Prova de många åkarna, se de underhållande showerna och kliv in i en värld full av action, drama och romantik när du besöker Universal Studios Hollywood.

Du kan till och med hoppa över kön genom att köpa dina biljetter hemifrån, så att du inte behöver lägga tid på att köpa dem när du kommer till området.

Universal har legat bakom några av de största titlarna genom tiderna, så var redo att uppleva många av dina favoriter när du kliver in genom dörrarna.

Du kan köpa dina entrébiljetter här.

Se en video från studiorna här – reseguiden till attraktioner i Los Angeles fortsätter under videon:

2. Warner Bros. Studios Hollywood

  Den berömda scenen från Friends.

Universal är dock inte den enda filmstudion i stan som öppnar sina dörrar och erbjuder dig att komma in. Du kan också välja att besöka Warner Bros. Studios i Hollywood, som tillsammans med Universal Studios är två av de mest besökta attraktionerna i Los Angeles.

Här kan du bland annat åka på en guidad tretimmars tur runt filmuppsättningarna från dina favoritfilmer och serier, som du känner från biografer och TV.

Se till exempel det berömda kaféet Central Perk från Friends, eller vad sägs om att resa sig upp och flyga på Harry Potters kvast?

Du får även möjlighet att skapa din alldeles egna batmobil och då får du lära dig mycket mer om hela processen bakom framtagning och regi av en film, som din guide berättar på vägen.

En otrolig resa i filmhistorien bland de bästa titlarna från duken.

Det är ett måste-stopp när du är i Los Angeles, så du bör ta dig tid för det om du inte redan har gjort det.

Du hittar dina biljetter till Warner Bros Studios här.

3. Los Angeles Sightseeingbusstur – se många av de berömda sevärdheterna i LA

sightseeing busstur los angeles

Det enklaste sättet att se så mycket av staden som möjligt är att köpa en biljett till stadens hop-on-hop-off bussar, så kan du köra runt och se allt det viktiga i staden direkt från bussen.

Du bestämmer själv om du vill ha en biljett för 24 timmar, 48 timmar eller 72 timmar. Vill du bara vara i stan en enda dag kan du såklart bara nöja dig med biljetten för en enda dag.

Bussarna har en audioguide på nio olika språk, så alla har möjlighet att lyssna med, och du kommer att köras runt till några av de viktigaste punkterna i staden.

  • Du kommer bland annat att passera stränderna i Los Angeles, Beverly Hills, Hollywood, Santa Monica Pier och många andra platser.

Det är ett roligt och inte minst effektivt sätt att se staden, och det är mycket lättare att sitta bekvämt i en plats på en buss istället för att behöva ströva runt i staden, även om det också rekommenderas om du har tid till det.

Biljetter till bussarna kan du köpa här.

Har du bokat hotell? Läs min guide till var man ska bo i Los Angeles.

4. Aquarium of the Pacific

I Long Beach hittar du Aquarium of the Pacific, som är ett över 20 000 kvadratmeter stort akvarium där du kan uppleva några av havets underbara varelser på nära håll.

I akvariet kan du träffa över 11 000 djur, och de är uppdelade i tre olika avdelningar, som är södra Kalifornien och Baja, Norra Stilla havet och Tropiska Stilla havet.

Aquarium of the Pacific

Akvariet uppvisar livet i Stilla havet, vilket bland annat innebär att du kan komma nära djur som pingviner, hajar och dvärgpapor.

Akvariet tar emot över 1,5 miljoner besökare om året så du kan med fördel välja att hoppa över kön genom att beställa din biljett till akvariet hemifrån.

Tillbringa dagen med att hälsa på de över 500 djurarter som du hittar i de mer än 1,3 miljoner liter vatten som akvariet innehåller. Det är en perfekt plats för hela familjen, speciellt för de små, som verkligen kommer att få en fantastisk upplevelse i akvariet.

Hoppa över kön och köp din biljett hemifrån – det kan du göra just här.

5. Hollywood & Celebrity Homes Tour – se var kändisar bor i Los Angeles

hollywood celebrity tour

Denna upplevelse är den perfekta för dig som vill åka runt och se adresserna till de berömda i Los Angeles. Här passerar du barerna, hotellen och bostäderna som kändisar umgås och bor i.

  • Du kommer även att köra förbi sevärdheter som t.ex Hollywood Walk of Fame, Capitol Records Building och Chinese Theatre.

