Sevärdheter på Kreta – 11 fantastiska saker att göra ☀️ 🇬🇷

I den här guiden delar jag med mig av de bästa sevärdheterna och sakerna att göra på Kreta.

kreta sevärdheter

Jag har precis kommit hem från en veckas semester på Kreta och kommer nedan att ge mina bästa tips på sevärdheter och bra upplevelser på den populära semesterön.

Jag har nu varit på Kreta 4 gånger och bott på flera olika ställen. I den här guiden till attraktioner på Kreta kommer jag dock att utgå från attraktioner nära Chania, eftersom jag vet att de flesta danska turister bor i detta område på Kreta.

Det finns dock även gott om sevärdheter på Kreta som finns i andra områden och jag nämner även några i guiden här.

1. Chania – storstad med många bra upplevelser

chania

Låt oss bara börja med Chania, som också är namnet på flygplatsen som många danska charterturister kommer att landa på när de bokar en charterresa till Kreta.

Jag har alltid varit glad att besöka Chania när jag har rest till Kreta. Man kan väldigt snabbt komma in i turistbubblan, där restaurangerna liknar varandra och man bara ser andra turister (från Skandinavien), så det är en skön paus att ta sig in i Chania, som är en ”riktig stad”.

resakris chania

Det är såklart också massor av turister, men det är Kretas näst största stad med över 50 000 invånare, så det finns också gott om platser som inte enbart riktar sig till turister.

Kolla även in min stora guide till var man ska bo på Kreta där jag nämner Chania.

Chanias hamn

Innan vi fick vår hyrbil tog vi bussen från Platanias in till Chania och tillbringade en eftermiddag med att gå runt på de mysiga gatorna. Hamnen i Chania är en naturlig plats av intresse när man går runt där och det är också en otroligt vacker, gammal venetiansk hamn.

Här nere å andra sidan är turistfällorna i full gång, så det är kanske inte precis på en restaurang ända ner till vattnet som man ska förvänta sig att få serverad sin bästa måltid på Kreta 😀

chania hamn

Det överraskande med hamnområdet i Chania är dock att man faktiskt inte behöver gå mer än några gator ’upp’ från hamnen och sedan finns det helt öde små mysiga gator med inget annat än lokalbefolkningen och kanske en söt katt.

chania

Så även om turismen har trappats upp nere vid hamnen kan du också få massor av goda upplevelser genom att strosa runt på de små sidogatorna, snubbla över ett litet café och bara njuta av livet.

Jag ska dock inte spela för smart och säga att jag är för cool för turism: jag ramlade in med båda fötterna när jag såg att man kunde få en fatöl i stöveln 😀

chania öl

Jag gjorde det urgamla misstaget att inte få ett menykort med priser, utan bara beställde – utan att veta vad priset var.

Ölen kostade dock ”bara” 8 euro för litern, så det kunde ha varit värre. Däremot fick jag inte betala med kort men restaurangen hade en egen bankomat där jag (om jag inte haft kontanter) såklart hade kunnat ta ut med en dum avgift…

Så lite av en bluff – kom alltid ihåg att kolla priser innan du bokar i dessa turistområden.

Rekommendation av två bra restauranger i Chania

Som tidigare nämnts finns det en hel del turistfällor i Chania (och detta är i allmänhet ett tema på en så välbesökt ö som Kreta), så det är klokt att göra lite research innan du väljer var du ska äta.

Ellotia – mysig traditionell grekisk restaurang

ellotia chania

Hemifrån hade jag hittat en restaurang som heter Ellotia , som ligger några minuters promenad från hamnen i Chania.

Restaurangen ligger på en liten sidogata, så du går inte förbi den direkt. Å andra sidan var det populärt: vi var framme vid 19-tiden, där det bara var några andra gäster, men redan efter 10-15 minuter var det kö ut på gatan för att få bord.

