Var ska man bo i Barcelona? Här är de 5 bästa områdena i storstaden vid stranden 🏖

I den här guiden tittar vi närmare på var man kan bo i Barcelona. Jag tar en närmare titt på de bästa områdena i staden och ger länkar för att boka de bästa hotellen.

barcelona

Barcelona har träffat mig rakt i hjärtat, som så många andra som vallfärdar till den populära staden vid den spanska kusten varje år.

Jag har faktiskt nu varit i Barcelona två somrar i rad och måste erkänna att jag älskar staden.

barcelona hotel
Utsikten från det fantastiska H10 Cubik-hotellet i Barcelona.

Barcelona är den näst största staden i Spanien (endast överträffad av huvudstaden Madrid), det går direktflyg från Sverige, priserna på mat och dryck är billiga och Barcelona ligger precis intill kusten, så du kan kombinera en storstadssemester med en badsemester.

Barcelona är med andra ord något nära det perfekta resmålet. Men var ska man välja att boka hotellet i en stad som har en viss storlek och som besöks av otaliga turister varje år?

Vi tittar närmare på detta i guiden till var man kan bo i Barcelona.

1. De gotiska kvarteren – stans bästa område ⭐️

Jag älskar de gotiska kvarteren i Barcelona, jag måste bara säga det. Detta är ett område som vid mitt första besök fick mig att tänka på de mysiga små gatorna i Toscanas Florens eller Edinburghs gamla stadsdel.

resakris barcelona
Resakris i de gotiska kvarteren där jag bodde 2020, som annars inte var det roligaste reseåret 😅 Däremot njöt jag av varje sekund i Barcelona.

När du går runt i de gotiska kvarteren känner du inte att du är i en storstad, utan snarare i en film som utspelar sig på en film som utspelar sig på medeltiden. På ett bra sätt.

Detta är verkligen ett speciellt område, där turistbutiker ligger sida vid sida med lokala konstmuseer, antika kyrkor och mysiga restauranger med fantastisk mat till billiga priser.

Det måste sägas att de gotiska kvarteren finns på varje turists ”måste se”-lista när du besöker Barcelona, så du kommer inte ha området för dig själv. Men det kommer du inte att få någonstans i Barcelona, så varför inte bo i hjärtat av det bästa området?

Det måste sägas att eftersom området är fullt av gamla byggnader så är det inte här du hittar de stora kedjehotellen i varje gathörn och om du inte bor i själva kvarteret kanske det inte spelar någon roll.

Jag tycker dock att det är ett bra riktmärke för var man ska bo i Barcelona – om du är inom 5-10 minuters gångavstånd till de gotiska kvarteren, då vet du att ditt hotell ligger bra till.

Från grannskapet är det 15-25 minuters promenad till stranden beroende på var du befinner dig.

Se de bästa hotellen i de gotiska kvarteren här.

Jag rekommenderar t.ex detta 4-stjärniga hotell, som bl.a. har en pool, takbar och ett utmärkt läge.

2. Plaça de Catalunya – mitt i centrum 🏪

Om vi måste prata om ett annat landmärke för var du ska välja att boka in din resa till Barcelona, så måste det vara Plaça de Catalunya.

Vi kan kanske kalla torget för Barcelonas svar på KöpenhamnsRådhuspladsen”.

rambla barcelona
Ramblan i Barcelona

Detta är med andra ord Barcelonas centrum, så om du bokar ett hotell nära Plaça de Catalunya och vill bo inom gångavstånd från många av de populära attraktioner i Barcelona , då har du gjort rätt val.

Det är också vid Plaça de Catalunya som den legendariska Ramblan startar och sträcker sig ner mot hamnen.

Så om du vill bo i centrala Barcelona nära sevärdheter, shoppingmöjligheter och bl.a. kunde lätt komma från Barcelonas flygplats till centrum, då är Plaça de Catalunya ett riktigt bra kort.

