Sevärdheter i Budapest – Här är de 18 bästa sakerna att göra i Budapest

Budapest

Om du ska till Ungerns huvudstad och vill få ut så mycket som möjligt av din resa kan jag rekommendera dig att ta en närmare titt på dessa sevärdheter och upplevelser i Budapest.

Jag har samlat ett antal av de bästa sevärdheterna och upplevelserna i Budapest och det finns något för alla, oavsett om du reser med din partner eller hela familjen.

Budapest är det perfekta resmålet för en längre weekendresa, eftersom det tar mindre än två timmar att flyga dit från Sverige, så du är snabbt på väg och snabbt tillbaka hem. Och stadens många sevärdheter gör det väldigt enkelt att göra ett fantastiskt schema för en weekendresa.

Nedan berättar jag om de bästa sevärdheterna och upplevelserna i Budapest.

Tips: Spara pengar på transport med Budapest Card

Vill du enkelt ta dig runt i staden när du är i Budapest kan det vara en riktigt bra idé att investera i ett Budapest Card. Kortet kan enkelt och snabbt köpas online, och det kan ge dig en lång rad fördelar när du åker på resa till Budapest.

När du har ett Budapestkort har du möjlighet att åka kollektivtrafik i hela Budapest gratis. Detta gör det otroligt enkelt att ta sig runt, och du behöver inte lägga pengar på bussbiljetter, taxiresor eller annat för att ta dig runt från en attraktion till en annan.

Dessutom får du även en rad andra förmåner. Kortet ger dig bland annat fri tillgång till 19 museer runt om i staden, samt gratis bagageförvaring på centralt läge i huvudstaden om du behöver det.

Det fungerar även som ett rabattkort vilket ger dig upp till 50 % rabatt på bland annat termalbad, restauranger, barer och båtturer.

Du kan köpa Budapest-kortet online här.

1. Buda Castle 🏰

Den första attraktionen i Budapest som jag har valt att ta med här på listan är Budaslottet , som ligger precis vid floden Donau – givetvis på Budasidan av staden. Slottet byggdes först på 1200-talet, men har sedan dess genomgått ombyggnad och renoveringar, och merparten av byggnaden är idag från mitten av 1700-talet.

Slottet gömmer en rad olika upplevelser. Här hittar du bland annat landets största bibliotek, Historiska museet i Budapest och Ungerns nationalgalleri, som kommer att beskrivas närmare i ett separat avsnitt.

Mest intressant är det förstås att besöka slottet under dagen, men man kan faktiskt också enkelt njuta av det på avstånd på kvällen, då det lyser upp i ett fantastiskt ljus.

Speciellt om du står på motsatt sida av banken och njuter av utsikten över t.ex. slottet. Buda Castle kommer att vara ett riktigt bra ställe att börja din resa i Budapest.

Se även min video där jag visar 3 av de bästa områdena i Budapest:

2. Ungerns parlamentsbyggnad

budapest parlament

En annan otroligt fantastisk byggnad, som liksom slottet också ligger ända ner till floden Donau, är den ungerska parlamentsbyggnaden. Ungerns parlament har sammanträtt i byggnaden sedan 1902.

Idag använder de bara en mindre del av byggnaden för detta ändamål medan resten fungerar som turistattraktion bland annat.

Om du vill kan du få en guidad tur i riksdagen. På så sätt kan du se vad som officiellt är Ungerns största byggnad med egna ögon från insidan. Förutom att vara den största byggnaden i Ungern är den också den tredje största parlamentsbyggnaden i hela världen.

Du kan boka din biljett till rundturen i riksdagen hemifrån. Turen tar 45 minuter, vilket ger dig gott om tid att ta in i den nygotiska byggnaden.

Boka biljett till en guidad rundtur i riksdagen här.

3. Fisherman’s Bastion

fishermans bastion

På din resa till Budapest, missa inte ett besök på Fiskarbastionen, som förmodligen är en av de mest välkända sevärdheterna och varumärkena i staden.

Från Fiskarbastionen har du en fantastisk utsikt över staden, där du har möjlighet att ta några fantastiska bilder hem.

Bastionen bör därför betraktas både utifrån, men framför allt även från insidan, om man har tid och möjlighet till det.

Det finns en entréavgift att gå in i, men det är en av attraktionerna i Budapest som du får rabatt på om du har ett Budapestkort. Här får du 10% rabatt på en vuxenbiljett.

Runt byggnaden hittar du bland annat ett antal caféer, där du kan ta en kopp kaffe eller en lätt lunch som avslutning på din resa till Bastionen.

