Var ska man bo på Cypern? De 6 bästa turistorter på ön 🇨🇾

I den här artikeln berättar jag om var du ska bo på Cypern när du reser dit för en fantastisk semester.

cypern

Jag har nu rest till Cypern 7 gånger, bott i flera olika områden och åkt på utflykter över hela den fantastiska ön i Medelhavet.

Cypern är uppdelat i en grekisk och turkisk (ockuperad) del. I den här guiden till de bästa områdena på Cypern behandlar jag uteslutande den grekisk-orienterade delen av ön.

Och låt oss börja med guiden till var man kan bo på Cypern.

De bästa resmål på Cypern

  • Ayia Napa – det allsidiga bästa området på Cypern
  • Protaras & Fig Tree Bay – bästa området för barnfamiljer
  • Larnaca – bästa området med kombination av storstad och enorm strand (nära flygplatsen)
  • Paphos – bästa området för historiefantaster
  • Limassol – Cyperns näst största stad med mycket att göra
  • Nicosia – en av Europas mest spännande huvudstäder

Se de bästa och mest populära hotellen på Cypern här.

Nedan går jag igenom områdena och länkar till bra hotell.

1. Ayia Napa – bästa allroundområdet ⭐️

ayia napa

Vi börjar med en av de populäraste resmålen på Cypern, Ayia Napa eller Agia Napa som det också stavas.

Ayia Napa har, särskilt tidigare, haft lite av ett festligt rykte och man kan fortfarande känna att många unga skandinaver och britter kommer hit för att njuta av solen och ett livligt nattliv.

Jag vill dock betona att jag också var i Ayia Napa som barn och absolut älskade det. Det handlar mycket om att välja hotell, där man ska göra sin research hemifrån och se till att inte hamna på ett partyhotell.

Det finns även gott om barnvänliga hotell, stränder och (extremt) många mysiga restauranger i Ayia Napa med omnejd.

Se de bästa hotellen i Ayia Napa här.

Runt Ayia Napa hittar du massor av vackra sandstränder och små vikar, där du försiktigt kan slänga ner din strandhandduk och njuta av en lite privat strandupplevelse.

Bra sevärdheter i och runt Ayia Napa inkluderar nämna Nissi Beach, Cape Greco, den flera hundra år gamla kloster i centrala Ayia Napa och då är det bara en stad som osar av liv när man går ut efter mörkrets inbrott.

Välj Ayia Napa om du vill bo i en större stad nära flygplatsen, där du aldrig kommer att bli uttråkad, men ändå kan hitta lugna stränder och njuta av familjevänliga hotell.

Se de bästa hotellen i Ayia Napa och boka med prisgaranti på Hotels.com här.

2. Protaras & Fig Tree Bay – bästa området för barnfamiljer

En kort bilresa österut från Ayia Napa hittar vi ett annat område på Cypern där det är lite mindre trafik och är därför direkt det perfekta valet för dig som reser till Cypern med barn.

För par är Protaras, som också kallas Fig Tree Bay, också ett underbart område, eftersom det finns mycket att göra här och du kan också gå ut och ta några drinkar på kvällen på de många mysiga restaurangerna, barerna och pubarna.

Protaras har en huvudgata där ”det händer” och där man som turist ofta vill åka på korta resor, hitta kvällens restaurang och titta i souvenirbutiker, men det är så klart den vackra sandstranden som är stadens främsta hänga.

Nära Protaras (och tydligen även nära Ayia Napa) finner vi bl.a. den vackra Konnos Beach, som är väl värt ett besök.

Protaras är ett bra val av område för dig som vill ha massor av alternativ i en klassisk semesterstad, men där det också måste vara lite mindre trafik än i Ayia Napa.

Se de bästa hotell i Protaras på Hotels.com här.

3. Larnaca – bästa området med kombination av stad & strand

larnaca cypern

Larnaca är en stor stad på Cyperns sydkust. Det är också för Larnaca flygplats kommer du att flyga till om du reser till Cypern och ska bo på den östra delen av ön (den andra flygplatsen ligger i Pafos).

Det finns alltså redan en fördel i Larnaca att flygplatstransfer till din hotellet är nästan obefintligt.

Larnaca är Cyperns tredje största stad, så det finns ett annat slags lokalt liv än i Ayia Napa respektive Protaras, där lokalbefolkningens primära fokus ligger på turism.

För att inte säga att du är den enda turisten i Larnaca om du väljer att stanna här på din semester – staden har två vackra, stora sandstränder och är dessutom ett utflyktsmål i sig.

