Recension: Ystad Saltsjöbad – Är det fortfarande Skånes bästa spahotell? 🤔

Jag bodde på Ystad Saltsjöbad för en spa-retreat, och i denna recension delar jag med mig av min upplevelse på Skånes berömda spahotell.

Recension Ystad Saltsjöbad

Som dansk som bor i Köpenhamn är jag mycket bekant med Ystad Saltsjöbad.

Utan tvekan har spahotellet i Skåne satsat mycket av sin marknadsföringsbudget de senaste åren på att sponsra spavistelser för olika influencers.

Så jag har sett det här spahotellet över hela Instagram och YouTube, där danska influencers har varit på en resa till södra Sverige för en spa-retreat.

Däremot är jag ingen influencer (jag bloggar bara och gör resefilmer på YouTube), så jag fick betala för min efterlängtade spavistelse i Ystad 😀

Därför kan jag också ge min brutalt ärliga åsikt i denna recension av Ystad Saltsjöbad.

Så, låt oss börja med recensionen: är Ystad Saltsjöbad ett bra ställe för en spa-retreat?

Det finns många spahotell i Skåne, men jag hade sett fram emot att besöka Ystad, då det såg riktigt fint ut på (de många) bilderna jag sett.

Att ta sig till Ystad

Jag och min flickvän tog tåget från Köpenhamns centralstation mot Malmö, steg av vid Malmö Hyllie efter 26 minuter och bytte till lokaltåget till Ystad, vilket tog 41 minuter.

Det var en utmärkt upplevelse, med bara cirka 10 minuters väntan på stationen.

Resan från Köpenhamn till Ystad Station tog cirka 1 timme och 20 minuter.

ystad skog
Du passerar genom en charmig skog från stationen till hotellet.

Från Ystad Station tar det cirka 25 minuter att promenera till spahotellet som ligger en bit i utkanten av stan – alldeles nere vid havet.

Om du kommer med bil finns det en stor parkeringsplats vid hotellet, och det verkar också som att de flesta gäster kommer med bil, men det är säkert möjligt att nå med tåg.

Det går också en buss till hotellet, men vi är unga och friska, så vi gick bara till fots genom en tätort och sedan genom ett sommarhusområde, som andades svensk charm.

Incheckningen var snabb

Så fort vi gick in genom dörrarna möttes vi av en ganska lång kö till incheckningen, men det slutade med att det gick smärtfritt då ett par personal snabbt kom och fick oss att checka in.

Incheckning på hotellet

Redan där i kön stod det klart att alla marknadsföringsinsatser hade gett resultat: det talades definitivt bara danska bland alla gäster 😀

Personalen vi pratade med var supersöt och förklarade allt om vad vi ”kunde” göra under vår vistelse, var vi borde äta och hur allt skulle utvecklas (mer om det senare).

Så vi var snabbt på väg till vårt rum på spahotellet.

Ett slitet rum med gratis silverfisk🪳

Rum på Ystad Spa Hotel

Ystad Saltsjöbad är ett gammalt badhotell med mycket själ och historia, så jag förväntade mig inte att komma till ett modernt hotellrum.

Men jag förväntade mig inte heller att hitta en silverfisk i min säng när jag flyttade över våra två badrockar som väntade på oss.

Insekt i sängen på hotellet

Det var en besvikelse, men vi kom snabbt överens om att det ”bara” var en silverfisk och inte en av de fruktade vägglössen.

Slitet bord på ystad saltsjöbad

Rummet hade gott om själ, men det bars också på ett ganska oharmigt sätt.

Bordet bars på ett sätt som verkade smutsigt, och detsamma gällde panelerna.

Sliten lokal på Ystad Saltsjöbad

Badrummet var litet och inte särskilt mysigt, men det kan jag acceptera och förvänta mig när det kommer till ett badhotell med över 100 års historia.

Resten är saker som borde vara relativt lätta att fixa och som jag också förväntar mig att det är i sin ordning när man kommer till ett spahotell med gott rykte.

Ska jag jämföra rummen med ett ställe som Kurhotel Skodsborg i Köpenhamn så vinner det senare med flera kilometer över Ystad.

Kolla in min guide om de bästa spahotellen i Köpenhamn eller Stockholm om du fortfarande är osäker på vart du ska åka.

Tja, den viktigaste delen av en spa-retreat är själva spaet, så låt oss släppa (de flesta av) våra kläder och bege oss dit.

Spa-området är mindre än jag förväntade mig

Utomhuspool vid Ystad Saltsjöbad i Skåne
Det finns även en utomhuspool på hotellet.

Det är alltid knepigt att ta bilder på en spaavdelning eftersom vi alla tycker om att inte hamna på olika Instagramberättelser eller resebloggar när vi är avklädda och bara vill koppla av i den trevliga omgivningen.

Så förlåt för att jag inte har många bilder, men låt mig försöka se scenen:

Vi anlände till spaavdelningen runt 16.00 på en lördag, duschade och gick in i spaet. Och det var helt packat med folk.

Jag började tänka att det här skulle bli en fruktansvärd upplevelse eftersom det fanns så många människor att vi inte kunde hitta plats för varken våra kläder eller oss själva 😀

spaavdelning på ystad salt jobbbad
Spaavdelningen när vi kom tillbaka på kvällen.

