Från Prags flygplats till centrum – Hur man tar buss, tunnelbana eller taxi

Här pratar jag om de 3 bästa sätten att ta sig från Prags flygplats till centrum.

Prag flygplats

Flyger du till Prag och vill du veta hur du tar dig från flygplatsen till centrum?

Så läs guiden nedan, där du får hela översikten över flygplatstransporter och ett bra tips på hur du kan spara pengar på både flygplatstransporten och ditt besök i Prag.

Flygplatsen i Prag

Prags flygplats (även kallad Václav Havel flygplats) ligger cirka 30 km väster om Prags centrum. Kartan nedan visar den exakta platsen för flygplatsen:

I skrivande stund går det att flyga direkt från Köpenhamn till Prag på 1 timme och 20 minuter.

Priset på en flygbiljett från Köpenhamn till Prag kan ofta vara så lågt som 3-400 DKK, så det är tydligt nog att Prag är en av favorit destinationer för skandinaver när man bokar en storstadssemester i Europa.

Prag är dessutom också en extremt billig stad att besöka, så du har verkligen något att se fram emot när du flyger till Prag.

Har du kontroll över hotellet? Se min guide: var ska man bo i Prag?

Buss & tunnelbana – billigaste transporten från flygplatsen till centrum

Prags flygplats buss
Buss 119 från flygplatsen.

Det finns inga tåg, tunnelbanor eller spårvagnar från flygplatsen till centrum, så transport måste ske med buss, taxi eller privatchaufför.

Det finns flera busslinjer från flygplatsen till centrala Prag. Det finns den dedikerade flygbussen Airport Express och de allmänna busslinjerna 119 och 100.

Alla bussar går precis utanför utgången från flygplatsen och är därmed ganska lätta att hitta. Följ bara skyltarna för ”buss” när du kommer ut ur ankomsthallen.

Jag börjar med rutten jag själv tog när jag nyligen reste till Prag och ville testa hur man tar sig in till staden med kollektivtrafik (jag brukar förboka en privatchaufför)

Den allmänna bussen – Buss 119

bussen på flygplatsen i Prag

Buss 119 går ungefär var 15:e minut mellan 04:30 och 23:30.

Buss 119 stannar vid stationen Nádraží Veleslavín i västra Prag (se plats på kartan här), varifrån du måste ta tunnelbanan (den gröna linjen) till Prags centrum.

Resan från flygplatsen till Nádraží Veleslavín tar bara cirka 15-20 minuter.

Prags tunnelbana

Jag tog denna resa själv på hösten, där vi tog tunnelbanan till Můstek station i centrala Prag och promenerade till vårt hotell på 5 minuter.

Resan totalt från flygplatsen till hotellet tog mindre än 1 timme.

karta över Prags tunnelbana
Tunnelbanan i Prag är superlätt att hitta runt med bra skyltar.

Vi bodde även på underbara The Julius Prague, som varmt kan rekommenderas.

Biljetter till buss & tunnelbana – viktig info!

Biljetter till bussarna kan du köpa i automater utanför ankomsthallen precis där bussarna går. Det är enkelt och du kan betala med kort.

När du åker från flygplatsen till centrum kan du köpa den typ av biljett som gäller i 90 minuter – biljetten gäller för all kollektivtrafik i Prag, så det gäller även tunnelbanan när du byter.

Biljetten kostar 32 CZK, vilket motsvarar nästan 10 kronor, så det är superbillig flygplatstransport.

Du behöver bara komma ihåg att validera din biljett i någon av automaterna på ”plattformen” – biljetten är giltig först när du validerar den.

Den fantastiska Youtube-kanalen Honest Guide har en video som visar hela processen:

Airport Express buss

flygbuss Prag

Airport Express (AE) är den speciella flygbussen som går direkt till stadens centrum utan att stanna.

Flygbussen går hela vägen från flygplatsen till stadens centrum, där den stannar på 2 platser i centrala Prag.

Första stoppet är vid Namesti Republiky, som ligger i hjärtat av Prag – se plats på kartan här.

