Sevärdheter i Edinburgh – de 16 bästa saker att göra 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿

Det finns massor av episka saker att göra i Edinburgh - i den här guiden delar jag med mig av mina favoriter och måsten.

edinburgh sevärdheter

Jag har bott i Edinburgh och här delar jag med mig av mina rekommendationer för de bästa sevärdheterna och saker att göra i den skotska huvudstaden.

Edinburgh är en av mina absoluta favoritstäder i hela världen och jag hade turen att kalla den skotska huvudstaden mitt hem i ett halvår för några år sedan.

I den här guiden kommer jag att prata om några av de bästa sevärdheterna och upplevelserna i Edinburgh.

Edinburgh är en relativt liten stad så i mina ögon är det den perfekta staden för en längre weekendresa då man enkelt kan se de viktigaste sevärdheterna och samtidigt faktiskt ha semester istället för att rusa runt till en massa olika saker .

Något som särskilt kan vara fallet om du försöker se alla sevärdheter i London eller Paris.

Edinburgh är lätt att ta sig till, lätt att ta sig runt och det är helt enkelt en förtrollande stad som jag ännu inte har hört talas om någon som kommit hem besviken.

Det är också värt att notera att du kan nå otrolig natur på bara ett par timmar.

Till exempel, detta berg i Glencoe kom jag till på en dagstur från Edinburgh (det är #11 på den här listan):

skottland

Så om du har planerat en resa till Edinburgh kan du börja se fram emot det. Annars, låt oss gå direkt till guiden till sevärdheter i Edinburgh.

Jag kommer både att recensera de ”kända” sevärdheterna och samtidigt ge mina egna personliga tips för staden.

Jag har gjort en video om de bästa sakerna att göra i Edinburgh – den är på danska, men kan du förstå lite?

1. Edinburgh Castle – stadens överordnade attraktion

edinburgh castle

Edinburgh Castle (i bakgrunden) kan ses från hela staden och är därför värt ett besök.

Det är omöjligt att skriva en guide till Edinburghs attraktioner utan att nämna Edinburgh Castle, så låt oss bara börja där.

Slottet reser sig över hela stadskärnan, så det är omöjligt att inte dras av den imponerande byggnaden och du har inte varit i Edinburgh om du inte tagit dig förbi Edinburgh Castle.

Slottet har anor från 1100-talet och har varit en av Skottlands viktigaste fästningar i flera hundra år. Dess betydelse för militären har varit enorm och det finns kvar ett krigsmuseum (och mycket mer) bakom murarna.

I princip kan man ”nöja sig” med att gå upp till esplanaden framför slottet, där man får en utmärkt utsikt över både de nya och gamla delarna av Edinburgh, men det rekommenderas givetvis att betala de ca 150 kronorna och komma innanför väggarna.

Om du bokar din biljett online får du en hoppa över kö-biljett, vilket kan vara användbart – det här är en av Skottlands mest kända sevärdheter, så den kan vara välbesökt under högsäsong.

Köp biljetter till Edinburgh Castle här.

Läs också min guide till de bästa områdena och hotellen i Edinburgh eller titta på min videoguide:

2. The Royal Mile – förenar de två kungliga byggnaderna

Det är inte utan anledning som jag skriver om The Royal Mile mellan Edinburgh Castle och Holyrood Palace, som kommer längre ner på min lista här.

Royal Mile är vägen som går från slottet ner till slottet, Holyrood Palace.

Det är med andra ord den mest kända gatan i hela Skottland och är fullproppad med turistbutiker, där man kan köpa whisky, kiltar, allt-i-ull-kläder och alla möjliga turist-bh:ar 😀

Alla turister kommer hit minst en gång och de flesta kommer förmodligen att hamna här flera gånger på sin resa till Edinburgh, eftersom det finns många sevärdheter och upplevelser på och runt Royal Mile.

3. St Giles katedral

På Royal Mile kan du bl.a. rekommenderar att titta in i St Giles Cathedral, som är gratis att besöka och helt enkelt är en riktigt vacker katedral.

Kom ihåg att även utforska sidogatorna, här kallade ’nära’, där en mysig pub eller en trappa ner till en annan gata kan vänta.

Nästan uppe vid Slottet hittar du bl.a. en riktigt mysig pub på nära håll, nämligen Jolly Judge.

4. Palace of Holyroodhouse

Palace of Holyroodhouse

Längst ner på Royal Mile ligger Holyrood Palace – mitt emot det skotska parlamentet, till och med.

Jag ska vara ärlig att erkänna att jag aldrig varit inne utan bara gått förbi och visat familj och vänner platsen utifrån.

Så jag har inte så mycket insiderkunskap om hur det ser ut inuti, men även om det är ett kungligt palats så kan man faktiskt få en rundtur inuti…

Köp biljetter här.

