Var ska man bo i Phuket? De 9 bästa Områdena och Hotellen på ön 🇹🇭

Gör dig redo att boka ditt hotell i Phuket med den här guiden till de bästa resortområdena och städerna på den thailändska semesterön.

var ska man bo phuket

Jag har precis kommit hem från en resa till Thailand, där jag flög direkt till Phuket och stannade på den mycket turistvänliga ön.

I den här guiden går jag igenom de bästa områdena och städerna och ska försöka göra det lättare för dig att välja var du ska bo i Phuket.

Phuket är Thailands största ö och har varit det mest turistiska området i Thailand i flera decennier.

Det är därför du kan hitta allt i Phuket – oavsett om du vill bo på läckra lyxhotell ner till stranden, om du reser med barn och vill bo på ett familjevänligt hotell eller om du är en ung backpacker som letar efter liknande -sinnade resenärer.

resakris thailand
Jag skriver en guide till Phuket medan jag tittar ut över havet i Thailand – på Santhiya Resort (kanske det bästa hotellet jag bodde på i Thailand)

Nedan kommer jag att granska de bästa områdena i Phuket och ge rekommendationer för hotell.

Var ska man bo i Phuket? Låt mig börja med det mest kända och ökända området.

De bästa områdena i Phuket

För er som bara vill ha en snabb överblick och sedan börja leta efter de bästa hotellen på Phuket, kommer här en mycket kort översikt.

Här är var du ska bo i Phuket:

  • Patong – bästa området för nattliv
  • Karon – bästa området för barnfamiljer
  • Kata – bästa lugna området med bra stränder
  • Koh Yao Yai – vacker ö 20 minuter från Phuket 🏝️
  • Phuket Town – bo i en spännande metropol
  • Kamala – bra område med lyxhotell nära Surin Beach
  • Nai Harn – en dold pärla i Phuket bort från massturismen
  • Rawai – bästa området för lokal charm och båtturer
  • Bangtao – bor på en av öns längsta stränder nära flygplatsen

Klicka på områdesnamnet ovan och gå direkt till en översikt över de bästa hotellen i det givna området. Nedan går jag in mer på djupet om var man kan bo i Phuket.

1. Patong – bästa området för nattliv 🥳

Patong är en av de mest populära städerna på Phuket, och en av de livligaste områdena på hela ön.

Den berömda Patong Beach är huvuddraget, med vit sand, turkost vatten och en mängd vattensporter.

Dessutom är Patong känt för sitt hektiska nattliv med barer, klubbar och underhållning med livemusik.

Patong Phuket

Det är här i staden vi hittar Bangla Road, som är en märklig blandning av vanliga barer med hög musik och red light district-liknande barer.

Bangla road Patong

Patong kan vara en bra utgångspunkt för den som reser till Phuket och vill bo i ett riktigt turistområde, där det finns mycket att göra och allt från McDonalds till irländska pubar.

Se de bästa hotellen i Patong här.

Innan min senaste resa till Thailand hade jag varit i landet flera gånger, men aldrig i Phuket och jag måste erkänna att jag såg ner lite på t.ex. Patong som område.

Patong beach

Jag tänkte att detta inte på något sätt är det riktiga Thailand och att jag lika gärna kan uppleva den sortens turiststäder på Mallorca, Kreta och liknande resmål i Europa.

Och det är liksom sant. Patong är ett extremt turistmål, på gott och ont.

Se t.ex. hur Bangla Road ser ut på natten i den här videon:

Jag ville uppleva den sidan av Thailand och det var därför vi bokade in på Patong när vi kom från Danmark.

Det var faktiskt ett utmärkt sätt att ”landa” efter resan: det finns massor av restauranger, affärer och saker att göra överallt i Patong – och stranden kanske inte är den vackraste i Thailand, men den är ändå ganska utmärkt.

Patong restaurant

När du väl kommer bort från Bangla Road finns det gott om mysiga sidogator med bra restauranger och barer, så även om Bangla Road helt klart är stadens huvudattraktion behöver du inte spendera all din tid där.

Jag skulle rekommendera att bo i Patong om du vill ha nära till allt och om du vill åka in till stan på Phuket är Patong definitivt det bästa området.

