Transfer från Barcelonas Flygplats – hur åker man till centrum ✈️

barcelona

I denna stora guide tar vi en titt på vilka alternativ som finns att ta sig från Barcelonas flygplats till centrum av den populära spanska staden.

Du kan spara mycket pengar – både på flygplatstransporten, men även på resten av semestern Barcelona.

Läs med och lär dig knepet för att spara pengar på resan.

Barcelona Flygplats (BCN) – info

 

De flesta som köper flygbiljetter till Barcelona landar i Barcelona-El Prat flygplats (BCN). På senare år har dock även Girona flygplats, som ligger en bra bit utanför staden, funnits med i programmet.

Låt det vara sagt direkt: det är mycket bättre att flyga till Barcelonas flygplats än till Girona!

Barcelonas flygplats har både bättre faciliteter och ligger mycket närmare Barcelonas centrum, faktiskt bara 13 km, vilket måste sägas vara ganska bra med tanke på att många resenärer spenderar upp till en timme varje dag, t.ex. att komma från flygplatserna runt omkring London och in till staden.

Det är därför något enklare och snabbare att ta sig från Barcelonas flygplats till centrum än i många andra populära städer i Europa.

På kartan nedan kan du se hur nära centrum Barcelona flygplats ligger:

Tåg från Barcelonas flygplats till stadens centrum

tåg från flygplatsen barcelona


Jag skulle definitivt rekommendera att ta tåget från Barcelonas flygplats till stadens centrum. Flygtåg är min föredragna transportform när det är möjligt och det är här på Barcelonas flygplats.

Bussar kan ofta bli försenade på grund av den tunga trafiken som är inneboende i och runt Europas storstäder.

Med tåget är det bara att bosätta sig och sedan är du (mer eller mindre) säker på när du kommer fram till din destination mitt i Barcelonas centrum.

Flygtåget från flygplatsen till Barcelonas centrum heter RENFE och går från terminal 2, men det finns en gratis pendelbuss från terminal 1 till tåget.

Flygplatståg går var 30:e minut.

Hur lång tid tar tåget från Barcelonas flygplats till centrum?

Detta beror självklart på var på tåglinjen du stiger av, men som utgångspunkt bör du räkna med ca 25 minuter från flygplatsen till centrum.

Tåget stannar bl.a. vid hållplatserna Barcelona Sants (centralstationen), Passeig de Gracia (nära Ramblan) och Clot-Arago.

Klicka på stationsnamnen ovan och se platserna på Google Maps.

Flera tunnelbanelinjer och bussar går från ovanstående stationer, så det är lätt att ta sig runt i Barcelona. Se mer information om tunnelbanan i Barcelona på den officiella sidan här.

Priser och biljetter till flygtåget

Priset för en biljett är 4 euro  och biljetterna kan köpas på tåget. MEN här är ett smart tips:

Köp Hola BCN.

Hola BCN (Barcelona)-kortet är ett specialkort för turister som oss som besöker Barcelona i 2-3-4-5 dagar och behöver använda kollektivtrafik (som flygtåget).

hola bcn karta

Detta speciella kort för kollektivtrafik kommer att spara de flesta människor mycket pengar på resan till Barcelona, där du kan förvänta dig att använda kollektivtrafiken ganska mycket för att ta dig runt i storstaden.

Hola BCN-kortet ger inte bara tillgång till flygtåget, utan istället tillgång till allt kollektivtrafik i Barcelona för det antal dagar du köper kortet för.

Med detta kort kan du resa ”gratis” med tunnelbana, spårvagn, bussar och tåg i Barcelona. Förutom att spara pengar finns det glädjen att inte hela tiden behöva köpa enkelbiljetter och ha pengarna redo.

Kortet måste köpas hemifrån – detta kan göras på GetYourGuide här.

Efter köpet får du en e-voucher som ska skrivas ut och bytas ut mot själva Hola BCN-kortet i ankomsthallen på flygplatsen.

Kupongen kan bytas ut i både terminal 1 och 2 på Barcelonas turistkontor.

barcelona citypass

Obs: om du planerar att se många av de klassiska sevärdheterna i Barcelona kan du med fördel köpa Barcelona Card istället.

Detta kort ger också tillgång till all kollektivtrafik, men har fördelen att det också inkluderar ”kom-till-fram-i-kön”-tillgång till attraktioner som Sagrada Familia, Gaudis husmuseum och till och med en båttur i Barcelonas hamn + många andra sevärdheter och attraktioner.

Barcelona Card är för dig som vill ha ”gratis” kollektivtrafik och samtidigt ha ”gratis” inträde till alla Barcelonas utmärkta sevärdheter.

Barcelona Card kan köpas online på GetYourGuide här.

Taxi från Barcelonas flygplats till centrum

barcelona taxa


Vill du slippa kollektivtrafiken från flygplatsen går det givetvis även att ta taxi in till centrum och direkt till dit hotell i Barcelona.

Priset beror självklart på var ditt hotell ligger, men du bör räkna med från 25-35 euro för resan. Taxibilarna i Barcelona är i allmänhet ganska trevliga och pålitliga.

De kör med taxameter och det finns en lag som säger att chaufförerna inte får ta mer betalt för resan än vad som står på taxametern.

 

Priser med privat taxi via WelcomePickups

barcelona flygplats taxa


Min rekommendation är dock att pre-booka en taxi med privatchaufför online hemifrån.

Här är priset fast till 35 euro, men i gengäld får du en chaufför som talar engelska, som väntar på dig på flygplatsen.

Boka hemifrån på Welcome Pickups här.

Buss från flygplatsen till centrum

barcelona flygplats buss


Det går också givetvis att ta bussen från Barcelonas flygplats till centrum. Aerobus är en speciell flygbuss som går var 5-10:e minut. minut från både terminal 1 och 2.

Bussen går till centrum, där du kan gå av vid följande hållplatser:

  • Plaça Espanya
  • Gran Via – Urgell
  • Plaça Universitat
  • Plaça Catalunya

Vill du ta bussen tillbaka från centrum till flygplatsen så hämtar den folk på lite olika ställen. Nämligen här:

  • Plaça Catalunya
  • Sepúlveda – Urgell
  • Plaça Espanya

Priset för en biljett för flygbussen är endast 5,90 EURO, så det är ett bra alternativ att ta sig från flygplatsen till centrum mycket billigt.

Du kan köpa biljetter online här.

Restiden från flygplatsen till centrum på 25-35 minuter beroende på när du går av – såklart 🙂

Jag hoppas att du nu har en bra överblick över alternativen för transport från Barcelonas flygplats till centrum och är redo för din resa till Barcelona.

Ställ gärna frågor om resan från flygplatsen till centrum nedan – jag ska göra mitt bästa för att svara på dem 🙂

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.