5. Arthur’s Seat – bestiga Edinburghs vulkan

resakris edinburgh

Bredvid Holyrood Palace ligger Holyrood Park, vars högsta punkt du helt enkelt inte kan förbise när du är i Edinburgh. Medan Edinburgh Castle säkert ligger högt upp är Arthur’s Seat (som vulkantoppen inne i parken kallas) stadens överordnade högsta punkt.

Och visst kan man vandra upp dit, vilket jag varmt rekommenderar om man är i någorlunda form.

Det är ingen svår stigning om du tar den ner från Royal Mile-änden, men i våta förhållanden kan det krävas några bra skor och du får räkna med att det kommer lera på dem.

6. Calton Hill – utsiktspunkt mitt i staden

resakris calton hill edinburgh

Där det tar cirka 40-45 minuter att gå upp till toppen av Arthur’s Seat är det något mer hanterbart att slinka upp till toppen av Calton Hill, som ligger i slutet av Edinburghs svar på Londons välkända Oxford Street, Princes Street.

Det finns trappor här uppe, så du kan verkligen ta dig (väldigt) högt upp i Edinburghs centrum och bli belönad med en fantastisk utsikt på några minuter.

Det skulle verkligen vara synd att resa till Edinburgh och inte ta en tur till toppen av Calton Hill.

7. Nationalmuseum – spännande för barn och vuxna

Nationalmuseet i Edinburgh är en gratis upplevelse och det finns mycket att se för både barn och vuxna.

Beläget i Gamla Stan, några hundra meter från bl.a. Royal Mile, Victoria Street och Grassmarket, det är ett ganska bra ställe att ha i bakhanden för en dag när vädret kanske inte samarbetar – det är trots allt Skottland, så det finns en god chans att solen inte skiner under din storstadssemester i Edinburgh.

På Nationalmuseum kan du bl.a. upplev Dolly The Sheep – det första klonade däggdjuret i världen.

Det finns bl.a. ett café och restaurang på museet och jag kan också rekommendera att hitta till toppen, där det finns en öppen utomhusterrass där du får en utmärkt utsikt över Edinburgh och kan se ända ner till Pentland Hills.

8. Victoria Street – Diagonal Alley från Harry Potter

victoria street edinburgh

Som ni vet skrev JK Rowling Harry Potter-böckerna (åtminstone den första) när hon bodde i Edinburgh. Det gör att många av platserna från boken är inspirerade av verkliga platser i Edinburgh.

En av de mest välkända är Victoria Street, som ligger några meter från Rowlings permanenta skrivcafé i Edinburgh – och man ser direkt att det är här hon hämtat inspiration till Diagon Alley från Harry Potters universum.

På Victoria Street finns flera kaféer, indiebutiker och en av stadens bästa pubar, The Bow Bar.

Läs också: Harry Potter Museum i London

9. Harry Potter stadsvandring i Edinburgh

harry potter vandring edinburgh

Om du (också) är ett stort Harry Potter-fan kan du dra fördel av en 2-timmars dedikerad Harry Potter stadsvandring i Edinburgh.

Vandringen har extremt bra recensioner och passerar några av de viktigaste Harry Potter-relaterade sevärdheterna i Edinburgh.

Läs mer om stadsvandringen och köp biljetter här.

10. Real Mary King’s Close – upplev det gamla, underjordiska Edinburgh

edinburgh underground

En av Edinburghs mest populära sevärdheter, eller kanske mer exakt upplevelser, är Real Mary King’s Close.

Det är så populärt att om du kommer på dagen så finns det sällan ”tider” för turer – jag var tvungen att erkänna det själv för några månader sedan när jag var i Edinburgh och ville ta en rundtur på Mary King’s Close med några vänner. Vi var där strax efter öppettid klockan 10, men kunde bara få tid sent på kvällen.

Så jag skulle verkligen rekommendera att boka denna upplevelse i Edinburgh hemifrån!

Videon ovan visar mycket väl vad man kan förvänta sig, så jag kommer inte att säga så mycket mer om upplevelsen, men jag rekommenderar det bara starkt…

Köp biljetter och läs mer här.

11. Dagstur till högländerna ⛰

högländerna skottland

Okej, så en dagstur till höglandet är uppenbarligen ingen Edinburgh-attraktion, men jag tycker ärligt talat att alla som har mer än några dagar i Edinburgh bör starkt överväga att ta en dagstur ut ur staden.

Det tar bara 1 timmes bilresa innan du når högländerna, där landskapet förändras dramatiskt och då känns det bara som att du kör genom en filmuppsättning.

Skottlands högland är en av platserna jag alltid drömmer om att komma tillbaka till och även om jag har varit på otaliga bussturer från Edinburgh antingen som guide eller på egen hand, kan jag aldrig få nog.

glencoe skottland

Det finns många olika turer, men min rekommendation är alltid att ta en som går förbi Glencoe.

Det kan t.ex. vara denna utflykt från Edinburgh till Loch Ness, Glencoe och höglandet.