4. Hjältens plats

Om du älskar historia bör du ta dig tid att titta förbi Hjältens plats. Hjältarnas torg fungerar också som huvudentrén till City Park, stadens stora offentliga park.

Huvudattraktionen på torget är utan tvekan Millenniemonumentet, som restes i slutet av 1800-talet i tid för att Ungern skulle fira sina första 1000 år här. Bygget startade på 1890-talet, men monumentet stod klart först 1929.

Förutom möjligheten att kombinera en resa till Hjältarnas torg med en resa till parken alldeles intill bör du även överväga att kombinera med en resa till antingen Konstmuseet eller Budapest Hall of Art, som ligger på höger och vänster sida av monumenten och som hjälper till att rama in hjältens torg.

Själva torget har inte så mycket att erbjuda mer än sina monument, men om du har tid och ändå vill besöka några av de andra sevärdheterna i närheten kan jag rekommendera en tur förbi.

5. Mattias kyrka

En av de absolut vackraste sakerna du kan se i Budapest är Matthiaskyrkan. Den ligger bland annat precis intill Fiskarbastionen och därför kan du med fördel utforska det området av staden samma dag.

Kyrkan är otroligt vacker från utsidan, men vill du få hela upplevelsen av kyrkan bör du också ta en titt inuti.

Om du kommer i rätt tid kan du till och med ha turen att få uppleva en gudstjänst. Det tillkommer entré för att komma in i kyrkan, men har du valt att köpa ett Budapest Card Plus, som är en uppgradering till det vanliga Budapestkortet, får du gratis inträde.

Det finns också flera evenemang i kyrkan som du kan uppleva.

Bland annat kan du höra klassiska konserter i kyrkan om du vill.

6. Budapests sevärdheter till fots på en guidad stadsrundtur

Om du inte vill planera din resa runt de många klassiska sevärdheterna själv, och du bara vill ha den enkla lösningen, kan du också välja att boka en guidad tur runt i staden.

Om du inte själv läser på de olika sevärdheterna i Budapest, kommer du bara att se de vackra byggnaderna och attraktionerna på din egen arrangerade rundtur. Med en guide kommer du lite djupare, då du också får veta om varenda plats du passerar.

Det är det perfekta alternativet för dig som vill se de viktigaste platserna i staden, men inte vill spendera en hel dag med att ströva runt, gå vilse och utmattad.

Dessa turer brukar vara några timmar, men då har du också sett alla de viktigaste delarna av staden. Sedan har du resten av dagen på dig att koppla av, njuta av maten eller smaka på den lokala ölen.

Boka en guidad tur runt Budapest hemifrån här.

7. Sankt Stefansbasilikan

En annan attraktion i Budapest som också utstrålar storhet och historia är Sankt Stefansbasilikan.

Det är den tredje största kyrkobyggnaden i landet, och den är bland annat mycket känd för sitt främjande av framför allt klassisk musik, och du har även möjlighet att höra en klassisk konsert i basilikan.

Under sommaren är det en konsert varje söndag i byggnaden, som också är uppkallad efter Ungerns första kung, Stefan 1. I basilikan finns även Basilica Choir, som förutom att uppträda flitigt i basilikan också turnerar runt och ger konserter under övriga Europa.

Om du är intresserad av att titta in och se denna magnifika byggnad kan du hoppa över kön beställ en biljett hemifrån för en rundtur.

8. Géllert Hill – fantastisk utsikt över Budapest

Om du är sugen på en längre vandring kan du ta en tur uppför Géllert Hill, den stora kullen på Budasidan av staden. Härifrån får du den absolut bästa översikten över staden. Och kan man dessutom kombinera det med en soluppgång eller solnedgång så är det verkligen fantastiskt.

På Géllert Hill hittar man bland annat det över 150 år gamla Citadellet och i förlängningen av denna före detta militärbyggnad finns även Frihetsgudinnan som restes för att hedra de sovjeter och ungrare som miste livet i kampen för att befria Ungern från nazisterna.

Senare ska jag även gå in lite mer i detalj på bl.a. Géllertbadet, som du hittar vid foten av den höga kullen.

Géllert Hill reser sig drygt 235 meter upp i luften, så det krävs ett par bra ben för att ta sig till toppen. Men när du väl kommer upp dit och ser utsikten kommer du definitivt inte att ångra dig.

9. Den stora synagogan

budapest synagogan

Den sista attraktionen i Budapest jag skulle rekommendera innan vi hoppar vidare till de mer aktiva upplevelserna är Den stora synagogan.