Bra hotell i Patong nära stranden

Nap Patong Thailand

Vi bodde på NAP Patong som ligger några minuters promenad från stranden, har ett fint poolområde och riktigt fina rum till billiga priser.

Nap Patong
Ganska fina rum med liten terrass – det finns även lyxigare rum på hotellet, men vi prioriterade att bo billigt här

Ett fint 4-stjärnigt hotell som kan rekommenderas om du vill bo i fina omgivningar men inte spränga budgeten. Härifrån kan du promenera till Patongs centrum (och Bangla Road) på 10-15 minuter.

Se fler bilder på hotellet och boka online här.

Vi bodde som sagt på detta hotell i Patong för att vi ville bo ordentligt, men inte lägga för mycket pengar på vårt första hotell i Thailand.

Om jag ville bo lyxigare i Patong skulle jag nog kolla in hotell som Amari Phuket eller Hotel Indigo Phuket Patong, som båda ser helt fantastiska ut.

Om du reser till Thailand med barn, letar efter ett mer autentiskt Thailand eller bara vill bo i vackra omgivningar i fred och så, det finns många fler bättre områden i Phuket.

T.ex. Karon som vi tittar närmare på nu.

2. Karon – bästa området för barnfamiljer 👨‍👩‍👧‍👦

Strax söder om Patong i nästa vik på Phukets västkust hittar vi Karon Beach, som är det perfekta området för barnfamiljer att bo i Phuket.

Karon Phuket

Karon Beach är en vacker sandstrand som är mindre trångt än Patong men ändå livlig nog att locka turister.

Stranden är ca. 3 km lång och är känd för sitt klara vatten och den fantastiska utsikten över havet. Här finns gott om möjligheter till snorkling, bad och andra vattensporter.

För familjer med barn är Karon Beach ett bra ställe att bo på i Phuket.

Det finns gott om aktiviteter som både barn och vuxna kan njuta av, som båtturer, dykcenter och flera barnvänliga attraktioner som Dino Park Mini Golf, som är en nöjespark i dinosauriestil.

Se de bästa hotellen i Karon här.

Få ett intryck av Karon Beach här:

Dessutom finns det många hotell och resorter i Karon Beach som är särskilt barnvänliga, med faciliteter som barnpooler och lekområden.

Så om du letar efter ett ställe att bo i Phuket där både du och dina barn kommer att ha kul och mys är Karon Beach ett bra val.

Bra hotell i Karon Beach

karon hotell

Det finns en rad bra hotell i Karon och det finns allt från billiga hotell med enkla rum till gigantiska lyxresorter med många pooler.

Om du letar efter ett riktigt lyxhotell med bra recensioner, då skulle jag titta på Mandarava Resort och Spa Karon Beach.

Centara resort Phuket

Om du är en barnfamilj som letar efter en bra bas i Karon, utmärker Centara Grand Beach Resort Phuket att vara helt rätt för familjer.

Som bilden ovan visar kan du pendla från stranden till poolen på några sekunder, så alla i familjen är nöjda 😀

Se fler hotell i Karon här.

3. Kata – bästa området för en lugn semester

Kata Beach är en vacker sandstrand i Phuket, känd för sitt klara turkosa vatten och vita sand.

Strandens lugn och relativt lugna omgivning gör den till en favoritplats för resenärer som vill ha en mer avkopplande och fridfull semester.

Kata strand Phuket

Kata Beach är känd som en av de bästa i Phuket.

Om du vill bo någonstans lite mindre trångt än turistområdena Karon och Patong är Kata Beach ett bra val.

Se de bästa hotellen i Kata här.

Området är känt för att ha en lite mer fridfull och lugn atmosfär och det finns fortfarande gott om möjligheter att njuta av allt som Phuket har att erbjuda.

Du har fortfarande relativt nära till både Karon och Patong, så vill du gå in och uppleva t.ex. Patong, då är det bara lite drygt 10 km, vilket tar 20-30 minuter med taxi.

Om du letar efter en lugn och avkopplande plats att bo på i Phuket är Kata Beach ett utmärkt val.

Var medveten om att det finns både en Kata Beach och en Kata Noi Beach – Kata Noi är den vackraste, men också området med minst stadsliv.