Det är en extremt mysig restaurang, där man sitter halvt ute och kan njuta av sin grekiska måltid i en ruinliknande miljö, vilket faktiskt påminner mycket om de många ruinbarerna i Budapest.

Se restaurangen i Chania på en karta här:

Ginger Concept – modernt kafé i Chania

ginger concept chania

En av dagarna när vi hade hyrbilen körde vi in till Chania och åt en sen lunch.

  • Jag kan också rekommendera parkering här, där det finns gratis parkering och en kort promenad in till Chanias centrum. Vi parkerade här på eftermiddagen och det var ganska mycket plats.

Vi var lite trötta på grekisk mat här och letade efter ett ställe med lite mer klassisk cafémat, där det fanns mer grönsaker än gurkan i tzatzikin 😀

Men ironiskt nog rekommenderade vår servitör spaghetti carbonara och jag ramlade in med båda fötterna. Den var också extremt god och gjord på rätt italienskt vis (den kunde lika gärna ha serverats i Rom).

Så jag fick inte mina grönsaker här, men jag kan ändå rekommendera det lilla caféet som ligger på de mysiga sidogatorna i centrala Chania.

Några gator bakom Ginger Concept hittar du även Old Chania Market, som är en gammal saluhall med olika småbutiker. De är alla riktade till oss turister, men det är ändå väldigt trevligt att svänga förbi och kolla på marknaden.

Se platsen för marknaden på kartan här.

2. Elafonissi – Kretas mest kända strand

elafonissi strand

Elafonissi beach ligger på Kretas sydvästra ’spets’, så det är inte typiskt att stanna här som turist på en resa till Kreta.

Ändå har Elafonissi-stranden varit en hotspot för turister i många år – det är en riktig ”bounty”-strand, där sanden till och med är rosa på flera ställen.

Jag kan alltså inte skriva en guide till sevärdheter på Kreta utan att nämna Elafonissi. Min personliga åsikt är att jag rekommenderar att åka på en dagsutflykt om du t.ex. bor i Chania-området, ner till Elafonissi.

Inte för att jag älskar Elafonissi överallt på jorden, utan snarare för att resan dit ner går över Kretas bergskedja och man upplever en massa små vackra bergsbyar på resan.

elafonissi kreta
Det är mycket folk på stranden…

Elafonissi-stranden i sig är vacker och värd ett besök, men den är också en av de mest kända attraktionerna på Kreta, så tänk på att du inte har stranden för dig själv 😀

Om du inte har hyrt bil kan du åka på en dagsutflykt till Elafonissi.

Det finns många leverantörer, men jag rekommenderar alltid att du bokar med GetYourGuide där du kan läsa recensioner och det är även gratis avbokning fram till 24 timmar innan avgång.

Se mer om dagsturen till Elafonissi-stranden här.

3. Samariaravinen – den bästa upplevelsen på Kreta?

samariaravinen

Samariaravinen är 18 km lång, en av Europas längsta raviner och i mina ögon något alla som reser till Kreta och är i lagom fysisk form starkt bör överväga.

Jag åkte på resan med min familj när jag var 11-12 år och även om jag inte brydde mig om att följa med så fick jag erkänna efteråt att det var en enorm upplevelse.

Så när jag skulle till Kreta igen med min flickvän pratade jag mycket om Samariaravinen och det var verkligen ett måste på vår lista.

Tyvärr fanns det risk för skogsbränder nu i augusti 2021 och även om Kreta hade varit relativt fritt fanns det tyvärr ett förbud mot att gå in i nationalparker på Kreta…

Så jag har tyvärr inga bilder från Samariaravinen, men jag skulle verkligen rekommendera alla att ta turen.

Dagstur till Samaria Gorge från Chania-området

Man måste boka en dagsutflykt dit nere, där man åker buss från morgonen och sedan släpps man av vid startplatsen, går ner i ravinen och belönas med så många vackra vyer att det inte går att räkna på en hand .

