Luton flygplats till London – Hur du enkelt tar dig till centrum

luton flygplats

Luton Airport är Storbritanniens 5:e största flygplats och därmed en särskilt upptagen flygplats i sitt slag. Luton Airport kallas även London Luton Airport eftersom den ligger bara 34,5 miles (55,5 km) nordost om centrala London.

Luton Airport betjänar ett stort antal passagerare varje dag, vars mål är en resa till London och bokar du en billig flygbiljett i riktning mot London är chansen stor att du landar i Luton flygplats.

I guiden nedan får du lära dig allt om hur du tar dig från Luton flygplats till centrala London.

Jag personligen tar nästan alltid tåget från Luton till London, men låt mig gå igenom alla alternativen nedan.

Buss från Luton flygplats till London

national express

Det enklaste sättet att ta sig direkt från Lutons flygplats till centrala London är med buss. Bussarna går precis utanför ankomsthallen på flygplatsen, så vill du ta dig från flygplatsen till stan utan några förändringar så är bussen det självklara valet.

Samtidigt är det också den billigaste transportformen, varför bussen är ett populärt val för de många tusen turister som landar på Lutons flygplats och åker till London.

Få en överblick över busstiderna på Omio.se.

Det går bussar från flera olika företag, bl.a Terravision, National Express och Easybus. Bussarna går precis utanför ankomsthallen på flygplatsen – det är helt enkelt omöjligt att inte se dem. Följ bara skyltarna till utgången och därifrån kan du se bussarna.

Jag rekommenderar att köpa biljetter med gratis avbokning hemifrån på Get Your Guide.

Var ska du gå av för att enkelt komma till ditt hotell?

london

Jag har gjort en karta som visar hållplatserna på busslinjen från Luton Airport till ändstationen Victoria Station i centrala London.

Se kartan på Google Maps här.

Rutten är baserad på National Express-bussarna.

Observera att kartan endast är vägledande och att hållplatserna är insatta efter tågstationer – bussen stannar inte nödvändigtvis direkt framför stationen (men du får mer information om detta vid bokning av biljett).

Hållplatserna är följande:

 • London Golders Green
 • London Finchley Road
 • London St John’s Wood
 • London Baker Street
 • London Portman Square
 • London Marble Arch
 • London Victoria Station
 • London Victoria Coach Station

Bussresan från Lutons flygplats till ändstationen Victoria Coach Station tar från 65 till 105 minuter beroende på vilken tid på dagen du reser – Londontrafiken kan vara tuff under rusningstid.

Läs min guide till bra hotell i centrala London.

Tåg från Luton flygplats till London 🚆

luton till london tåg
  Här stannar tåget i London.

Att ta tåget från Luton Airport till London är också ett bra alternativ, beroende på var i London du har bokat boende.

Vet du var du ska bo i London? Läs annars min stora guide till de bästa områdena i London.

Det finns ingen tågstation på Luton Airport, så du måste ta en dedikerad shuttlebuss från flygplatsen till Luton Airport Parkway Station – en resa som tar knappt 5 minuter.

Det är bra skyltar från ankomsthallens utgång och till dessa shuttlebussar, så det är ganska lätt att hitta bussen som går ungefär var tionde minut på dagen och en gång i timmen på natten – precis som tåget till London gör.

Stoppar i London

Tåg från Luton Airport Parkway till London stannar bl.a. på dessa stora stationer:

 • London St Pancras (strax utanför King’s Cross)
 • Farringdon
 • Stad Thameslink
 • Blackfriars
 • Elefant & Slott
 • (tåget går faktiskt hela vägen ner till Gatwick flygplats)

Kartan här visar var i London dessa stationer finns.

Resan från Luton Airport Parkway till St Pancras tar cirka 30 minuter med det snabbaste tåget – dock finns det några tåg som stannar på flera stationer på rutten till London, varför det kan ta upp till 45 minuter.

Köp tågbiljetter online här.

Privat taxi från Luton flygplats till London

london taxi

Ja, vanliga taxibilar stannar precis framför flygplatsen. Det här är de klassiska svarta brittiska taxibilarna som är charmiga men dyra.

Det är bestämt oklokt att ta en vanlig taxi från Luton Airport till London eftersom det kommer att bli extremt dyrt. Resan från Luton Airport till London tar minst 1 timme, vilket blir dyrt om resan görs i en vanlig taxi där taximätaren går.

Istället bör du boka en privat förare online hemifrån. På så sätt är du säker på att priset är bra och samtidigt vet du det exakta priset för resan hemifrån.

De flesta privata hyrbilar har också en tjänst som innebär att föraren kommer in i ankomsthallen och väntar med en skylt med ditt namn på.

Denna tjänst är gratis, eftersom föraren också är intresserad av att hitta dig så snart som möjligt och ge sig av till London.

Jag rekommenderar att du söker efter det privata förare på GetYourGuide här.

Frågor?

Om du har några frågor om transporten från Luton Airport till London är du varmt välkommen att skriva en kommentar nedan. Jag har själv flugit till Luton många gånger så jag har nu bra koll på vad som är det smartaste sättet att ta sig till London.

Läs även min stora guide till sevärdheter i London och guiden till Harry Potters London.

Se även min video om Londons sevärdheter (på danska, sorry!):

Planera din resa 👇🏻

 • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
 • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
 • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.