Det är cirka 30 minuters promenad från Plaça de Catalunya till stranden, men promenaden går genom mysiga gator och de gotiska kvarteren, så det är en fantastisk promenad – eller en kort taxiresa om du har fått för mycket sol och bara vill åka hem efter en dag på stranden 😀

Ett bra område att bo på om du reser till Barcelona med barn.

Se de bästa hotellen runt Plaça de Catalunya här.

3. Gracia – bohemisk atmosfär utan så många turister 👩🏻‍🎨

Medan de två första områdena har varit klassiska platser att bo på i Barcelona, hoppar vi nu till ett lite annorlunda område – Gracia.

Gracia är ett område som fortsätter att kallas ett ”bohemiskt” område i Barcelona utan turister. Så är det inte längre, men det råder ingen tvekan om att det är en annan atmosfär i området än i de mer klassiska turistområdena.

Jag älskade atmosfären, de mysiga gatorna och de lokala barerna och restaurangerna, t.ex. runt om Plaza del Sol.

Det är kanske ett område som man ska bo i när man varit i Barcelona några gånger och nu vill komma lite mer under huden på staden.

Om det är din första resa till Barcelona skulle jag förmodligen fortfarande rekommendera ett av de andra områdena på listan, där du kommer att vara närmare sevärdheterna och stranden – men överväg Gracia om du vill uppleva en annan sida av Barcelona och ändå vara relativt nära centrum 🙌🏻

Se de bästa hotellen i Gracia här.

4. La Barceloneta – mysigt område precis vid stranden 🏖

Ett annat område som kan vara av intresse för dig som reser till just Barcelona för att njuta av stadens strand(ar) – La Barceloneta.

Det finns faktiskt flera stränder i Barcelona, men den mest kända (och närmast staden) heter Barceloneta. Området ner till stranden heter La Barceloneta och är faktiskt riktigt coolt!

Det finns naturligtvis massor av turister här, men ändå råder här en speciell och ganska lokal atmosfär. Efter att inte ha varit i Sydamerika fick jag Sydamerika-vibbar av någon anledning – på ett bra sätt.

Få ett smakprov på området själv i videon här:

Området är späckat med restauranger, kaféer, barer och så klart strandklubbar nere vid stranden.

Den största anledningen till att bo här är förstås att du är en promenad från Barcelonas berömda strand. Men i själva verket är du också väldigt nära både de gotiska kvarteren och nästa område på listan (El Born).

Så om du kan hitta ett bra hotellerbjudande på ett hotell här i La Barceloneta och är medveten om att det bara är 20-25 minuters promenad till Ramblan, så kommer det inte att vara ett dåligt område att bo i Barcelona – resan.

Speciellt om du förväntar dig att spendera mycket tid på stranden! 🏖🍹

Se de bästa hotellen i La Barceloneta här.

5. El Born – livlig, cool och central 😎

Faktum är att omedelbart nordväst om La Barceloneta och öster om de gotiska kvarteren hittar vi El Born. Så om du väljer att bo i Det Gotiske eller El Born är faktiskt ingen stor sak.

Man kan säga att El Born är lite livligare på natten än de gotiska kvarteren, så om du reser till Barcelona med barn kanske detta inte är det bästa valet.

Om ni däremot är ett par unga vänner på resa, så kommer El Born att vara det perfekta valet att ha som bas på resan till Barcelona.

Precis som i resten av Barcelona kryllar det av barer, restauranger och små mysiga butiker samtidigt som du har gångavstånd till stranden, många sevärdheter och flera tunnelbanestationer, så du kan enkelt ta dig runt med kollektivtrafik i Barcelona.

Se de bästa hotellen i El Born här.

Jag hoppas att du har kunnat använda denna reseguide för var du ska bo i Barcelona och att du nu är redo att boka ditt hotell i den fantastiska staden.

Om du har några frågor om Barcelona, vänligen lämna en kommentar nedan.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.