Glencoe är i mina ögon en av de vackraste sakerna som finns i Skottland – om du inte åker över till Isle of Skye, men det är för långt för en dagsutflykt från Edinburgh.

Så: ta en dagstur från Edinburgh till Glencoe – jag slår vad om att du inte kommer att ångra dig.

harry potter bron skottland

Om du vill uppleva Glenfinnan Viadukten (”Harry Potter-bron”) måste du boka en tur som går specifikt dit.

Du kan till och med boka en dagsutflykt från Edinburgh, där du får åka ”Hogwarts Express” – se mer om denna utflykt här.

I den här videon kör jag genom Glencoe till Harry Potter-bron:

12. Gin eller Whiskyprovning 🥃

whiskyprovning edinburgh

Skottland är världskänt för sin eminenta whisky och det finns många resenärer som kommer från hela världen bara för att besöka ett whiskydestilleri i Skottland.

Många av de mest kända destillerierna ligger uppe i det skotska höglandet eller utanför Edinburgh i låglandet, men du kan också komma för en whiskyprovning i Edinburgh.

Överväg t.ex. denna whiskyprovning som är en av de bäst recenserade whiskyprovningarna i Edinburgh.

ginprovning edinburgh

Om du är mer för gin, kolla in denna ginprovning i Edinburgh.

Edinburgh Gin är också en avgjort utmärkt gin, som såklart också går att få tag på på alla pubar om man inte vill göra en bestämd provning.

13. Dean Village

Dean Village är, som namnet antyder, en liten by, men ligger mitt i Edinburgh.

Dean Village är förmodligen ett av de områden i Edinburgh som är mest Instagrammable – men även om du inte ständigt letar efter det bästa skottet för dina sociala medier, rekommenderas det att ta dig förbi detta mysiga område i Edinburgh.

Jag har gjort en karta som visar en av de trevligaste vandringsturerna i Edinburgh från Dean Village till Stockbridge.

Den korta promenaden slutar på en av stadens bästa pubar (The Bailie Bar), dit väldigt få turister går.

Jag bodde själv i Stockbridge-området som är extremt underskattat av turister, så kika in här om du vill uppleva det riktiga Edinburgh 😉

14. Royal Botanic Gardens

Strax norr om Stockbridge hittar vi Edinburgh Botanic Garden, som är ett trevligt avbrott från storstadens liv och rörelse.

Det är gratis att ”gå in” i trädgårdarna där det finns både en enorm uteplats och inomhusväxthus med alla möjliga spirande blommor och växter.

Det är inte så att jag personligen är så intresserad av blommor och växter, men jag njöt ändå av att komma hit och bara gå runt i de fridfulla omgivningarna.

15. Ghost tour i Edinburgh 👻

edinburgh ghost tour

Edinburgh är en av de vackraste städerna i Europa och påminner på många sätt lite om Prag med sina dramatiska, nästan gotiska kyrkor och byggnader.

Så visst finns det också gott om ghost tours i Edinburgh.

Själv vågar jag inte sånt, men jag kan läsa att turerna är oerhört populära och får riktigt bra recensioner.

Så om du gillar läskiga historier, överväg att gå på en Dark Secrets Ghost Walking Tour i Edinburgh.

16. Hop On Hop Off Sightseeingbusstur

Edinburgh är en relativt liten stad, där du enkelt kan gå runt till alla stadens sevärdheter i New Town och Old Town, men var medveten om att det är mycket upp- och nedgångar i Edinburgh.

Det är därför jag har möjlighet att ta en av de populära Hop On Hop Off sightseeingbussarna i den här guiden till Edinburghs bästa sevärdheter.

Det är något jag särskilt skulle rekommendera till er som kanske är lite äldre, har gångsvårigheter eller reser till Edinburgh med barn.

Här kommer en sightseeingbusstur vara ett utmärkt sätt att få en överblick över staden och sedan antingen gå av vid de sevärdheter du vill se – eller bara köra runt och sedan välja vilka platser du vill återvända till.

Se mer om bussen och köp biljetter här.

Om du har några frågor om din resa till Edinburgh eller Skottland i allmänhet, vänligen lämna en kommentar nedan.

Jag har som tidigare nämnt bott i Edinburgh, jobbat som reseledare i staden och drivit en egen resebyrå som skräddarsyr resor till Skottland, så jag vet lite om stället 😀

Vanliga frågor om Edinburgh:

Vad får man inte missa i Edinburgh?

Måste-göra i Edinburgh inkluderar Edinburgh Castle, Calton Hill, Royal Mile, Arthur’s Seat och National Museum of Scotland.

Hur många dagar ska jag tillbringa i Edinburgh?

Edinburgh är en ganska liten stad även om det är Skottlands huvudstad, så du kan bocka av det mesta av stadens saker att göra på 2-3 dagar. Men om du vill dyka djupare in i det fantastiska resmålet och kanske åka på en dagsutflykt till högländerna, skulle jag rekommendera 4 dagar i Edinburgh.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.