Hotell i Kata

Kata beach hotell

När det kommer till de bästa hotellen i Kata finns det särskilt ett ställe där du bör börja din sökning: Katathani Phuket Beach Resort är utan tvekan ett av de bästa hotellen i Kata och kanske till och med i hela Phuket.

Lite mer budgetvänligt och även särskilt lämpligt för familjer är Chanalai Flora Resort, där man kan få familjerum med plats för 2 vuxna och 2 barn.

Se fler hotell i Kata här.

4. Koh Yao Yai – vacker ö 20 minuter från Phuket 🏝️

Jag hade faktiskt tänkt att jag bara skulle nämna städer och resortområden uteslutande på Phuket i den här guiden, men jag måste helt enkelt dela med mig av Koh Yao Yai här.

Kah Yai Yai, semesterö nära Phuket
Den första synen när man anländer till Koh Yao Yai.

Ön är tillgänglig via en kort båttur från Phuket och representerar en mer oförstörd sida av Thailand än inlandet.

I flera år hade jag drömt om att besöka ön (och ett speciellt hotell som jag förmodligen kommer att prata om nedan), så jag var väldigt exalterad när jag satte mig på motorbåten och på bara 20 minuter kom från den östra delen av Phuket till Koh Yao Yai i Phang Nha Bay.

Ön gjorde ingen besviken i den utsträckningen!

Se de bästa hotellen på Koh Yao Yai här.

Yao Yai strand
En av öns många stränder.

Boendealternativen sträcker sig från enkla budgetlodger till lyxresorter som erbjuder en unik kombination av komfort och traditionell thailändsk charm.

Det mest anmärkningsvärda med Koh Yao Yai är dess äkthet. Eftersom ön är mindre påverkad av turism kan du få en mer autentisk smak av thailändsk kultur och livsstil.

Strand Yao Yai
Inte alls en av öns bästa stränder, men jag vill bara visa hur ”öde” det är jämfört med borta på Phuket.

Öns stränder är mindre trånga och ger en fantastisk möjlighet att koppla av och njuta av havsbrisen. Det finns också ett antal lokala restauranger där du kan smaka på äkta thailändsk mat.

Ett av de bästa sätten att uppleva ön är att hyra en skoter.

Resakris Thailand
Det är helt enkelt omöjligt att se särskilt cool ut med den hjälmen… 😀

Det ger dig friheten att utforska öns gömda skatter, från dess frodiga skogar och vattenfall till de fridfulla mangroveskogarna.

Vädret är tropiskt året runt, men för bästa väder bör du besöka från november till april.

Hotell på Koh Yao Yai

En av anledningarna till att vi till och med stannade till Koh Yao Yai var faktiskt vårt hotell. Jag hade i flera år drömt om att bo på ett hotell som jag sett i ett antal resefilmer på Youtube – och det gjorde ingen besviken!

Detta är det 5-stjärniga lyxhotellet Santhiya Koh Yao Yai Resort & Spa.

Santhiya Koh Yao Yai

Det är förmodligen ett av de bästa hotellen jag någonsin bott på och ett ställe jag kan rekommendera till alla som reser till Thailand och vill uppleva lyxiga omgivningar.

Jag träffade för övrigt flera skandinaver på hotellet – t.ex. en av Danmarks mest kända komiker och en mycket välkänd före detta dansk fotbollslandslagsspelare 😀

Santhiya strand
Stranden med restaurang och bar

Santhiya är en enorm resort som har en egen liten privat strand, flera restauranger och massor av olika rumstyper, bungalows och hela lägenheter. Flera av rumstyperna har egen pool med havsutsikt.

Rum med utsikt över Santhiya

Jag ”nöjde mig” med att boka ett fint rum som hade ett stort badkar på balkongen med havsutsikt och det var också en utmärkt upplevelse.

Att sitta där ute på kvällen och se solen gå ner var verkligen ovärderligt.

santhiya öl

Det finns även två pooler på hotellet – en stor nere vid stranden och en infinitypool som ligger uppe på kullen, där det också finns en restaurang.

Santhiya infinitypool

Man körs runt av hotellets egna pendelbilar, så även om vi t.ex. bodde precis uppe vid infinitypoolen så det tog bara några minuter att komma ner till stranden.

