6 sätt att spara ännu mer på resor under lågsäsong

Aldrig har det varit så dyrt att resa som det är idag. Pandemin har gjort att fler konsumenter blivit ressugna och ökad efterfrågan bidrar i sin tur  till högre priser. Inom EU har ett nytt regelverk trätt i kraft, vilket innebär att flygbolagen måste blanda in fossilfritt bränsle i tanken.

Det är en kostnad som konsumenterna får stå för. Men det finns sätt att spara in på dina resekostnader. 

Dyrare att resa

Enligt SCB har det blivit 33 procent dyrare att resa än för bara ett år sedan. I april i år var priset på utrikesflyg det högsta sedan mätningarna började för 30 år sedan. En av orsakerna är en högre efterfrågan på resor efter pandemin. Tidigare i år trädde dessutom ett nytt regelverk i kraft inom EU – reduktionsplikt för flygbränsle.

Regelverket påverkar alla flygbolag som flyger till och från EU:s medlemsländer och innebär att bolagen måste blanda in minst två procent fossilfritt bränsle i tanken. År 2050 ska samma siffra uppgå till 70 procent fossilfritt bränsle. Bra för miljön, men mindre bra för din plånbok. 

Men det finns hopp för den som vill resa med mindre reskassa. Ännu är det inte dags att avboka drömmen om en Margarita på en av Mallorcas vita stränder, shopping på Paris mest kända shoppinggata Champs Élysées eller ställa in vandringskängorna för den där varma chokladen på ett fik i Alperna.

Allt handlar om att anpassa sig efter datum, väder och att till exempel använda sig av ett VPN när du bokar din resa.

Vi listar 6 sätt att göra din resa billigare

1. Boka en lågsäsongsresa

resa thailand
Res till exempel till Thailand på sommaren istället för vintern.

Att resa under lågsäsong är generellt sett billigare, eftersom priser och efterfrågan är lägre. Men hur vet vi om det är högsäsong eller lågsäsong? Det finns många faktorer att ta hänsyn till, inklusive vart du ska resa och när du ska resa.

Att resa till Rhodos under juni eller juli är en dålig idé om du vill spara pengar. Under sommarmånaderna är det som mest trafik till dessa typer av destinationer – Mallorca, Grekland, franska Rivieran. Likaså att resa till Chamonix för en skidresa i december eller januari. 

Välj därför utefter vilken del av jordklotet du vill besöka och hur vädret ser ut. Troligast är att resenärer till Europa kommer att hitta billigare flygbiljetter, hotell och semesterpaket under vintern. Däremot är Sydamerikas vinter mellan juni och augusti, då sjunker priserna för resor dit. 

Utöver att spara pengar genom att resa under lågsäsong så är det även färre turister. Att boka hotellrum eller besöka museer blir med andra ord enklare och du slipper långa kötider till sevärdheterna.

2. Hitta de bästa flygerbjudandena

Det bästa sättet att hitta billiga flyg är att vara flexibel. Jämför priser på webbplatser som Skyscanner och Momondo, eller planera långt i förväg. För inrikesflyg, boka minst 60 dagar i förväg och för internationella flyg minst 117 dagar i förväg. Se även över vilken veckodag du kan resa ut och resa hem. Generellt sätt blir det billigare om du kan undvika helgdagar.

När du bokar din biljett var uppmärksam på att bocka av de förvalda inställningarna för att undvika extra kostnader. Detta kan till exempel handla om extra bagage och val av sittplats. Allt som inte är absolut nödvändigt kan du välja att avstå.

3. Leta boendealternativ

Överväg att boka din vistelse via plattformar som AirBnb eller Booking.com för unika och prisvärda boendealternativ. Eller kanske har du en vän som bor i ett annat land? Varför inte erbjuda din lägenhet/villa i Sverige en vecka i utbyte för din väns boende.

4. Paketerbjudanden

Många resebyråer erbjuder ofta attraktiva paketerbjudanden under lågsäsong, kombinerade transporter, boende och aktiviteter till rabatterade priser.

5. Använd ett VPN

Var du befinner dig på jordklotet påverkar priserna på flygresor. Olika destinationer har olika popularitet i olika länder. Flygen kostar mer där efterfrågan är stor och dessutom har resenärer i rikare länder råd att betala mer.

Företagen utnyttjar denna information för att öka flygpriserna beroende på var du befinner dig. Genom att ladda ner ett VPN kan du kringgå detta och hitta billigare flyg.

En VPN-tjänst kommer att dölja data som flygbolagen använder för att anpassa priser. Den döljer din IP-adress och tjänsteoperatörer kommer inte att kunna se varifrån du surfar. Dessutom krypterar den din trafik, så att tredje parter inte ser vad du gör online och du slipper kundprofilering baserat på dina handlingar och data.

Du kan även ändra din virtuella plats genom att välja en server i ett annat land för att se prisskillnaderna över hela världen och välja det bästa erbjudandet.

6. Utnyttja rabatter och lojalitetsprogram

Håll ett öga på kreditkortskampanjer och allianser med olika flygbolag, hotell och resebyråer för att dra nytta av ytterligare besparingar. Reser du med vänner eller familj? Leta efter gruppbokningsrabatter för boende och aktiviteter för att spara ännu mer.

Du kan även gå med i ett lojalitetsprogram för flygbolag, hotell eller resebyråer för att tjäna poäng, få tillgång till exklusiva erbjudanden och ta del av speciella förmåner under dina resor.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.