Var ska man bo på Kreta? 6 bra områden på den grekiska ön 🇬🇷

Kreta är en stor ö, så det kan vara svårt att välja semesterområde. Jag har rest till Kreta flera gånger och ger här mina bästa tips för var man kan bo. 🏖

var ska man bo på kreta

Kreta är en fantastisk semesterö, men det är också en förvånansvärt stor ö (den är faktiskt Greklands största) och att välja en plats att bo på kan verka överväldigande.

I den här guiden berättar jag allt om de bästa områdena att bo på Kreta som turist, och kommer med specifika resetips som du kan använda på din resa till Kreta.

Längst ner får du också en varning om en semesterstad du absolut inte ska bo i om du inte letar efter något väldigt specifikt…

Var ska man bo på Kreta? Svaret på det får du här.

De bästa områdena på Kreta

Här är de bästa områdena på Kreta:

  • Chania – spännande storstad nära flygplatsen ✈️
  • Agia Marina – ett familjevänligt och trevligt område 👨‍👩‍👧‍👦
  • Platanias – bor ända ner till stranden 🏖
  • Rethymnon – en historisk semesterstad med fantastiska upplevelser
  • Heraklion – spännande stad
  • Östra Kreta – många oupptäckta pärlor

Klicka på området ovan och se de bästa hotellen.

Du kan se de bästa hotellen på Kreta här.

Vi börjar med mitt favoritområde på Kreta, populärt bland skandinaviska turister i alla åldrar.

1. Chania – spännande storstad nära flygplatsen ✈️

Det finns två flygplatser på Kreta, varav en ligger nära den stora staden Chania på den västra delen av Kreta.

Chania är en spännande grekisk stad, där det finns både plats för turister och lokal atmosfär.

chania kreta
Resakris i Chania på en resa till Kreta på sommaren, då det kan vara ganska varmt att gå runt på de mysiga gatorna.

Jag har redan skrivit en hel del om Chania i min guide till attraktioner på Kreta, så jag hoppar enkelt och elegant över omnämnandet av staden här.

Jag rekommenderar inte direkt att vistas inne i själva Chania, då man här går miste om de fantastiska stränderna som Kreta är så känt för.

Så om du inte reser till Kreta på vintern så är min åsikt att det vore synd att bo inne i själva Chania som annars är en superspännande stad.

bra område kreta
En mysig restaurang i Chania som heter Ellotia

Istället bör du överväga att boka resan till Kreta och bo i något av de två följande områdena, som båda ligger en kort bilresa (t.ex. med de många billiga stadsbussarna) väster om Chania.

Om du reser till Kreta under de kallare månaderna kan du se de bästa hotellen i Chania och boka online här.

2. Agia Marina – ett familjevänligt område 👨‍👩‍👧‍👦

Agia Marina är det perfekta området när du reser till Kreta med barn. Jag var faktiskt här några gånger själv i mina mycket unga dagar, när jag var med familjen på en klassisk charterresa och det var helt perfekt.

Här på min senaste resa till Kreta kunde jag snusa runt Agia Marina som vuxen och nu kan även min vuxna hjärna godkänna området som ett riktigt bra ställe på Kreta.

Det är perfekt för barnfamiljer eftersom det finns många bra hotell, flera bra stränder och massor av underhållning. Detta är helt enkelt ett klassiskt sommarlovsområde med massor av restauranger, souvenirbutiker och utflyktsmöjligheter.

För den lite äldre kundkretsen finns det faktiskt ganska många promenader i stan och bl.a. en strandklubb som ser ganska cool ut.

agia marina kreta
En av stränderna i Agia Marina med utsikt över den klippiga ön utanför kusten.

Att bo i Agia Marina på en Kreta-resa är alltså ett riktigt bra val och det är enkelt.

Här har du nära till flygplatsen, kan åka på alla utflykter du vill eller bara njuta av avkopplingen på ditt hotell med några avstickare in till Chania stad om du vill.

Se de bästa hotellen i Agia Marina här.

Se även min guide till de bästa sevärdheterna på Kreta.

3. Platanias – bra ställe att bo vid stranden 🏖

Jag bodde själv i Platanias på min resa till Kreta sommaren 2021 och tycker att det var helt perfekt.

Platanias har successivt gått samman helt med ovannämnda Agia Marina, som dock ligger lite närmare Chania stad.

platanias kreta

I Platanias finns det också massor av barnfamiljer, som verkade ha det jättebra under min resa. Det finns verkligen många danskar, svenskar och norrmän, så sportbarerna flaggar för t.ex. Malmö, AIK eller Hammarby upp när de spelar.