Sista stoppet är vid Prags centralstation (Hlavni Nadrazi) – se plats på kartan här.

Från båda hållplatserna kommer du vanligtvis att kunna gå till ditt hotell eller enkelt ta dig vidare med antingen taxi, spårvagn, tunnelbana eller buss.

AE-bussen går var 30:e minut (de är anpassade till flygets ankomster) mellan 5:30 och 22:00 (och i riktning från staden till flygplatsen mellan 5:30 och 21:00).

Resan från flygplatsen och hela vägen till centralstationen Hlavni Nadrazi tar cirka 40 minuter.

Taxi eller privat bil från flygplatsen till centrum

taxi Prag

Det går naturligtvis även bra att ta en taxi från flygplatsen till Prags centrum. Du kan helt enkelt ta emot en av de många taxibilar som stannar utanför flygplatsen.

Resan från flygplatsen till centrum kommer att kosta ca DKK 180-200. Men det finns också en annan lösning – nämligen att boka privat transport hemifrån, till nästan samma pris.

-Det har jag själv gjort flera gånger här i Prag, då det är en billig upplevelse när man kommer till Tjeckien som skandinavisk.

Om du gör detta står en chaufför redo när du anländer till flygplatsen – även om ditt flyg är försenat. Du skriver vilket flyg du är på och därmed kan föraren hålla koll på när ditt flyg anländer.

recension av resan
skärmdump från bokningssidan

Detta rekommenderas om du anländer sent till flygplatsen eller vill bli körd snabbt från flygplatsen till ditt hotell. Eller om du bara vill ha en lite lyxigare start på din resa än med buss och tunnelbana.

Samtidigt är det också en god idé att boka när du ska lämna ditt hotell och återvända till flygplatsen, där du sedan hämtas upp i hotellets lobby och körs direkt till flygplatsen.

Denna speciella form av transport måste (naturligtvis) bokas hemifrån och kan göras på Get Your Guide här.

Alternativt kan jag även rekommendera det dedikerade flygplatstransportföretaget Welcome Pickups, som jag bl.a. har använt flera gånger i Budapest, det fungerar alltid riktigt bra.

Där är priset för en privatchaufför från Prags flygplats till centrum cirka 380 SEK.

Sevardheter Prag

Om du har några frågor om transporten från Prags flygplats till centrum, vänligen lämna en kommentar nedan.

Annars vill jag bara önska dig en riktigt trevlig resa till Tjeckiens huvudstad 🙂

Se fler reseguider till Prag här.

Vanliga frågor:

Hur mycket kostar en taxi från flygplatsen till centrala Prag?
En taxiresa från Prags flygplats till centrum kostar vanligtvis mellan 25 och 35 euro, vilket ungefär motsvarar 750 tjeckiska koruna (CZK).

Det är dock viktigt att notera att priset kan stiga till cirka 1000 CZK, vilket är cirka 313 kr, under rusningstid. Resan tar vanligtvis cirka 25 till 35 minuter under normala trafikförhållanden, men kan förlängas upp till 70 minuter under rusningstid. Var medveten om att vissa resenärer har rapporterat att de blivit överdebiterade, särskilt när de tar en taxi direkt från kön utanför flygplatsen.

Jag kan rekommendera att förboka en privatchaufför, där priset är fast runt 380 SEK.

Hur långt är det från flygplatsen till Prags centrum?
Avståndet från Prags flygplats till stadens centrum är cirka 16 till 17 kilometer. Resan från flygplatsen till centrum tar cirka 20-25 minuter med bil under normala trafikförhållanden, eller cirka 55 minuter med kollektivtrafik.

Hur många flygplatser finns det i Prag?
I Prag finns det en primär civil flygplats, Václav Havel Airport Prague (PRG), som ligger ca. 30 km nordväst om centrum. Även om det finns några mindre flygplatser och landningsområden i området, främst på sjukhus, fungerar Václav Havel flygplats som den huvudsakliga och enda kommersiella flygplatsen i Prag.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.