I slutet av ravinen kommer du till en liten badort, där det finns flera restauranger, butiker och en liten strand. Härifrån får du ta en kort båttur till platsen, där du hämtas av din buss och tas hem till hotellet.

Så det är en dagsutflykt och det kan förstås vara jobbigt att gå så långt i värmen, men det är också verkligen en häftig upplevelse på Kreta.

Läs mer om Samaria och boka online här.

Där kan du också se fler bilder från ravinen och få ett intryck av vad som väntar.

4. Ravdoucha-stranden – en dold juvel

ravdoucha kreta

Och då är det nog också dags för en lite mer okänd syn på Kreta. Jag minns inte riktigt hur jag hittade det här stället, men jag tror att jag bara letade efter intressanta platser i min Google Maps-app på min mobil.

Vi bodde där i Platanias och planerade egentligen att köra till Falasarna strand (som jag nog kommer till här på listan), men det hade varit en trafikolycka så vi körde av ’motorvägen’ och körde istället till Ravdoucha som jag hade. ”fäst” i Google Maps.

Det blev vi riktigt glada för!

Det visade sig vara precis vad vi behövde efter att ha upplevt ganska många stränder med kanske lite för mycket folk.

Detta är en liten stenstrand i slutet av en bergsväg, där det finns en liten parkering och ett enkelt hotell där man även kan äta i restaurangen.

En riktigt vacker plats där du kan bada och njuta av solen i några timmar med en vacker utsikt över bergen på Kreta.

Du behöver din egen bil för att ta dig hit och det är riktig bergskörning för att ta dig dit, så om du precis har tagit ditt körkort och inte är så bekväm att köra, kanske jag inte rekommenderar att du börjar din karriär som bergsförare just här : D

Men annars är ”stranden” Ravdoucha värd ett besök – och det är inte många som känner till platsen.

5. Balos Beach och Gramvousa Island

balos beach kreta

Hemifrån stod Balos-stranden verkligen högt upp på min ”måste-se sevärdheter på Kreta ”, men som alltid, när du är på semester, finns det saker du bara inte kommer till.

Så jag kan inte själv säga hur Balos beach är, men jag tycker verkligen att den ser fantastisk ut.

Anledningen till att vi inte kom dit var att jag läste ganska mycket att vägen dit är ganska dålig och en del tycker till och med att det är farligt.

Så vi skulle ha tagit en båttur dit, men det kunde vi bara inte komma på 😀

Så – jag vet inte, men jag tycker att Balos-stranden är helt fantastiskt vacker.

Här finns ett antal alternativ för båtturer till Balos strand.

6. Falasarna strand

Lite längre söderut hittar vi stranden Falasarna, som tillsammans med Elafonissi ofta nämns som en av Kretas bästa stränder.

Det här är en strand som är något lättare att ta sig till än Balos, så det är ganska lätt att köra hit om du bor i Chania – resan tar drygt 1 timme.

Till skillnad från Elafonissi finns det lite mer stadsliv direkt ”bakom” stranden och det finns många restauranger att välja mellan.

Så om du inte riktigt orkar köra ner till Elafonissi så är Falasarna ett bra alternativ. Eller så kan du börja dagen med att köra till Elafonissi och därifrån köra norrut till Falasarna – då har du i alla fall upplevt två av Kretas bästa stränder på en dag 😀

7. Lake Kournas – hyr en båt och se sköldpaddor

Sjön Kournas ligger öster om Chania i riktning mot Rethymnon, där jag också tidigare bott och vet att många danska turister tar semester.

Jag har aldrig tagit mig hit själv, men när jag ser bilder och filmer från sjön är det utan tvekan ett ställe jag skulle vilja svänga förbi och hyra en trampbåt.

Förutom att det är ett vackert naturområde är det möjligt att se sötvattensköldpaddor i sjön, vilket faktiskt förvånade mig lite när jag undersökte sevärdheter på Kreta innan vår resa.