Santhiya Shuttle

Du kan boka transfer med motorbåt till hotellets egen färjeuthyrning, så att du faktiskt kommer direkt från Phuket till hotellets reception på bara 20 minuter.

Allt som allt spelade vistelsen verkligen och jag rekommenderar den verkligen.

Rum på hotellet

Det finns en mycket liten stad ca 5 minuters promenad ner till stranden, där det finns några restauranger och små butiker, men du bor främst på Santhiya för att njuta av hotellet.

Vi hyrde en skoter och upplevde ön, vilket jag också starkt rekommenderar, då man inte behöver åka mer än några hundra meter bort från ”staden” innan man ser en helt annan del av Thailand.

Se fler bilder på hotellet och boka här.

Låt mig även lyfta fram några andra bra hotell på Koh Yao Yai som kan vara något för dig som funderar på en resa till den läckra semesterön.

Elixir Koh Yao Yai ser riktigt bra ut.

Elixir Koh Yao Yai

Det har ett fantastiskt läge på samma del av ön (så nära Phuket) vilket gör det lätt att ta sig till och från ön.

Ett av hotellets stora plus är mångfalden av rumstyper – du kan till och med få en svit med egen pool!

villa med privat pool elixir yao yai

Detta gör att du kan anpassa din upplevelse efter budget och önskemål.

Med direkt tillgång till stranden och höga betyg är Elixir Koh Yao Yai definitivt värt att kolla in om du planerar en resa till området.

Se fler bilder och boka här.

Nästa hotell heter Koh Yao Yai Village och erbjuder en unik upplevelse med sitt läge på öns östra kust, precis vid stranden.

yao yai village

En av hotellets mest slående egenskaper är den hisnande utsikten över klipporna i havet, vilket gör vistelsen här till något alldeles speciellt.

Koh Yao Yai Village pool

Hotellet har fått höga betyg och är känt för att erbjuda en lugn och idyllisk atmosfär.

Om du bokar in här kan du förvänta dig en avkopplande vistelse, omgiven av natur och skönhet.

Se fler bilder och boka här.

Och då måste vi gå tillbaka till självaste Phuket!

5. Phuket Town – bo i en riktig storstad på Phuket

Phuket Town är den största staden på Phuket och huvudstaden i provinsen Phuket. Staden är känd för sin historia, arkitektur och kultur.

Även om det inte finns någon direkt tillgång till fantastiska stränder i Phuket Town, finns det fortfarande mycket att uppleva och utforska, så jag tycker att det förtjänar en plats i guiden här.

Phuket old town

Phuket Town skiljer sig alltså från alla andra områden och städer jag nämner i guiden här, men jag tycker ändå att det är på sin plats att nämna staden, då det finns tillräckligt att se och om du har tid att bo på flera ställen på Phuket, så kan tänka sig att spendera några dagar i Phuket Town.

En av de mest anmärkningsvärda funktionerna i Phuket Town är dess vackra blandning av kinesisk och portugisisk arkitektur.

Överallt, och särskilt i Phukets gamla stadsdel, kan du se många restaurerade byggnader från kolonialtiden, som nu inrymmer gallerier, kaféer och butiker, samt många tempel och palats.

Phuket festival

Phuket Town är också känd för sin årliga festival, ”Phuket Old Town Festival”, som hålls varje år i februari. Här kan du uppleva kultur, höra traditionell musik och se färgglada parader och uppträdanden.

Jag upplevde det själv när jag var i Phuket nyligen och det var en riktigt trevlig upplevelse.

Kanske inte det mest uppenbara området i Phuket, men överväg att spendera några nätter här och upplev en annan sida av ön.

Se de bästa hotellen i Phuket Town här.

6. Kamala – håll dig nära Surin Beach

Kamala är en populär stad och semesterort på Phukets västkust, känd för sin vackra långa sandstrand och klarblåa hav. Staden erbjuder en avslappnad och fridfull atmosfär som lockar både familjer och par.

Kamala beach

Kamala Beach är bred och lång och här kan du enkelt hitta en plats att slå dig ner på, även under högsäsong.

Se de bästa hotellen i Kamala här.