Tyvärr finns det ingen garanti för att du kommer att träffa eller se några av de kända personerna längs vägen, men du kan ha tur och upptäcka en eller två.

De välkända residensen du passerar på resan inkluderar bland andra Elvis Presley, Tom Cruise och Leonardo DiCaprio, så det finns stjärndamm för varje krona när du rullar genom Los Angeles och Hollywood i den öppna bussen.

Kom ihåg att ladda din telefon så att du kan ta hundratals bilder på alla platser du passerar under dagen.

Om detta är något för dig kan du boka dina biljetter här.

6. Helikoptertur över Beverly Hills och Hollywood – se sevärdheter från luften

  En av de mer okonventionella upplevelserna i Los Angeles, där du kan se stadens mest kända sevärdheter från luften.

Om du vill sväva över Hollywood kan du välja att göra det i genuin Hollywood-stil genom att boka en plats i en helikopter.

Du har möjlighet att boka en biljett för en 25-minuters helikoptertur, som kan ta dig upp ovanför Hollywood, där du kan blicka ut över världens kanske mest kända område.

Bland annat kan du få en riktigt bra titt på den berömda Hollywoodskylten som har varit en rekvisita i många Hollywoodfilmer genom åren.

Turen går även över Universal Studios, som du kanske har varit inne och besökt tidigare på turnén, Hollywood Bowl och inte minst de magnifika kändisvillorna som finns överallt i Hollywood.

Det kan vara så att du kan se din favoritkändis hus från ovan. Resan kommer att kommenteras av helikopterns pilot, så att du kan följa vad du flyger över och vad du kan se nedanför dig.

Om detta är något för dig, beställ dina biljetter till turnén här.

7. Vandra i Hollywood Hills – upplev den ikoniska Hollywood-skylten

Om du vill komma nära den ikoniska Hollywoodskylten kan du anmäla dig till en av de många vandringarna uppe i Hollywood Hills, där du kan kombinera möjligheten att få en av de mest magnifika utsikterna över Los Angeles och Hollywoodskylten och bränna kalorier samtidigt.

Det är också möjligt för barn att följa med på turen, men de måste vara tillräckligt stora för att vandra upp genom det kuperade landskapet.

På resan får du även tillgång till Griffith Observatory, där du kan lära dig mer om solsystemet och till och med få hålla i en riktig meteorit.

Slutligen, bestiga Hollywood Hills högsta punkt, Mount Hollywood, där du kan få den perfekta bilden de SoMe från 360-gradersplattformen på toppen.

Turen avgår både på morgonen och på kvällen, då du kan vandra i solnedgångens sken. Det ger ömma lår men i gengäld får du en helt unik utsikt över staden och landsbygden.

Boka plats på turen här.

Om du ska resa runt i USA kan jag rekommendera denna artikel som berättar om bra resmål i USA för den äldre skaran.

8. Natural History Museum of Los Angeles – se t.ex. dinosaurier

Om du vill veta mycket mer om hur Los Angeles kom till kan du få historien på Natural History Museum. På museet hittar du också en enorm dinosauriehall, där du kan se över 300 riktiga fossiler och hela 20 kompletta dinosaurier.

Då är du själv intresserad av dinosauriernas historia, eller så har du barn som älskar dinosaurier, de kommer älska att komma in och uppleva Naturhistoriska museet.

Museet har även massor av interaktiva utställningar där du och din familj kan vara med och lära dig om historien på ett roligt och annorlunda sätt än vad du är van vid när du går på museum.

Totalt täcker museet över 4,5 miljarder år av historia, så det finns mycket att komma igång när du väl kliver in genom dörrarna till ett av de största museerna i hela USA.

9. Petersen Automotive Museum – se bilar från Hollywood-filmer

Om du och din familj är mer intresserade av bilar än dinosaurier bör ni istället välja att gå upp i vikt Petersen Automotive Museum, som är ett av världens största museer för bilar. Här hittar du bilar i alla nyanser.

Bland annat kan du se bilarna från några av de mest ikoniska Hollywood-scenerna, autentiska racerbilar från några av de första och största motortävlingarna, samt motorcyklar och andra fordon.

Om du vill ha tillräckligt med tid för att uppleva hela museet kan det vara bra att avsätta cirka en halv dag för upplevelsen. Museet har även en barnavdelning, så det är verkligen ett självklart museum att ta med sig barnen till och biljetterna ska betalas.