För mig måste det vara en upplevelse inför min nästa resa till Kreta, men skriv gärna en kommentar nedan om du har varit där och kan rekommendera Kournas-sjön.

8. Knossos – Europas äldsta stad?

Knossos är den största arkeologiska platsen från bronsåldern på Kreta och har kallats Europas äldsta stad.

Jag var där som barn och minns det som en oerhört spännande upplevelse att vandra runt i ruinerna från antikens Grekland.

Alla detaljer om Knossos finns att läsa på Wikipedia, så jag ska bespara dig de här.

En resa till Knossos kan därför rekommenderas, men var medveten om att om du reser till Kreta under den absoluta högsäsongen på sommaren, då är det ett varmt nöje att ge dig ut på upptäcktsfärd i det arkeologiska området.

Du kan boka en dagsutflykt till Knossos här.

9. Heraklion – huvudstaden på Kreta

Lite norr om Knossos hittar du Kretas huvudstad, Heraklion. Återigen, det är nog väldigt få människor som reser till Kreta i juli och faktiskt vill ströva runt i en storstad som Heraklion en hel dag.

Men om du t.ex. är på Kreta i 2 veckor och vill gärna ha lite stadsliv, då är Heraklion värt ett besök. Staden är den fjärde största i Grekland med cirka 200 000 invånare och det finns därmed mycket att uppleva i staden.

Jag har bara varit där som barn och kommer inte ihåg något annat än att vi gick på museum och det var varmt, så jag kan tyvärr inte ge fler tips, men jag tycker att staden ser spännande ut i videon ovan.

Kreta är generellt sett en plats jag skulle vilja utforska utanför sommarmånaderna, där du kan se mer än att ligga vid stranden.

Så jag hoppas att jag någon gång kan uppdatera denna reseguide och ge fler bra tips för Heraklion.

10. Utsikten från Platanias takrestauranger

platanias

Jag vet att många läsare av den här guiden förmodligen bor i Platanias eller Agia Marina-områdena (de två områdena ligger precis bredvid varandra), så jag tar bara med det här tipset.

Från ”torget” i Platanias (se plats på kartan här) kan man gå uppför en kulle och ganska snabbt kommer man upp i höjderna och kan njuta av en vacker utsikt, där man kan se riktigt långt ut över havet och till berget sträcker sig på Kretas norra kust.

Vi åt en kväll på Amarantos, som hade fått mycket bra recensioner.

Tyvärr kan jag bara berömma utsikten härifrån, då vår servitör var avgjort ouppmärksam och tyvärr var maten inget att skriva hem om heller. Restaurangen hade annars en supermysig atmosfär, så vi kanske bara hade otur?

Däremot finns det gott om restauranger här på kullen, så jag skulle vilja göra en beeline för att prova en av dem och njuta av utsikten från toppen.

Kanske restaurangen bredvid hade varit en bättre satsning?

Du hittar den här:

11. Min karta med alla sevärdheter på Kreta

Här i nummer 11 får du inte bara en, utan många fler sevärdheter och upplevelser på Kreta 😀

Jag har många fler attraktioner på Kreta ”nålade” på mina Google Maps, men vi var också tvungna att lata oss vid poolen, så jag kan inte rekommendera dem alla.

Jag har dock gjort en karta över Kreta, där jag har lagt in de platser som jag tycker ser intressanta ut.

Det finns bl.a. populära platser som Preveli-stranden, Skinaria-stranden, Lefka Ori-bergen, det gamla olivträdet Ano Vouves och många fler spännande upplevelser på Kreta.

Skriv gärna en kommentar om du känner till andra bra ställen på Kreta, så lägger jag gärna till dem.

Min karta över attraktioner har ett naturligt fokus på Chania och nordvästra Kreta, då det helt enkelt är där jag varit oftast, men jag skulle väldigt gärna vilja återvända till Kreta och utforska den östra delen.