Kamala Beach är vacker, men en av fördelarna med att bo i Kamala är faktiskt det bekväma läget nära Surin Beach, som ligger 2-3 km bort.

Surin Beach är en av Phukets vackraste stränder, med kristallklart vatten och gott om möjligheter till vattensporter och snorkling.

Så genom att bo i Kamala bor du vid en vacker strand, har många butiker och restauranger i närheten och samtidigt kan du enkelt ta dig till Surin Beach, som är en av de bästa i Phuket.

Kamala har en bra blandning av lyxresorter, boutiquehotell och budgetboendealternativ, så det finns något som passar alla stilar och budgetar.

Hotell i Kamala

Novotel Kamala

Om du vill bo på ett av de bättre hotellen i Kamala, men inte behöver absolut lyx, så är Novotel Phuket Kamala ett bra val.

Som bilden ovan visar är hotellet det ’sista’ på Kamala Beach, så här bor du ända ner till stranden i den mest ostörda delen.

Sunwing Kamala Beach
Sunwing Kamala Beach finns så många som 8 pooler – det perfekta familjehotellet i Kamala

Om ni är en familj som reser till Phuket och vill bo i Kamala, då kanske ni vill ta en titt på det populära familjehotellet Sunwing Kamala Beach.

Se fler hotell i Kamala här.

7. Nai Harn – en dold pärla i Phuket

Nai Harn är ett hemligt och ofta förbisedt område på Phukets södra spets.

Nai Harn

Det är en av de mest avskilda platserna på ön, men det finns fortfarande mycket att se och uppleva om du väljer att bo här.

Nai Harn ligger på den södra delen av ön, bara 7-8 km från den tidigare nämnda Kata Beach.

Se de bästa hotellen i Nai Harn här.

Stranden i Nai Harn består av vit sand och det klaraste turkosa vattnet.

Det är en lugnare strand än andra populära stränder i Phuket, så den är idealisk för dem som letar efter en autentisk och fridfull semesterupplevelse.

Sammantaget kan Nai Harn ge en annorlunda semesterupplevelse än du normalt hittar på Phukets västkust – det perfekta resmålet för resenärer som letar efter en lugn bymiljö blandad med god mat och shoppingmöjligheter.

En liten gömd pärla i Phuket, där det råder en helt annan atmosfär än i de mest kända semesterstäderna.

Hotell i Nai Harn

Nai HArn hotell

Området är som sagt inte det mest turistiga, men det finns ändå några extremt bra hotell i Nai Harn.

En av de mest spektakulära är utan tvekan The Nai Harn, där man från restaurangen och poolområdet har en eminent utsikt över stranden.

Se fler hotell i Nai Harn här.

8. Rawai – lokal charm och enkel tillgång till båtturer

Mycket nära Nai Harn och med lite samma atmosfär hittar vi Rawai Beach.

Den ligger i den sydöstra delen av ön och är känd för en hamn som tillåter turister att utforska öarna söder om Phuket med hjälp av motorbåtar eller long tail-båtar (kanske en resa till Phi Phi-öarna?).

Se de bästa hotellen i Rawai här.

Stranden är smal med kritvit sand och det kristallklara Andamansjön i bakgrunden, vilket gör den till den perfekta destinationen för den som letar efter en lugnare plats att bo på.

Rawai är väldigt lik Nai Harn – båda platserna har en lugn atmosfär med billiga hotellpriser.

Men jämfört med Nai Harn har Rawai fler faciliteter; här finns många resorter med pooler, restauranger precis vid stranden samt butiker och marknader med nyplockad frukt och lokala produkter.

Hotell i Rawai

Navatura Rawai Phuket

Rawai bjuder in till avslappnade hotell där du kan njuta av en drink vid poolen och sakta ner. Här kan ett hotell som Navatura Phuket vara ett utmärkt val.

Se många fler hotell i Rawai här.

9. Bangtao – bo på en av öns längsta stränder nära flygplatsen

Bangtao är en av de mest populära stränderna i Phuket och en av de bästa ställena att bo på på ön. Bangtao ligger i den nordvästra delen av Phuket, bara 15 minuters bilresa från flygplatsen.