Det är den största synagogan i hela Europa, och den näst största synagogan i världen, och kan ta emot över 3 000 sittande gäster.

Synagogan spelade en stor roll under andra världskriget, då både synagogan och de omgivande byggnaderna användes för att fängsla och kvarhålla judar.

Vid detta tillfälle har även minnesmärken satts upp för de stupade som dog i och runt synagogan under denna period, bland annat Emmanuels minnesträd.

Både Emmanuels minnesträd och själva synagogan kan nås på en guidad tur. Här passerar du även hjältarnas tempel, Ungerns judiska museum och Raoul Wallenbergs minnespark.

Du hittar biljetterna till denna guidade rundtur i Stora synagogan här.

10. Széchenyi-badet

En av de saker som Budapest är väldigt känt för bland annat är dess termalbad. Ett av de mest populära baden är utan tvekan Széchenyi-badet, som består av 3 inomhus- och 15 utomhuspooler.

Ska du på stadssemester i Budapest är det ett måste att ta sig in i något av termalbaden du hittar i staden. Széchenyi-badet är bara ett av dem, men det är förmodligen också det mest kända termalbadet i världen.

11. Gellertbadet

Där Széchenyi-baden ligger på Pest-sidan av staden, hittar du Géllert-baden på Buda-sidan. Som tidigare nämnt ligger badet vid foten av Géllert Hill, så du kan överväga att hoppa i vattnet efter att du varit uppe och njuta av utsikten från toppen av kullen.

Med biljett till Géllertbadet får du tillgång till flera inomhus- och utomhuspooler, ett antal bastur och ett ångbad.

Jag skulle rekommendera att du bara besöker ett av dessa termalbad i staden, eftersom upplevelsen är i stort sett densamma oavsett vilket bad du väljer.

12. Stora saluhallen – Nagyvásárcsarnok

Om du älskar att gå på marknaden när du är utomlands får du inte lura dig för en resa i heller Stora saluhallen, eller Nagyvásárcsarnok som den går förbi på ungerska.

Om du vill ha en promenad i saluhallen så rekommenderar jag att du också tar en promenad upp och ner Váci Utca, som förmodligen är huvudgatan i Budapest, där du hittar en hel del restauranger och butiker, som också är värda att lägga tid på om du har ett shoppinghjärta.

I slutet av gatan hittar du saluhallen. Hallen bjuder på många små stånd, och du kan hitta allt från små mysiga matstånd till de klassiska turiststånden med t-shirts, kepsar och andra kopieringsprodukter, som du hittar på alla andra marknader i förmodligen hela världen.

Om det är kvalitet du är ute efter så ska du nog se mer åt matstånden än turiststånden och då kan det absolut inte skada att pruta om priset på ett ställe som detta.

13. Budapest Chokladmuseum

Har du en sötsuget kan du också överväga att bjuda hela familjen med en tur till chokladmuseet i Budapest. Få vet nog att det finns en lång och gammal tradition av att göra choklad i Ungern, men det kan du uppleva genom att ta en tur till detta smakrika museum.

Under din rundtur får du självklart möjlighet att smaka på produkten, men du kan även göra din egen choklad.

Du kommer även att bjudas på kakor, te och varm kakao, så du behöver inte vara rädd för att du inte ska kunna mätta din sötsug under denna resa.

14. Ungerska statsoperan

Om du älskar opera, eller om du bara vill ha en storslagen upplevelse, även om opera kanske inte är din hemmaplan, kan du välja att ta en tur förbi den ungerska statsoperan.

Strax efter att staden slogs samman till ett enat Budapest i mitten av 1800-talet planerades det för att skapa ett majestätiskt operahus.

Och den planen fullbordades med den ungerska statsoperan, som, även om man inte behöver uppleva en föreställning, också är värd resan bara för den magnifika utsikten från utsidan.

Men att komma in i byggnaden är förstås det roligaste. Det är ganska enkelt att köpa biljetter till föreställningarna, då det bara är att gå in Opera.hu, där hittar du programmet och möjligheten att köpa biljett till den föreställning du vill se.

Du hittar musikaler, baletter, operetter och mycket mer på affischen. Utan tvekan en mycket speciell upplevelse i den ungerska huvudstaden.

15. Terrorns hus

Om du vill ha en inblick i lite av Ungerns blodiga historia kan du ta en tur förbi The House of Terror , som är ett nyare museum i Budapest.