Se de bästa hotell i Larnaca på Hotels.com hä.

Men du kanske har större chans att hamna på en restaurang där det inte enbart är danskar, svenskar och holländare om du väljer att stanna i Larnaca på din Cypernresa.

Staden har även en stor saltvattensjö där man kan se flamingos 😀

Larnaca är alltså ett bra val för ett område för både barnfamiljer, par och singelresenärer som vill uppleva lite mer än bara en sandstrand och semester vid poolen – även om det också är möjligt här.

4. Paphos – bästa området för historieintresserade

pafos
 Afrodites födelseplats nära Pafos.

Då är det dags att titta lite närmare på den västra delen av Cypern, som är notoriskt mer frodig och kanske också lite mindre turistig än områdena i öster.

Pafos är ett självklart val för den som vill utforska västra Cypern, uppleva en uråldrig stad med massor av historia och själ.

Enligt legenden är Paphos födelseplatsen för Afrodite och även på Unescos världsarvslista, så detta är verkligen en stad där du kan uppleva mer än bara stränderna som Cypern annars är känt för.

Faktum är att Pafos förmodligen är en av de bästa insatserna för ett bra ställe att bo på på Cypern för dig som reser till ön utanför den varma högsäsongen – speciellt om du är intresserad av antik grekisk historia.

På sommaren är det också gott om liv här, bra sandstränder och allt annat man reser till Cypern för. Det är också här vi hittar Cyperns andra flygplats, Pafos flygplats, som du också kan flyga till direkt från Sverige.

Se bra hotell i Paphos på Hotels.com här.

5. Limassol – Cyperns näst största stad med mycket att göra

limassol cypern

Ungefär halvvägs mellan Larnaca och Pafos hittar vi Limassol, som med sina 235.000 invånare är Cyperns näst största stad.

Limassol ligger på Cyperns sydkust, så förutom en modern metropol med hamnfront finns det såklart även en underbar sandstrand som turister och lokalbefolkning strömmar till under de varma sommarmånaderna – det finns faktiskt så många som 5 stycken sandstränder i Limassol.

Limassol kan kanske jämföras något med Barcelona, Nice, Los Angeles eller Köpenhamn (om vi pressar citronen lite), där vi har en modern metropol med allt vad det innebär, men alldeles intill havet och med bra stränder.

I Limassol finns det dock också gott om sevärdheter från antikens Grekland (eller Cypern, är det verkligen), som Barcelona inte precis kan skryta med 😀

Staden kommer också att vara en bra bas för utflykter till andra områden på Cypern.

Limassol kommer att vara ett bra område för både barnfamiljer, par och ensamresenärer som vill ha möjligheten att uppleva det bästa av Cypern.

Se de bästa hotell i Limassol på Hotels.com här.

6. Nicosia – en av Europas mest spännande huvudstäder

Nicosia är Cyperns huvudstad och den enda staden i guiden här som inte ligger vid kusten.

Med Cyperns höga temperaturer under sommarmånaderna (här kan det bli upp till 40 grader) säger det sig självt att du bör tänka efter en extra gång innan du väljer att boka hotell i Nicosia i mitten av juli.

Med det sagt är det här en superspännande stad med en intressant historia som fortfarande kan kännas.

Nicosia är fortfarande uppdelat i en grekisk och turkisk del – av en mur där man måste visa sitt pass för att ta sig igenom.

Det var en intressant upplevelse både när jag var barn och när jag kom tillbaka som vuxen och nu förstod allt lite bättre.

Om du ska bo i Nicosia eller bara ta en dagsutflykt hit lämnar jag upp till dig – jag tror inte att jag skulle bo här under sommarmånaderna, men om du reser till Cypern utanför högsäsong kan det ha en mycket god åsikt.

Då har du blivit både rekommenderad och varnad för Nicosia härifrån 😀

Var noga med att inte boka i den turkiska delen av staden av misstag!

Se de bästa hotellen i Nicosia här.

Jag hoppas att du kunde använda den här guiden till var du ska bo på Cypern och nu är redo att boka din hotell. Om du har några frågor om områdena eller Cypern i allmänhet, vänligen lämna en kommentar nedan.

Förresten, jag kan verkligen rekommendera att utforska mer än bara staden du väljer att bo i, eftersom Cypern har en rik historia och du kan åka på några riktigt bra dagsturer (jag kommer fortfarande ihåg mina resor från när jag var barn) upp bland annat in i bergen.

Riktigt bra resa till Cypern.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.