Bangtao

Stranden är över 6 km lång och har gott om vit sand och turkost vatten, så den är perfekt för dem som bara vill koppla av vid stranden och promenera upp och ner för den vackra stranden.

Se de bästa hotellen i Bangtao här.

En idealisk plats att bo i Phuket för den som vill bo vid en enormt lång och vacker strand, men samtidigt bo nära flygplatsen.

Det är också lätt att ta sig längre upp i landet om man t.ex. måste resa vidare från Phuket till populära destinationer som Khao Lak, Khao Sok eller Krabi-regionen med Ao Nang och Railay.

Hotell i Bangtao

Bangtao hotell
Kanske den bästa platsen för ett hotell i Phuket

Ett av de trevligaste hotellen i Bangtao är det 5-stjärniga SAii Laguna Phuket, som bokstavligen ligger ända ner till den vackra sandstranden. Vill du bo på ett av Phukets bästa hotell kan du åtminstone bara boka in dig där.

Bangtao best western
Best Western i Bangtao

Om du vill bo lite billigare, överväg ett hotell som Best Western Premier Bangtao Beach Resort & Spa, som också har en fin pool och ligger precis nere på stranden.

Se fler hotell i Bangtao här.

Jag hoppas att du kan använda denna fantastiska guide till Phukets bästa områden att bo på som turist. Om du har några frågor om Phuket eller att resa till Thailand i allmänhet, lämna en kommentar nedan.

Läs alla reseguider till Thailand här.

Vanliga frågor:

Vilket område är det mest populära att bo på i Phuket?

Det populäraste stället att bo på i Phuket är Patong Beach. Detta livliga semesterområde ligger på öns västra sida och erbjuder ett brett utbud av aktiviteter som shopping, restauranger, strand, nattklubbar och mycket mer.
Patong Beach är en utmärkt plats för solsken och livlig underhållning. Det är en plats där det alltid händer något, så jag skulle inte rekommendera barnfamiljer att bo i Patong.

Var ska man bo i Phuket med barn?

Om du reser till Phuket med barn är Kata Beach ett bra val. Detta populära område ligger söder om Patong och har en avkopplande miljö och vackra naturlandskap.

Vilken är den bästa stranden i Phuket?

Det beror på vilken typ av strand du letar efter. Det råder dock allmän enighet om att Surin Beach, Freedom Beach, Kata Noi och Bangtao Beach är bland Phukets bästa stränder.

Vilken tid på året är bäst i Phuket?

Den bästa tiden att besöka Phuket är mellan november och april, då vädret är som behagligt. Under denna tid kommer du att njuta av mycket solsken med temperaturer runt 28-30 grader Celsius.

Regnperioden mellan maj och oktober kommer att vara mer utsatt för åskväder, översvämningar och en högre luftfuktighetsnivå. December, januari och februari är perfekta för en semester i Phuket, eftersom det här är den tid då temperaturen inte är för extrem.

Är det bättre att bo i Patong eller Karon?

När det gäller att välja mellan Patong och Karon så handlar det verkligen om vilken typ av upplevelse du är ute efter.
Om du är ett fan av livliga vibbar, livligt nattliv och massor av shopping- och matställen kan Patong vara platsen för dig. Det har en hektisk atmosfär, med mycket att se och göra, vilket gör det perfekt för festdjur och sociala fjärilar. Var bara beredd på folkmassorna, eftersom det är en populär plats för turister.
Å andra sidan, om du letar efter en mer avslappnad och avslappnad upplevelse, kanske Karon passar bättre. Det är tystare än Patong och erbjuder en mer fridfull och familjevänlig atmosfär. Stranden är underbar, och det finns fortfarande gott om restauranger och butiker att njuta av, bara utan det ständiga surret av aktivitet du hittar i Patong.
Så, i ett nötskal, om du vill ha spänning och energi, bege dig till Patong. Om du föredrar en mer avslappnad atmosfär är Karon din bästa insats.

Planera din resa 👇🏻

  • Booking.com är min favoritportal för hotellbokningar med fantastiska erbjudanden över hela världen
  • Get Your Guide är en portal där du kan boka biljetter till attraktioner, utflykter till resmål och olika transportbiljetter
  • Omio är den bästa sidan för att hitta billiga tåg- och bussbiljetter i hela Europa.