Museet grundades redan 2002, och det döljer några av de hemska sanningar och realiteter som de ungerska medborgarna fick gå igenom i tidernas gryning, när landet stod under ledning av både fascistiska och kommunistiska fronter.

Om du tänker besöka museet kan det vara en riktigt bra idé att skaffa en ljudguide så att du har möjlighet att få informationen uppläst på engelska.

Köp biljetter online här.

16. Båttur på Donau – se sevärdheter från floden

Eftersom floden Donau rinner direkt genom staden är det också ett måste att ta en tur ut för att segla på den. Lyckligtvis finns det gott om möjligheter till det, eftersom det finns många sightseeingbåtar på floden.

På resan har du stora möjligheter att på nära håll studera några av de historiska och ikoniska byggnaderna från staden, som ligger ända ner till floden.

Du har möjlighet att boka en dag-, kvälls- eller natttur på floden.

Det är kanske enklast att planera en resa mitt på dagen, men det är också en speciell upplevelse när ljuset häpnadsväckande badar de vackra byggnaderna i uppmärksamhet.

17. Budapest zoologiska och botaniska trädgård

I hjärtat av Budapest ligger också Budapest zoologiska och botaniska trädgård . Här kan du hälsa på de många djuren, eller så kan du gå på upptäcktsfärd i den magnifika botaniska trädgården.

Allt som allt finns det över 1 000 djurarter här, så det finns mycket som väntar på dig om du bestämmer dig för att ta en tur till den ungerska djurparken.

Det kostar 3300 HUF att komma in för vuxna, men har du ett Budapestkort har du möjlighet att spara 25% på entrén. Återigen kan det vara ett klokt beslut att investera i ett Budapestkort. Och samtidigt täcks även transport till djurparken med kortet.

Trädgården är uppdelad i flera sektioner, inklusive Australia Zone, Savannah Zone och America Tropicana. Det perfekta stället att ta med barnen om de är trötta på att gå och titta på kyrkor och riksdagsbyggnader.

18. Ungerns nationalgalleri

Som nämnts i avsnittet om Budaslottet hittar du det på slottet Ungerns nationalgalleri . Byggnaden är enorm, så om du inte har gott om tid får du nog acceptera att du inte kommer att kunna studera alla verk på nära håll.

Här hittar du nästan alla historiska verk från Ungern. Verkens ursprung sträcker sig ända tillbaka från medeltiden fram till våra dagar.

Museet själv rekommenderar att man avsätter 1,5-3 timmar för besöket för att få en fullvärdig upplevelse. Med Budapest-kortet finns möjlighet till gratis inträde.

Jag hoppas att du kan använda den här reseguiden för sevärdheter och upplevelser i Budapest och att du kommer att få en riktigt bra resa till Ungern.

Gör dig redo för din resa – läs om hur du enkelt tar dig från flygplatsen till centrala Budapest.

Vanliga frågor:

Vilka är de mest kända sevärdheterna i Budapest?

Budapest är känt för sina vackra byggnader, historiska monument och imponerande utsiktsplatser. Här är några av de bästa sevärdheterna du bör överväga att se på din resa till den ungerska huvudstaden:

1. Parlamentet – en av Europas största och mest imponerande byggnader
2. Fisherman’s Bastion – en ikonisk utsiktsplats med utsikt över Donau och Pest-sidan av staden
3. Széchenyi termalbad – det största termalbadet i Europa
4. Hjältarnas torg – ett stort torg tillägnat Ungerns hjältar och ledare
5. Budaslottet – ett historiskt slott med en fantastisk utsikt över Budapest
6. Den stora synagogan – den största synagogan i Europa och en symbol för Budapests judiska arv. Ligger i de judiska kvarteren, som är ett av de bästa områdena i Budapest.
7. Gellért Hill – en populär plats för vandring med panoramautsikt över staden

I den här guiden ger jag flera idéer och några av mina personliga preferenser.

Hur många dagar ska man ha i Budapest?

Jag skulle rekommendera att spendera minst 3 dagar i Budapest för att kunna besöka några av de mest populära sevärdheterna och även ha tid att njuta av staden och dess atmosfär.

Är Budapest billigt?

Ja, Budapest är generellt sett ett väldigt billigt resmål jämfört med många andra städer i Europa.

Naturligtvis kan det finnas några turistfällor eller lyxställen där priserna är högre än genomsnittet. Men om du håller dig till lokala restauranger och butiker och undviker de mest turistiska platserna, kommer du definitivt att kunna uppleva Budapest utan att spränga din budget.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.