Att vara säker i London: 8 tips för resenärer 

london

London är hela Europas inofficiella huvudstad, och är en av de största och mest besökta städerna i världen. Det är inte särskilt svårt att förstå varför med tanke på hur mycket staden har att erbjuda. Här finns något för alla, oavsett om du gillar natur, shopping eller teater. Därmed är det en ypperlig resedestination.

Men innan du reser till London bör du bekanta dig med hur du är säker i staden.

8 tips för hur du är säker i London

Nedan är viktiga åtgärder:

Känn till de viktiga numren

Allt kan hända. Du kan bli påkörd av en buss, rånad av kriminella, tillsammans med massvis med andra tråkiga situationer. Därmed kan det vara en bra idé att känna till de nummer du ska ringa vid eventuella nödsituationer.

Vid riktiga nödsituationer är det 999 eller 112 som gäller, men du kan även kontakta polisen på 101 om situationen inte kräver omedelbar uppmärksamhet. Lägg in dessa nummer direkt i mobilen, på så sätt kan du snabbt få kontakt med kompetent personal om det värsta händer.

Använd endast licensierade taxis

london taxi

I London finns det nästintill oändligt med taxibilar. De flesta är licensierade och säkra, men det finns även många “privata” alternativ där säkerheten inte kan garanteras. Om taxibilen ser ut som en vanlig bil kan det därmed vara en bra idé att vänta på den klassiska taxibilen i Londonstil. På så sätt undviker du onödiga risker.

Om du känner dig osäker kan du fråga någon ur lokalbefolkningen. De hjälper dig mer än gärna att hitta ett säkert alternativ.

Gå inte ut på natten, absolut inte ensam

London kan vara en ganska farlig plats på natten, inte minst om du är ensam. Därmed kan det vara en bra idé att hålla sig inomhus när mörkret infinner sig, och om du måste ta dig från en punkt till en annan rekommenderar vi att du sätter dig i en taxi.

Om du måste ge dig ut på en promenad under dygnets mörkare timmar rekommenderar vi även att du håller dig till de belysta gatorna. Gå inte in på mindre gator eller gränder, och håll dig borta från parker.

Ha plånboken i en stängd ficka, gärna med lås

Förvara plånbok och andra värdesaker i en ficka som kriminella får svårt att ta sig in i. En jackficka på insidan av jackan är ett bra alternativ, inte minst om den har en egen dragkedja eller lås.

Vi rekommenderar även att du förvarar större delen av dina värdesaker på en säker plats på hotellet, och att du endast tar med dig det nödvändiga när du rör dig utanför hotellets dörrar.

Använd en VPN om du använder offentliga nätverk

Planerar du att använda offentliga nätverk under din vistelse i London? Då kan det vara en bra idé att förbereda sig på att de inte nödvändigtvis är säkra. Faktum är att många cyberkriminella använder dessa platser för att komma åt människors filer och information. Därmed bör du ta de nödvändiga steg som krävs för att surfa säkert på offentliga platser.

En VPN är ett måste om du vill vara så säker som möjligt. Dessa tjänster krypterar all trafik som flödar till och från din enhet, vilket förbättrar säkerheten rejält. Du kan enkelt ladda ner en kvalitativ VPN-app online, och i många fall finns det även en kostnadsfri testperiod som gör att du kan testa tjänsten utan att behöva betala för det.

Använd inte hörlurar

London är en väldigt fartfylld stad. Här flyger cyklar, bilar och mopeder fram, samt att tempot även är väldigt högt på gågatorna. Därmed rekommenderar vi starkt att du undviker hörlurar. Du måste kunna höra farorna i takt med att de kommer, annars är risken betydligt högre att du blir påkörd eller orsakar en olycka. Det vill du gärna undvika, eller hur? Lämna hörlurarna hemma!

En annan stor fördel med att inte använda hörlurar är det faktum att du får njuta av stadens naturliga atmosfär.

Kopiera dina värdehandlingar

Det kan även vara en bra idé att göra kopior på dina värdehandlingar, exempelvis bokningar, pass, med mera. På så sätt kan du ta med dig dem ut istället för de riktiga värdehandlingarna, vilket gör att eventuella tjuvar endast kan sno kopior.

Förvara gärna dina riktiga värdehandlingar i ett kassaskåp eller liknande på hotellet. De flesta hotell erbjuder någon form av säker förvaringslösning direkt på hotellet.

Var alert

Sist men inte minst bör du alltid vara vaksam, vilket även är en av de viktigaste punkterna. Om du är vaksam och känner till de faror som existerar har du kommit en bra bit på vägen. Faktum är att du kan undvika de flesta otrevliga situationer på detta sätt, och ju mer alert du är, desto större är sannolikheten att du undviker faror.

Men när du är på semester vill du nu slappna av, eller hur? Därmed rekommenderar vi att du lär dig allt som finns att tänka på redan innan du reser. På så sätt slipper du tänka särskilt mycket på detta under resans gång, och kan istället slappna av och njuta av de nya miljöerna.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.