Bohus fästning, som i folkmun även brukar kallas för Kungälvs fästning, är ett medeltida bygge som har haft väldigt stor inverkan på den svenska historien.
Det är helt enkelt inte så konstigt att så pass många svenskar, samt även utländska besökare fascineras av denna välbyggda fästning som sedan den byggdes har genomgått både omfattande restaureringen och tillbyggelser.
Att besöka Bohus fästning är ett måste om man är på besök i Kungälv, som utöver fästningen bjuder på en mängd andra intressanta sevärdheter.
Innehållsförteckning
Det är viktigt att man då också hyr ett boende i Kungälv som är anpassat efter syftet med resan. På Bostads hub går det snabbt att hitta rätt i utbudet av lägenheter i staden som man hyr av privatpersoner för en smidigare kontakt.
Bohus fästnings fantastiska historia
En stor anledning till att många just reser till Kungälv är på grund av Bohus fästning. Den pompösa byggnaden var förr dock mer storslagen än den grund man idag kan bevittna. Detta trots att flera olika restaureringsprojekt har genomgåtts för att Bohus fästning ska kunna bevaras på allra bästa sätt.
Tack vare sitt strategiska läge har Bohus fästning varit med om en hel del genom åren och denna fascinerande historia gör det till ett väldigt populärt turistmål idag, där det anordnas både guidade turer och även en del event under året.
Fästningen uppfördes vid Göta älv
Det var redan vid 1308 som man planerade att börja bygga Bohus fästning. Detta var efter en uppmaning till den norska konungen, som då hade ägande över denna del av Sverige, där fästningen skulle bli Norges sydligaste post utåt och därmed även ha en central roll för att kunna stå emot anfall.
Bohus byggdes först i framför allt trä, där man senare ersatte större delen av strukturen till sten för att helt enkelt kunna stå emot potentiella attacker bättre och fylla en bättre funktion.
Här använde man bland annat sten från den äldre fästningen Ragnhildsholmen, som en del av konstruktionen för Bohus fästning.
Fästningen kom snabbt att bli Nordens främsta fästning, både i storlek och betydelse. Därför gick det väldigt kort tid innan man också påbörjade arbetet med att utveckla fästningen för att bli ännu mer grandios.
1500-talet blev fyllt av konflikter
Under 1500-talet så revs en stor mängd klosterbyggnader i området, vilket man då också passade på att använda denna sten för att restaurera och bygga på Bohus fästning. Under denna period var det också många konflikter som rådde i Norden.
Sverige valde till exempel att lämna Kalmarunionen 1523 och under det sjuåriga kriget i Norden så belägrades Bohus fästning ett flertal gånger, bara sex av Sverige.
Dock lyckades Sverige inte att överta ägandet av fästningen, varav den danska kungen Christian IV valde att restaurera fästningen till ett mer pråligt renässansslott, helt i sin smak.
Roskildefreden – Fästningen blir svenskägd
Det tog ända fram till år 1658 innan Sverige fick överta ägandet för Bohus fästning. Detta var i och med Roskildefreden. Dock fortsatte både norrmän och danskar att erövra fästningen, utan någon framgång.
Efter det svenska övertagandet av fästningen så användes den för en del olika syften. Under 1700-talet var det främst en förvaringsplats för olika fångar och ansågs av många som det mest fruktade fängelset. Redan innan detta hade fästningen till delar använts för just detta ändamål.
Under totalt 500 år användes Bohus fästning som fängelse, där man även utförde en hel del olika bestraffningsmetoder i samband med förhör eller som straff.
Detta är också någonting som man ser ganska tydligt idag om man väljer att besöka fästningen, där större delar av fängelset som brukades fortfarande är väldigt välbevarade.
Fästningen har genomgått flera restaureringar
Efter att fängelset i fästningen upphörde, påbörjades istället arbetet med att restaurera fästningen. Flertalet belägringar och konflikter hade verkligen satt sina spår på fästningens konstruktion och insida.
Det allra största arbetet med att restaurera denna historiska svenska byggnad skedde under 1900-talet, med överste Claes Grill som överordnad för arbetet.
Mycket av den restaurering som skedde under denna tidsperiod är det som man idag kan bevittna under sin vistelse vid fästningen, där man också kan lära sig ännu mer om fästningens betydelse och väldigt gedigen historia.
Upptäck mer av området
Sverige kan vara stolta med sina många välbevarade slott, borgar och fästningar. Inte minst i Skåne kan man hitta en hel del intressanta objekt att lära sig mer om, om man inte kan få nog av historier om svensk historia, krig och konflikter.
Men fästningen är som sagt heller inte allting som man kan upptäcka om man planerar ett besök i Kungälv, Göteborg eller omnejd. Upptäck mer av naturen med en härlig vandring, kanske Bohusleden är någonting att boka in om man letar efter en väldigt fridfull upplevelse.
Men det finns någonting för alla som man kan aktivera sig med efter en historisk dag och lärande!
Planera din resa 👇🏻
- Booking.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
- Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
- Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.