Jag hoppas att du får en fantastisk resa till Kreta ☀️ 🇬🇷

Vanliga frågor:

Vilka är de bästa stränderna att besöka på Kreta?

Kreta har många vackra stränder att utforska och några av de bästa är:
Elafonisi: Känd för sitt kristallklara turkosa vatten och rosa sand.
Balos: En pittoresk lagun med turkost vatten och vit sand omgiven av klippor.
Vai: En tropisk strand med palmer och gyllene sand längs den östra kusten.
Falassarna: En bred, långsträckt strand med kristallklart vatten och spektakulära solnedgångar.
Preveli: Beläget vid floden Kourtaliotiko, omgivet av palmer och en plats av stor historisk betydelse.
Matala: Känd för sina grottliknande formationer i klipporna och kristallklart vatten.
Stalis: Lång, bred sandstrand med många faciliteter som barer, restauranger och vattensportaktiviteter.
Agia Marina: Vacker sandstrand nära Chania med lugnt badvatten. Agia Marina är också ett av de bästa områdena att bo på Kreta.

Vad ska man göra på Kreta med barn?

Kreta är ett bra resmål för barnfamiljer. Här är några roliga aktiviteter du kan göra med dina barn på ön:
– Besök Aquaworld Aquarium i Hersonissos: Detta akvarium har ett brett utbud av marint liv och erbjuder även interaktiva upplevelser.
– Åk på en båttur: Många lokala företag erbjuder båtturer längs kusten där du kan snorkla, utforska grottor och besöka avlägsna stränder.
– Besök Palace of Knossos: Ett spännande sätt att lära sig om den antika kretensiska civilisationen. Barnen kommer att älska att utforska de gamla ruinerna och lära sig om historien bakom dem.
– Hoppa ombord på ett turisttåg: Det finns flera små turisttåg som kör runt i städerna Chania och Rethymnon och ger barnen en rolig tur runt staden.
– Gå till vattenparken Acqua Plus i Hersonissos: Denna vattenpark har ett brett utbud av rutschbanor och pooler för alla åldrar.
– Besök Kretas djurpark i Hersonissos: Ett djurreservat med ett stort urval av djur från hela världen. Barnen kommer att älska att träffa djuren ansikte mot ansikte.

Hur upplever du det ”riktiga” Kreta med lokal kultur och mat?

Kreta är en ö med en rik kultur och traditionell mat, och det finns många sätt att uppleva detta. Besök t.ex. de lokala marknaderna, där du kan köpa färskvaror som frukt, grönsaker och olivolja, samtidigt som du får möjlighet att träffa lokalborna och lära dig om deras sätt att leva.

Du kan också gå på vinprovning hos någon av de många vinproducenterna på ön eller besöka något av Kretas museer, där du kan lära dig om öns historia och kultur. Om du vill smaka på den traditionella maten på Kreta, prova att äta på en traditionell taverna där du kan få autentiska rätter som ”dakos” eller ”stifado”.

Är Samariaravinen värd att besöka?

Ja, i mina ögon är det en av de bästa sakerna att göra på Kreta.
Samariaravinen är en av de mest populära vandringarna på Kreta och lockar tusentals turister varje år. Turen är definitivt värd att överväga om du är intresserad av att utforska öns naturliga skönhet och landskap.

Klyftan är 16 km lång och erbjuder spektakulära vyer och en unik upplevelse av natur och historia. Längs vägen passerar du vackra klippformationer, lummiga skogar, fjällsjöar och resterna av en gammal bosättning.
På resan får du även möjlighet att se den sällsynta kretensiska geten – ”kri-kri”.

Det bör dock noteras att turen kräver en viss fysisk förmåga, eftersom det finns en del branta stigningar och nedförsbackar längs vägen. Dessutom kan rutten vara väldigt varm på sommaren, så det rekommenderas att ta med dig mycket vatten. Jag var själv med på resan när jag var barn, så det är inte SÅ svårt heller.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.