Spaavdelningen är förvånansvärt liten och centrerad kring en pool med vatten som inte är så varmt att man bara slappar på kanten och njuter av det.

Det finns en mindre pool med behagligt varmt vatten, där vi (efter ett par kvar) kunde klämma oss in med 20 andra, så vi satt ganska nära.

Ystad varm avsvalkningspool
Den lilla poolen – foto från bokningssidan här (där det finns fler bilder).

Utanför finns två varma små avsvalkningspooler med plats för 8-10 personer och även om vi verkligen ville dit fick vi vänta länge.

Efter ett tag lämnade vi den säkra platsen i den uppvärmda inomhuspoolen för att gå upp till inomhusbadtunnan som har plats för ca 10-15 personer.

Vi lyckades hitta (eller skapa) utrymme där uppe och var lite trånga, men vi började förstå stämningen här.

Det handlade inte så mycket om avkoppling, utan mer om drinkar och öl 😀

Isbad Ystad
Den danska versionen av Wim Hof ​​(jag) 😀

Några anställda tar emot folks beställningar, så du kan få drycker levererade medan du sitter i bubbelpoolen – jag är ett stort fan av det.

Jag är också ett fan av det faktum att det finns en liten kall avsvalkningspool i spaavdelningen, så att du kan spela Wim Hof ​​och se hur länge du kan stanna i det iskalla vattnet.

Men på eftermiddagen blev jag ganska besviken på spaavdelningen som verkade otroligt liten och tyvärr riktigt överfull.

Men när vi kom tillbaka efter middagen runt 21.00 var det perfekt – eftersom det var betydligt mindre trångt.

ystad spahotell inomhuspool

Det är trevligt att vara där på kvällen när det inte är så mycket folk.

Så jag vet inte riktigt vad jag ska säga om upplevelsen.

Vi hade det jättebra när vi insåg att det är en mer festlig stämning, där man sitter och tar en öl i det varma vattnet, men jag hade nog förväntat mig att gå därifrån med en härlig välmående känsla i kroppen, inte baksmälla (även om det var självförvållat).

Maten var en stor höjdpunkt

Det bästa med vår vistelse på Ystad Saltsjöbad var restaurangupplevelsen.

Lido restaurang vid Ystad Saltsjöbad

Hotellet har flera restauranger och vi åt på det asiatiskt inspirerade LIDO.

När vi checkade in tidigare samma dag berättade personalen att de flesta går direkt från spaet och bara äter i sina badkläder och morgonrock.

Jag var tvungen att höra det två gånger, men det var sant – restaurangen ligger precis ovanför spaavdelningen, så det är vettigt.

När vi kom fram fick vi frågan om vi ville sitta vid ett bord eller äta i sängen. I sängen? 😀

resakris i ystad saltjobad

Japp, vi fick en egen säng och serverades en 3-rätters meny, och jag önskar att fler restauranger gjorde detta.

Bra mat på hotellet

Vi delade på olika rätter från menyn, inklusive den läckra poke bowl och bao.

Den anspråkslösa atmosfären gjorde restaurangbesöket på Ystad Saltsjöbad till den bästa delen av resan.

Frukostbuffé på hotellet

Nästa dags frukostbuffé var också riktigt god – besläktad med ett gediget 4-stjärnigt hotell, där ingenting saknas, men man är inte heller blåst.

Ägg vid frukostbuffén

Jag älskade att man kunde få Eggs Benedict direkt från buffén, men tyvärr var äggvitorna inte helt kokta, vilket dämpade min aptit lite…

Hur mycket kostar det? Prisfördelning

Jag betalade 3521 svenska kronor för en övernattning med middag och frukost.

Dessutom gick 1300 SEK till drinkar, där en 0,4 cl Carlsberg kostade 79 SEK – drycker som Aperol Spritz och Mojito kostade 145 och 155 SEK.

Jag tycker att drygt 3521 kronor för en 2-personers spavistelse med 3-rätters och frukostbuffé är ett riktigt rättvist och rimligt pris.

Fundera på vad en 3-rätters middag på en bra restaurang kostar i Sverige och lägg till det hotellboende och tillgång till spa.

Rekommenderar jag Ystad Saltsjöbad?

Ystad Saltsjöbad

Ja, utan tvekan. När du vet vad du ger dig in på är det ett roligt ställe att äta utsökt mat och njuta av öl medan du är i spaet.

Hela middagsupplevelsen på restaurang Lido var också förstklassig.

Rummet är slitet och inget speciellt, och du ska inte vara rädd för att gnugga dig med några främlingar i badtunnan om du kommer under högtrafik.

Det var en riktigt mysig atmosfär i spaavdelningen på kvällen, och personalen på hela hotellet var vänlig.

Det var lysande att man kunde beställa från en server i spa-området och få en öl levererad direkt till badtunnan.

Jag skulle ge Ystad Saltsjöbad 4/6 stjärnor. Jag skulle kunna tänka mig att åka tillbaka med några vänner, men för en romantisk och avkopplande helg skulle jag nog titta på några av de andra spahotellen i Skåne eller Köpenhamn.

Se fler bilder och boka din vistelse här.

Kolla in min guide till de bästa hotellen med pool i Köpenhamn.

Planera din resa 👇🏻

  • Hotels.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.