Stranden i Platanias är väldigt lik den i Agia Marina och har även utsikt över den vackra klippön ute i havet.

På huvudgatan ligger restauranger, barer och souvenirbutiker sida vid sida, så det finns otaliga möjligheter att göra något.

Det finns en väldigt brant backe precis vid det ’centrala torget’ i Platanias, där man tar sig upp väldigt snabbt och på så sätt får en fenomenal utsikt över hela området.

Här finns gott om restauranger där du kan sitta med utsikt över havet och njuta av din middag medan solen går ner.

Se de bästa hotellen och boka med prisgaranti här.

4. Rethymnon – en historisk semesterstad

Sedan får vi åka lite längre bort från Chania och österut till Rethymnon som ligger ungefär halvvägs mellan Chania och Heraklion (som är huvudstaden på Kreta och som vi kommer till om en stund).

Rethymnon är liksom Chania en hamnstad som är ”huvudstad” i sin egen provins på Kreta, så detta är en av öns större städer.

Jag bodde i Rethymnon (som för övrigt kan stavas på flera sätt) på en resa till Kreta för kanske 10 år sedan och var väldigt nöjd med det; precis som i de nämnda områdena är det ett klassiskt sommarlovsområde med allt vad det innebär av restauranger, barer och nöjen.

Rethymnon är dock kanske lite mer tillbakalutad än Platanias och Agia Marina där man aldrig är långt ifrån närmaste dansk 😀

Rethymnon

Själva staden Rethymnon är extremt mysig ala Chania och har denna klassiska grekiska atmosfär med smala gator och mysiga restauranger.

I området runt staden finns flera bra sandstränder och det är därför ett turistområde, så det finns gott om bra hotell.

Se de bästa hotellen i Rethymnon här.

5. Heraklion – Kretas största stad

Heraklion är ”huvudstaden” och den största staden på Kreta.

Det är med andra ord en europeisk metropol med allt vad det innebär och det är alltså inte direkt ett område där man som turist skulle välja att stanna på sommarsemester till Kreta.

Heraklion har liksom resten av Kreta en vild historia med många övertaganden av araberna, venetianerna och turkarna.

Du kan fortfarande känna historiens sus i Heraklion, så det är faktiskt ett ställe jag skulle rekommendera att stanna till när du reser till Kreta.

Men inte direkt om du reser till Kreta på sommaren – för där blir det extremt varmt och det kan vara lite tryck att gå runt i storstaden när det är 35 grader.

heraklion

Jag går in mer i detalj om Heraklion i min guide till Kretas attraktioner, men jag tycker att staden förtjänar en plats på listan över var man ska bo på Kreta, då det är bra att bo här om man reser till Kreta utanför högsäsong.

Samtidigt kommer du att vara ganska nära Knossos, vilket för många är den främsta anledningen till att resa till Kreta utanför högsäsongen 😉

Se de 10 bästa hotellen i Heraklion här.

6. Östra Kreta – massor av gömda pärlor

Här måste jag uppriktigt erkänna att jag kommer till föga – jag har aldrig varit längre österut på Kreta än Knossos.

När jag undersökte var jag skulle bo på Kreta i somras och vilka områden som skulle vara intressanta att köra till i vår hyrbil hittade jag otroligt många platser på östra Kreta.

Det är därför jag nämner det här – för att uppmärksamma att Kreta faktiskt är en riktigt stor ö och att det fungerar, är den östra delen av ön också fullproppad med vackra sandstränder och enastående natur.

Jag har undrat över områden som Agios Nikolaos, Elounda och Sitia, men tyvärr har jag aldrig varit där.

Det kan dock vara ett riktigt bra erbjudande för dig som vill åka till Kreta, men inte behöver ’träffa grannen’ nere på restaurangen i stan.

Jag skulle rekommendera att klicka in på Hotels.com här, söka igenom hela Kreta och sedan använda kartan för att zooma in på hotell vid kusten i den östra delen av Kreta.

Varning: Malia är för festglada ungdomar!

Och så bara en varning för er som vill åka till Kreta och koppla av. Du behöver inte resa till Malia – det är Kretas svar på Sunny Beach, där musiken dunkar och drinkarna flödar i starka strömmar 😀

Här är den berömda huvudgatan fullproppad med barer och diskotek, som är fyllda med framför allt unga britter, som gillar att festa hela natten lång. Så om du vill åka på en festresa till Kreta så är Malia å andra sidan rätt område att bo i 😉

Jag hoppas att du har kunnat använda den här guiden till var du ska bo på Kreta och att du nu är redo att boka din resa till ett av öns bästa områden.

Om du har några frågor om Kreta, vänligen lämna en kommentar nedan så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.