Och även om du kanske inte är en stor bilnörd själv, kanske du blir det när du har tagit en tur till Petersen Automotive Museum i Los Angeles.

10. Madame Tussauds Hollywood – ta selfies med de berömda

madame tussauds hollywood

Om du har provat att vara på Madame Tussauds i London, du bör knappast lura dig själv för att komma på besök Madame Tussauds i Hollywood.

Du hittar det berömda vaxmuseet på Hollywood Boulevard, och det är återigen en självklar plats att besöka om du har barn på din resa.

tussauds hollywood
  • Tänk dock på att det brukar vara relativt mycket folk, så ta dig tid att strosa genom museet.

När du är på Madame Tussauds har du möjlighet att ta massor av bilder på dig själv eller din familj bredvid de välbekanta ansiktena.

Så om du vill ha en bild med Tom Hanks eller Madonna, men inte riktigt hittar de riktiga versionerna, kan du alltid titta in på Madame Tussauds i Hollywood och ta en selfie med de kända stjärnorna.

Låt dig imponeras av de verklighetstrogna vaxfigurerna från många av de största stjärnorna i världen inom film, musik och popkultur.

Köp biljetter till Madame Tussauds här.

11. USS Battleship Iowa Museum – se ett slagskepp från andra världskriget

Om du vill uppleva ett äkta krigsfartyg har du möjlighet att göra det i Los Angeles.

I hamnen i Los Angeles hittar du USS Battleship Iowa, som idag inte längre är en del av aktiv tjänst, utan istället har visats som ett museum öppet för allmänheten.

USS Iowa har deltagit i upp till flera krig, nämligen andra världskriget, Koreakriget och kalla kriget, så det är ett steg direkt in i världshistorien om man rör sig ombord på det enorma fartyget.

Förutom att vara ett öppet museum används örlogsfartyget även som rekvisita i både filmer och serier – inklusive bl.a. NCIS: Los Angeles och amerikanska krigsskepp. Det är också uppenbart när Hollywood och filmstudiorna har det mitt i sin bakgård.

För övrigt har skeppet också fått smeknamnet Battleship of Presidents eftersom det har seglat med så många som tre presidenter ombord.

Så kliv ombord och låt dig hänföras av det enorma krigsskeppet som är fullt av historia.

12. Escape Hotel Hollywood – världens största Escape Room

Har du testat att vara med Escape Room innan, och var det en häftig upplevelse?

Då ska du utan tvekan välja att besöka Escape Hotel Hollywood, som är världens största Escape Room.

På Escape Hotel Hollywood vet du aldrig vad som kommer att hända. Du bestämmer själv om du vill prova dig fram på Circus, rum 1931 fyllt med dockor och cirkusclowner, eller kanske rum 1986, där zombies, blod och radioaktiv strålning satte scenen för en utmanande flyktuppgift.

Du kan också slinka in i Slaughter – det absolut svåraste rummet i Escape Hotel Hollywood, som bara 5% av deltagarna lyckas ta sig ur innan tiden rinner ut.

Det är en otroligt välgjord Escape Room-upplevelse, som förmodligen inte passar fantastiskt för de minsta, utan mer för dig som inte är rädd för att låsa in dig i ett låst hotellrum utan att veta hur du ska ta dig ut igen.

Vågar du besöka hotellet?

13. K1 Speed – kör gokart i Los Angeles

Om du behöver rusa över fältet, och om du behöver lite vind i håret efter den hårresande Escape Room-upplevelsen, bör du avsluta din resa med att prova K1 Speed, som är en kedja av inomhus gokartcenter.

Du hittar totalt fyra centra precis i eller runt Los Angeles, så det borde finnas en god chans att hitta ett spår nära dig som du kan åka. Om du och din familj är konkurrenskraftiga är detta den perfekta upplevelsen för dig.

Vem kan sätta den snabbaste tiden?

Boka ett spår och ta reda på det genom att besöka en av de fyra K1 Speed-platserna i Los Angeles. Gokart är för både barn och vuxna, så även om du kanske väljer att tävla mot dina barn, var inte säker på att förstaplatsen är given.

De kan köra lika fort som du, så det är bara att titta dig över axeln när du tar dig ut på den snabba racerbanan.

Jag hoppas att du kan använda min guide till sevärdheter och upplevelser i Los Angeles – ha en bra resa till USA.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.