Transport från Budapest flygplats till centrum – Guide till buss, tåg och taxi

budapest centrum

I den här guiden tittar vi närmare på flygplatstransport i Budapest och guidar om hur du kan klara resan med buss, tåg eller taxi. Hur tar man sig från Budapests flygplats till centrum? Jag säger det här.

Budapest är en fantastiskt vacker europeisk stad som är ett perfekt resmål för en storstadssemester. Staden är både vacker, men den är också billig, så du kan få lite extra för pengarna på resan.

Vi börjar med en kort introduktion till flygplatsen i Budapest.

Budapest flygplats = Ferenc Liszt internationella flygplats

När du flyger till Budapest är det till flygplatsen Ferenc Liszt internationella flygplats.

Flygplatsen ligger bara cirka 20 km från Budapests centrum, så du kan vara på ditt hotell på en halvtimme om du tar en taxi.

  • Transporten från flygplatsen till centrala Budapest och vice versa kan vara en utmaning när man står där och inte alla är lika hjälpsamma på engelska.

Därför kommer jag nu att presentera de olika sätten du kan ta dig från Ferenc Liszt International Airport till Budapest.

Det finns många olika transportalternativ, alla med sina egna fördelar och nackdelar, så det är bara upp till dig att välja.

Vi börjar med det enklaste och ett alternativ som faktiskt är ganska billigt – som det mesta i Budapest.

Enklast: beställ en privat förare online hemifrån

budapest

Om du inte vill orka med besväret när du landar kan du beställa en privat förare online hemifrån. Budapest är billigt och så är transport även med privatchaufför.

Du kan boka en privat förare genom WelcomePickups.

Du beställer transporten online, så det finns en bil och chaufför redo att transportera dig när du landar i Budapest.

Med privatchaufför betalas transporten i förskott och du vet att din chaufför väntar när du landar. Chansen att bli lurad är eliminerad och du kommer att transporteras direkt till din ändstation i centrala Budapest.

Jag har observerat att priserna för transport med WelcomePickups ligger i samma prisklass som de vanliga taxibilarna du hittar utanför flygplatsen.

Däremot slipper du besväret med att hitta en förare, diskutera resans pris och risken att bli lurad om du går online.

Det finns olika priser beroende på var i Budapest du bor, men det är t.ex. möjligt att boka en privatchaufför till det judiska kvarteret för 32 euro.

budapest flygplats till centrum

Du kan också titta på de många alternativen på GetYourGuide.

Här hittar du både privata transportmöjligheter eller delad transport, där du blir upphämtad utanför flygplatsen med bil av en chaufför.

Lösningen med privata transporter är lite dyrare än kollektivtrafiken, men du slipper vänta och ta reda på rutten och hållplatserna själv.

Istället kan du vara säker på att transporten väntar när du landar och att du körs direkt till din destination i Budapest.

Gör dig redo för din resa – läs om de bästa sevärdheterna i Budapest.

Billigt: med buss från flygplatsen till centrum

Det är möjligt att ta en mycket billig buss från Ferenc Liszt internationella flygplats som går direkt till Budapest.

Tyvärr är ändstationen tunnelbanestationen Köbánya-Kispest i den mer östliga delen av staden, och du måste därför fortsätta med kollektivtrafik i form av tunnelbana därifrån.

Om du landar väldigt tidigt eller sent kan du riskera att behöva vänta på bussen en längre tid. Samtidigt måste du hitta ett sätt att ta dig från tunnelbanestationen i östra Budapest till din slutstation.

Tåg till centrum (kräver buss från flygplatsen)

budapest transport

Den korta resan från flygplatsen till Budapest kan göras med tåg, men du måste ta bussen från terminal 2 – det är buss nummer 200E och den går många gånger i timmen under dagen.

På kort tid ”landar” du på stationen Ferihegy och kan ta tåget direkt till Nyugati Station i centrala Budapest.

Resan tar cirka 25 minuter och kostar några hundra ungerska forint, vilket är väldigt billigt.

Gratis kollektivtrafik i Budapest om du är över 65 år

Om du är EU-medborgare och har fyllt 65 år finns det särskilda fördelar när det gäller kollektivtrafiken. Det ger dig gratis kollektivtrafik runt hela Budapest.

  • Kom ihåg att ha med dig officiell dokumentation, som pass eller körkort.

Taxi från flygplatsen

budapest taxi

Det går givetvis bra att hoppa in i en taxi när du landar på flygplatsen. Framför ankomsthallen finns en speciell monter för taxibilar.

Här kan du ange din destination och få ett kvitto med slutadress och ett beräknat pris för resan.

De flesta förare är inte så bra på engelska, så det är bra att få ett uppskattat pris som du kan basera dig på.

I många taxibilar kan du betala med kort, men vissa kräver fortfarande kontanter. Det är därför en fördel att du har dragit ut lite i förväg ifall de inte har någon kortautomat i bilen.

Reglerad taxa för taxibilar, men de gillar att försöka fuska ändå

Priset för taxiresor är regleras så att taxan är låst 300 ungerska forint per kilometer.

Med priset för den påbörjade resan och väntetid inräknat bör en resa till Budapests centrum med taxi kosta cirka 7.200 HUF.

Jag har dock lärt mig att taxichaufförerna kan fuska på priset.

Uber är också ett alternativ i Budapest

Du kan också välja att beställa en Uber eller hyr en bil på flygplatsen om du behöver åka till centrum. Dessa transportformer är dock dyrare och inte nödvändigtvis relevanta för alla resenärer. Därför kommer jag inte gå in på djupet med dem i den här guiden.

När jag själv ska åka fram och tillbaka väljer jag gärna privatchauffören. Det är ett billigt och säkert sätt att resa, och jag behöver inte jonglera med resväskor och väskor på kollektivtrafiken.

Jag hoppas att du har blivit lite smartare på hur du tar dig från flygplatsen till centrala Budapest om du planerar en fantastisk resa till storstaden.

Om du har några frågor om transporten från Budapests flygplats till centrum, skriv gärna en kommentar nedan – jag har varit i Budapest ganska många gånger, så jag kan resan ganska väl 😀

Letar du efter ett bra hotell i Budapest kan jag rekommendera Hotel Continental – se mer om det här.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.