Kollektivtrafik i Budapest – Guide till tunnelbana, bussar och spårvagnar

kollektivtrafik budapest

Är du på väg till Budapest och vill du veta hur du tar dig runt med kollektivtrafik? I den här guiden pratar jag om transporter med buss, tunnelbana och spårvagn.

Budapest är en av de vackraste städerna i hela Europa som döljer många hemligheter och attraktioner som du kan utforska.

Läs mer: från Budapests flygplats till centrum

De många vackra byggnaderna ger Budapest en av de vackraste stadsbilderna, men de döljer också en hel del spännande historia, som du kan uppleva själv.

Om du inte är så mycket för att gå runt och titta på vackra byggnader hela dagarna kan du också uppleva en del av den kultur som Budapest simmar i på egen hand.

Det kan vara att besöka museer och monument, men det kan också lätt vara att besöka deras stadsmarknader eller utsökta restauranger.

kollektivtrafik budapest
  Karta över kollektivtrafiken i Budapest.

Det går dock inte att komma runt det faktum att Budapest är en stor stad, så om du vill ge dina fötter och ben en chans kan du inte gå överallt.

Läs mer: var ska man bo i Budapest?

Här kan du läsa mer om hur du bäst åker kollektivt i Budapest, så att du kan ta dig runt utan att behöva betala en förmögenhet för det.

Hur du hittar runt Budapest

När man är ute och reser kan det vara supersvårt att veta var man ska leta efter busslinjer eller hitta de olika stationerna.

Det är också långt ifrån alltid att du ens kan välja engelska när du köper biljetter eller planerar din rutt. Om du vill göra det så enkelt som möjligt för dig själv kan du faktiskt använda något som du redan kan väl.

Använd Google Maps

budapest tram

Ett system har redan implementerats på Google Maps för att hjälpa dig hitta all nödvändig information om kollektivtrafiken.

Det bästa med Google Maps är att det redan är en app som du känner till, vilket gör den lättare att använda. Dessutom är det också lätt att förstå vart du behöver åka, eftersom det kan ge dig exakt vägbeskrivning till rätt busshållplats eller station.

För att använda den här funktionen på Google Maps, skriv helt enkelt in vart du vill åka. Sedan väljer du symbolen som ser ut som ett tåg.

Här kan du se vilka olika alternativ du har när det kommer till kollektivtrafik. Du kan också se de olika avgångarna vid olika tidpunkter, så du kan även planera inför dagen om du vet när du måste åka vidare till en annan plats.

Om du har olika preferenser i förhållande till transport kan du också enkelt ställa in det direkt i appen. Här kan du också välja om du vill ha alternativet med minsta förändringar eller det som är minst möjligt till fots.

Om du vill ha Google Maps tillgänglig hela tiden kan du ladda ner deras mobilapp, Google Maps.

Du kan ta allt från buss till färja, spårvagn och tunnelbana

Kollektivtrafiken i Budapest finns i många olika former och storlekar. Det är allt från en vanlig buss till en färja som kan segla dig nerför Donau, som delar staden i 2.

Dessutom kan du även resa med spårvagn som visar upp den vackra staden medan du tar dig runt.

budapest city

Om du vill ha det snabbaste transportmedlet som möjligt är tunnelbanan alltid ett bra val.

Du kan hitta BKV Zrts officiella hemsida här.

Priser på kollektivtrafik i Budapest

budapest transport

En av de saker som Budapest är mest känd för är de låga priserna som du kan hitta i den vackra staden. Det gäller även deras kollektivtrafik.

När du reser med BKV:s färdmedel är deras biljetter samma pris oavsett om du reser med tunnelbana, buss eller spårvagn.

  • En enkelbiljett kostar endast HUF 350, vilket är cirka 9 SEK.

Barn under 3 år reser gratis med BKV.

Köp ett rabattkort för 10 resor

Om du räknar med att använda kollektivtrafiken mycket kan du med fördel köpa ett klippkort från någon av de många olika biljettautomater som du kan hitta runt om i staden. Med klippekortet kostar 10 resor 3000 HUF.

Kom ihåg att du måste köpa och validera din biljett innan du ställer dig på transportmedlet!

Tips: Köp ett Budapest City Card och spara pengar

Om du skulle vilja kunna röra dig i staden utan att behöva tänka på att köpa biljetter, så skulle jag definitivt rekommendera att du beställer ett Budapest City Card. Med detta kort har du obegränsat med resor under en viss tid.

Detta kort är perfekt för dig som vill växla mellan olika transportföretag när du vill se stadens sevärdheter, vilket du kan läsa mer om i den stora guiden till sevärdheter och saker att göra i Budapest.

Åk obegränsad kollektivtrafik i Budapest

budapest card

Kortet ger dig obegränsad resa i hela 3 dagar, så att du kan använda det för att se hela staden på din semester.

Kortet kan köpas online här.

Förutom att resa fritt runt i staden kan du även använda kortet för att spara pengar på olika attraktioner. Med ett giltigt Budapest City Card kan du få gratis inträde till hela 19 museer, stadsvandringar, sightseeing och de världsberömda Lukacs termalbad.

Dessutom kan du också använda kortet för att få rabatter på upp till 50 % på många andra museer, turer och attraktioner.

Du får även gratis bagageförvaring på ett centralt läge, så du slipper släpa runt stora väskor och resväskor i hela staden när du t.ex. kontrolleras baserat på din hotell i centrala Budapest .

Om du har några frågor om Budapest eller vill dela med dig av dina erfarenheter om staden är du mer än välkommen att skriva en kommentar.

Jag hoppas att du får en fantastisk resa till Budapest fylld med fantastiska upplevelser och utsökt mat.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.